Logowanie

Zarejestruj się

Zacinanie

Dodaj odpowiedź

Zacinanie  
  gustav665

Od: 2009-04-14

14 kwietnia 2009 16:21  
Witam! Dziś byłem na rybach, od chwili gdy zarzuciłem pierwszy zestaw gruntowy zaczęły się brania, dosłownie co 3-4- minuty coś szarpało za haczyk, tak od 9 do południa. Były to mocne i zdecydowane brania, bombka "szalała", gdyby nie wolny bieg, zapewne wyławiał bym teraz wędkę ze środka stawu. Niestety w chwili zacięcia hak wylatywał z pyska ryby i niczego dziś nie złowiłem. Zacinałem wręcz podręcznikowo, ale i własną metodą, zacinałem gdy tylko sygnalizator dał pierwsze "pip", ale i też gdy już bombka opadała. Zmieniałem rozmiary haczyków,ale to nic nie dało. Próbowałem wszystkiego! Powiedzcie mi proszę- Co tu jest nie tak?!  

gustav665

14 kwietnia 2009 20:07  
NAPISZCIE COŚ BO MAM MĘTLIK W GŁOWIE PLAX!  

Marcin Pawłowski

Od: 2009-04-12

14 kwietnia 2009 23:00  
witam, od razu mam pytanko- czy w wodzie w której łowisz są duże płocie? bo jeśli są to masz przerąbane:-) sam miałem takie brania na zbiorniku i dopiero na feedera zacząłem zacinać ale cały czas musiałem trzymać kijek w łapach i ciąć przy najmniejszym drgnięciu szczytówki. Lepiej sprawdzało się gdy nie odkładałem wędki na podpórki, tylko trzymałem w ręce. Spróbuj, a zobaczysz, powinno pomóc.  

gustav665

15 kwietnia 2009 09:06  
Są. Hm tylko rzecz w tym, że potem zmieniłem wędkę na feedera i właśnie zaciąłem gdy tylko szczytówka się ugięła jednak i to nie pomogło.. cóż pojadę tam w weekend i spróbuję jeszcze raz. Dziękuję i pozdrawiam :)  

Marcin Pawłowski

20 kwietnia 2009 21:13  
Witam. Koluniu a próbowaleś założyć maleńki haczyk? często po zarzuceniu feederka do koszyka zlatuje się drobnica (małe płoteczki) i szarpią zestawem jak gdyby brało coś naprawdę dużego. Przeważnie używam wędki o ciężarze wyrzutowym do 80 gram, więc szczytówka jest sztywniejsza niż na przykład przy kijku do 40 gr. Mimo to małe krąpiki, płotki a czasem nawet uklejki potrafią nieźle szarpnąć i popsuć nerwy.  

gustav665

20 kwietnia 2009 21:20  
Pawłowski Marcin Witam. Koluniu a próbowaleś założyć maleńki haczyk? często po zarzuceniu feederka do koszyka zlatuje się drobnica (małe płoteczki) i szarpią zestawem jak gdyby brało coś naprawdę dużego. Przeważnie używam wędki o ciężarze wyrzutowym do 80 gram, więc szczytówka jest sztywniejsza niż na przykład przy kijku do 40 gr. Mimo to małe krąpiki, płotki a czasem nawet uklejki potrafią nieźle szarpnąć i popsuć nerwy.
hm ten feeder ma 100g o ile pamietam probowałem na 8 lecz dalej ten sam efekt był.

Marcin Pawłowski

20 kwietnia 2009 22:35  
a możesz mi opisać troche więcej o tych braniach? na co łowileś, staw czy rzeka itd...  

gustav665

21 kwietnia 2009 16:05  
Pawłowski Marcin a możesz mi opisać troche więcej o tych braniach? na co łowileś, staw czy rzeka itd...
wiec tak, to jest jezioro malina, jest z nim polaczony niewielkim kanałem maly akwen o średnicy 90m. Łowiłem z kolegą na grunt ( z tym ze mialem jedna wedke feederową) zarzucilem jedną okolo 50m od brzegu, po kilku minutach zaczelo pipkac.. zacialem, ale nic nie bylo, zarzxcuiolem w to samo miejsce i taka sma sytuacja po 4 braniach zmienilem haczyk z 4 na 8, lecz to nie przynioslo lepszych efektow. Co chwile szczytokwa leciutko sie ruszala( bombka sie nie ruszala) a po chili nastepowalu drugie branie takie "na maxa". Probowalem zacinac 10 sekund od zasygnalizowania mi brania ale i po 1 sekundzie.... koledze dalem zaciac raz, mzoe to moja wina byla, ale i on nie zdolal. Łowiłem na kukurzydze ( potem zmeinilem na czerwonego z kukurydza to kukurydze wyjadly a romak zostal : P) zaneta - grubo ziarnista z dodatkiem wysuszonej kukurydzy. Gdy zarzucałem w inne miejsca ( ponad 10m od poprzedniego miejsca) nic sie nie dzialo, dopiero gdy przerucile mw pierwotne miejsce znow zaczelo brac ( pewnie mielizna, byl sloneczny dzien). Hm dodam jeszcze że na malinie są wszystkie rodzaje ryb od wzdręgi po sumy. Zdarzają się amury po 15kg okonie po 1,5 itd...

Marcin Pawłowski

23 kwietnia 2009 21:33  
witam. Powiem Ci szcerze, że w przypadku, który oopisujesz stawiam 100% na drobnicę. spróbuj założyć haczyk 14 i jedną pineczkę lub małe ziarno kukurydzy.  

gustav665

23 kwietnia 2009 21:43  
Pawłowski Marcin witam. Powiem Ci szcerze, że w przypadku, który oopisujesz stawiam 100% na drobnicę. spróbuj założyć haczyk 14 i jedną pineczkę lub małe ziarno kukurydzy.

nie możliwe aby drobnica pociagnela tak mocno haczyk ze sprezyna zeby jeszcze tak szybko wolny bieg odwijać, a mialem mocno podkrecony ( jak na wollny bieg) ale coz 1 branie takie bylo to moze...

dvbs3

Od: 2011-11-26

23 grudnia 2011 20:42  
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum - nie ma zapisu zobowiązującego uczestnika forum do akceptowania głupoty administratora. Gdyby głupota
miała skrzydła to admin by fruwał jak gołębica.

Grzegorz Kidawski musi odejść !!!
Precz z cenzurą !!!
Precz z reklamami i wyskakującym face !!!

Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki

dvbs2 napisał ;
22 listopada 2011 11:03 Administrator - szukasz wrażeń ? - masz to załatwione - to teraz sobie posprzataj

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi