Logowanie

Zarejestruj się

Członek PZW do 14 lat

Dodaj odpowiedź

Członek PZW do 14 lat  
  george_35

Od: 2010-04-08

09 kwietnia 2010 13:05  
Witam!
Jestem nowy na forum i wiem, że ten temat już był,ale mam mały problem.
Jak wynika z regulaminu można być członkiem PZW poniżej 14-tego roku życia.
Niestety w kole odmówiono mi wprowadzenia dzieci w szeregi braci wędkarskiej.
Tłumacząc,że musi mieć skończone 14 lat i posiadać Kartę Wędkarską,a regulamin mówi:
4. Prawo do samodzielnego wędkowania ma wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym Ŝe
młodzieŜ do 16 lat nie ma prawa do wędkowanie w porze nocnej bez nadzoru osoby
uprawnionej do opieki.
5. Członek PZW do 14 lat ma prawo wędkować z następującymi ograniczeniami: w
ramach własnego łowiska, zgodnie z limitem ilościowym i wagowym, wyłącznie pod
nadzorem osoby uprawnionej do opieki.
6. MłodzieŜ niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:
a) w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna metodą
spinningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania
opiekuna na jedną wędkę.
b) w ramach uprawnień stanowiska i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna,
mają prawo wędkować dwie osoby, kaŜda na jedną wędkę. Udostępnienie
stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną
wędkę.

A więc gdzie jest prawda,bo już nic nierozumiem.

Dariusz Plicner

Od: 2009-08-27

10 kwietnia 2010 09:01  
Witam kolegę! Sytuacja którą pan przedstawił jest "trochę śmieszna trochę straszna". Śmieszna-gdyż
nie miałem problemu z wprowadzeniem mojego 13-letniego syna w szeregi PZW, ba!! jeszcze dostałem
burę czemu tak pózno?; straszna-gdyż ciągle narzekamy na na to że z PZW uciekają wędkarze do
przeróżnych NTW a z takim podejściem do młodzierzy przez niektóre osoby funkcyjne to nasz związek
daleko nie zajedzie. Moja rada?- Zmienić Koło na takie w którym są mądzrzejsi działacze .
Pozdrawiam i POŁAMANIA!!!

arnie

Od: 2008-09-24

13 kwietnia 2010 07:37  
jest wiele innych Kół, które aż biją się by młodzież wstępowała w ich szeregi. Prowadzą szkółki wędkarskie, ułatwiają młodzieży funkcjonowanie w Kole i starty w zawodach. Jak koło chce sie postarzec to niech się starzeje. Proponuje wybrac inne Koło gdzie z otwartymi rekami powitaja nowego młodego wedkarza.  

sikawka

Od: 2010-01-30

14 kwietnia 2010 17:56  
Tu nie chodzi o samo członkostwo w PZW (nie ma tu żadnej granicy wiekowej) ale możliwość samodzielnego wędkowania i opieki na młodymi wędkarzami co wcale nie jest takie znowu śmieszne, ze względu na sam pobyt nad wodą czy posługiwanie się jakby nie było ostrymi narzędziami. Z zapisu jasno wynika, że do 14 lat konieczna jest dozór opiekuna.
Najlepszym rozwiązaniem tak jak to w naszym Kole jest powołanie z członków zarządu kilku osób które są odpowiedzialne za pozyskiwanie młodzieży i opiekę na nimi a czasem wystarczy by ktoś z wędkarzy "wyjeżdzając na ryby" zabrał ich ze sobą. Ale na to trzeba poprostu chęci.
Mojego syna wprowadziłem w te arkana już w wieku 8 lat i został Członkiem PZW i nikt nie robił z tego powodu najmniejszych problemów a wręcz przeciwnie został przyjęty z otwartymi ramionami uczestnicząc w wielu zawodach na szczeblu Koła i okręgu. Teraz mając prawie 30-kę na karku powoli wciąga w to swoje dzieci.

george_35

Od: 2010-04-08

15 kwietnia 2010 08:51  
Witam!
Dzięki za pomoc.Wystarczyło pójsć do innego koła i po problemie.
Moje maluchy są członkami PZW!!!
Widocznie w moim kole PREZES (bo od niego dostałem odpowiedź negatywną)
ma problemy z czytaniem i interpretacją  regulaminu,albo szkoda było mu czasu i pisaniny.
Zastanawiam się czy zmienić koło,a może zarząd?W kole panuje DYKTATURA
i jak tak dalej pójdzie koło padnie smiercią naturalną ze starości,ale to już oddzielny temat.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrowienia george_35

Dariusz Plicner

Od: 2009-08-27

15 kwietnia 2010 17:32  
Cieszę się że moje (i nie tylko) podpowiedzi okazały się przydatne. Teraz tylko wypada młodym wędkarzom
życzyć tradycyjnego POŁAMANIA!!- i żeby jak najszybciej pokazali tatusiowi że pieniądze wyłożone na ten
cel to doskonała inwestycja. Pozdrowienia !!

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi