| ŚMIECI zabieramy ze sobą | ||||
Marcin Tobisiak
Od: 2009-05-27 Posty: 69 |
27 sierpnia 2009 23:52 | |||
| Dziś wieczór piszę ten wątek po kilku dniowej wyprawie nad rzekę Odrę.Jak większość z nas wie, jest to piękna rzeka.Ostatnimi czasy nawet powiedziałbym bardzo kolorowa.Spacerując jej brzegiem można napotkać składowiska śmieci wędkarskich.Z resztą niejednokrotnie pływające po Odrze.Bravo koledzy,niedługo będziemy łowić na wysypiskach z ciekami wodnymi.Jak to trudno wziąć ze sobą pustą puszkę po kukurydzy lub paczkę po zanęcie:D Z resztą koła PZW powinny być zobligowane do stawiania kontenerów na śmieci w łowiskach bardzo często uczęszczanych, bo właśnie o takich mówię.Ale cóż wymagać od maszynki do robienia pieniędzy. | ||||
|
tomaszokret Od: 2009-02-03 Posty: 447 |
28 sierpnia 2009 01:33 | |||
| Do MARCIN TOBISIAK
Taaa... A Prezes ZG PZW powinien być zobligowany do osobistego wywożenia tychże kontenerów... A może to wędkarze są zobligowani do sprzątania po sobie? Weź no, bo może coś mi się pomyliło?... Ale cóż można wymagać od ludzi, którzy tylko narzekają, że drogo... Z resztą się zgadzam i podpisuję. |
||||
|
Marcin Od: 2009-08-26 Posty: 40 |
28 sierpnia 2009 09:17 | |||
| Wszystko zależy od człowieka, ja śmieci zabieram ze sobą, mój ojciec jak widzi brud nad wodą to sam chodzi i sprząta, taka nasza mentalność, kochamy czystą zdrową przyrodę, ale mam też znajomego, który notorycznie wyrzuca nad wodą śmieci, zwracam mu uwagę i robi mu się coraz bardziej głupio z tego powodu, może się oduczy. To kwestia wędkarzy, puszka czy pudełko, albo paczka po fajkach dużo miejsca nie zajmują, łatwo je zabrać, ale jak 100 chłopów to po sobie nad wodą zostawi to efekt widać od razu.
Co do pomysłu z workami, ja bym tego tak nie krytykował, PZW powinno się dogadać ze służbami oczyszczania miasta, ustalić punkty odbioru śmieci i to też na pewno miałoby pozytywny skutek. |
||||
jaro422
Od: 2009-03-23 Posty: 401 |
28 sierpnia 2009 17:17 | |||
| Nad zbiornikami naszego Koła PZW Zarząd Koła ustawił worki na śmieci, żeby wędkarze tą puszeczkę czy pudełeczko wrzucili do worka i zamiast do wody. Niestety długo nie trwało, jak okazało sie że część wędkarzy pierwsze co robi po dojechaniu na łowisko to wyjmuje z samochodu reklamówkę śmieci i do wora. Więć chyba lepiej zrobić dwa razy w roku sprzątanie nad wodą niż wywozić pełne worki co dwa tygodnie. | ||||
jaro422
Od: 2009-03-23 Posty: 401 |
28 sierpnia 2009 17:18 | |||
| No a poza tym to tak jak w tytule:
ŚMIECI ZABIERAMY ZE SOBĄ. |
||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
30 sierpnia 2009 12:09 | |||
| Ten pomysł z workami na śmieci nad woda to jest trochę dziwny przynajmniej jeżeli chodzi o rzeki . Czy wędkarze łowiący na rzece łowią w tym samym miejscu przez cały rok? No chyba nie , stan wody się zmienia , ryby też się przemieszczają, i te pojemniki czy worki też by musiały się przemieszczac. Niech lepiej każdy wezmie ze sobą jeden worek na śmieci i po sprawie. PZW jakie "betonowe " by nie było , w statucie nie ma zapisane ,że odpowiada za wyrzucanie śmieci przez jakiś idiotów. | ||||
|
30 sierpnia 2009 12:26 | |||
| A jaro422 podsunął bardzo dobry pomysł. Co roku powinno się organizowac w kołach czyny społeczne dla wędkarzy wraz z wprowadzeniem symbolicznej składki na odrobek czynu dla tych co nie mogą albo nie chcą. Bo i tak wszyscy płacimy wysoką cenę za tych bezmózgich palantów co śmiecą, tym że te wszystkie odpadki niszczą naszą przyrodę. Czyn polegałby na tym , że wędkarze z kół chodzili by po wyznaczonych odcinkach wód i zbierali wszystkie śmieci , taki spacer z czymś pożytecznym . A pieniądze , od tych którzy płacili , anie chodzili , starczały by na utylizację tych że śmieci na wysypisku. Na dowóz tez by na pewno starczyło. Ja bym te 10zł na rok dołożył i na spacer też bym poszedł. Zrzeszonych wędkarzy jest dużo i w różnym wieku, ten pomysł więc jest dla wszystkich. Młodzi prężni chodzą, a starsi , którzy nie za bardzo mogą większe odcinki przemierzac to płacą.
Co wy na to ??? Z punktu widzenia organizacyjnego jest to dosyc duże przedsięwzięcie, ale przy odrobinie dobrej woli wszystko idzie zrobic. Może warto by było komuś z Zarządu taki pomysł przedstawic. Oczywiście niech nie liczą na te dodatkowe kwoty bo one miały by już swój cel. |
||||
|
30 sierpnia 2009 19:11 | |||
| Na pewno bym znalazł zwolenników takiego pomysłu wśród wędkarzy , którym zależy na czystości naszych wód. A wyobrazcie sobie sobie jaki by to miało rozdzwięk propagandowy. Same sukcesy. WĘDKARZE DO DZIEŁA. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum