Tweety na temat @pzworgpl

Logowanie

Zarejestruj się

Kulinaria

 

 warzywa.jpg kulinaria1.gif           obiad.gif

                                                                                            (  Przepisy  kulinarne )

Szczupak w sosie chrzanowym

Produkty:  1 szczupak, 2 cebule, po 1 dużej marchewce i pietruszce, niewielki kawałek selera, sól, cukier, 1 liść laurowy; na sos: 1 korzeń chrzanu, sok z 1/2 cytryny, 5 dkg masła, 1 łyżka mąki, 250 ml wywaru z ryby, 125 ml śmietany, sól, cukier.

Wykonanie: Szczupaka sprawić, podzielić na dzwonka i przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę oraz seler , umyć i pokroić na plasterki, a następnie również wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 40 minut, doprawiając wywar solą, cukrem i liściem laurowym. Po ugotowaniu rybę pozostawić w wywarze. Przegotować sos: chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do wielkiego rondla włożyć masło wymieszać je z mąką, dodać wywar, śmietanę i zagotować. Dodać chrzan, sól, cukier oraz sok z cytryny i wymieszać. Na talerz wyjmować porcje szczupaka, polać sosem chrzanowym i udekorować plasterkami marchewki z gotowanego wywaru. Podawać z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i dowolną surówką.

 

 


 

 

Płocie po rybacku 

Ryby podzielić na połówki nie zdejmując skóry. Ułożyć na  ogniotrwałym półmisku, obłożyć pokrojonymi 3 pomidorami, 4 - 5 pieczarkami i ćwiartkami  5 ziemniaków. Zalać śmietaną, wstawić do piekarnika i zapiekać tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem obficie posypać siekanym zielonym koprem.

 


 

Okonie w galarecie.

Ryby skropiś sokiem z cytryny, odstawić na 2 godziny.Panierować i smażyć na tłuszczu razem z połówkami rydzów. Przygotować rosół z łbów i warzyw z kapustą włoską. Układać ryby i rydze na salaterce, garniturować jajkiem ugotowanym na twardo. Rosół doprawić octem i łyżką sproszkowanej, rozpuszczonej w zimnej wodzie, przegotowanej wodzie  żelatyny. Zalać ułożone ryby i grzyby. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

 


 

Szczupak w sosie chrzanowym 

Przygotować sos: 2 łyżki tartego chrzanu gotować w szklance wywaru jarzynowego 5 minut, zaprawić śmietaną  (półtorej szklanki), doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i zagotować. Rybę nasolić, zostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Ułożyć w brytfannie grzbietem do góry, polać łyżką stopionego masła i wstawić na 30 minut do piekarnika. Wyjąć, polać sosem chrzanowym i zapiekać 10 minut.

 


 

Śledzie smażone w octowej zalewie

Składniki:

1 kg małych śledzi wypatroszonych i pozbawionych główeksledzie2.jpg

ok 1/2 szklanki mąki,   olej do smażenia

Zalewa:

1 cebula, 2 i pół szklanki wody, pół szklanki octu

2 i pół łyżki cukru, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka

gorczycy, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie

Sposób przyrządzania:

Śledzie myjemy i obsuszamy. Obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju do zabrązowienia się ryb. Wodę z cukrem, posiekanymi: czosnkiem i cebulą oraz pozoastałymi przyprawami doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i ostrożnie wlewamy ocet. Zalewa powinna zawrzeć jeszcze raz. Zimną zalewą octową zalewamy śledzie, przykrywamy naczynie i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

 


 

Golonka w piwie

Składniki

2 szklanki jasnego piwa ,  golonka3.jpg

 kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu,  

 liść laurowy, kieliszek czystej wódki,  

pęczek włoszczyzny,  sól, pieprz ,   łyżeczka cukru

Etapy przygotowania

1.Oczyszczoną  i  umytą  golonkę  zalej  w  garnku  piwem,  dodaj  ziele  angielskie,  ziarna  pieprzu,  liść  laurowy  i  wódkę.  Gotuj  powoli,  a   mięso  będzie  prawie  miękkie. Włoszczyznę  obierz,  pokrój,  umyj,  dodaj do  garnka  z  golonke, dogotuj  ją,  przypraw  do smaku solą,  cukrem i pieprzem. Wyjmij mięso, włóż   do  żaroodpornego naczynia, polej  wywarem z gotowania. Zapiekaj 20 min w temp. 200°C

 


 

Dzika kaczka z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

1 kaczka, kaczka.jpg

5 - 10 dkg tłuszczu do pieczenia,

10 - 15 dkg słoniny,

1.5 - 2 kg ziemniaków średniej wielkości,

1 - 2 ząbki czosnku,

1 - 2 grzyby suszone,

1 pęczek zielonej pietruszki,

sól, 

pieprz, 

majeranek,  

cząber.

 

Zalewa octowa:

100 ml octu, 

400 ml wody,  

2 - 3 ziarna ziela angielskiego, 

1 - 2 ziarna jałowca,

1 - 2 listki laurowe.

Sposób przyrządzenia:

Skruszałą kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody.

Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem i przyprawami, ochłodzić. Kaczkę włożyć do emaliowanego garnka lub porcelanowej miski, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy kaczkę osączyć, natrzeć solą i roztartym czosnkiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 - 3 h.

Grzyby namoczyć, ugotować, wyjąć i bardzo drobno posiekać. Ziemniaki umyć, obrać. Część z nich (około 40 dag) pokrajać w cząstki (ósemki), podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor (można nie podsmażać) i wymieszać z posiekanymi grzybami, połową usiekanej zielonej pietruszki, lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Do wn ętrza tuszki włożyć aromatyczne ziemniaki, zaszyć lub Spiąć wykałaczkami. Kaczkę obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać nitką. Dno brytfanny wyłożyć pozostałymi plasterkami słoniny, na niej kaczkę, polać stopionym tłuszczem. Piec skrapiając wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i równomiernie zrumienić kaczkę. Upieczoną kaczkę wyjąć i wstawić do ciepłego miejsca, aby nie ostygła. Pozostałe, całe i obrane ziemniak

 w osolonej wodzie (ok. 2 - 3 min.), wyjąć, osączyć z wody, włożyć do tłuszczu, w którym piekła się kaczka (nadmiar sosu odparować). Piec polewając tłuszczem, gdy ziemniaki zrumienią się na złoty kolor, zmniejszyć dopływ ciepła i piec do miękkości. Kaczkę podzielić na porcje i podawać z położonymi obok upieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną pietruszką zieloną oraz z surówkami z kapusty białej i czerwonej, zieloną sałatą i kompotem.

    

 

 


Karp w galarecie 

 

        SKŁADNIKI

              1 kg karpia (oczyszczonego i bez łba) ,  pęczek włoszczyzny (25 dag),   cebule,  29283_karpwgalarecie1_0_2.jpg

            kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,  liść laurowy,               sól,  szczypta cukru,  

           2 białka, 2 łyżki octu, 2 łyżeczki żelatyny                                                                                                                             

    OPIS PRZYGOTOWANIA                                                                                                       

Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, dodać odrobinę cukru i gotować. Oczyszczoną, umytą i pokrajaną w dzwonka rybę włożyć do wrzącego wywaru, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Żelatynę namoczyć, zalewając kilkoma łyżkami zimnej wody. Wywar przecedzić, dodać lekko roztrzepane białka oraz ocet i namoczoną żelatynę. Podgrzewać na wolnym ogniu, a gdy wywar się sklaruje, przecedzić przez rzadkie płótno lub gazę. Na dno formy wlać połowę wywaru, wstawić do lodówki, a gdy się zestali, na zastygniętej galarecie ułożyć porcje ryby i zalać pozostałym wywarem. Ponownie wstawić do zestygnięcia. Przed podaniem okrajać nożem boki galarety, spód formy zanurzyć na moment w gorącej wodzie i przechylając ją, wyłożyć zawartość na półmisek. Udekorować grzybkami z octu, zielonym groszkiem, listkami sałaty lub jarmużu, papryką lub pomidorami i cząstkami cytryny. Podawać z dodatkiem sosów i pieczywa.

 


 

Węgorz w sosie musztardowym.

Składniki:

70 dag węgorza, 125 ml oleju, 2 łyżki mąki, 5 dag masła 1 cebula, po 124 ml keczupu i musztardy, sól, pieprz, kilka gałązek bazylii, oregano i mięty, sok z 1/2 cytryny.

Opis  przygotowania:

Węgorza sprawić , odfiletować i podzielić na mniejsze części, a następnie osolić i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie rybę wyjąć, oprószyć 1 łyżką  mąki i usmażyć na niezbyt mocno rozgrzanym maśle. Obrać cebulę i pokroić ją najdrobniej jak można. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć cebulę i chwilę trzymać na ogniu.Następnie wsypać pozostałą mąkę, a po 2-3 minutach dodać sok z cytryny, keczup oraz musztardę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, należy dodać pozostały olej. Do rondla przełożyć węgorza  i dusić razem około 10 minut. Bazylie , oregano oraz miętę umyć pod bieżącą wodą, posiekać i posypać nimi rybę. Podawać z piure ziemniaczanym  lub ryżem ugotowanym na sypko.

 


Śledź w oleju z cebulą

 

Składniki

·                  sledzie4.jpg

     6 filetów śledziowych solonych, bez skóry (najlepiej matjasów)

    ok. 1-1,5 szkl. zwykłego mleka (% nieistotny)

   2 cebule

  olej słonecznikowy

  świeżo, grubo zmielony pieprz czarny

Opis przygotowania

 

 

 

Filety opłukać, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min. - ja odkrawam kawalątek fileta i próbuję, jeśli jest zbyt słony to zostawiam w mleku jeszcze na jakiś czas. Wymoczone filety osączyć, opłukać w wodzie i dokładnie osączyć na papierowych ręcznikach. Osuszone pokroić na m/w 1-2 centymetrowe kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po 3-5 s. odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć na sicie - sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lżej strawna. 
W słoiku (albo naczyniu, które możemy później szczelnie zamknąć) układać warstwami cebulę - śledzie - cebulę - śledzie...itd. aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę oprószam dość obficie grubo mielonym pieprzem i nie ugniatam ich. Gdy słoik jest prawie pełen wlewam po trochu olej. Gdy ścieka w dół słoika delikatnie "pomagam" patyczkiem szaszłykowym - olej wypełniając wolne przestrzenie między składnikami wypycha pęcherzyki powietrza a poruszanie patyczkiem przy ściankach naczynia pomaga im się wydostać. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły. 
Trudno mi podać dokładną ilość oleju ponieważ zawsze wlewam po prostu aż słoik będzie pełen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasze Menu

Nasze filmy

Nasze wiadomości

Ostatnio komentowane wiadomości

Kalendarz imprez

Nasi członkowie

Nasze zdjęcia

Nasza sonda

Gdzie najczęściej wędkują członkowie naszego koła
zb.Siczki
zb.Domaniów
zb. Borki
rz.Wisła
Głosuj wyniki

Na skróty

Ilość odwiedzin