| Przynależność do koła a adres zamieszkania | ||||
marcino
Od: 2009-06-16 Posty: 3 |
16 czerwca 2009 23:15 | |||
| Witam serdecznie.
Czy będąc zameldowanym w W-wie mogę przynależeć do koła PZW w Markach ? Tam wyrabiałem kartę i przez wiele lat opłacałem składki. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam. Marcin |
||||
Jerzy Kowalski
Od: 2008-11-20 Posty: 444 |
17 czerwca 2009 09:31 | |||
|
Tak. Paradoksalnie nie ma przeszkód w przynależności do koła w Słupsku czy w Jeleniej Górze, byle było to jedno koło na terenie Polski. W organizacji udającej stowarzyszenie, takiej jak PZW, w której "oparcie działaności na pracy społecznej członków" jest fikcją utrzymywaną przez tychże członków i ich przedstawicieli w zarządach, miejsce przynależności do koła jest obojętne. Gdyby praca członków w stowarzyszeniu była realnym atrybutem członkostwa, to przynależnośc do odległego koła wiązałaby się albo z dotarciem tamże w ramach podejmowania działań, albo z dodatkowymi świadczeniami finansowymi, rekomepensującymi powstrzymywanie się od takiej pracy. A w obecnych warunkach to "jak kto chce" ... jak to w Polsce .... ;-) Efekty widać .... ;-( Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
junior
Od: 2009-03-29 Posty: 27 |
17 czerwca 2009 09:45 | |||
| Ciekawe zagadnienie.
Mam więc podobne pytanie: Chcąc wędkować w województwie dolnośląskim i jednocześnie należeć do koła w lubelskim, a co za tym idzie - raz w roku brać udział w zawodach organizowanych przez to koło, powinienem wnosić opłaty za wędkowanie w obu województwach? |
||||
junior
17 czerwca 2009 09:51 | |||
| P.S.
Co jest tak naprawdę wyznacznikiem przynależności do danego koła? Czy można wnosić opłaty w jednym kole, a należeć do drugiego? |
||||
jaro422
Od: 2009-03-23 Posty: 401 |
17 czerwca 2009 11:19 | |||
| Jesteś członkiem Koła np. Faszyna wtedy gdy w terminie opłacisz składke członkowską wówczas jesteś na liście opłacających składki za ten rok i Twoja karta członkowska powinna znajdować się w w dokumentacji tego Koła.
Jeśli wniesiesz pozostałe opłaty oprócz składki członkowskiej możesz wędkować na terenie Okręgu do którego przynależy Twoje koło Faszyna wraz z porozumieniami które zawarł ten Okręg. Jeśli chcesz wędkować w Okręgu do którego nie masz uprawnień to najprostszym rozwiązaniem jest dokupienie składki okręgowej na tamte tereny. Możesz pozostać w dalszym ciągu członkiem Koła Faszyna opłacając w nim składkę członkowską a wędkować np. w Babolicach wykupując u skarbnika tamtejszego Koła składkę okręgową. |
||||
jaro422
17 czerwca 2009 11:28 | |||
| Pozostaje jeszcze kwestia Twojego uczestnictwa w porozumieniach zawartych przez Babolice , ten Okręg zawiera porozumienia w imieniu i dla swoich członków a Ty pozostajesz członkiem Koła Faszyna więc noie powinieneś z nich korzystać pomimo w niesienia opłaty okręgowej w Babolicach.
Przecież to wszystko jest proste jak drut, tylko trzeba chcieć zrozumieć anie zatrzymać się na wymyślonym przez siebie problemie. |
||||
jaro422
17 czerwca 2009 11:31 | |||
| Karty Wędkarskie wydaje Urząd zlokalizowany stosownie do miejsca Twojego zameldowania, natomiast na przynależność do Koła zameldowanie nie ma wpływu. | ||||
junior
17 czerwca 2009 12:21 | |||
|
Jeśli to do mnie, to chyba nie zrozumiałeś. Oczywiście, że rozwiązanie może być proste - opłacić składki w dwóch województwach i po bólu, ale nie o to mi chodzi by zapłacić całoroczną składkę za jeden dzień wędkowania (uczestnictwo w zawodach). Pytałem czy można zniwelować te koszty, pozostając jednocześnie członkiem lubelskiego koła. Jeśli nadal masz zamiar upraszczać wszystko do przysłowiowego drutu (który tak na marginesie nigdy nie jest prosty - patrz zasady fizyki)), to daruj sobie odpowiadanie na moje pytanie, bo za takie rady gotów jestem z góry Ci podziękować bez czytania Twoich mądrości. |
||||
jaro422
17 czerwca 2009 12:33 | |||
| Pytasz ale nie słuchasz, nie wnosisz opłat na województwa lecz na Okręgi, niestety to nie to samo.
A pytań zadałeś kilka, moja odpowiedż odnosiła się do tego pytania: Posty: 11 17 czerwca 2009 09:51 P.S. Co jest tak naprawdę wyznacznikiem przynależności do danego koła? Czy można wnosić opłaty w jednym kole, a należeć do drugiego? |
||||
junior
17 czerwca 2009 12:41 | |||
| Postaram się więc scalić zagadnienie.
Mieszkam i wędkuję w dolnośląskim, ale wciąż należę do koła w Lubelskim. W tym roku mam wykupione składki okręgowe w obu okręgach. Natomiast w przyszłym roku chciałbym opłacić tylko w dolnośląskim. Jednocześnie nie chciałbym zmieniać koła bo mam sentyment do swojego lubelskiego koła i kumpli do niego należących. Raz w roku wędkowałbym w okręgu lubelskim biorąc udział w spiningowych zawodach koła. Chcę żeby wszystko było zgodne z prawem, więc pytam czy opłacenie składki członkowskiej w lubelskim, okręgowej w dolnośląskim i ewentualnie jednodniowej w lubelskim na czas zawodów, rozwiąże ten "prosty" problem tzn. będę członkiem lubelskiego koła, na codzień będe wędkował na Odrze, w dniu zawodów koła będę mógł w nich uczestniczyć? |
||||
Jerzy Kowalski
17 czerwca 2009 12:56 | |||
|
Zagadnienie proste, kiedy wyjaśni się podstawowe zagadnienia. ;-)) Członek PZW nie wnosi opłat za wędkowanie w wodach PZW. Opłaty za wędkowanie, w wysokości ustalonej przez członków PZW jako Uprawnionych do rybactwa (wg ustawy), wnoszą wędkarze, posiadający kartę wędkarską (chyba, ze są zwolnieni z tego wg Ustawy), niebędący członkami PZW. Proste, prawda? Członek PZW przez to, że tworzy koło/okręg/ogólnopolskie stowarzyszenie (to są opisy/nazwy grup ludzi i niczego innego), jest wraz z innymi dzierżawcą obwodów rybackich utworzonych na wodach publicznych. Będąc współdzierżawcą, uczestnicząc w działaniach zbiorowego Uprawnionego do rybactwa (zgodnie z Ustawą), łowi w wodach, które dzierżawi, do czego ma prawo z tytułu ich rybackiego użytkowania. To współdzierżawienie obwodów rybackich jest finansowane ze składek członków, które członkowie wnoszą jako składki okręgowe. Oraz wykonują nieodpłatną pracę w ramach działalności rybackiej i innej działalności stowarzyszenia, organizując wędkarstwo, prowadząc zagospodarowanie itp. itd. według statutu. Dzierżawcą obwodów rybackich jest okręg, jako osoba prawna. Toteż pełny udział w charakterze zbiorowego użytkownika rybackiego jest przypisany do członkostwa w tym okregu, w jednym z kół okręgu. Ogólnopolski zasięg działania PZW sprawia, że można podjąć udział w użytkowaniu rybackim w innym okregu, nie będąc jego członkiem, przez wniesienie okręgowej składki członkowskiej (i ewentualne podjęcie społecznej pracy tamże), uzyskując uprawnienia w ramach tego drugiego okręgu (choć ograniczone tylko do niego, a nie do jego porozumień, które to porozumienia nota bene są szkodliwe gospodarczo). Członkostwo w kole ( a przez to w okręgu/ w PZW) wymaga wniesienia składki członkowskiej. Niekoniecznie już składki okręgowej. Więc można być członkiem stowarzyszenia, organizować wędkarstwo, nieuczestnicząc w użytkowaniu rybackim. Można więc być członkiem koła w lubelskim okręgu, nie wnosząc w nim składki okręgowej, a na przykład tylko okresową składkę okręgową na okres zawodów, a składkę okręgową całoroczną wnieść w jednym z dolnośląskich okręgów i łowić w wodach dzierżawionych przez ten okręg. Uprawnienia członkowskie pozostaną jednak wtedy przypisane do członkostwa w kole w okręgu lubelskim. :-)))) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
jaro422
17 czerwca 2009 12:58 | |||
| Rozpatrzmy więc przyszły rok
Opłacając tylko składkę członkowską w swoim Kole w lubelskim nadal pozostajesz pełnoprawnym członkiem Koła jednak beż możliwości wędkowania bo nie opłacisz składki okręgowej. Składkę okręgową wykupisz np. w Okręgu Wrocław i będziesz mógł wędkować na wodach Okręgu Wrocław. Jeśli chodzi o Twój udział w zawodach w macierzystym Kole, to wystarczy że jako członek Koła ( na podstawie opłaconej składki członkowskiej) wpiszesz się na Listę Zawodników biorących udział w zawodach i opłacisz startowe, niemniej jednak uzgodnij to wcześniej z organizatorem zawodów aby w owym dniu nie doszło do niepotrzebnych nieporozumień. |
||||
junior
17 czerwca 2009 13:04 | |||
| Też wydawał mi się prosty, innego zdania był jednak skarbnik koła. Uważał on, że przestając opłacać składki okręgowe w lubelskim przestanę być członkiem lubelskiego koła.
Teraz zaczynam podejrzewać, że chodziło mu tylko o to, bym nie startował w zawodach, w których od kilka lat jest tuż za mną :) Dziękuję za odpowiedzi. |
||||
Jerzy Kowalski
17 czerwca 2009 13:04 | |||
|
Sądzę, że nie wystarczy. Uczestnictwo w zawodach wędkarskich wymaga posiadania uprawnień do łowienia w miejscu rozgrywania zawodów. Samo członkostwo w PZW takich uprawnień nie daje. Uprawnienia są związane z wniesieniem składki okręgowej, całorocznej lub okresowej. Będąc członkiem koła i wnosząc tylko składke członkowską można prowadzić działalność, np. organizować zawody, być ich sędzią. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
Jerzy Kowalski
17 czerwca 2009 13:13 | |||
|
Nie można być członkiem lubelskiego koła wnosząc składki w kole w Białej Podlaskiej, w okręgu Biała Podlaska. W tej sprawie skarbnik chyba miał rację. ;-))) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
jaro422
17 czerwca 2009 13:14 | |||
| Byłem zdania że w opisanym wyżej przypadku wystarczy, że będąc członkiem Koła wniesie opłatę startową i będzie mógł brać udział w zawodach Koła, no ale człowiek całe życie się uczy. | ||||
junior
17 czerwca 2009 13:17 | |||
|
Teraz sam widzisz, że nie wszystko jest takie proste jak się z pozoru wydaje... nawet drut. Pozdrawiam |
||||
jaro422
17 czerwca 2009 13:39 | |||
| :)))
Pozdrawiam |
||||
junior
17 czerwca 2009 13:54 | |||
|
Nie wiem czy wziął Pan przykład Białej Podlaskiej przypadkowo, czy wynikało to z moich wcześniejszych postów, ale rzeczywiście należę do koła bialskopodlaskiego. Sformułowanie "lubelskie" wzięło się właściwie z faktu przynależności do województwa, do którego zostaliśmy wciągnięci po ostatnich zmianach administracyjnych, a z czego niekoniecznie się cieszymy ;) Wracając do meritum - chodziło o składkę członkowska w okręgu Biała Podlaska i przynależność do koła w Białej Podlaskiej. |
||||
Jerzy Kowalski
17 czerwca 2009 14:33 | |||
|
Żeby jeszcze nieco "uprościć", to byłaby taka, rzadka wprawdzie, ale możliwość, gdyby wędkarz był członkiem koła np. miejskiego/gminnego/zakładowego, które współpracuje z samorządem czy z firmą, który/a jest właścicielem zbiornika zamkniętego, a koło użytkuje nieodpłatnie taki zbiornik. Pod warunkiem jednak, że samo członkostwo w kole daje uprawnienia do łowienia w takim zbiorniku, a zawody są rozgrywane na tym właśnie zbiorniku. ;-)))) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
Jerzy Kowalski
17 czerwca 2009 14:40 | |||
|
Jest łatwiejsza i szybsza droga dotarcia do informacji. Wystarczy najechać kursorem na "junior" i kliknąć, a wtedy otwiera się podstawowa informacja o tym, "skąd kto jest". Pod warunkiem rzetelnego skonstruowania "profilu". ;-))) W PZW nie doszło do "wciągnięcia" i mam nadzieję, że nie dojdzie. ;-) Co do meritum - pisałem ogólnie o członkostwie, co również dotyczy koła w Białej Podlaskiej i okregu Biała Podlaska. ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
marcino
Od: 2009-06-16 Posty: 3 |
18 czerwca 2009 06:36 | |||
| pozdrawiam | ||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
09 września 2009 12:16 | |||
| ale mieszacie :)
1. kupujesz składkę członkowską w Kole okręg Lublin wiec jesteś członkiem okręgu Lublin i członkiem Koła w Lublinie 2. kupujesz składkę okręgową w Okręgu Wrocław więc wędkujesz na ich wodach ale nie korzystasz z ich porozumień 3. na zawody Koła wykupujesz tylko jednodniowe zezwolenie na wodę Okręgu Lublin na której są zawody To wszystko proste ja drut hehe :):):) |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
08 listopada 2009 08:11 | |||
| Bardzo interesująca dyskusja, która dotyczy istoty stowarzyszania się w PZW. Na problem przynależności do koła, jako podstawowej jednostki terenowej trzeba patrzeć nie przez pryzmat uprawnień, jakie daje taka przynależnośc w danym kole, a co za tym idzie, okręgu PZW, ale przez pryzmat praw i obowiązków członkowskich, zapisanych w Statucie PZW. Wybór koła PZW i zmiana tej przynależności stanowi prawo członka PZW, natomiast przynależnośc tylko do jednego koła obowiązek. Taka przynależnośc rodzi bowiem konsekwencje ewidencyjne i organizacyjne, ktore skutkują później na działalności właściwego okregu PZW. Nikt więc nie może mówić, że PZW nie interesuje się losem swoich członków, że jest mu obojętne, gdzie bedzie on w ewidencji, bowiem gdziekolwiek by nie zapisał się, to wszędzie ma on takie same prawa i takie same obowiązki. Dotyczy to także pracy społecznej w PZW i na rzecz PZW, dbałości o mienie Związku, wykonywania powierzonych zadań itd.
Moja rada: dzielenie włosa na czworo jest dobrym sposobem dla prowadzenia kademickich sporów, ale do nieczego nie prowadzi. Lepiej więc zastanowić się, jak w pełni wykorzystać potencjał organizacyjny członków danego koła, bez względu na to skąd oni pochodzą i co nimi kierowało, by tu, a nie gdzie indziej się zapisać, niż rozwodzić się nad uprawnieniami wynikającymi z przynależności. Znam bowiem przykład, że ponad 1 tys. ludzi za namową swoich prezesów tylko z powodu różnicy w składce o 10 zł zmieniło okręg, a dopiero po latach okazało się, że i tak ich najważniejszym zadaniem jest dbałość o te same wody, bez względu na to do jakiego okręgu one należą. |
||||
konrad1993nw
Od: 2009-11-22 Posty: 2 |
22 listopada 2009 20:03 | |||
| Jest to mój pierwszy post na forum, a więc chciałbym wszystkich powitać. Będę się starał o kartę, lecz w tym temacie jestem kompletnie zielony. Mieszkam w Nowej Wsi k Kęt tj województwo Małopolskie. Chciałbym łowić na jeziorze Żywieckim, na Sole (jako rzeka górska oraz nizinna) oraz na Wiśle i innych rzekach. I mam problem ponieważ nie wiem gdzie mogę się starać o kartę. Gdzie pójść popytać, gdzie zdać, oraz kiedy w ogóle zacząć.
Bardzo proszę opisać pokoleji co mam robić. Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam, Konrad :) |
||||
Miszawowa
Od: 2009-11-18 Posty: 30 |
24 listopada 2009 21:39 | |||
| Konrad najlepiej skontaktować się z kołem w którym okręg działania zawiera te łowiska-jeżeli to możliwe-oni cię wprowadzą i pokierują aż do egzaminów i karty wędkarskiej.Pozdrawiam | ||||
konrad1993nw
Od: 2009-11-22 Posty: 2 |
25 listopada 2009 21:23 | |||
| Właśnie to zrobiłem. Dziękuje bardzo za pomoc. Już od nowego roku będę mógł legalnie łowić i mieć czyste sumienie :) | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum