Sprawozdanie 2014

Rok 2014 dla sianowskiego koła pzw był bardzo udany pod względem osiągnięć sportowych ale także był to rok smutny ponieważ szeregi koła opuścili koledzy z Naszego koła Kolega Stanisław Hajdas oraz Kolega Jan Dadaś.

Godnym odnotowania jest fakt wprowadzenia na wniosek naszego koła całkowitego zakazu zabijania i zabierania karpia z jeziora Topiele. Zakaz obowiązuje od 14 kwietnia 2014 roku i będzie trwał przez trzy lata.

W roku 2014 nasze koło zaplanowało zawody w siedmiu terminach które zaliczały się do klasyfikacji „Grand Prix Wędkarz Roku 2014” Koła Sianów. Pierwsze z zaplanowanych zawodów odbyły się 9 lutego i były to Zawody Trociowe. Docelowym miejscem rozegrania zawodów miała być rzeka Parsęta lecz istniała obawa że po silnych mrozach rzeka może być pokryta lodem, wiec postanowiono że zawody zostaną rozegrane na rzece Grabowa. Do rywalizacji przystąpiło dziesięciu zawodników. Niestety w czasie zawodów udało się złapać tylko jedną rybę a szczęśliwym zwycięzcą został Paweł Gniadek który złapał troć 41 cm. 6 kwietnia odbyły się Zawody Morskie z Plaży. Na starcie pojawiło się dziesięciu wędkarzy w tym jeden junior. Najlepszym zawodnikiem zawodów został Jan Małachowski, drugi był Maciej Małachowski a trzecie miejsce zajął Grzegorz Boguś. Kolejnymi zawodami  w terminarzu naszego koła były organizowane po raz VII Zawody o Puchar Burmistrza Gminy i Miasta Sianów. Zawody cieszyły się sporym zainteresowaniem bo aż szesnastu wędkarzy zameldowało się na starcie. Niestety po raz kolejny mimo wielkich starań wszystkich wędkarzy ryby nie chciały współpracować. Tylko dwóch zawodników mogło pochwalić się złapaną zdobyczą. Pierwsze miejsce ze złowionymi trzema Jaziami o łącznej wadze 0,760 kg zajął Jakub Bielaszewski a drugie miejsce zajął Krzysztof Powałka który złowił dwa Jazie o łącznej wadze 0,680 kg. 1 maja na Jeziorze Topiele odbyły się Zawody Spinningowe „Ryby Topiela” które otwierały sezon szczupakowy.  W zawodach udział wzięło 19 wędkarzy sianowskiego koła.  Łącznie udało się złowić 15 wymiarowych szczupaków oraz 3 okonie.  Największy ze szczupaków mierzył 65 cm. Zawody wygrał Marek Banaśkiewicz z wynikiem 2600 pkt, drugie miejsce zajął Krzysztof Powałka z wynikiem 2500 pkt, a trzeci był Bogusław Siwiela z wynikiem 2250 pkt. W niedzielę 1 czerwca 2014 roku na jeziorze Topiele odbyła się już VIII edycja Otwartych Zawodów Spławikowych z okazji Dnia Dziecka. Zawody zorganizowało Koło PZW nr 64 Sianów wraz z Klubem Trotka oraz Urzędem Gminy i Miasta Sianów. Na starcie zgłosiło się 55 dzieci w tym 8 dziewczynek i 24 dzieci poniżej siódmego roku życia. Pierwsza trójka zawodów przedstawiała się następująco: I- Sebastian Bodys, II- Karol Niziński, III- Julia Piotrowska. Wszystkie dzieci biorące udział w zmaganiach otrzymały wspaniałe nagrody rzeczowe i upominki między innymi wędki, kołowrotki, śpiwory oraz akcesoria wędkarskie. Kolejnymi zawodami w kalendarzu sianowskiego koła były Zawody Gruntowe które odbyły się 29 czerwca na jeziorze Topiele. W zawodach wystartowało 12 wędkarzy w tym jeden junior. Pierwsze miejsce w zawodach zajął Wojciech Niziński który złowił 2,62 kg ryb w tym lina 1,60, drugie miejsce przypadło Markowi  Czerenkiewiczowi  z wynikiem 2,30 kg ryb a trzeci był Waldemar Bartosiewicz który złowił 1,16 kg ryb. 17 sierpnia na jeziorze Topiele odbyły się Zawody Spławikowe do których przystąpiło dziewięciu wędkarzy. Końcowe wyniki przedstawiały się następująco: I miejsce Krzysztof Powałka (1,34 kg), II miejsce Grzegorz Boguś (1,22 kg), III miejsce Wojciech Niziński (1,14 kg). Ostatnie zawody zorganizowane przez sianowskie koło odbyły się 12 października i były to spinningowe zawody kończące sportowy sezon Koła Sianów. Zwycięzcą zawodów został Grzegorz Boguś a drugie miejsce zajął Rafał Zawadzki. Po rozegraniu siedmiu zawodów zostały podliczone punkty w klasyfikacji „Grand Prix Wędkarz Roku” koła Sianów. Najlepszym wędkarzem w tej klasyfikacji w roku 2014 został drugi rok z rzędu Krzysztof Powałka z wynikiem 43 pkt, drugie miejsce przypadło Grzegorzowi Bogusiowi z wynikiem 42 pkt a trzeci był Wojciech Niziński z wynikiem 28 pkt.

Członkowie naszego Koła także brali udział w zawodach organizowanych przez inne koła PZW. Pierwsze takie zawody rozegrane zostały 25 maja na jeziorze Bystrzno Małe i były to Zawody Spinningowe o Puchar Starosty Powiatu Świdwińskiego, zawody były zaliczane do klasyfikacji „Wędkarz Roku 2014 ” w kategorii spinningowej Okręgu PZW Koszalin. W zawodach wzięło udział 43 zawodników w tym czterech kolegów z naszego koła, Waldemar Bartosiewicz, Grzegorz Boguś, Wojciech Niziński i Krzysztof Powałka. Tylko ośmiu wędkarzy mogło pochwalić się złowioną zdobyczą. Trzecie miejsce wywalczył Krzysztof Powałka a na miejscu siódmym sklasyfikowany został Grzegorz Boguś.

6 czerwca w Rosnowie odbyły się Zawody Spinningowe z łodzi o Puchar Prezesa Elektrociepłowni w których trzecie miejsce zajął Grzegorz Boguś.

Świetnym wynikiem popisali się członkowie naszego koła w Spinningowych Mistrzostwach Okręgu PZW Koszalin które odbyły się w dniach 12-13 września na Łowisku Wyspa w Rosnowie. W mistrzostwach wystartowało czterech członków sianowskiego koła, Waldemar Bartosiewicz, Grzegorz Boguś, Janusz Kaszubowski i Krzysztof Powałka. W zmaganiach wzięło udział 23 wędkarzy startujących indywidualnie oraz siedem dwuosobowych zespołów biorących udział w zmaganiach drużynowych. Po pierwszym dniu zawodów Grzegorz Boguś zajął w swoim sektorze II-gie miejsce, Waldemar Bartosiewicz VI miejsce, Janusz Kaszubowski VII miejsce a Krzysztof Powałka III miejsce. Godnym odnotowania jest fakt że zwycięzca pierwszego dnia zawodów Marcin Tyburski złowił pięknego szczupaka który mierzył 90 cm.  Drugi dzień rywalizacji zapowiadał się bardzo ciekawie i taki właśnie był. Wyniki drugiego dnia naszych kolegów przedstawiały się następująco: Grzegorz Boguś zajął I miejsce w swoim sektorze, Waldemar Bartosiewicz IV miejsce, Janusz Kaszubowski IV miejsce a Krzysztof Powałka I miejsce w swoim sektorze. Po podliczeniu punktów w klasyfikacji drużynowej drugie miejsce zajęli Grzegorz Boguś wraz z Waldemarem Bartosiewiczem. W klasyfikacji indywidualnej Spinningowym Mistrzem Okręgu PZW Koszalin 2014 został nasz kolega Grzegorz Boguś a drugie miejsce zajął Krzysztof Powałka.

Kolejne zawody zaliczane do klasyfikacji „Wędkarz Roku” Okręgu PZW Koszalin odbyły się 22 września w Rosnowie i były to Zawody Spinningowe o Puchar Wójta Gminy Mielno. W zawodach sklasyfikowanych zostało 18 wędkarzy. Z członków naszego Koła najlepiej zaprezentował się Grzegorz Boguś który zajął 3 miejsce, na miejscu 7 sklasyfikowany został Krzysztof Powałka, Wojciech Niziński był 9 a Waldemar Bartosiewicz 15.

5 października w Rosnowie odbył się Festyn Wędkarski. Po raz kolejny świetny występ zaliczył Grzegorz Boguś który okazał się najlepszy w kategorii spinningowej, zostając jednocześnie Mistrzem Powiatu.

Ostatnie zawody zaliczane do klasyfikacji „Wędkarz Roku 2014” Okręgu PZW Koszalin zostały rozegrane 19 października w Świdwinie. Jesienny Puchar Wodnika rozegrany został po raz XII i jak zwykle cieszył się ogromną popularnością. Na starcie stanęło 107 zawodników nie tylko z koszalińskiego okręgu. Niestety żadnemu z naszych zawodników nie udało się zająć miejsca w pierwszej dziesiątce zawodów. Po wręczeniu nagród zwycięzcom,  przyszła kolej na podsumowanie klasyfikacji „Wędkarz Roku 2014” w dyscyplinie spinningowej Okręgu PZW Koszalin. Kolejny sukces naszych kolegów stał się faktem, ponieważ zwycięzcą tej klasyfikacji został Grzegorz Boguś a trzecie miejsce zajął Krzysztof Powałka.

Koło PZW nr 61 Rosnowo w dniu 26 października zorganizowało ostatnie zawody sezonu 2014 i były to Zawody Towarzyskie Spinningowe z łodzi o Puchar Przewodniczącego Rady Gminy Manowo. Również i w tych zawodach zaznaczyliśmy swój udział bowiem trzecie miejsce w końcowej klasyfikacji zajął Waldemar Bartosiewicz.