| Czy przymrużą oko na wiek ??? | ||||
szacho
Od: 2010-02-13 Posty: 7 |
27 grudnia 2010 21:53 | |||
| Witam !!! Za niedługo będzie rok 2011 i wtedy będe miał ROCZNIKOWO 14 lat ale SKOŃCZĘ dopiero w grudniu, a czytałem że od 2011 ma wejś ustawa że aby posiadac kartę trzeba miec SKOŃCZONE 14 lat.
Patrzą na to czy ktoś ma skończone czy ma rocznikowo ??? |
||||
|
dionizy Od: 2009-01-31 Posty: 87 |
28 grudnia 2010 08:38 | |||
| roczniko to układa się np roczniki - jest przecież wyraźnie określone że musisz mieć ukończone 14 lat | ||||
szacho
29 grudnia 2010 09:24 | |||
| dzięki ale wiesz często jest tak że jedno piszą, a drugie robią;) | ||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
29 grudnia 2010 18:12 | |||
| ta ustawa już weszła w życie jakiś miesiąc temu, to zmiany do ustawy o rybactwie śródlądowym, więc dopóki nie będziesz miał skończone 14 lat (co do dnia) starostwo nie wyda Ci karty wędkarskiej. | ||||
|
Dyrekto Od: 2008-12-31 Posty: 136 |
29 grudnia 2010 20:41 | |||
| z tego co ja rozumiem , to kartę możesz otrzymać przed ukończeniem 14 roku życia . regulamin amatorskiego połowu mówi wyraźnie: że osoba do 14 roku życia niema obowiązku posiadania karty wędkarskiej , co wyklucza powiedzenie nie może jej posiadać . bo należy zauważyć że możesz wędkować bez karty wędkarskiej ale tylko pod opieką osoby dorosłej posiadającą kartę wędkarską natomiast również możesz wędkować posiadając kartę wędkarską ale samodzielnie lecz tylko od świtu do zmierzchu... później już tylko z osobą dorosłą nawet jeżeli nie posiada uprawnień do wędkowania(czyli w nocy) ... | ||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
30 grudnia 2010 07:32 | |||
| to juz się zmieniło zarówno ustawa jak i RAPR
RAPR rozdz. II pkt 2. Zasady wydawania kart wędkarskich regulują przepisy ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym, z późniejszymi zmianami. a zmiany to: art7. ust 6. Kartę wędkarską wydaje się osobie, która ukończyła 14 lat. Kartę łowiectwa podwodnego wydaje się osobie, która ukończyła 18 lat. |
||||
|
30 grudnia 2010 12:01 | |||
| to znaczy że znowu jest "masło maślane", w regulaminie niby "nowym" stoi jak byk napisane a ni jak się to ma do rzeczywistości . paranoja .... co mi po zmianach skoro takiej prostej rzeczy nie potrafią zmienić w podstawowym dokumencie jakim jest regulamin! ta zmiana powinna być uwzględniona w jego regułach a odnoszenie się do uchwał o zmianach w tym okresie kiedy zmieniono inne jest bynajmniej śmieszna. uchwała dotycząca zmian moim zdaniem dotyczyć ma nowo wdrażanych ustaw regulujących postanowienia w trakcie obowiązywania dotychczasowych zasad. ich zamieszczenie w regulaminie powinno być zamieszczane obligatoryjnie z początkiem wydawania nowych zezwoleń , w przypadku ich nie zamieszczenia opłacający powinien otrzymywać aneks dotyczący takowych zmian. najlepiej zakręcić w głowach, namieszać by móc później egzekwować sankcje. zresztą mnie ta sytuacja nie dotyczy , ale zawsze kogoś może wprowadzać w błąd bo jeżeli od 1985 roku były zmiany a później od tych zmian nastąpiły następne zmiany i tych ani tamtych nie zamieszczono w nowych regulaminach to coś tu jest nie tak ... uważam że regulamin powinien zawierać wszelkie informacje dotyczące danego zagadnienia nie odnośniki do odnośników. lecz to tylko moje skromne zdanie, ale naświetlam że taki problem może nurtować nie tylko mnie... pozdrawiam | ||||
|
vobler Od: 2010-11-06 Posty: 49 |
30 grudnia 2010 16:31 | |||
| Chodzi o bezpieczeństwo i nie ma co duskutować !!! Wędkuj do woli ale pod opieką !!!
Dodam jeszcze To::::ę wędkowanie kilkuosobowych grup młodzieży nie posiadającychędkarskich, pod nadzorem opiekuna posiadającego stosowne uprawnieniaąd okręgu PZW. Każda osoba z grupy ma prawoć wyłącznie na jedną wędkę, z zachowaniem uprawnień do własnego stanowiskaącego członkowi PZW. Dopuszcza si kart w oraz zezwolenie wydane przez zarz łowi i dziennego limitu połowu przysługuj miłej zabawy nad wodą vobler |
||||
|
30 grudnia 2010 16:35 | |||
| Ktoś miesza tak to brzmi /sory.
7. Dopuszcza si ę wędkowanie kilkuosobowych grup młodzieŜy nie posiadających kart w ędkarskich, pod nadzorem opiekuna posiadającego stosowne uprawnienia oraz zezwolenie wydane przez zarz ąd okręgu PZW. KaŜda osoba z grupy ma prawo łowi ć wyłącznie na jedną wędkę, z zachowaniem uprawnień do własnego stanowiska i dziennego limitu połowu przysługuj ącego członkowi PZW. |
||||
|
30 grudnia 2010 16:38 | |||
| Przepraszam nieład to nie moja wina!!!Może zajrzy tu moderator i poprawi ! | ||||
szacho
30 grudnia 2010 18:01 | |||
| BEZPIECZEŃSTWO - Fakt jestem za ale te nowe zmiany są bez sensu. Wcześniej dziecko mogło zrobić kartę i iść na ryby z np.rodzicem a teraz dziecko musi szukać dorosłego z kartą. Jak nie ma w rodzinie to ma chodzić nad wodą i pytać kto dopuści je do swojej karty lub rodzic który nie lubi łowić ryb musi zrobić kartę żeby jego dziecko mogło łowić ??? - bez sens totalny to chyba wszystkie możliwości, jeśli ktoś zna inne to proszę o podzielenie się nimi !!!
pozdro |
||||
|
02 stycznia 2011 18:01 | |||
| Zebrać w " kupę" kilku kolegów i przy swoim kole założyć szkółkę wędkarską!!!!będą opiekunowie !!! będzie można
kijek "pomoczyć" . jest to jakiś tam sposób .życzę powodzenia .(myślę że starsi koledzy po kiju nie odmówią) vobler |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
03 stycznia 2011 08:23 | |||
| Kolego szacho chyba wszyscy się zgadzamy, że proces wychowywania wędkarza to jest określone i długotrwałe zadanie dla wychowawców zarówno w jego domu rodzinnym, jak i w gronie kolegów po kiju. To nie może być żywioł, bo wówczas wychowa się jakiegoś dzikusa, który nad wodą nie bedzie przestrzegać ani przepisów, ani zasad. Chyba także jasnym jest, że skoro takim młodym ludziom udziela się różnych ulg i zniżek, to chyba każdy gospodarz wód ma prawo wyznaczac pewne reguły, które tych młodych ludzi będą obowiązywać? To nie może się odbywać na zasadzie ,,rzucam piłkę i mata i grajta\'\'. Więc szabujmy te reguły, nie oglądajmy się na własne wygody, bo z tego zainteresowania co i jak łowi młody człowiek wyrośnie później mądry i odpowiedzialny wędkarz. A tego chyba chcemy obaj, czyli ja i kol. szacho? | ||||
azzz78
Od: 2011-01-02 Posty: 6 |
08 stycznia 2011 11:23 | |||
| Tak tak rzecznik prasowy wie co pisze bo przecież jego i kolegów prezesów wychowano na praworządnych obywateli RP.
http://forum.fishing.pl/tematy/wedkarstwo-ogolnie/sylwetki Na dole artykułu jest link dotyczący rzecznika pzw oraz fotka prezesa z "kompletem"szczupaków.Tobie nie pozwolą zamoczyć kija pisząc o jakiś dzikusach oraz robiąc wykłady wychowawcze natomiast sami dają odgórny przykład jak należy postępować(kłusować).Wniosek jest prosty bierz przykład z prezesa idź nad wode trzaśnij 10 szczupaków po 30cm bo skoro on może to czemu nie ty,tylko niedaj się złapać bo oni mają władze a ty nie. |
||||
|
08 stycznia 2011 12:11 | |||
|
Artur Betcher Od: 2010-10-25 Posty: 14 |
08 stycznia 2011 13:47 | |||
| Mnie cieszy jak widzę że tacy młodzi jak Ty garną się do wędkarstwa :) Ale fakt faktem że raczej gdziekolwiek nie pytają o wiek to zawsze o lata skończone.
Połamania kija :) |
||||
|
09 stycznia 2011 17:25 | |||
| I raczej jako młody wędkarz nie wdawaj się w spory na tych forach!!!! Sam widzisz jak tu jest (wywody - racje - przepisy) a ""maluczkich"" nikt ni słucha.Góra wie lepiej!!! A przecież PZW to my :: dz.w kołach-delegaci do okręgu-delegaci na zjazd krajowy-Zarząd Główny - działacze w struktórach krajowych...... i co to nie my ???? I tak powstaje "głucha" mniejszość która rządzi !!!! Więc młody kolego spokojnych i obfitych połowów !!!!! ( nie łamania kija bo drogie ) bo życie i tak potoczy się swoimi drogami..choć podobno możemy mieć na nie wpływ ???hi...
pozdrawiam vobler |
||||
szacho
26 stycznia 2011 19:00 | |||
| dziękuje za odp wszystkie mi pomogły, a niektóre nawet dały pouczenie wychowawcze, a co do tego zdjęcia to aż mroży krew w żyłach :-( | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum