Logowanie

Zarejestruj się

Zmiana wymiaru ochronnego karpia

Dodaj odpowiedź

Zmiana wymiaru ochronnego karpia  
  Grzegorz

Od: 2008-12-15

03 sierpnia 2010 22:25  
Witam Szanownych Kolegów
Mam do was gorąca prośbę o wsparcie w słusznej sprawie jaka
jest podniesienie okresu ochronnego dla karpia na 40cm,oraz co najważniejsze
ustalenie również górnego okresu ochronnego na 65cm Jak dobrze wiecie jest to
ryba którą zarybia się co roku nasze wody a złowić coraz trudniej. Dlatego uważam
ze nadeszła pora  by zrobić cos pożytecznego
z    korzyścią dla nas wszystkich Ratujmy karpia
bo jak do tej pory to brak słów co się wyprawia ,co zarybia to już wiosna najpóźniej
wyciągną pseudo wędkarze, a co łowić do końca sezonu
Pisałem już do swojego okręgu w tej sprawie, ale niestety
odpowiedz była dziecinna ze zarząd nie może bo presja jest taka jaka jest i nie
da się nic w tej sprawie zrobić. Dziecinada moim zdaniem tak naprawdę to bardzo
przykre , ze nawet zarząd okręgu popiera  wędkarzy którzy co złowią to zabierają. Wniosek
nasuwa się jeden jak jeden wędkarz nie wiele może i dlatego zwracam się do was
,gdyż jak to mówią w kupie siła i może w ten wpłyniemy na zmiany korzystne dla
prawdziwych wędkarzy. Żeby nie zanudzać proponuje by każdy zainteresowany moją
propozycją oddał głoś w tej sprawie, może ten temat otworzy oczy dla zarządu
PZW..
 NO-KILL
Pozdrawiam Grzegorz z Głogowa

Grzegorz

03 sierpnia 2010 22:39  
Jako autor tego tematu w pełni popieram taką zmianie.
 Grzegorz z Głogowa

arnie

Od: 2008-09-24

04 sierpnia 2010 08:48  
Grzegorz Ratujmy karpia
bo jak do tej pory to brak słów co się wyprawia ,co zarybia to już wiosna najpóźniej
wyciągną pseudo wędkarze, a co łowić do końca sezonu
Zarybia sie zazwyczaj kroczkiem (karp 25cm) i skoro te zabierają zanim podrosną to żadne zmiany wymiarów nie pomogą, bo dla mięsiarzy nic to nie zmieni. Trzeba zacząć gonic pseudowędkarzy. Stanowczo reagować na kłusownictwo wedkarskie.

Proponuje się zająć walką z kłusownictwem a nie z wędkarzem itd.

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

04 sierpnia 2010 09:01  
Proponuję jeszcze raz się zastanowić, bo są ku temu powody:
1. czy chodzi o ograniczenie presji, czy o ochronę gatunku z powodów oceny jego sytuacji ekologicznej, ichtiologicznej itd.?
2. dlaczego dolny i zarazem gorny limit? Ja już pisałem w tej sprawie. Dolny wymiar ma chronić rybę w okresie jej wzrostu do zdolności odbycia tarła, co w przypadku karpia jest raczej wątpliwe, zważywszy jego uwarunkowania środowiskowe, a górny limit ma chronić go przed łowcami rekordów? Dlaczego, skoro ci zazwyczaj i tak wypuszczają swoją zdobycz. Więc co jest poodstawą dla takiego kryterium ochronnego? Potrzeba dokonania dodatkowej selekcji?
3. Obecnie wymiar ochronny wprowadzono tylko dla wód otwartych użytkowanych przez PZW w przepisach RAPR. Oczywiście na wodach zamkniętych np. na łowiskach komercyjnych mogą być inne wymiary np. w regulaminach tych łowisk, ale przypomina mi to zasady gry w pokera  przy tym właśnie stoliku. W przepisach państwowych nie ma takiego ograniczenia, bo karpia traktuje się tam jako rybę obcego pochodzenia i wnoszoną do środowiska na podstawie odrębnych zezwoleń, a więc nie podlegająca ochronie. Komu więc mają służyć te zmiany? Wszystkim członkom PZW, którzy pójdą wędkować na wody użytkowane przez swoją własną organizację, czy na wodach wszystkich użytkowników, czyli wody objęte przepisami państwowymi.
Jest o czym myśleć, a samo hasło, które stanowi wzruszający odruch wędkarskiego serca to chyba za mało.

Grzegorz

04 sierpnia 2010 18:48  
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning /> <w:ValidateAgainstSchemas /> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables /> <w:SnapToGridInCell /> <w:WrapTextWithPunct /> <w:UseAsianBreakRules /> <w:DontGrowAutofit /> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--> <!--
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-parent:"";
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}
@page Section1
{size:595.3pt 841.9pt;
margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;
mso-header-margin:35.4pt;
mso-footer-margin:35.4pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
/* List Definitions */
@list l0
{mso-list-id:543102277;
mso-list-type:hybrid;
mso-list-template-ids:-884467326 68485135 68485145 68485147 68485135 68485145 68485147 68485135 68485145 68485147;}
@list l0:level1
{mso-level-tab-stop:36.0pt;
mso-level-number-position:left;
text-indent:-18.0pt;}
ol
{margin-bottom:0cm;}
ul
{margin-bottom:0cm;}
--> <!--[if gte mso 10]>
<style>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
</style>
<![endif]-->2. wędkarz
a zwłaszcza łowca rekordów taka rybę wypuszcza  wymiar górny ma ograniczyć mięsiarzom dostęp
do sporego już mięsa które tak naprawdę nie jest smaczne ani dobre, ale co
najważniejsze i to jako podstawowy powód to oczywiście ryba która dorośnie
do takiego wymiaru powraca do wody. Jak wyłowią ta jałmużnę którą
nazywacie zarybianiem to ryby z górnego okresu ochronnego pozwolą poczuć
się szczęśliwym i spełnionym każdemu wędkarzowi dadzą wiele w zamian za
tak zwanego buziaka Rex Hunt. Proszę uwierzyć naprawdę warto tak robić z
roku na rok tylko będzie coraz lepiej i nie będziemy marzyć o wielkich karpiach
w Hiszpanii, bo Hiszpania będzie przyjeżdżać do nas .Ja osobiści łowię i wypuszczam
oczywiście czasem coś wezmę ale mam zasadę musi być w przedziale 40/45cm
dla karpia   i czuje się z tym świetnie ale jak widzie
nad woda jak patrzą na mnie gdy wypuszczam rybę wędkarze to raczej
jaskiniowcy  to człowiek się
zastanawia skąd tacy ludzie się biorą

Myślę ze jako rzecznik prasowy ZG
PZW zna pan temat tylko zza biurka i dlatego nie potrafi pan zrozumieć o czy pisałem
może teraz pan zrozumie o czym naprawdę myśle.

Tak jestem rozgoryczony a nawet wciekły
i zły z powodu obecnej sytuacji stanu naszych wód to dosłownie bezrybie
pustynia zwłaszcza po zimie padło wszystko co warto by chronić i dlatego mój zamysł
ma na celu tak naprawdę poprawę tej sytuacji i proszę nie doszukiwać się innego
powodu bo takiego nie ma.

Chce jeździć na ryby gdzie cos
się dzieje w wodzie a nie wrzucać wędek do studni.

Gorzkie słowa ,ale niestety
prawda nie zawsze jest przyjemna i czasem musi boleć ,rzecz w tym by ten bul
nie poszedł na darmo i przyniósł rozsądne decyzje ze strony władz PZW.

Pozdrawia z bezrybnego Głogowa
Grzegorz

Grzegorz

04 sierpnia 2010 19:05  
niewiem dlaczego ale poczatek mojej wypowiedzi sie zagubił nie wyświetla sie czyzby blokada dla niesfornego i uciążliwego uzytkownika forum.wstyd w takim razie  

Grzegorz

04 sierpnia 2010 20:19  
Moje rozgoryczenie sięga zenitu teraz widze ze temat mój jest zamieszczony w przepisach dla młodzierzy,czyli z przymróżeniem oka ma to oznaczać nie ładnie .Lepiej było usuną niewygodny temat .  

aqq1

Od: 2009-01-10

05 sierpnia 2010 07:13  
Nie masz kolego co się żalić.Rzecznik w tym zakresie ma zupełną rację.Twierdzisz ze bezrybie w naszych wodach.Nie zgodzę się z tym twierdzeniem.Ryba jest,tylko trzeba ją potrafić złowić.Jak chcesz łowić w wannie karpie to trzeba udać się na łowiska komercyjne.Tam będziesz łowił do bólu  takie prosię jakim jest karp.Gdyby okręgi zamiast wpuszczanego karpia zarybiały rodzimymi gatunkami,ryb byłoby zatrzęsienie.  

Grzegorz

05 sierpnia 2010 16:18  
to jest początek z wczoraj
Spodziewałem się ze nie będzie łatwo, poruszając ten temat. Nie jest to wzruszający odruch wędkarskiego serca ,dolny wymiar jak i górny oczywiście blednie interpretujesz, a przynajmniej inaczej niż ja. Dlatego postaram się ostatni raz napisać parę słów wyjaśnienia.
1. Dolny wymiar podnosząc nie myślałem o okresie rozrodczym, bo takowe nie występuje to chyba jasne dla wszystkich .Kolego mój powód dla którego proponuje podniesienie dolnego wymiaru ochronnego jest bardzo prosty, karpik 30 cm jest tak mały i chudy ze naprawdę szkoda marnować 2 lat poświęconych na wyhodowanie takowego karpika, to marnowanie w sposób celowy i świadomy pieniędzy z naszych składek, powiedział bym mocniej ale ugryzę się w język, i jeszcze jeden z bardzo ważnych powodów dla którego warto podnieść ten wymiar to powód etyki i kultury wędkarskiej, jakie przepisy taka kultura a przecież uważamy się za gatunek myślący, tylko że w Polsce jakoś myślą inaczej a zwłaszcza ci odpowiedzialni za obecny stan naszych wód. Czy naprawdę tak musi być? Wiem ze kijem Wisły nie zawrócę ale będę wałczył, może w końcu ktoś zrozumie że i my Polacy powinniśmy zaczerpnąć w końcu dobrych wzorów od kolegów z zachodniej europy. Reasumując moja wypowiedz to Jako zarząd powinniście się wstydzić za takie przepisy, a kolega ma jeszcze odwagę się spierać. to co wy nam oferujecie w zamian za opłatę za wędkowanie brak słów ………….. chyba każdy sobie dopowie sam co chciałem napisać.

Grzegorz

05 sierpnia 2010 16:32  
Panowie temat przenioslem dla dorosłych na pprzepisy pzw niewiem jak to się stalo ze wylądował tutaj powiem porostu sory.I jeszcze jedna uwaga odnosnie wypowiedzi nie zamierzam sie tu spierac a wypowiadac się powinni ludzie dorosli i odwarzni a nie jakieś ufoludki.Chez zabrać glos miej odwage sie przedstawić.
Pozdrawiam Grzegorz z Głogowa

arnie

Od: 2008-09-24

10 sierpnia 2010 15:15  
Grzegorz... Wiem ze kijem Wisły nie zawrócę ale będę wałczył, może w końcu ktoś zrozumie że i my Polacy powinniśmy zaczerpnąć w końcu dobrych wzorów od kolegów z zachodniej europy. ...
A może wzorem z Australii? Tam karp jest chwastem i jest traktowany jak u nas sumik karłowaty i babka bycza, która z tego co słyszałem jest w niekturych krajach ceniona rybą jako przystawka do piwa.

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi