| Wyrobienie karty. Co potrzeba itp? | ||||
kskk
Od: 2009-09-13 Posty: 2 |
21 grudnia 2009 23:57 | |||
| Witam
Mam pytanie odnośnie karty wędkarskiej. Otóż posiadam karte wędkarską od roku bodajże 1999(oficjalnie się zgubiła), ale tylko opłacona była na rok 2000. Póżniej jakoś niemiałem czasu itp. na łowienie ryb, były wypady na jakiś kamieniołom raz na ruski rok. Lecz teraz mam troche więcej czasu i chciałbym odnowić, opłacić na bierzący rok 2010 opłaty. Co musze zrobić i ile gdzieś zapłacić, aby odzyskac prawo legalnego połowu ryb. Czy musze odnowa zdawać egzamin, napewno będe musiał odnowa wyrobić karte, co jest potrzebne do wyrobienia karty? |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
26 grudnia 2009 08:17 | |||
| Karta wędkarska jest dokumentem panstwowym i po zdaniu egzaminu staje się dokuemntem dozywotnim uprawniającym do uprawiania amatorskiego połowu ryb(wędkowania). Natomiast o mozliwości wykupienia zezwolenia na dany rok decyduje przynależność do PZW, a więc w tym przypadku trzeba zgłosić się do obecnie najblizszego koła PZW, tam opłacić wpisowe oraz składki wg. stawek tamtejszego okręgu. Jeśli to nie jest koło do którego kol. wpisał sie na wstępie swojej przynależności, to wówczas takie koło ściągnie kol. ewidencję i zachowa wszystkie dotychczasowe warunki stażu itd. | ||||
|
Marcin Pisarski Od: 2009-05-14 Posty: 7 |
26 grudnia 2009 11:13 | |||
| Tak, karta wędkarska to dokument ważny dożywotnio i nie musi byc opłacany!
Co innego - legitymacja członkowska i pozwolenia na wody. Co tu dużo mówić, aby łowić na wodach danego okręgu należy mieć kartę wędkarską (obowiązkowo) oraz legitymację członkowską PZW i opłacone składki (wykupione znaczki). W zależności od Okręgu opłaty są różne, polecam odszukać stronę swojego Okręgu i tam napewno będzie tabela składen na rok 2010. Dodatkowo - jeżeli Kolega nie opłacał karty przez ten czas trzeba będzie wnieść tzw "wpisowe" w wysokości około 20-30zł, pewien nie jestem, najlepiej dowiedzieć się w Kole. Prezesi i członkowie zarządu udzielą wszystkich informacji. Pozdrawiam, Marcin. |
||||
kskk
Od: 2009-09-13 Posty: 2 |
26 grudnia 2009 15:11 | |||
| Dzięki za obszerną odpowiedź | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum