Logowanie

Zarejestruj się

Petycja do ZG PZW

Dodaj odpowiedź

Petycja do ZG PZW  
  hektores

Od: 2009-04-10

03 listopada 2009 10:48  
My niżej podpisani członkowie PZW domagamy się od ZG PZW

Traktowania wszystkich wędkarzy na równi

Chcemy jednolitej składki we wszystkich okręgach

Chcemy dostępu do wszystkich wód zarządzanych przez PZW (z wyłączeniem łowisk specjalnych) bez względu na przynależność okręgową

domagamy się zmniejszenia okręgów zgodnie do podziału administracyjnego
czyli do 16
Domagamy się jednego wzoru rejestru połowów

Domagamy się zwiększenia uprawnień dla SSR

moje przemyślenia:

Domagajmy się prawa do korzystania z tego co nam się należy
Jesteśmy Polakami więc wędkujmy na Polskich wodach
Jesteśmy członkami POLSKIEGO powtarzam POLSKIEGO nie OKRĘGOWEGO ZWIĄZKU WĘDKARSKIEGO
Domagajmy się usunięcia z naszych szeregów wędkarzy nie etycznych (łamiących nagminnie regulamin)
Bycie wędkarzem powinno być zaszczytem

Mam zamiar napisać pismo czy jak to się nazywa
i wystawić kopie tego pisma w kołach, sklepach wędkarskich
chcę zebrać jak najwięcej podpisów zrobić listy by w końcu zmienić zasady traktowania nas szeregowych członków
Liczę na to ze w końcu się zjednoczymy i coś zaczniemy zmieniać a nie tylko narzekać.......
Jeśli macie propozycje to dodamy jakiś sensowny punkt ważne by wytoczyć działa i skruszyć ten beton
To my jesteśmy członkami i dla nas powinno to służyć

to projekt
i będę umieszczał też poprawki

proszę o konstruktywna krytykę i pomysły

myślę że jeśli więcej niż połowa wędkarzy poprze ten projekt przez podpisanie i wpisanie nr leg czł. to będzie to obligujące dla władz PZW w sumie ty się domagamy my członkowie
Oni są dla na a ja się nie uda to pójdziemy inna drogą .

Zostało 2 miesiące do opłat wiec jedyna szansa potem się wszyscy rozproszą
i zostanie tak jak jest

Są na tym forum mądrzy uczciwi oddani społecznie wędkarze to do was kieruje ten apel

pomóżcie zmienić nasz związek od dołu

WEDKARZ WEDKARSKI

Od: 2009-06-19

03 listopada 2009 13:42  
I jak grochem o ścianę. Podobno list z petycją dostali działacze PZW przed poprzednim zjazdem.

Zapoznaj się z tematem:

http://www.fishing.pl/artykuly/etyka-i-prawo/poslanie-do-delegatow-na-zjazd-pzw/(language)/pol-PL

hektores

03 listopada 2009 14:41  
Jeśli nic nie chcą zrobić albo nie mogą to po co ta paranoja ,jaki Polski Związek to Okręgowy Związek
więc nazwa powinna brzmieć Związek Okręgów Wędkarskich
Po co utrzymywać ZG PZW , okręgi dadzą sobie rade bez centrali

arnie

Od: 2008-09-24

03 listopada 2009 15:19  
Hasła wzniosłe ale czy do spełnienia? Wędkarz nieetyczny? A gdzie granica etyki? Może granica prawa?  

hektores

03 listopada 2009 15:37  
nie etyczni to jak wyżej napisałem łamiący nagminnie regulamin kłusownicy z legitymacją PZW
nie przestrzegających RAPR

tomasz_p

Od: 2009-02-02

03 listopada 2009 21:47  
Czy przemyslaleś do kogo o co piszesz? Przcież ZG najbliżej reprezenacji masy mięsiarskiej, nieetycznej, kłusowniczej, rybackiej. A na prawdę reprezentują wyłącznie swoje interesy a ty jesteś tylko tyle warty, co wpłacane przez ciebie pieniądze. To nie są ludzie do dyskutowania, do proponowania, do dbania o wody, ryby. To jest republika kolesiowa i nic nie zdziałasz w ten sposób. Pisz lepiej listy do ministra o delegalizację kliki.  

hektores

03 listopada 2009 22:04  
co do petycji została zmieniona i powróciłem do pierwotnej wersji w brzmieniu
My niżej podpisani członkowie PZW domagamy się od ZG PZW podjęcia takich kroków by wszyscy członkowie PZW byli traktowani na równych prawach
Domagamy się jednolitej składki we wszystkich okręgach
Domagamy dostępu do wszystkich wód zarządzanych przez PZW (z wyłączeniem łowisk
i odcinków specjalnych) bez względu na przynależność okręgową

hektores

03 listopada 2009 22:04  
hektoresco do petycji została zmieniona i powróciłem do pierwotnej wersji w brzmieniu
<br /> <br />My niżej podpisani członkowie PZW domagamy się od ZG PZW podjęcia takich kroków by wszyscy członkowie PZW byli traktowani na równych prawach
<br /> <br />Domagamy się jednolitej składki we wszystkich okręgach
<br />Domagamy dostępu do wszystkich wód zarządzanych przez PZW (z wyłączeniem łowisk
<br /> i odcinków specjalnych) bez względu na przynależność okręgową

hektores

03 listopada 2009 22:06  
http://www.pl/dokumenty/petycja.pdf  

arnie

04 listopada 2009 08:01  
hektores
<br />Domagamy się jednolitej składki we wszystkich okręgach

Członkowska jest jednakowa we wszystkich okręgach. A na pewno twoim zamysłem nie jest wyrównanie składek okręgowych bo wtedy w niektórych okręgach ja podwyższysz a w innych obniżysz. Powinieneś to przeredagować np. domagamy się jednej składki krajowej na wszystkie wody ogólnodostępne PZW. Kiedyś była taka składka, tyle że skutecznie omijana przez zmniejszanie ilości wód ogólnodostępnych. Szkoda tylko że kasa z tej składki z pewnością była by niesprawiedliwie podzielona między okręgi więc czy jest sens ją wprowadzać. Tym bardziej że również dużo zwolenników ma opcja żeby każde łowisko było osobno płatne. takie głosy na tym forum się pojawiały.

hektores

04 listopada 2009 08:05  
Drodzy koledzy .
Bolało mnie to ze ja jako Polski wędkarz nie mogę wędkować swobodnie na terenie całego kraju ,
że są ograniczenia ,podziały na okręgi
Myślę że nasze społeczeństwo wędkarskie nie dorosło jeszcze do tego by wprowadzić możliwość połowu na terenie całego kraju tak napisał mi jeden z kolegów ",Głowacica w Dunajcu, Popradzie i Sanie będzie legendą
Takie rzeki jak Wieprz, Por zostaną ogołocone z pięknych pstrągów (a kosztowało to chłopaków z Roztocza ogromnego wkładu pracy i pieniędzy,,prywatnych pieniędzy!!!!)
Hektores na rzece na której wędkuję jest przepiękny odcinek "górski" mimo wody nizinnej, pływały w niej piękne lipienie, wystarczył jeden artykuł w gazecie żeby lipienie trafiły do maszynki. Takiej globalizacji chcesz? Wydaje mi się, że nie przemyślałeś tego posunięcia i konsekwencji z nim związanych. Mam nadzieję, że pamiętasz dlaczego wprowadzono oddzielne opłaty w okręgach, nie było innego wyjścia. Wody PZW zaczynały świecić pustką właśnie dzięki ogólnemu dostępowi do nich. Wędkarze wykonywali na wodach wyroki śmierci, jeżeli chcesz tego samego to gratuluje postawy. Powiem Ci szczerze nie rozumiem Twojego toku myślenia, byłem przekonany ze są wędkarze którzy chcą ratować wody, a nie je pustoszyć. Najbardziej mi żal tylko pracy ludzi, którzy zasługują naprawdę na ogromny szacunek, a tu koledzy starają się im odpłacić w banalny, dla mnie niezrozumiały sposób. Hektores wybacz, ze to powiem ale o takie starania zabiegają tylko ludzie którzy kompletnie dla wędkarstwa nic nie zrobili pozytywnego i nie wiedzą co znaczy ratować ryby i pracować. Takie podejście to nic innego tylko zwykła pazerność i egoizm. Dla kilku banalnych złotych, niszczyć wieloletni dorobek okręgów, które nie szły na łatwiznę(jak w tym przypadku).
Na szczęście jestem przekonany, ze nikt rozsądny na takie coś się nie zgodzi i wszystko zostanie tak jak do tej pory. i tu się z kolegą muszę zgodzić
Jeśli koła i okręgi działają kiepsko lub ich członkowie widziani są jako szarańcza
więc ja sie pod tym co wymyśliłem sam nie podpisze . Jesli w naszych okręgowych wodach nie ma ryb to znaczy że sami jesteśmy sobie winni a pójście na łatwiznę i wędkowanie u kolegi w innym okręgu
jest po prostu nieprzyzwoite

arnie

05 listopada 2009 07:23  
Hektores czy ty sam sobie odpowiedziałeś ??? Podoba mi się twój ostatni post. Podpisuje się pod nim.  

Marcin Tobisiak

Od: 2009-05-27

05 listopada 2009 11:58  
dziwne że jeszcze kolega JARO po was "nie pojechał" ":D.Popieram wasz pomysł i podpisuję się pod petycją,choć podejrzewam że ona nie wniesie nic konkretnego.Potrzebny w PZW bojkot jak w PZPN.  

jaro422

Od: 2009-03-23

05 listopada 2009 17:55  
Tobisiak Marcindziwne że jeszcze kolega JARO po was "nie pojechał" ":D.

:))))

Dzięki za pamięć.

Pozdrawiam

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

06 listopada 2009 13:35  
Koledzy, petycje, petycjami, ale czy Szanowni Koledzy mają dość pamięci, aby swoje propozycje zgłaszać w ciągu historycznym? Przecież składka krajowa była kiedyś możliwa, ponieważ PZW korzystał z wód na podstawie pozwoleń wodno-prawnych, a wszystkie wody były jednolicie administrowane przez Państwo. Wraz z nowym Prawem Wodnym wody w Polsce podzielono na obwody rybackie, a te można dzierżawić na podstawie wygranego konkursu ofert. To rodzi zróżnicowanie warunków ekonomiczno-ichtiologicznych gospodarki rybackiej na poszczególnych obwodach. Dzierżawcami obwodów w rozumieniu Prawa Wodnego są okręgi PZW, które jako osoby prawne mają podstawy do ubiegania się o prawo do gospodarki rybackiej na danych obwodach. Kiedy już stają się dzierżawcami mają prawo do ustalania opłaty za zezwolenie na amatorski połów ryb ,,w wysokości przez siebie ustalonej\'\', a ta zależy od kosztów tej działalności. ZG PZW w uchwale nr 103 z 2008 r. ustanowił zasady kształtowania takich składek okręgowych, ale nie ma uprawnień do ingerowania w ich wysokość, bo ta zależy od miejscowych uwarunkowań. I teraz pytanie zasadnicze do autorów petycji. Jak ustanowić jednolite skladki, które uwzględnią te uwarunkowania, nie będą administracyjną ingerencją w uprawnienia cywilno-prawne gospodarzy wod, a jednocześnie pokryja im ewentualne straty i niezbędne koszty działalności rybackiej.  

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

07 listopada 2009 11:03  
Była krajówka i komu to przeszkadzało. Najlepiej ogrodzić drutem kolczastym swoje okręgi, byle kasa spływała za udostępnienie łowisk innym okręgom.Czy Polski Związek Wędkarski nie może się nazywać Prywatny Zagon Wędkarski w Warszawie itp.Jestem jak najbardziej za petycją Hektoresa nie lubię łowić na łańcuchu.  

tomasz_p

07 listopada 2009 14:21  
piotr_okrasaByła krajówka i komu to przeszkadzało. Jestem jak najbardziej za petycją Hektoresa nie lubię łowić na łańcuchu.

Mnie przeszkadzało, bo jak jakieś koło sobie lepiej zrybiało zbiornik, to szarańcza z okolicznych okręgów wyławiała ryby. A potem się przenosiła na kolejny zarybiony zbiornik. Krajówka to wprost ułatwienie życia mięsiarzom. I w imię tego by ich utrudnić mięsiarstwo, warto z "wygody" zrezygnować

jaro422

Od: 2009-03-23

07 listopada 2009 15:24  
piotr_okrasaByła krajówka i komu to przeszkadzało.

Zamierzchła "krajówka" to był niewypał zarówno pod względem wartości wpłacanej kwoty jak i jej podziałowi.
Dzisiejsza musiała by być średnią wartością opłat okręgowych razy ich ilość, nie sądzę aby ktoś był zadowolony z sumy jaką przyszło by mu opłacić i kto miałby to rozdzielać i rozsyłać po okręgach. Teraz robią to sami opłacający opłacając okręgówkę tam gdzie wędkują. Wędkuję w trzech okręgach i opłacam trzy okręgówki. Zapomnij że opłacając cały kraj byłoby taniej, już nie te realia.

piotr_okrasa

07 listopada 2009 16:46  
Do jaro Mnie to wisi jak robak na haczyku.Ja i tak łowię prawie w całej Polsce za minimalną opłatą a ty i tak jesteś spętany w swoim okręgu,tylko pomyśl o innych wędkarzach snobie z kaczego stawu.  

piotr_okrasa

07 listopada 2009 16:57  
Do tomasz-p Przeszkadzał ci łańcuch, czy zazdrość że inni potrafią łowić ryby.Tobie bym nie dał żadnego robaka, ale dałbym ci rybę żebyś widział jak ona wygląda, i jak sobie pooglądasz kazał bym ci ją wypuścić
w celu zarybienia.Dla pazernych i chciwych tylko taka metoda skutkuje. Połamania języka na tym forum.

tomjas78

Od: 2009-08-23

07 listopada 2009 20:17  
Wiele można powiedzieć o opłatach , i ci którzy popierają "krajówkę" i ci którzy ja negują wyrażają opinię według własnych doświadczeń. A należało by się zastanowić czy w obecnej chwili samo utrzymywanie ZO jest potrzebne , bo jeżeli tak to wpłacamy do okręgów i jest sprawa jasna , a jeżeli zcentralizowano by działania z pominięciem ZO i pózniejszą likwidacja okręgów to wiadomym jest płacenie krajówki .
I tu jak bumerang wraca temat na co tak naprawdę idą te pieniądze . Nie prościej było by uniknąć niepotrzebnych kosztów związanych z utrzymaniem ZO ? Koła by sobie nie poradziły same ?

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

08 listopada 2009 07:27  
Trzeba dodać do tej dyskusji, iż po zmianie przepisów prawa dot. rybactwa śródlądowego PZW stanął na stanowisku, że najważniejsze dla wędkarzy sa dobrze utrzymane, chronione i zarybiane łowiska, a o te mogą zadbać tylko konkretni gospodarze, czyli okręgi. Dlatego jeszcze na XXV Krajowym Zjeździe Delegatów przyjeto zasadę, że ,,placisz tam gdzie łowisz\'\'. Daje to nie tylko odpowiednie środki dla gospodarzy wód, ale także zapewnia poczucie więzi ,,skladkowej\'\' z potrzebami eksploatowanych przez nas wód. Wędkarze przecież nie są klientami, bo takich mamy w sklepach rybnych, ale są przede wszystkim gospodarzami wód, a więc składka na ochronę i zagospodarowanie wód to sposob na więź z wodami, na ktrórych chcemy wędkować, ale także prawo do stawiania wymogów gospodarzom tych wod.  

pablom

04 grudnia 2009 10:18  
piotr_okrasaByła krajówka i komu to przeszkadzało. Najlepiej ogrodzić drutem kolczastym swoje okręgi, byle kasa spływała za udostępnienie łowisk innym okręgom.Czy Polski Związek Wędkarski nie może się nazywać Prywatny Zagon Wędkarski w Warszawie itp.Jestem jak najbardziej za petycją Hektoresa nie lubię łowić na łańcuchu.

Tak, wróćmy do opłaty krajowej, najlepiej aby kosztowała około 2 złotych polskich, choć nie wykluczam dotacji z budżetu państwa w szczególności dla osób tak wspierających nasz wędkarstwo ja ci którzy rokrocznie bywają na zebraniach sprawozdawczych w swoich kołach i domagają się większych zarybień, w szczególności iście polską rybą jaką jest karp. Dobrze by było aby za te pieniądze nasze wody gotowały się od ryb. Myślę że jest to do zrobienia. Należało by też pomyśleć o refundacji kosztów podróży w najdalsze zakątki naszego pięknego kraju. Dla osób posiadających odznakę PZW powinny być zwracane koszty amortyzacji samochodu. Co prawda należało by zrobić jakieś rozróżnienie w zależności od zasług dla tej wspaniałej organizacji, ale to powinno odbyć się przez referendum. Dla osób które zmieniły porządek prawny w Polsce, uniemożliwiający na dzień dzisiejszy zakup składki krajowej, należało by powołać komisję śledczą. Pomysłodawcom powrotu do składki krajowej proponuje dożywotnio zwolnić ze wszelkich opłat za wędkowanie, a jednego z nich mianować honorowym prezesem PZW.

piotr kulczycki

Od: 2009-12-25

20 kwietnia 2011 16:35  
No niestety niektorym jest ciezko zrozumiec niektore przepisy, no ale tepoglowi tez musza byc na tym swiecie   

piotr kulczycki

20 kwietnia 2011 16:38  
lodzka tepota niezna granic   

szymon_2003

Od: 2009-01-07

20 kwietnia 2011 17:39  
piotr kulczycki - Dobrze ,że jestes szczery i potrafisz szczerze o sobie napisać
Trzeba byc wybitnie tępym - /jak haczka do perzu / zeby odgrzewac tak bardzo nieswieże kotlety -
ostatni wpis w komentowanym prze ciebie watku jest tylko 3 miesiące młodszy od Troi i nosi date -
04 grudnia 2009 godzina 10:18
wygląda na to że zioła bardzo ci szkodzą 

piotr kulczycki

21 kwietnia 2011 22:27  
hektoresMy niżej podpisani członkowie PZW domagamy się od ZG PZW

Traktowania wszystkich wędkarzy na równi

Chcemy jednolitej składki we wszystkich okręgach

Chcemy dostępu do wszystkich wód zarządzanych przez PZW (z wyłączeniem łowisk specjalnych) bez względu na przynależność okręgową

domagamy się zmniejszenia okręgów zgodnie do podziału administracyjnego
czyli do 16
Domagamy się jednego wzoru rejestru połowów

Domagamy się zwiększenia uprawnień dla SSR

moje przemyślenia:

Domagajmy się prawa do korzystania z tego co nam się należy
Jesteśmy Polakami więc wędkujmy na Polskich wodach
Jesteśmy członkami POLSKIEGO powtarzam POLSKIEGO nie OKRĘGOWEGO ZWIĄZKU WĘDKARSKIEGO
Domagajmy się usunięcia z naszych szeregów wędkarzy nie etycznych (łamiących nagminnie regulamin)
Bycie wędkarzem powinno być zaszczytem

Mam zamiar napisać pismo czy jak to się nazywa
i wystawić kopie tego pisma w kołach, sklepach wędkarskich
chcę zebrać jak najwięcej podpisów zrobić listy by w końcu zmienić zasady traktowania nas szeregowych członków
Liczę na to ze w końcu się zjednoczymy i coś zaczniemy zmieniać a nie tylko narzekać.......
Jeśli macie propozycje to dodamy jakiś sensowny punkt ważne by wytoczyć działa i skruszyć ten beton
To my jesteśmy członkami i dla nas powinno to służyć

to projekt
i będę umieszczał też poprawki

proszę o konstruktywna krytykę i pomysły

myślę że jeśli więcej niż połowa wędkarzy poprze ten projekt przez podpisanie i wpisanie nr leg czł. to będzie to obligujące dla władz PZW w sumie ty się domagamy my członkowie
Oni są dla na a ja się nie uda to pójdziemy inna drogą .

Zostało 2 miesiące do opłat wiec jedyna szansa potem się wszyscy rozproszą
i zostanie tak jak jest

Są na tym forum mądrzy uczciwi oddani społecznie wędkarze to do was kieruje ten apel

pomóżcie zmienić nasz związek od dołu

piotr kulczycki

21 kwietnia 2011 22:30  
skad sie takie tepaki biora zero pojecia o dzialalnosci PZW czlowieku wstap do zarzadu kolo i zacznij dzialac he he   

hektores

22 kwietnia 2011 08:23  
A ty gdzie sie wylęgłeś  .Stary chłop a zachowuje sie jak  dziecko .Idiot fra Danmark  

hektores

22 kwietnia 2011 11:42  
kulczycki piotrlodzka tepota niezna granic 

Ludzka  pisze sie przez u zwykłe  a nie o czy ó  faktycznie  tępota nie zna granic .

pro26

Od: 2011-03-15

07 maja 2011 12:57  
Powiem ci szczerze cała ta twoja petycja to jakiś kicz. Nieprzemyślana nie poparta argumentami, takie widzi mi się chcialbym by tak było bo uważam że tak będzie fajnie. Taką widzę motywację. Wypowiem sie tylko na jeden temat zawart w tej twojej "petycji" powiedz mi drogi kolego jakie ty chcesz dodać uprawnienia SSR za pomocą PZW Ta brednia oznacza że całkowicie nie znasz się na przepisach ponieważ PZW ma tyle do uprawnień strażników społecznych co świnia do księżyca. Ja bym raczej byl za nowelizacja tych uprawnień i odebraniu tych legitymacji właśnie społecznym z PZW, którzy wykorzystuja tą legitymacje do innch celów między innymi nadużywania i nadinterpretowania przepisów czego bardzo często jestem świadkiem. Legitymacje są dawane byle komu a najczęściej jakimś maniakom z psychopatycznym podejsciem do wedkarzy. Sa powolane odpowiednie jednostki które maja wystarczające uprawnienia i środki by w stopniu wystarczającym dbać o większość wód i naprawdę jakiś amatorszczaków ze społeczna legitymacją im nie potrzeba. Tak więc zanim następnym razem zaczniesz swoje bulwersacje nazywać petycją przemyśl to 100 razy. W sumie to może szczesz dodać im uprawnienia "palowania wędkarza za nieprzestrzeganie przepisów" albo " linczowanie publiczne" no nie wiem co ty chcesz im dodać za uprawnienia bo chyba nie sadzisz że jakiś maniak z legitymacją bedzie znal sie na kodeksie wykroczen kodeksie karnym itp. Przecierz wtedy co drugi miałby zarzuty za nadużycie uprawnien badź naruszanie dobra lub nietykalnośći. Zreszta nie ma o czym mówić. Moja dobra rada nim następnym razem wpadniesz na taki genialny pomysł skonsultuj go z kimś kto zna sie na rzeczy.  

aqq1

Od: 2009-01-10

07 maja 2011 17:31  
Dać strażnikom SSR kałasznikowa na wyposarzenie.Lub jeszcze lepiej karabin wyborowy Dragunowa.Nie będą musieli nóżek męczyć.Ściągną go (wędkarza)z daleka  

aqq1

07 maja 2011 17:36  
hektores
kulczycki piotrlodzka tepota niezna granic 

Ludzka  pisze sie przez u zwykłe  a nie o czy ó  faktycznie  tępota nie zna granic .

Nie do końca tępota szanowny kolego.Znasz takie pojęcie :dyslektyk?Brak argumentów w dyskusji że błędów się czepiasz? 

aqq1

07 maja 2011 17:39  
Jeszcze jedno.Celowo zrobiłem błąd ortograficzny w swojej wypowiedzi.Znajdziesz go?Pozdrawiam  

hektores

11 maja 2011 21:35  
przeczytaj 10 wpis zamiast odgrzewać kotlety  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi