| Rejestr Połowów? | ||||
|
Michał Szczepański Od: 2010-04-05 Posty: 3 |
18 czerwca 2010 11:16 | |||
| Witam mam takie pytanie:jak wygląda wymiana rejestru połowu ryb?czy przy zdawaniu wypełnionego rejestru i odebraniu nowego wnosze jakieś dodatkowe opłaty z tym związane.Otóż sprawa wygląda tak,w tym roku dopiero co wyrobiłem sobie karte wędkarską i wyniosło mnie to wszystko 250PLN.I myślę że chyba nie bede musiał płacić za nowy rejestr połowów.Bynajmniej wychodzę z takiego założenia,ale moge sie mylić.Proszę doświadczonych i cos wiedzących na ten temat wędkarzy o wypowiedź odnośnie mojego wątku.Pozdrawiam i z góry Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam :) | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
19 czerwca 2010 05:46 | |||
| Wypisany rejestr zdaje się w macierzystym kole na koniec roku. Jeśli skończy się wcześniej to oddaje się ten wypełniony i dostaje nowy, bez żadnych opłat. Są wprawdzie okręgi, które wprowadziły karną opłatę za to, że się nie oddało rejestru, ale chyba to nie dotyczy Kolegi? | ||||
|
Michał Szczepański Od: 2010-04-05 Posty: 3 |
20 czerwca 2010 18:49 | |||
| Nie mnie nie dotyczy kara za niezdanie rejestru.zapytałem bo już mi się kończą wpisy do rejestru i za niedługo wybiore sie do koła w którym mam wniesione opłaty i zdać.Raczej trzymam sie regulaminu i zasad PZW.Czyli nic nie płace za wydanie nowego rejestru gdy zdam stary??Pozdrawiam i dziekuje :) | ||||
Marcin
Od: 2010-07-28 Posty: 6 |
28 lipca 2010 13:50 | |||
| Witam,
nie chciałem zakładać nowego tematu, a moje pytanie dotyczy właśnie rejestru połowów. Czy jeśli wypuszczam złowioną rybę to mam obowiązek wpisać ją w rejestr? |
||||
Paweł Siwczyński
Od: 2009-04-23 Posty: 32 |
29 lipca 2010 01:08 | |||
| złowiona rybe wpisujesz w rejestr jeżeli chcesz ją zabrać do domu i trzymasz w siatce natomiast jeżeli np na koniec łowienia tą i inną rybę chcesz wypuścić to nic tylko się cieszyc bo w moich oczach i jak podejrzewam innych osób nie jesteś mięsiarzem | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
29 lipca 2010 05:59 | |||
| Rejestr nie jest dokumentem tworzonym tylko dla wpisywania wyników polowów, ale służy statystyce polowów wędkarskich w danym obwodzie rybackim. Więc liczy sie to co w efekcie amatorskiego połowu ryb zostało wyłowione z wód danego obwodu, a nie to co w trakcie wędkowania zostało złowione, a następnie spowrotem wpuszczone do wody. Co wpuszczone w tym pojęciu to nie jest wyłowione, czyli nie jest ,,wyeliminowane\'\' z rybostanu danego obwodu. W trakcie kontroli każdy strażnik ma przeciez prawo sprawdzić co znajduje sie w siatce, jakie ma wymiary, jaką ma masę itd., a więc czy połów jest zgodny z przepisami, a w rejestrze interesuje go tylko czy jest odnotowana data połowu i prawidłowo wpisane miejsce połowu. Reszta już dzieje się po zakończeniu wędkowania, czyli wpisywania gatunków złowionych ryb, ich masy itd. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum