| PROŚBA O WYJASNIENIE POROZUMIENIA POMIĘDZY OKRĘGAMI | ||||
Andrzej Wyszyński
Od: 2009-12-21 Posty: 16 |
26 stycznia 2010 21:43 | |||
| Na stronie pewnego ZO znalazła się informacja nt. porozumienia z drugim ZO, cyt. ,,... wędkarze zrzeszeni w umawiających się Okręgach są zobowiązani do wykupienia rocznej składki okręgowej na ochronę i zagospodarowanie wód w swoim Okręgu oraz ustalonej składki okręgowej na ochronę i zagospodarowanie wód drugiego okręgu ...".
Może ktoś wyjaśni sens tego porozumienia. Czy mam to rozumieć, że po opłaceniu składek w macieżystym okręgu ,,mój ZO" w przypływie swojej wielkoduszności zezwolił mi na wykupienie składki i wędkowanie w innym okregu, tzn. mam rozumieć, że jestem ,,własnością okręgu", a ja od ponad 30 lat sądziłem, że jestem członkiem PZW. |
||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
27 stycznia 2010 07:58 | |||
| z treści widać że chodzi o Gorzów. Dziwny jest to okręg i bardzo uciążliwy dla swoich wędkarzy.
Ale co do zapisu to znaczy tylko tyle, że zawarli porozumienie na podstawie którego wędkarze mają zniżki w składce okręgowej drugiego okregu. Czyli jadąc do drugiego okręgu na ryby płacisz ich okręgówkę nie za 90zł a np za 60zł. |
||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
27 stycznia 2010 07:59 | |||
| poza tym, też mam wrażenie że okręg Gorzowski uważa swoich członków za swoja własność. | ||||
specu80
Od: 2010-01-06 Posty: 2 |
27 stycznia 2010 11:36 | |||
| Dziwi mnie zachowanie okręgu gorzowskiego. z tego co widzę wszystkie okręgi mają problem z ich "warunkami" porozumienia. Mam wrażenie, że traktują porozumienia i nas jako czysto finansową tranzakcie, towar na sprzedaż. Potwierdza to fakt braku porozumienia z okręgiem z tego samego województwa - Zieloną Górą ( z tego co czytałem Zielona Góra w tym przypadku też nie jest bez winy). Dlaczego nie wróć do jednolitej stawki na cały kraj? Jeden znaczek, jedna karta, cały kraj. Większość wędkarzy najczęściej i tak wędkuje w okolicach swojego okręgu lub sąsiadujących. Rzadko kto wyjeżdża do okręgów położonych kilka województw dalej. | ||||
Andrzej Wyszyński
Od: 2009-12-21 Posty: 16 |
27 stycznia 2010 19:37 | |||
| Arnie, serdeczne dzięki za wyjaśnienie, nie chcę wywołać kolejnej walki na forum pomiędzy dwoma Okręgami - ,,jednej\' Ziemi Lubuskiej. | ||||
Miszawowa
Od: 2009-11-18 Posty: 30 |
02 lutego 2010 19:28 | |||
| Szanowni forumowicze.
Jak się w innym temacie wypowiadałem o tym że inny okręg podkupuje akweny w drugim okręgu ( nie zgodne ze statutem ) to mi odpowiedziano że to jest biznes i kto da lepsze oferty ten wygrywa, nawet w walce między tym samym stowarzyszeniem. A tu odnośnie Gorzowa widzę że koledzy wypowiadają się że okręg traktuje wędkarzy jak towar na sprzedaż. Bzdura!!! Jestem za wprowadzeniem jednolitej składki i opłat za wędkowanie na terenie PZW, lecz podział tych pieniędzy musiał by być proporcjonalny do posiadania ilości wód w danym okręgu. Ale oczywiście inteligencja ZG na to się nie zgodzi, bo między innymi musieli by oddać bajońską część tak nielubianemu okręgowi Gorzowskiemu. ( ok 10 000 hektarów wód i z tego co wiem to ponad 17 000 członków, a żadnego przedstawiciela w ZG )i oczywiście więcej pracy dla zarządu. Więc wypowiedzi że coś jest złe a drugie niedopuszczające jest dla mnie typowym strzępieniem języka, bo nic w tym temacie( oprócz dobrej woli okręgów ) nie zostanie załatwione. Pozdrawiam |
||||
specu80
Od: 2010-01-06 Posty: 2 |
03 lutego 2010 12:18 | |||
| proponuje więc na przyszły rok z wstrzymaniem wykupu składek do momentu podpisania porozumień i wybranie najbardziej odpowiadającego nam okręgu. wolny rynek. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum