| łowienie w okolicach nowej słupi | ||||
lechch
Od: 2009-07-13 Posty: 3 |
13 lipca 2009 09:49 | |||
| planuję tygodniowy wyjazd z rodziną. na łowienie planuję dwa dni,jestem z woj.śląskiego co muszę zrobić bo jak mi wiadomo śląsk nie ma porozumienia z świętokrzyskim na ważność opłat,planuję łowić na j.brodzkim | ||||
|
dionizy Od: 2009-01-31 Posty: 87 |
13 lipca 2009 09:56 | |||
|
prosze się kontaktować z właściwym okręgiem na terenie którego będzie pan wędkować |
||||
Andrzej Maszewski
Od: 2009-07-10 Posty: 14 |
13 lipca 2009 10:24 | |||
| zdecydowanie odradzam, Brody to zielona zupa/ dosłownie/, obowiazuje w niej całkowity zakaz nęcenia w trosce o czystośc wody, he he he | ||||
|
tomaszokret Od: 2009-02-03 Posty: 447 |
13 lipca 2009 10:44 | |||
| Do LECHCH: ...zielona zupa i w dodatku jakby ryb mało... Złowienie czegoś sensownego to bardziej zdarzenie losowe, niż efekt umiejętności czy wytrwałości. Nęcić faktycznie nie wolno, a w dodatku łowienie utrudniają masowo występujące raki, które obgryzają haczyk z przynęty.
Żeby nie było wątpliwości - to raki amerykańskie, ich występowanie w żaden sposób nie świadczy o jakości wody. |
||||
lechch
14 lipca 2009 09:40 | |||
| dzięki za informacje o wiórach ale więcej chciałbym się dowiedzieć o opłacie bo jezioro podałem jako jedną możliwość bo rodzinka mi nie pozwoli siedzieć na rybach cały tydzień jak wyrwę dwa dni to wszystko no i właśnie łowiąc na pokrzywiance czy na psarce zjeżdżę dzień za tym gdzie zrobić opłaty w którym kole | ||||
|
tomaszokret Od: 2009-02-03 Posty: 447 |
14 lipca 2009 13:22 | |||
| Do LECHCH: Wspominałeś, że chcesz łowić na jeziorze brodzkim (czyli na zbiorniku Brody Iłżeckie), a nie na Wiórach... Oba leżą niedaleko siebie, ale to dwa oddzielne zbiorniki!
Na Wiórach sytuacja z rybami jest lepsza, zarówno z białorybem (płoć, leszcz, lin, karp, jaź, japoniec), jak również z drapieżnikami (okoń, szczupak). Obowiązuje jednak również zakaz nęcenia. Są kłopoty z dojazdem do wody - tylko w nielicznych miejscach, na niektórych drogach miejscowi pobierają "myto" za przejazd (sytuacja z ub. roku - nie wiem, czy znów się uaktywnili w sezonie). Sytuacja z czystością wody lepsza, niż na Brodach, choć tu również występują zakwity wody i przyducha letnia. Co do opłat - wszystkie informacje znajdziesz tutaj: http://www.pzw.org.pl/26/cms/335/skladki_i_oplaty. Ogólnie jak chcesz z rodziną posiedzieć nad wodą, to polecałbym raczej Chańczę - dużo ludzi, ale dobry dostęp do brzegu, piaszczysto, woda bez zakwitów, ryby biorą w miarę dobrze (płoć i leszcz). Tak że ty możesz połowić, a rodzinka poopalać i popluskać :-P Wilk syty, a owca cała! :-P |
||||
Andrzej Maszewski
Od: 2009-07-10 Posty: 14 |
14 lipca 2009 16:54 | |||
| jesli chodzi o drapieżniki to ich już raczej nie ma, 2 lata wystarczyło aby wyczyścic zbiornik z okoni i szczupaków, brało się po 100 ,200 okoni i okonków, szczupaczków, taka jest nasza smutna rzeczywistość tzw wędkarska, kontroli przezx te b2 lata nigdy nie widziałem na tym zbiorniku | ||||
lechch
16 lipca 2009 07:15 | |||
| dziękuje za informacje rodzinka też wybiera j. chańcza jak czytam opłaty można robić na konto żegnam obyś my się spotkali kiedyś na moczeniu kija cześć. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum