Logowanie

Zarejestruj się

Proszę o pomoc w dobraniu sprzętu

Dodaj odpowiedź

Proszę o pomoc w dobraniu sprzętu  
  a1lan

Od: 2009-11-15

22 listopada 2009 14:43  
Dzień dobry (Cześć) Wszystkim. Proszę o pomoc w dobraniu sprzętu wędkarskiego jaki będzie mi dobrze służył przez kilka dobrych lat. Jestem nowym wielbicielem wędkarstwa i chętnym by spędzać większość mojego czasu nad wodą między rybami. Potrzebuje pomocy bo chce sobie kupić wędke, kołowrotek oraz akcesoria, tylko nie wiem który sprzęt, jakiej firmy będzie dobry do łowienia różnych ryb (karpie, leszcze, pstrągi, ogólnie ryby mniejsze) , a nie chce wyrzucić pieniędzy na jakiś sprzęt kijowej firmy. Z góry bardzo dziękuje Wam za pomoc. Z uszanowaniem Alan  

sławomir piłowski

Od: 2009-11-22

22 listopada 2009 20:31  
Witam nowego adepta sztuki rybaczenia.Powinieneś zacząć od postawienia sobie pytania:jaką metodą będę łowić,w jakiej wodzie,jaki gatunek ryb(spokojnego żeru czy drapieżniki) .Wędka,kołowrotek,żyłka,spławik,haczyk to są szczegóły.Na początek powinieneś zrobić zakup najtańszy lecz funkcjonalny.Połamanie wędziska na kolanie ze złości,że ryby nie biorą za wysokie pieniądze to dopiero może zakręcić człowiekiem na lata.Znam takich zapaleńców.Nie wiem ile masz lat i jakie doświadczenie w obyciu z wodą.Napisz coś bliżej.  

a1lan

Od: 2009-11-15

23 listopada 2009 14:09  
Napewno nie drapieżniki. Co do połamania wędki to raczej nie nastąpi bo nie jestem nerwowy, chyba że połamie mi ją ryba. Ryba nie weźmie to nie, ważne że odpoczne psychicznie nad wodą. Z wędką nic wspólnego jeszcze nie miałem, oprócz tego że byłem z wujkiem kiedyś na rybach i moja rola była taka by zbierać robaki, niestety. Na poczatek zaczne od łowienia na robaki, kukurydze. Ale nie mówie że nie zaczne łowić na sztuczną przynęte. Lat mam 21. Karte wędkarską będę miał już od nowego roku. Potrzebuje sprzętu którego nie będę musiał zmieniać po paru latach. chce mieć go dość długo i za przyzwoitą cene.  

tomjas78

Od: 2009-08-23

24 listopada 2009 18:21  
Przede wszystkim napisz na jakich wodach będziesz łowił . Potem możemy rozważać metody połowu i jaki sprzęt używać .  

maciej_szczupak

Od: 2009-10-12

24 listopada 2009 20:26  
a1lan... Co do połamania wędki to raczej nie nastąpi bo nie jestem nerwowy, chyba że połamie mi ją ryba.

No tego nie byłbym taki pewny... ;) Też nie jestem nerwowy,więc świadomie nic bym nie połamał.Zdarzają się za to różne sytuację.Raz podczas zarzutu woblerek zahaczył o krzaczek,a że się mocno zamachnąłem,usłyszałem tylko "trach!" i szczytówka poszybowała do wody. :))) Innym razem,ściągając jeden zestaw z wody,cofnąłem się o jeden krok do tyłu i... jak się okazało to był o jeden krok za daleko - depnąłem na drugą wędkę. :))) O zaczepach i próbach ich uwolnienia nie wspomnę... :P

a1lan Ryba nie weźmie to nie, ważne że odpoczne psychicznie nad wodą. Z wędką nic wspólnego jeszcze nie miałem, oprócz tego że byłem z wujkiem kiedyś na rybach i moja rola była taka by zbierać robaki, niestety. Na poczatek zaczne od łowienia na robaki, kukurydze. Ale nie mówie że nie zaczne łowić na sztuczną przynęte. Lat mam 21. Karte wędkarską będę miał już od nowego roku. Potrzebuje sprzętu którego nie będę musiał zmieniać po paru latach. chce mieć go dość długo i za przyzwoitą cene.

Co do sprzętu,chyba najlepsza na początek byłaby "bolonka",taka nie dłuższa niż 5 metrów.Jak dobrze poszukasz,np.na alledrogo,to znajdziesz coś sensownego już za ok 250 zł dobrej firmy i nie za ciężką(to też ważne!).

Ja zaczynałem łowiąc uniwersalną "Daiwą" 360 cm i nie narzekałem.Nadal z resztą ją używam,ale teraz głównie na grunt.Wcześnie służyła do wszystkiego,a do metody spławikowej sprawdzała się całkiem nieźle.
Takie wędki na alledrogo można kupić już nawet za ok 50 - 60 zł,są nawet całe zestawy np.dwie wędki dwa kołowrotki i masa akcesoriów za trochę ponad 100 zł.Wydaje mi się,że na początek to w zupełności wystarczy. :)

jaro422

Od: 2009-03-23

25 listopada 2009 13:07  
Może właśnie powinieneś zacząć na tańszym sprzęcie "jakiejś kijowej firmy" i w trakcie nabywania praktyki ukierunkują się Twoje wymagania odnośnie sprzętu i metod połowu. W między czasie upewnisz się bez pochopnego wyrzucania pieniędzy że to sport dla Ciebie.  

sławomir piłowski

29 listopada 2009 21:12  
Wybór połowu spokojnej rybki na początek to trafny wybór.
Wędzisko:
-długość-3,60-4,20
-teleskop-wygoda
-składana węglówka-lekkość
-ugięcie średnie równoważy błędy wędkarza,szczytowe-łatwość zacinania,parabola-nie polecam
-ciężar wyrzutu 1-(5-15) 2-(10-25) 1-płoć,2-karp
Żyłka:1-0,14-0,16 2-0,18-0,20 liny holownicze są dla mięsiarzy i na sumy
Przypon:0.10-0,14 0,16-0,18 najlepiej Strofta o długości 30-40 cm
Krętliki:20-14 w zupełności wystarczą.
Ołów w pudełku miękki dobrze i równo poprzecinany (śrut)-DINS MORES SUPER SOFT SHOT SSG-AAA
Haki:14-10 i 8-4 srebrne na białe robaki,żółte na kukurydzę
Kołowrotek z paroma łożyskami za rozsądną cenę w przedziale 80-130 zł wystarczy na lata jak o niego zadbasz zimą i na łowisku(piasek).Kupowanie maszyny z 10 łożyskami to lekka przesada.Są bardzo dobre cudeńka za 400-1200 zł,ale to chyba nie o to chodzi.Pamiętaj zasadę przy kupnie kołowrotka.Jak pokręcisz korbką energicznie nie może mieć za dużych kołysań bo jest nie wyważony,hamulec najlepszy z numeracją i małym skokiem(od ząbka do ząbka)rolka antyskręceniowa, mieszczący około 250 m żyłki 0,16
Spławiki dobierz do łowiska,gatunku ryby,warunków pogodowych.Małe,duże,średnie i nijakie.Po latach zobaczysz ile jest potrzebnych.Kiedyś łapałem na korek z patyczkiem od lizaka i też szło.
Wypychacz mały wąski najlepiej 2.Jakoś giną na łowisku,a potem kijek i mordęga.
Napisz z jakiego jesteś regionu Polski może znam Twoje łowiska.

sławomir piłowski

29 listopada 2009 21:15  
Kupowanie bolonek,federów batów pozostaw na późniejsze czasy.Przyjdzie na to czas.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi