| Kontrola PSR przy nowych zezwoleniach | ||||
roman1
Od: 2009-01-04 Posty: 42 |
31 stycznia 2011 19:30 | |||
| Koledzy, mam serdeczną prośbę,czy ktoś z was był kontrolowany w tym roku? a jeżeli tak,to jak to wyglądało.Kontrolujący prosił o zezwolenie i kartę wędkarską ,czy do tych dwóch dokumentów potrzebna była legitymacja członkowska.Myślę ,że po zmianach w ustawie zezwolenie i karta to podstawa dla kontrolującego.Jakie jest wasze zdanie?
|
||||
sikawka
Od: 2010-01-30 Posty: 68 |
31 stycznia 2011 20:33 | |||
| Zezwolenie (nawet kartka spisana ręcznie od własciciela wody) potrzebne jest tylko na akwenach nie należących do PZW lub jako dodatkowe zezwolenie np. na wodach licencyjnych lub należących do innego okręgu gdzie nie ma porozumienia ew za dopłatą (50%) a także PGR-yb i podobne.
Natomiast zezwoleniem na wody PZW tzw. ogólnodostępne, zezwoleniem jest legitymacja członkowska z opłaconymi składkami za dany okres. W zależności od w/w sytuacji osoba kontrolująca poprosi o stosowne dokumenty. |
||||
roman1
31 stycznia 2011 21:12 | |||
| <fieldset>Coś mi się tu nie zgadza kolego sikawka ,moim zdaniem Twoja interpretacja jest zła.Legitymacja mówi nam o przynależności do PZW ,a zezwolenie daje nam możliwość łowienia na danym akwenie.Prosze o wypowiedzi forumowiczów. </fieldset> | ||||
sikawka
Od: 2010-01-30 Posty: 68 |
31 stycznia 2011 21:31 | |||
| Wklejony znaczek w legitymacji "opłata okręgowa" jest tym "zezwoleniem" | ||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
31 stycznia 2011 21:34 | |||
| Legitymacja mówi nam o przynależności ( i tu również w kołach można spotkać rozbierznosci ) do okręgu , koła o wpłaceniu stosownej składki rocznej w postaci znaczka . I teraz dodatkowe zezwolenia na łowienie jeżeli jest to woda PZW , kolejny znaczek . I to razem z kartą wedkarską stanowi komplet. Jeżeli zaś łowisz na łowisku prywatnego dzierżawcy to powinieneś mieć dodatkowy dokument stwierdzajacy fakt wykupienia pozwolenia na dane łowisko w postaci nawet blankietu pocztowego " opłata za Wisłę 2011", ale wzory moga być bardzo różne . | ||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
31 stycznia 2011 21:58 | |||
| Tomjas ma rację. Ja się już w tym gubię.Wymieniałem z braku miejsca na znaczki na początku roku legitymację i mam nową z opłatą podstawową i okręgową i zezwolenie z hologramem,ale nie wiem gdzie mam teraz kartę wędkarską,trudno-nie mam.Myślę że muszą mi wystarczyć dwa dokumenty. | ||||
Jerzy Kowalski
Od: 2008-11-20 Posty: 444 |
31 stycznia 2011 23:40 | |||
| To jest proste i szkoda dywagować. Strażnicy mają sprawdzać te dokumenty, które są wymagane Ustawą.
Art. 7 pkt. 2. Amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej „kartą wędkarską” lub „kartą łowiectwa podwodnego”, a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa – posiadająca ponadto jego zezwolenie. 2a. Posiadanie zezwolenia, o którym mowa w ust. 2, potwierdza dokument wydawany przez uprawnionego do rybactwa w obwodzie rybackim określający podstawowe warunki uprawiania amatorskiego połowu ryb Żaden "blankiet pocztowy", bo dokument potwierdzający posiadanie zezwolenia ma być wydany przez uprawnionego do rybactwa, a blankiet pocztowy przez uprawnionego do rybactwa wydawany nie jest. Legitymacja członkowska żadnej organizacji nie jest też dokumentem potwierdzającym zezwolenie uprawnionego do rybactwa, bo członkostwo nie oznacza automatycznie uprawnień do łowienia, bo ktoś kto został ukarany odebraniem prawa do amatorskiego połowu ryb wciąż może być członkiem PZW i miec legitymację członkowską, natomiast uprawnień do łowienia nie ma. Trzba tylko czytac to, co jest napisane i postępować tak, jak jest napisane. ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
dariuszkrystosiak
01 lutego 2011 09:17 | |||
| Tym to się będę przejmował później (albo i nie bo może gdzieś się karta znajdzie) ale trochę mnie intruguje jak jest z zezwoleniami okresowymi bo trudno się połapać.Jedne okręgi dopuszczają płatności przelewem a inne nie,chodzi mi o zezwolenia 1 czy 3 dniowe.Jeśli mam chęć pojechać na jezioro np. w okolicach Rypina to najpierw muszę pojechąć gdzieś żeby zdobyć zezwolenie 1 dniowe ale np. w sobote o 5 rano takiej możliwości nie ma.Podobnie jest w innych okręgach,najpierw poświęcić dzień urlopy na dojechanie w tygodniu do siedziby okregu i wykupienie zezwolenia okresowego żeby za kilka dni pojechać tam na sobotę na ryby?Gdzie sens i logika? | ||||
Jerzy Kowalski
01 lutego 2011 10:17 | |||
| Drogi Dariuszu,
Bardzo dobre pytanie. Otóż, jesli czyta się "to, co napisane", to logika jest nastepująca: 1. Uprawniony do rybactwa jest jedynym uprawnionym do połowu ryb w obwodzie rybackim, którym włada. 2. Uprawniony do rybactwa może (ale nie musi) podjąc taka decyzje i wyrazić zgodę na amatorski połów ryb i udzielić zezwolenia temu, kto sie do niego o to zwróci, w ten sposób "dzieląc się" tym ustawowym uprawnieniem. Udzielając zezwolenia wydaje dokument, potwierdzający udzielenie zezwolenia i może pobierać opłatę w wysokości przez siebie ustalonej. 3. Uprawniony do rybactwa ma panować nad całością zagospodarowania w obwodzie rybackim, w tym nad wielkością legalnej eksploatacji oraz nad liczbą uprawniających amatorski połów ryb w ciągu jednego dnia. Z tych przesłanek wprost wynika, że to nie ten, kto chciałby uprawiac amatorski połów ryb decyduje o swoich uprawnieniach, ale yuprawniony do rybactwa nadaje je na wniosek zamierzającego łowić ryby. Natomiast nie do końca rozumiem, czy nie możesz znaleźć Karty wędkarskiej, czy legitymacji członkowskiej PZW, bo odnoszę wrażenie, że chodzi Ci o tę drugą. Bez Karty Wędkarskiej łowić nie wolno, a bez legitymacji członkowskiej (w świetle decyzji ZG PZW wprowadzającej odrębne zezwolenia wydawane przez okręgi jako uoprawnionych do rybactwa) - wolno, bylebyś miał wspomniane zezwolenie. Przy tej okazji chciałbym zauważyc, że moim zdaniem ta decyzja była niesłuszna, bo jak już pisałem, członkowie PZW powinni łowić na podstawie uproważnienia (a nie zezwolenia) wydanego na podstawie art. 5 Ustawy, czyli w imieniu uprawnionego do rybactwa, bo jako członkowie okręgu tworzą ten okręg czyli uprawnionego do rybactwa. Ale to już dygresja, choć moim zdaniem ważna. Skoro już zostały wprowadzone te zezwolenia, to może je wydawać uprawniony do rybactwa, czyli okręg, który dzierżawi obwód rybacki. Widziałem takie "pomysły", w których "uznawano", że zezwolenia wydane przez jeden okręg miałyby być ważne w obwodach rybackich dzierżawionych przez inny okręg. Moim zdaniem nie ma do tego podstawy prawnej, bo ustawa wyraźnie mówi, że zezwolenie podobnie jak dokument potwierdzający jego udzielenie ma wydac uprawniony do rybactwa w konkretnym obwodzie rybackim i nikt inny. "Pomysły" w róznych miejscach w PZW są rózne, jedne bardziej inne mniej trafne, w każdym razie takie decyzje nie stanowią prawa, ale muszą być z nim zgodne,. Jeśli nie są zgodne, to mogą być problemy. Natomiast końcowa odpowiedzialnośc zawsze jest po stronie tego, kto łowi ryby, bo to on ma postępować zgodnie z prawem, którego "nieznajomośc szkodzi", jak już tu pisał jeden z Kolegów. ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
01 lutego 2011 10:33 | |||
| Zezwolenie na amatorski połów ryb jest szczególnym dokumentem wydawanym przez uprawnionego do rybactwa na wodach danego (danych) obwodów rybackich. W PZW obowiązują w tej sprawie uchwały ZG PZW, którą znajdują się na portalu. Najprościej: po opłaceniu okręgowej skladki rocznej otrzymujemy do legitymacji członkowskiej PZW odpowiednie znaki potwierdzone hologramem. Znaki te stanowią dowód nabycia uprawnień do amatorskiego połowu ryb na wodach PZW w danym okręgu PZW. Dokumentem, który to poświadcza jest roczne zezwolenie na amatorski połów ryb z wklejonym hologramem. To właśnie ten dokument plus kartę wędkarską trzeba posiadać nad wodą i to one są przedmiotem kontroli. Ich brak podlega karze jak za wykroczenie. | ||||
dariuszkrystosiak
01 lutego 2011 12:46 | |||
| Legitymacją PZW ze znaczkami opłaty podstawowej i okręgowej + zezwolenie z hologramem mam,wcieło kartę wędkarską której nawet nie wiem skąd wziąć.Jeśli są takie różnice w zasadach w zależności od okręgu to może ktoś by pomyślał co by zasady były takie same.Czemu w jednych okręgach można płacić przelewem za 1 czy 3 dni (skąd w takim razie hologram na przelewie?) a w innych się nie da?
|
||||
Jerzy Kowalski
01 lutego 2011 12:58 | |||
| Dariuszu,
Kartę wędkarską wydaje starosta, właściwy dla miejsca zamieszkania. Jeśli w administracji powiatowej są dokumenty dotyczące Ciebie, to nie powinno być problemu z wydaniem "wtórnika". Podobnie, z Twojego Koła możesz wziąc informacje dotyczące członkostwa w PZW oraz numeru Karty wędkarskiej, co pomoże urzednikom powiatowym w wydaniu duplikatu. Zasady są takie same, niezaleznie od okręgu, a różne sa tylko "pomysły" - jedne mądrzejsze, inne mniej ... jedne spójne z wymogami ustawowymi, a inne nie ... Formy wniesienia opłaty pobieranej przez uprawnionego do rybactwa za wydanie zezwolenia na amatorski [połów ryb nie można mylić z samą decyzją o udzieleniu takiego zezwolenia ani z wydaniem dokumentu potwierdzającego udzielenie takiego zezwolenia. Uprawniony do rybactwa opobiera oopłatę w związku z wydaniem zezwolenia, a nie wydaje zezwolenie w związku z wniesieniem opłaty. I to on decyduje, czy zezwolenia udzieli czy też nie. Opłata jest wtórna do decyzji i może być wnoszona w kazdej formie akceptowanej przez wydającego zezwolenie, ale nie jest z zezwoleniem tozsama. Podomnie jak dowód wniesienia opłaty nie jest tożsamy z dokumentem (wymaganym ustawą) potwierdzającym udzielenie zezwolenia, bo taki dokument ma wydac uprawniony do rybactwa. Ufff ... ;-)))) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
roman1
01 lutego 2011 15:41 | |||
| Panie Kowalski czekałem na pański post, ponieważ bardzo się Pan udziela na tym forum i napewno jest autorytetem.Temat ,który poruszyłem jest jasny,ale widze że warto było ,ponieważ jak widać nie wszyscy wiedzą jakie dokumenty muszą przedstawić kontrolującemu.Pozdrawiam | ||||
Jerzy Kowalski
01 lutego 2011 21:40 | |||
| Szanowny Panie Romanie,
Cieszę się, że to co piszę przydało się. Czy czytał Pan to, co do Pana napisałem w dyskusji "Zmowa okręgów"? Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
pro26
Od: 2011-03-15 Posty: 103 |
19 marca 2011 10:16 | |||
| "członkowie PZW powinni łowić na podstawie uproważnienia"
Dodam tylko że upoważnienie wydaje sie rybakom, że tak brzydko powiem i wielu inteligentniejszych członków wędki mogłoby zamienić na urządzenia i narzędzia rybackie :P Dlatego w ustawie rozdzielono upoważnienia od zezwoleń. |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum