| Zacinanie | ||||
|
gustav665 Od: 2009-04-14 Posty: 107 |
14 kwietnia 2009 16:21 | |||
| Witam! Dziś byłem na rybach, od chwili gdy zarzuciłem pierwszy zestaw gruntowy zaczęły się brania, dosłownie co 3-4- minuty coś szarpało za haczyk, tak od 9 do południa. Były to mocne i zdecydowane brania, bombka "szalała", gdyby nie wolny bieg, zapewne wyławiał bym teraz wędkę ze środka stawu. Niestety w chwili zacięcia hak wylatywał z pyska ryby i niczego dziś nie złowiłem. Zacinałem wręcz podręcznikowo, ale i własną metodą, zacinałem gdy tylko sygnalizator dał pierwsze "pip", ale i też gdy już bombka opadała. Zmieniałem rozmiary haczyków,ale to nic nie dało. Próbowałem wszystkiego! Powiedzcie mi proszę- Co tu jest nie tak?! | ||||
|
14 kwietnia 2009 20:07 | |||
| NAPISZCIE COŚ BO MAM MĘTLIK W GŁOWIE PLAX! | ||||
Marcin Pawłowski
Od: 2009-04-12 Posty: 40 |
14 kwietnia 2009 23:00 | |||
| witam, od razu mam pytanko- czy w wodzie w której łowisz są duże płocie? bo jeśli są to masz przerąbane:-) sam miałem takie brania na zbiorniku i dopiero na feedera zacząłem zacinać ale cały czas musiałem trzymać kijek w łapach i ciąć przy najmniejszym drgnięciu szczytówki. Lepiej sprawdzało się gdy nie odkładałem wędki na podpórki, tylko trzymałem w ręce. Spróbuj, a zobaczysz, powinno pomóc. | ||||
|
15 kwietnia 2009 09:06 | |||
| Są. Hm tylko rzecz w tym, że potem zmieniłem wędkę na feedera i właśnie zaciąłem gdy tylko szczytówka się ugięła jednak i to nie pomogło.. cóż pojadę tam w weekend i spróbuję jeszcze raz. Dziękuję i pozdrawiam :) | ||||
Marcin Pawłowski
20 kwietnia 2009 21:13 | |||
| Witam. Koluniu a próbowaleś założyć maleńki haczyk? często po zarzuceniu feederka do koszyka zlatuje się drobnica (małe płoteczki) i szarpią zestawem jak gdyby brało coś naprawdę dużego. Przeważnie używam wędki o ciężarze wyrzutowym do 80 gram, więc szczytówka jest sztywniejsza niż na przykład przy kijku do 40 gr. Mimo to małe krąpiki, płotki a czasem nawet uklejki potrafią nieźle szarpnąć i popsuć nerwy. | ||||
|
20 kwietnia 2009 21:20 | |||
| hm ten feeder ma 100g o ile pamietam probowałem na 8 lecz dalej ten sam efekt był. | ||||
Marcin Pawłowski
20 kwietnia 2009 22:35 | |||
| a możesz mi opisać troche więcej o tych braniach? na co łowileś, staw czy rzeka itd... | ||||
|
21 kwietnia 2009 16:05 | |||
| wiec tak, to jest jezioro malina, jest z nim polaczony niewielkim kanałem maly akwen o średnicy 90m. Łowiłem z kolegą na grunt ( z tym ze mialem jedna wedke feederową) zarzucilem jedną okolo 50m od brzegu, po kilku minutach zaczelo pipkac.. zacialem, ale nic nie bylo, zarzxcuiolem w to samo miejsce i taka sma sytuacja po 4 braniach zmienilem haczyk z 4 na 8, lecz to nie przynioslo lepszych efektow. Co chwile szczytokwa leciutko sie ruszala( bombka sie nie ruszala) a po chili nastepowalu drugie branie takie "na maxa". Probowalem zacinac 10 sekund od zasygnalizowania mi brania ale i po 1 sekundzie.... koledze dalem zaciac raz, mzoe to moja wina byla, ale i on nie zdolal. Łowiłem na kukurzydze ( potem zmeinilem na czerwonego z kukurydza to kukurydze wyjadly a romak zostal : P) zaneta - grubo ziarnista z dodatkiem wysuszonej kukurydzy. Gdy zarzucałem w inne miejsca ( ponad 10m od poprzedniego miejsca) nic sie nie dzialo, dopiero gdy przerucile mw pierwotne miejsce znow zaczelo brac ( pewnie mielizna, byl sloneczny dzien). Hm dodam jeszcze że na malinie są wszystkie rodzaje ryb od wzdręgi po sumy. Zdarzają się amury po 15kg okonie po 1,5 itd... | ||||
Marcin Pawłowski
23 kwietnia 2009 21:33 | |||
| witam. Powiem Ci szcerze, że w przypadku, który oopisujesz stawiam 100% na drobnicę. spróbuj założyć haczyk 14 i jedną pineczkę lub małe ziarno kukurydzy. | ||||
|
23 kwietnia 2009 21:43 | |||
|
nie możliwe aby drobnica pociagnela tak mocno haczyk ze sprezyna zeby jeszcze tak szybko wolny bieg odwijać, a mialem mocno podkrecony ( jak na wollny bieg) ale coz 1 branie takie bylo to moze... |
||||
dvbs3
Od: 2011-11-26 Posty: 223 |
23 grudnia 2011 20:42 | |||
| Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum - nie ma zapisu zobowiązującego uczestnika forum do akceptowania głupoty administratora. Gdyby głupota
miała skrzydła to admin by fruwał jak gołębica. Grzegorz Kidawski musi odejść !!! Precz z cenzurą !!! Precz z reklamami i wyskakującym face !!! Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki dvbs2 napisał ; 22 listopada 2011 11:03 Administrator - szukasz wrażeń ? - masz to załatwione - to teraz sobie posprzataj |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum