Tweety na temat @pzworgpl

Szkółka wędkarska

Panel logowania Rejestracja konta Przypomnienie hasła

Encyklopedia wędkarska

Lin

Lin żyje w płytkich jeziorach, stawach i wolno płynących rzekach, wśród zanurzonej roślinności łach, zatoczek i starorzeczy. Wykazuje dużą odporność na niekorzystne warunki środowiskowe, unika jednak wód kwaśnych.

Lin żyje w płytkich jeziorach, stawach i wolno płynących rzekach, wśród zanurzonej roślinności łach, zatoczek i starorzeczy. Wykazuje dużą odporność na niekorzystne warunki środowiskowe, unika jednak wód kwaśnych. Rozród odbywa od czerwca do sierpnia w temperaturze 19-20 stopni C, składając ikrę na roślinach. Żywi się początkowo planktonem, potem przechodzi na skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce. Wzrost długości ciała lina jest największy w pierwszym roku, potem systematycznie spada. Przyrost masy ciała jest największy w pierwszych 7 latach, potem maleje. Żyje do 15 lat. Średnio dorasta do 35 cm długości i 1 kg masy, ale łowiono już osobniki blisko 5-kilogramowe.

 
Okres ochronny: brak

 
Wymiar ochronny: 25 cm.

 
W połowach lina szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiedni dobór łowiska. Lin żeruje najchętniej w dobrze nagrzanej, płytkiej wodzie, gdzie zanurzona i wynurzona roślinność tworzy naturalną osłonę. Łowcy linów dobrze wiedzą jak znaleźć takie miejsca, a jeszcze lepiej - ile trudu trzeba włożyć, by w nich wędkować. Łowisko należy dobrze zanęcić, pamiętając jednak o tym, by robić to bardzo spokojnie, bez wielkiego hałasu – najlepiej na kilka dni przed wędkowaniem. Lin nie lubi tracić zbyt wiele energii na poszukiwanie pokarmu, dlatego gdy znajdzie odpowiednią ilość pokarmu, pozostaje w miejscu dłuższy czas. Przynęta powinna być atrakcyjniejsza od zanęty, co może wydatnie zwiększyć liczbę brań. Dobór sprzętu zależy w zasadzie od umiejętności wędkującego, jednak należy pamiętać o cienkim, elastycznym przyponie oraz wędzisku, które musi zapewnić odpowiedni hol złowionej ryby w trudnych warunkach łowiska. Lin bierze bardzo ostrożnie i delikatnie, jakby smakował przynętę, dlatego nie wolno się spieszyć z zacięciem. Ryba zacięta, a nie wyjęta z wody, może zakończyć nasze wędkowanie w danym łowisku na dłuższy czas.

Zdjęcia

Żródło: Encyklopedia Wędkarska