Więc piszę.
Szanowny Kolego.
Prawo polskie nie zabrania Ci łowić samodzielnie na spinning w porze nocnej!Dodatkowo pora nocna nie ma definicji prawnej. Znalazłem definicję Kodeksu Pracy (od 21 do 7), ale tu ta definicja nie ma zastosowania.
PZW w swoim Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb (RAPR) wprowadzi ł zapis:
4. Prawo do samodzielnego wędkowania ma wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym, że młodzież
do 16 lat nie ma prawa do wędkowania w porze nocnej bez nadzoru osoby uprawnionej do opieki.
Według mnie, jest to łamanie prawa polskiego:
1. Prawo polskie nie definiuje „pory nocnej” (PZW też nie podaje takiej definicji) – zapis PZW nie ma jak wyegzekwować. (a jak Ty masz się do niej zastosować ?)
2. Jesteś pełnoprawnym obywatelem państwa polskiego i nikt nie ma prawa ograniczać Twoich praw (chyba ,że tak wynika z ustaw lub rozporządzeń państwa polskiego)
3. PZW stosuje dyskryminację wobec Ciebie. (dyskryminacja zabroniona jest w Konstytucji, jak też W Traktacie Unii europejskiej)
4. Ja na Twoim miejscu zgłosiłbym skargę do Rzecznika Praw Dziecka (nie znam definicji dziecka)
5. Jeśli nie podlegasz definicji dziecka to do :
- Rzecznika Praw Obywatelskich, Pełnomocnika Rządu do Spraw Równego Traktowania, lub do dowolnej instytucji zajmującej się walką z dyskryminacją.
Właściwie napisz skargę do wszystkich tych instytucji. Takie masz prawo.
Możesz pisać e-mailem aby nie robić kosztów.
Można wypełniać przygotowane formularze na stronach www Tych instytucji.
Można dzwonić.
To jest budowanie demokracji.
Jeśli masz problem z wysłaniem skargi do tych instytucji napisz do mnie:
osamark@o2.pl pomogę Ci.