Logowanie

Zarejestruj się

Masakra na bugu. Co teraz?

Dodaj odpowiedź

Masakra na bugu. Co teraz?  
  afghan

Od: 2009-07-12

12 lipca 2009 18:17  
Witam. Od nie dawna jestem zapalonym wędkarzem i wędkuję wyłącznie na rzece bug. To co się teraz tam dzieje jest dla mnie wielką tragedią. W okolicy praktycznie nie ma innych konkretnych łowisk, a poza tym uroku bugu i nadbużańskich okolic nic nie zastąpi. Zastanawia mnie, czy w ogóle coś tej ryby w rzece zostanie, bo z tego co słyszałem to śnięta ryba jest wyciągana z rzeki w dziesiątkach ton. Ryby w bugu i tak nie było za dużo, została zdziesiątkowana przez kłusoli. Jestem zdania, że kontrola jest zdecydowanie za rzadka, bo siatami tłuka kiedy tylko chcą, a najbardziej w nocy. Chciałbym zapytać czy PZW ma jakiś plan lub myśli już nad czymś co pomoże w szybkiej odbudowie rybostanu w bugu i we wszystkich rzekach które spotkała ta tragedia? Może jakieś zwiększone zarybienia czy jak?  

dionizy

Od: 2009-01-31

13 lipca 2009 08:55  
afghanWitam. Od nie dawna jestem zapalonym wędkarzem i wędkuję wyłącznie na rzece bug. To co się teraz tam dzieje jest dla mnie wielką tragedią. W okolicy praktycznie nie ma innych konkretnych łowisk, a poza tym uroku bugu i nadbużańskich okolic nic nie zastąpi. Zastanawia mnie, czy w ogóle coś tej ryby w rzece zostanie, bo z tego co słyszałem to śnięta ryba jest wyciągana z rzeki w dziesiątkach ton. Ryby w bugu i tak nie było za dużo, została zdziesiątkowana przez kłusoli. Jestem zdania, że kontrola jest zdecydowanie za rzadka, bo siatami tłuka kiedy tylko chcą, a najbardziej w nocy. Chciałbym zapytać czy PZW ma jakiś plan lub myśli już nad czymś co pomoże w szybkiej odbudowie rybostanu w bugu i we wszystkich rzekach które spotkała ta tragedia? Może jakieś zwiększone zarybienia czy jak?

1. dokładniej to okręgi są użytkownikami rybacko-wędkarskimi, a nie całe PZW
2. są procedury w takich sytuacjach, zarówno "państwowe" jak i wewnątrz PZW
3. okregi na ktorych doszło do zdarzenia będą najlepiej poinformowane, proszę je pytać

Kazimierz Wąsik

Od: 2008-12-04

13 lipca 2009 14:03  
A jak pisałem o dogorywających i zdechłych rybach płynących Zegrzem na forum pod koniec czerwca: "Zdechłe ryby na Zegrzu" to nie było odzewu.  

dionizy

Od: 2009-01-31

13 lipca 2009 14:34  
kwasikA jak pisałem o dogorywających i zdechłych rybach płynących Zegrzem na forum pod koniec czerwca: "Zdechłe ryby na Zegrzu" to nie było odzewu.

należało zgłosić problem do właściwego okręgu

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi