| pomost | ||||
Jakobo
Od: 2010-08-06 Posty: 3 |
06 sierpnia 2010 16:14 | |||
| Wędkuję na mocno zarośniętym akwenie z trudnym dostępem do wody. Chciałbym wykonać pomost pozwaljacy na dostanie sie w głąb akwenu. Wspomnę oczywiscie że wody należą do PZW. Czy mogę go wykonać i jakie prawa mam do tego miejsca. Czy są jakieś regulacje prawne dotyczące tego tematu. A tak przy okazji czy istnieje takie pojecie jak "teren prywatny" na pomoście wychodzącym z przyległej do niego działki? | ||||
|
Adrian Od: 2010-08-05 Posty: 4 |
06 sierpnia 2010 21:40 | |||
| Bedąc nad jeziorem roznowski właciciele działek maja wygonane swoje pomosty kture sa zbazpieczonełancuchem i pisze " Wejscie wzbronione Teren Prywatny \'\' | ||||
Jakobo
07 sierpnia 2010 12:52 | |||
| wiem że pojawiają się takie tablice, ale czy jest to zgodne z prawem. Właściciele dzaiłek przyległych do wody nie mają prawa do tego co jest na wodzie ( o ile nie jest ona prywatna własnością. Z rególy właścicielem jezior na którym pieczę trzyma PZW jest państwo). Poza tym z tego co wiem 1,5 m od lini wody należy zostawić jako dostępne dla wszystkich chcących kożystać z wody. | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
08 sierpnia 2010 10:20 | |||
| Budowa pomostu powyżej 25 m kw. wymaga pozwolenia wodno prawnego, które wydaje starosta właściwy dla lokalizacji zbiornika, na którym ma być ten pomost wybudowany. Podstawą jest Ustawa Prawo wodne. Mniejsze pomosty nie wymagają takiego zezwolenia, a wymagają uzgodnienia budowy z dzierżawcą jeziora. | ||||
Jakobo
09 sierpnia 2010 12:15 | |||
| Wody podlegają pod PZW. Czy więc uzgodnienia można dokonać z miejscowym związkiem wedkarskim pod którego okręg podlega woda? | ||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
10 sierpnia 2010 15:09 | |||
| ponadto na pobudowanie pomostu na wodach należących do obwodów pozwolenie wydaje starostwo po uprzednim wydaniu opini uzytkownika rybackiego. Na wodach PZW nie powinno byc zamykanych pomostów ani pomostów prywatnych. Pomosty powinny byc powszechnie udostępnione. Należy pamietac że za stan techniczny pomostu odpowiada ten kto go pobudował (właściciel). | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum