Logowanie

Zarejestruj się

Pytanie do pana Antoniego Kustusza o wykładnie Statutu PZW

Dodaj odpowiedź

Pytanie do pana Antoniego Kustusza o wykładnie Statutu PZW  
  hektores

Od: 2009-04-10

07 lutego 2011 14:26  
Chodzi mi o zapis  w statucie PZW
§ 56
Do zakresu działania i kompetencji zarządu koła należy:
15) prowadzenie działalności w dziedzinie ochrony i zagospodarowania wód na swoim terenie
działania
 Czy jest wymóg by koło było gospodarzem wody ?
Jesli nie  to na jakiej zasadzie  polega  Ochrona i zagospodarowanie wód  Kół które nie są gospodarzami wody
Czy koło  PZW może nie być gospodarzem wody ?
SKŁADKA NA ZAGOSPODAROWANIE I OCHRONĘ WÓD pozostaje częściowo w  kole gdzie jest wpłacana
Prosił bym o odpowiedz czy mogą istnieć koła które nic nie robią nie mają siedziby  nie są gospodarzami  wody a robią tylko zawody  .Czy jest to zgodne ze statutem  PZW

Z góry dziekuje za odpowiedz

hektores

15 marca 2011 14:05  
Chyba sie nie doczekam  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

19 marca 2011 10:01  
Zgodnie ze statutem PZW wykładnia przepisów uchwalonych przez władze Zwiazku należy do kompetencji ZG PZW (par. 30 pkt. 26). Ja mogę odpowiedzieć w kategoriach interpretacji tego co zapisano w Statucie PZW, a tam w par. 52 pkt. 1 zapisano, że ,,Koło jest podstawową jednostką organizacyjną Związku, powoływaną uchwałą zarządu okręgu, która określa teren działania, minimalną liczbę członków i zakres sprawowanej opieki nad wodami\'\'. Z tego własnie zapisu wynikają kompetencje zarządu koła, który zgodnie z par. 56 pkt. 15 ma za zadanie ,,prowadzenie działalności w dziedzinie ochrony i zagospodarowania wód na swoim terenie działania\'\'. działalność ta wiąże się również z obowiązkiem popularyzacji wiedzy o ochronie wód i gospodarce rybackiej (par. 56 pkt. 17), tak by wśród członków PZW wzrastał poziom zrozumienia dla potrzeby społecznej aktywności w tym zakresie.  

hektores

25 marca 2011 07:08  
A tak jaśniej bo jestem prostym człowiekiem .
Czy  koło ma  obowiazek posiadac wode pod opieka
??

27 marca 2011 14:19  
Z zapisu Statutu wynika, że jest to jeden z warunków powoływania koła.  

tomjas78

Od: 2009-08-23

27 marca 2011 14:28  
W powiecie świeckim z 8 kół , które znam 4 nie posiadaja zadnej wody pod opieką . I stnieja tylko porozumienia prywatne wedkarzy z różnych kół , którzy zkrzukneli się i sami wzięli pod opiekę wodę , i wszystko co dotyczy wody organizują sami , bez Zwiazków i władzy . A to , ze koła powstają to tylko zasługa ludzi , którzy maja odmienne zdanie na rózne tematy .  

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

27 marca 2011 15:25  
Koło a by powstało potrzeba grupę inicjatywną składającą się co najmniej 50 osób .Grupa ta składa wniosek do ZO o chęci założenia koła. ZO po pozytywnym zaopiniowaniu podejmuje uchwałę o powstaniu koła i nadaje mu numer. Uchwała wraz z wniskiem wędruje do sądu administracyjnego w celu zalegalizowania koła. Pierwsze słyszę aby warunkiem powstania koła było posiadanie wody ,choć może posiadać ale nie musi. Znam wiele kól ktore nie mają wody ,ale w jednym chcieli mnie zrobić w bambuco pobierając  co łaską na  niby zarybianie .Ja natomiast mówię ze nie macie wody ,wtedy skarbnik z głupkowatą miną odstąpił od haraczu ,a ile nabrał w ten sposób wędkarzy nie wiem . Zapewne wszyscy z zarządu wiedzieli o tym procederze .tak że na wszystko trzeba uważać bo cię oskubią w żywe oczy.Pozdrawiam  

Krzysztof Ratusek

Od: 2011-03-01

27 marca 2011 16:05  
Samowolka jest porażająca - Koła pobierają dodatkową opłatę na rzecz Koła ale na co je przeznaczają? prawie nigdy na dodatkowe zarybianie!  

hektores

27 marca 2011 17:34  
Dziekuje za pełna odpowiedz  

piotr kulczycki

Od: 2009-12-25

15 kwietnia 2011 08:06  
hektoresDziekuje za pełna odpowiedz

piotr kulczycki

Od: 2009-12-25

15 kwietnia 2011 08:08  
:piokarp
hektoresDziekuje za pełna odpowiedz
prostym ludzia nalezy rysowac na tablicy to moze cos zrozumia 

15 kwietnia 2011 08:56  
piotr_okrasaKoło a by powstało potrzeba grupę inicjatywną składającą się co najmniej 50 osób .Grupa ta składa wniosek do ZO o chęci założenia koła. ZO po pozytywnym zaopiniowaniu podejmuje uchwałę o powstaniu koła i nadaje mu numer. Uchwała wraz z wniskiem wędruje do sądu administracyjnego w celu zalegalizowania koła. Pierwsze słyszę aby warunkiem powstania koła było posiadanie wody ,choć może posiadać ale nie musi. Znam wiele kól ktore nie mają wody ,ale w jednym chcieli mnie zrobić w bambuco pobierając  co łaską na  niby zarybianie .Ja natomiast mówię ze nie macie wody ,wtedy skarbnik z głupkowatą miną odstąpił od haraczu ,a ile nabrał w ten sposób wędkarzy nie wiem . Zapewne wszyscy z zarządu wiedzieli o tym procederze .tak że na wszystko trzeba uważać bo cię oskubią w żywe oczy.Pozdrawiam
 Panie Piotrze, zgodnie z Ustawą o stowarzyszeniach grupa inicjatywna do powstania koła PZW, jak każda taka grupa inicjująca działania stowarzyszeniowe musi liczyć minimum 15 osób, a nie 50 osób. Wniosek o utworzenie koła wcale nie idzie do sądu administracyjnego, ale do właściwego terenowo okręgu, który podejmuje stosowną uchwałę zgodnie z par. 46 pkt. 9. W uchwale takiej, zgodnie z par. 52 pkt. 1 zarząd okręgu określa teren działania koła, minimalną liczbę członków i zakres sprawowanej opieki nad wodami. Tu trzeba zauważyć, że minimalna liczba członków oznacza taką liczbę czlonków  poniżej, której dalsze utrzymanie koła na danym terenie mija się z intencjami założycieli, a zakres sprawowanej opieki nad wodami wcale nie oznacza tylko  przydziału wody pod opiekę, a oznacza opisanie formy w jakiej taka opieka bedzie sprawowana, np. poprzez współpracę z innym kołem, np. poprzez współpracę z gminą, poprzez udział w zarybieniach itd. Oczywiście najprościej jest przydzielić jakąś wodę do opieki, co oznacza nie tylko administrowanie ta wodą, ale także udział w ochronie, dbanie o porzadek, uczestnictwo w zarybieniach itd. Dla każdego więc starczy pracy, oczywiście jeśli okręgi tak właśnie traktują te zapisy w statucie.

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

15 kwietnia 2011 20:08  
Panie Antoni ma Pan rację że grupa inicjatywna to minimum 15 osób czyli przyszły zarząd . Natomiast jak Pan sobie wyobraża statutowe finansowanie tak prężnego koła licząca zaledwie minimum 15 członków . Jedne zawody i po kole bo zbankrutowało . Panie Antoni byłem współzałożycielem koła i okręg wymagał minimum 50 członków aby podołało na skraju nędzi i rozpaczy statutowym działaniom , ale się udało bo z roku na rok przybywało członków co spowodowało że osiągneliśmy drugie miejsce w okręgu. Aby to osiągnąć trzeba dużo wyżeczeń i pracy bo my jesteśmy dla wędkarzy , a oni są  za nami . Ale to już historia  , teraż liczy się posada i ślepa rządza kasy , a wędkarza zastraszą mandatami ,paragrafami oraz ustawami których nawet Pan nie umie zintrpretować aby wędkarz zrozumiał. Wadług Pana to każdy wędkarz powinien być prawnikiem od prawa KK , administracyjnego czy cywilnego wtedy nie byłoby haków aby go ukarać. Pozdrawiam  

16 kwietnia 2011 09:36  
To nie o to chodzi. Grupa inicjatywna nie jest jeszcze kołem. Ona ma za zadanie przygotowanie warunków do powstania koła i wywołanie uchwały ZO, a nastepnie przygotowanie zebrania założycielskiego. Liczba członków koła jest taka, jaką uda się na danym terenie zgromadzić wokół tej inicjatywy, a następnie jaka się podpisze na liście pierwszego, założycielskiego zoebrania. Na liście tej będą także kandydaci na członków PZW, którzy zapiszą się do tego koła, ale już po jego utworzeniu.  Stąd ZO może postawić warunek, że np. daje rok na rozwój szeregów np. do 100 osób. Stąd taklże w zapisie Statutu wymóg o tzw. minimalnej liczbie członków. Natomiast w grupie inicjatywnej nie może być mniej niż 15 osób, bo nie tylko, że nie może być to inicjatywa indywidualna, ale musi mieć tzw. minimum poparcia społecznego, tak jak określa to Ustawa o stowarzyszeniach.  

Krzyś

Od: 2011-02-01

16 kwietnia 2011 11:30  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszTo nie o to chodzi. Grupa inicjatywna nie jest jeszcze kołem. Ona ma za zadanie przygotowanie warunków do powstania koła i wywołanie uchwały ZO, a nastepnie przygotowanie zebrania założycielskiego. Liczba członków koła jest taka, jaką uda się na danym terenie zgromadzić wokół tej inicjatywy, a następnie jaka się podpisze na liście pierwszego, założycielskiego zoebrania. Na liście tej będą także kandydaci na członków PZW, którzy zapiszą się do tego koła, ale już po jego utworzeniu.  Stąd ZO może postawić warunek, że np. daje rok na rozwój szeregów np. do 100 osób. Stąd taklże w zapisie Statutu wymóg o tzw. minimalnej liczbie członków. Natomiast w grupie inicjatywnej nie może być mniej niż 15 osób, bo nie tylko, że nie może być to inicjatywa indywidualna, ale musi mieć tzw. minimum poparcia społecznego, tak jak określa to Ustawa o stowarzyszeniach.
 Czy Pan Rzecznik mugł by rozwinąć interpretację Ustawy o Stowarzyszeniach ( minimum poparcia społecznego ) ? I jeszcze jedno pytanie , Pan Rzecznik już mi odpowiedział na część mojego pytania ( każdy może zmienić Koło PZW , nawet w trakcie roku ) , ale czy normalne jest iż grupą inicjatywną nowo powstającego Koła jest Zarząd innego Koła PZW ( Zarząd opłaciwszy w większąści składki w Kołe PZW w któryn pełni obowiązki statutowe ) , za miesiąc inicjatywnie otwiera inne Koło i zostaje Zarządem innego Koła , zostawiając na pastwę losu Koło z 40 letnią tradycją ( powołany Komisarz Okręgowy ) . I w końcu jeżeli dobrze rozumiem przepisy PZW , to mają prawo do zmiany Koła jeżeli nowo powstały Zarząd zechce te osoby przyjąć w swoje szeregi . Więc wychodzi na to , że te Osoby przyjeły same siebie nie zważając na dobro PZW . Zgóry dziękuje za odpowiedz . Pozdrawiam . :)

Krzyś

16 kwietnia 2011 20:54  
No i jeszcze jedno . Nawiązując do tematu Koło O KTÓRYM PISZĘ POWSTAŁO 14-02-2011 I DO DZISIAJ NIE DOSTAŁO POD OPIEKĘ ŻADNEJ WODY PZW . Czy to znaczy że działa niezgodnie ze Statutem PZW ?  

Krzyś

27 kwietnia 2011 20:38  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszZ zapisu Statutu wynika, że jest to jeden z warunków powoływania koła.
 Panie Antoni ?

Dyrekto

Od: 2008-12-31

27 kwietnia 2011 21:31  
Krzyś
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszZ zapisu Statutu wynika, że jest to jeden z warunków powoływania koła.
  Panie Antoni ?

pan antoni cie olal chyba....  http://www.fishing.pl/artykuly/rybim-okiem/stworzono-idealny-klimat-do-malwersacji  a to link do twojej wiadomości i pana rzecznika ...rzną nas jak sie da ...polamania

Krzyś

30 kwietnia 2011 21:51  
A ja dalej ( czekam ) pytam ?  

Janusz Puzio

Od: 2009-01-11

14 maja 2011 20:30  
nie interwują mnie paragrafy itp. - niech ktoś kompetentny odpowie na wcześniej zadane pytanie - tak albo nie  

15 maja 2011 07:13  
Wy mi tu o jakiś kryminałach opowiadacie, a ja mam odpowiedzieć na pyutanie czy tak może być? No nie może, bo podstawą powołania koła nie jest inicjatywa iluś tam osób, chocby z zarządu konkurencyjnego koła, które dokonało sobie rozłamu, ale uchwała zarządu okręgu podjęta zgodnie z potrzebami działalności Związku na danym terenie i wymogami statutu. Więc jeśli w takiej uchwale podjętej zgodnie z apr. 52 pkt. 1 jest zapis o ,,zakresie sprawowanej opieki nad wodami\'\' to tak jest i w istocie powołania tego koła. Przypomnę, że slowo zakres nie oznacza tylko przydzielenia wody pod opieke, ale także udział w pracach na rzecz zarybień, straż społeczną i wiele innych zadań, które wchodzą w zakres. Tak więc zamiast mnie poganiac do odpowiedzi to może lepiej się zastanowić u siebie na swoim terenie, jak zrobić porządek? Przecież to są sprawy, które zależą tylko od Was i od kontaktów z okręgiem. Chyba, że to koło działa gdzieś na księżycu, gdzie ani wód, ani rozsądku.  

Krzyś

16 maja 2011 11:29  
Ja smiem pisać tylko o Kołe do którego należę i to które ma 50 lat tradycji ! I to nie są kryminały , na Pana odpowiedż czekałem miesiąc i czekam dalej  Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
:http://www.pzw.org.pl/users/antoni [/url] Od: 2008-10-01
27 marca 2011 14:19 Z zapisu Statutu wynika, że jest to jeden z warunków powoływania koła.,, Z zapisu Statutu wynika, że jest to jeden z warunków powoływania koła." to są Pana słowa , i co się od tej pory zmieniło ? A jeśli to jest dla Pana KRYMINAŁ , to jego twórcą jest Zarząd Okręgu Tarnobrzeskiego . Koło PZW z 50 letnią tradycją zostało pozbawione opieki nad wodą bez podania przyczyn ( choć do tej pory opiekowało się conajmniej WZOROWO ! ) Straży też zostało pozbawione ponieważ Komendant Powiatowy jest również Skarbnikiem konkurencyjnego Koła i pozostawił tylko kolegów ze swojego Koła (nowo powstałego , jak Pan to określił z rozłamu i nowo powołany Komendant ) . Wiele by tu jeszcze opisywać można , ale proszę o odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie ,

piotr sknera

Od: 2011-03-21

31 maja 2011 21:25  
witam, co tak sie czepiles tego rzecznika , przemysl łosiu fokty to zrozumiesz czego rozpadlo sie kolo z tradycjami . Jak widac po twoim toku rozumowania nienadajesz sie do wspolzycia z normalnymi wedkarzami jestes niereformowalnym łosem . Co do strazy to niezal sie zekazali ci oddac odznake ktora nosiles tylko dla straszenia dzieci i przyjezdnych wedkarzy zasiadajacych miejsce twojej siostrze. pa łosiu do niezobaczenia nad woda  

King Size

Od: 2011-05-17

13 czerwca 2011 20:43  
Siostrzyczka dostała najpierw upomnienie, teraz naganę. Pan Wice Prezes Koła nr 6 "Krzyś", kręt nr 1, będzie miał sprawę w lipcu. Boli go wszystko, co w PZW, a zwłaszcza w Janowie Lubelskim, nie dzieje się po jego myśli. Pan Prezes Koła nr 6 zarzekał się, że zrobi z tym motłochem porządek, ale się przeliczył... Swoją drogą, dziwie się członkom Koła nr 6. Na Prezesa wybrali, jak wybrali - mają lepszego niż zasługują. Skarbnik = tępak. Wice Prezes, Przewodnicząca komisji rewizyjnej i największy kłusol na Janowskim zbiorniku - rodzina. Skład Zarządu... lament anielski. "Krzyś" czepia się wszystkich dookoła, ale swoich grzeszków nie widzi... a uzbierało się tego. Ma chłop szczęście, że z Okręgu nie skierowali sprawy do Sądu Cywilnego za samowolne posługiwanie się tytułem Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej, o co wnioskowała Główna Komisja Rewizyjna z Warszawy. Poza tym łowienie ryb w miejscach niedozwolonych, (w przypadku siostrzyczki także na zakazie po zarybieniu, oraz rozdawanie w trakcie wędkowania złowionych ryb, wpisanych w rejestr) ubliżanie wędkarzom, bezpodstawne pseudo kontrole na zbiorniku, i wiele innych. To są działania na szkodę PZW prowadzone pod kierunkiem członka Zarządu Okręgu. DRUGIEJ WILCZEJ WOLI Z JANOWA NIE ZROBICIE. Zalew to nie akwarium, ale i nie sklep rybny. A Koło nr 55 powstało, bo już na ich gęby patrzeć się nie dało. Boli go, że nowo powstałe koło ma lepsze układy w PZW, UMiG i w innych instytucjach, z którymi trzeba współpracować. Ten typ ma kompleksy, bo jeszcze nie dawno biegał zaszczany po Janowie, teraz trochę podrósł, ale rozumku nie przybyło. Radzę wszystkim forumowiczom omijać dyskusje z tym typkiem z daleka.  

Krzyś

13 czerwca 2011 22:48  
Co za pierdoły , przedstaw się to popiszemy !!! A swoją drogą to nie o ciebie chodzi , że gwałcisz KOZY w powiecie Janowskim , chyba że sie mylę . pa  

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

15 czerwca 2011 09:24  
KrzyśCo za pierdoły , przedstaw się to popiszemy !!! A swoją drogą to nie o ciebie chodzi , że gwałcisz KOZY w powiecie Janowskim , chyba że sie mylę . pa
 A ładne chociaż ? ;-))

dvbs3

Od: 2011-11-26

23 grudnia 2011 19:44  
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum - nie ma zapisu zobowiązującego uczestnika forum do akceptowania głupoty administratora. Gdyby głupota
miała skrzydła to admin by fruwał jak gołębica.

Grzegorz Kidawski musi odejść !!!
Precz z cenzurą !!!
Precz z reklamami i wyskakującym face !!!

Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki

dvbs2 napisał ;
22 listopada 2011 11:03 Administrator - szukasz wrażeń ? - masz to załatwione - to teraz sobie posprzataj

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi