| obwody rybackie | ||||
proton
Od: 2009-02-07 Posty: 399 |
11 stycznia 2011 09:17 | |||
| Na stronie RZGW - Gdańsk nie znalazłem dokładnych granic obwodów rybackich dolnej Wisły ( Wisła 1,..2,..3.. itd ). Może ktoś wie , na którym kilometrze rzeki i w okolicy jakiej najbliższej miejscowości te granice się znajdują , oraz jaki jest status ( dostępność wędkarska ) tych obwodóe ?. | ||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
11 stycznia 2011 11:42 | |||
| Ciężko znaleść takie informacje - szukałem . Jedyną granicą którą znalazłem to na ( 3 ) most chełmiński i nic więcej | ||||
Jerzy Kowalski
Od: 2008-11-20 Posty: 444 |
11 stycznia 2011 14:39 | |||
| Znaleść rzeczywiście trudno, a znaleźć jest dziecinnie łatwo ... ;-)
Wystarczy wejść na stronę RZGW w Gdańsku (http://rzgw.gda.pl/), a następnie w menu usytuowanym poziomo, w górnej części strony głownej, najechać kursorem na hasło "Obwody Rybackie", po czym wybrać dział "Rozporządzenia o obwodach". W dokumentach tam dostępnych można przeczytać o dokładnej lokalizacji granic obwodów rybackich (wraz z punktami orientacyjnymi i danymi GPS), ustanowionych Rozporządzeniami Dyrektora RZGW, oraz o zasięgu tych obwodów. Nieco wyżej, w dziale "Wykaz użytkowników rybackich" jest lista wszystkich obwodów wraz z nazwami i adresami użytkowników rybackich dla każdego z obwodów. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
proton
11 stycznia 2011 17:28 | |||
| Kol Jerzy - dziękuję za info. Napewno skorzystam. Chcę być dobrze poinformowany w tym względzie, ponieważ co roku wyszukuję sobie kilka nowych stanowisk do wędkowania na różnych odcinkach Wisły - od ujścia Dunajca w kierunku morza. Teraz od zeszłego roku łowię w dół od Włocławka coraz bliżej morza.
Pozdrawiam. |
||||
proton
12 stycznia 2011 16:15 | |||
| http://www.pzw.org.pl/home/forum/dodaj_odpowiedz/13/1282:http://www.pzw.org.pl/home/forum/dodaj_odpowiedz/13/1282 [/url] | ||||
proton
12 stycznia 2011 16:17 | |||
| Powyższy post to pomyłka ;)
Przepraszam |
||||
|
Dyrekto Od: 2008-12-31 Posty: 136 |
12 stycznia 2011 22:06 | |||
| a może kolega mi pomoże ? ja nie szukam obwodów rybackich bo nie jestem rybakiem , lecz byłbym wdzięczny za informację gdzie znajdę wykazy wód udostępnionych do wędkowania wraz z ich granicami ,dla wszystkich okręgów wędkarskich . w końcu pzw jako rzetelna organizacja powinna mieć taki rejestr , zestawienie użytkowanych, nadzorowanych akwenów i winno być ono udostępnione do wglądu dla wszystkich zainteresowanych . da radę coś takiego stworzyć? | ||||
proton
12 stycznia 2011 23:23 | |||
| Każdy Okręg powinien wydrukować mapkę swojego terenu wraz z dostępnymi wodami - jak to kiedyś czynił O Skierniewice . (teraz u nich ta mapka jest bardzo niewyraźnie drukowana ). | ||||
|
13 stycznia 2011 00:17 | |||
| mapki to są , ale to tylko kopia tego co widzisz na tej stronie internetowej. brak jest wykazu wód całego okręgu i okręgów z porozumień. brak granic wykazów wód . tzn często zbiornik(lub rzeka), jego jedna cześć należy do okręgu x a druga do okręgu y...w poznaniu bodajże za mapkę z takimi danymi trzeba zapłacić są tam geograficzne granice okręgu , nazwy zbiorników naniesione na mapie . tego brak w innych a na pewno w moim okręgu . kiedyś wydrukowałem sobie obwody rybackie , było tego chyba z 300 stron lecz tam tylko były podane miejscówki obwodów nie było informacji do jakiego okręgu należy dany obwód rybacki. po wtóre ja nie jestem rybakiem i życzyłbym sobie i innym by takie informatory skutecznie informujące o akwenach -aktualne dane gospodarzy , itp - były dostępne dla wszystkich okręgów pzw do dziś nie znalazłem takiego informatora który z pewnością przyczyniłby się do turystyki wędkarskiej a jej promowanie dałoby nam szanse na konkurowanie pomiędzy okręgiem x czy y . | ||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
13 stycznia 2011 08:32 | |||
| u nas w poznańskim mapka z podziałem rzeki na obwody jest, koszt 3 zł. problem z mapkami jest głównie taki, że dane się szybko deaktualizują. Co roku jakies wody dochodzą a inne odchodzą. A zaden okręg co roku ich nie aktualizuje bo to zbyt duży koszt.
wiem, że wydawnictwo BiK z Piły takie mapki robiło dla okręgów m.in. kalisz, tarnów, siedlce, poznań. |
||||
proton
13 stycznia 2011 09:38 | |||
| Po co darmowo informować wędkarzy w necie, jak można zarobić na mapce wydrukowanej na papierze.Straż też zarobi na mandatach dzięki niudostępnieniu wiedzy o wodach. | ||||
szymon_2003
Od: 2009-01-07 Posty: 182 |
13 stycznia 2011 13:55 | |||
| hm dla przypomnienia
§ 2 ust. 2 "Regulaminu amatorskiego połowu ryb": "Przed przystąpieniem do wędkowania każdy wędkarz zobowiązany jest do ustalenia do kogo należy wybrane przez niego łowisko i czy nie obowiązują na nim dodatkowe ograniczenia, poza zawartymi w niniejszym Regulaminie". a może trzeba dla ZO PZW przypominac i egzekwować !!! Uchwała nr 23 Prezydium Zarządu Głównego Polskiego Związku Wędkarskiego z dnia 1 lipca 2006 r.w sprawie oznakowania wód użytkowanych przez Polski Związek Wędkarski Na podstawie § 29 pkt 10 Statutu Polskiego Związku Wędkarskiego, w nawiązaniu do Uchwały XVIII KZD PZW -pkt 11.3,5,6 z wniosku Komisji Zagospodarowania i Ochrony Wód ZG PZW, Prezydium Zarządu Głównego PZW zatwierdza: Oznakowanie wód użytkowanych przez Polski Związek Wędkarski W celu czytelnego i jednoznacznego oznakowania wód będących w użytkowaniu PZW ustala się co następuje. §l Każdy zbiornik wodny, będący własnością PZW lub prawnie przez niego użytkowany -jezioro, rzeka, staw zbiornik zaporowy, retencyjny, glinianka, torfianka, wody powyrobiskowe i inne -przeznaczone do wędkowania, użytkowane w sposób stały lub czasowy przez Polski Związek Wędkarski, podlegają oznakowaniu w sposób umożliwiający ich identyfikację przez wędkujących. §2 We wszystkich jednostkach organizacyjnych PZW, wprowadza się następujące ujednolicone oznakowanie. l. Znak w kształcie prostokąta, o wymiarach co najmniej 400 na 350 mm w kolorze: niebieskim -oznaczający wodę nizinną, żółtym -oznaczający wodę górską, białym -oznaczający inne łowiska, czerwonym -oznaczający zbiornik wyłączony z wędkowania. 2. Na w/w prostokącie umieszczone jest logo PZW, nazwa zbiornika i nazwa Okręgu PZW użytkującego zbiornik, a także w miarę możliwości granice użytkowania zbiornika. W przy- padku zbiornika zamkniętego -cały zbiornik, w przypadku rzeki -liczba km długości brzegu. logo PZW -w lewym, górnym rogu prostokąta, wpisane w pole.i kwadratu, o boku nie mniej szym, niż 150 mm, nazwa Okręgu PZW( nr telefonu kontaktowego) -w prawym górnym rogu prostokąta, literami o wysokości nie mniejszej niż 50 mm, 2 nazwa zbiornika -wyśrodkowane, w dolnej części prostokąta, literami o wysokości dostosowanej do długości nazwy zbiornika, obrębu ochronnego lub hodowlanego. -inneważne informacje dotyczące zbiornika, §3 Wyszczególnione wyżej oznakowanie powinno być wykonane w sposób trwały i estetyczny, umieszczone w widocznym miejscu, na przedmiocie trwałym -słup, płot, kamień, tablica, - możliwie jak najbliżej zbiornika. Oznakowanie powinno być tak wykonane, by nie było narażone na szybkie zniszczenie. Znakinależy umieszczać po uprzednim otrzymaniu zgody właściciela gruntu lub przedmiotu, na którym oznakowanie ma zostać umieszczone. §4 Okręgi PZW ustalą częstotliwość oznakowania wód PZW, z uwzględnieniem zasady, że każ- dy zbiornik zostaje oznakowany, w zależności od wielkości zbiorników, ich dostępności czy długości -w przypadku rzek. Na wodach granicznych poszczególnych Okręgów PZW, zostaną ustalone wspólne znaki roz- graniczające -uwzględniające granice użytkowania poszczególnych okręgów PZW. §5W przypadkach innych niż wymienione w §2 pkt. l, stosuje się oznakowania wynikające z odpowiednich przepisów i aktów prawnych -np. obwód ochronny, obręb hodowlany, itp. |
||||
|
13 stycznia 2011 18:48 | |||
| szymon papierek swoje a życie swoje ... tylko tyle ci powiem na temat powyższego twego postu. po wtóre jadąc nad wodę 200km mam szukać znaku na wodzie - bzdura to tak ap ropo kosztów . taniej gdy udostępnią mi takie informacje w necie ja sobie je wydrukuje i cześć pieśni... a i zmiany w przypadku zmian nie będą kosztowne. po trzecie proton wspominał o tym i ja to powtórzę niewiedza kosztuje ale nas , a na tym żerują ci którym na tym zależy. | ||||
|
13 stycznia 2011 19:06 | |||
| Napiszcie jak u was wygląda opłata na tej rzece . Kiedyś oisłem , że wszystko do obejścia jest, tak jak w Świeciu . U nas zezwolenie jest zeykłym świstkiem bankowym . W tytule wpłaty wpisuję opłata za wędkowanie na rzece Wiśle . I to starczy . W zeszłym roku tak zrobiłem co pozwoliło mi łowić na granice nie zwarzając . W tym roku na razie GR z Gdańska wprowadziło zakaz połowu na sąsiadujących ze soba obwodach rybackich | ||||
|
13 stycznia 2011 19:07 | |||
| Przepraszam chodziło mi o RZGW z Gdańska. Rozpędziłem się troche | ||||
szymon_2003
Od: 2009-01-07 Posty: 182 |
13 stycznia 2011 19:39 | |||
| Piotr Szymkowiak - a propos czy ty widzisz coś oprócz czubka własnego nosa. A może ja o czyms nie wiem . Jakos nie dotarla do mnie informacja , ze PZW zafundował wszystkim swoim członkom komputery i dostęp do internetu - zanim cokolwiek napiszesz - zastanów sie . Po 2. Kto bedzie aktualizował te dane w "necie\'. Po3. Prosze chociaż o 1/jeden/ przykład o wyłaczeniu łowiska z wedkowania z powodu odbywajacych sie zawodów wedkarskich takich informacji na portalu PZW nie znajdziesz no może za wyjatkiem zawodów rangi mistrzostw polski lub miedzynarodowych - jedziesz te twoje 200 km a tam zawody. Po 4. Jedziesz te twoje 200 km a łowisko zamkniete do wedkowania bo własnie dzień wczesniej dokonano zarybienia - ale ciebie przeciez nie interesuja nad woda zadne tablice informacyjne - bo przeciez ty masz neta - gratuluje i pozdrawiam | ||||
proton
13 stycznia 2011 20:26 | |||
| Znam wiele osób nie posiadających kompa i netu. Info z netu jest przekazywane im ustnie , lub dawane wydruki interesujących tematów od kolegów mających dostęp do w/w. W ten prosty sposób b wielu jest doinformowanych. Z tego powodu takie informacje muszą być do netu jak najszybciej wprowadzane. | ||||
|
13 stycznia 2011 21:45 | |||
| coś nie może mi przyjąć odpowiedzi na post szymona próba czwarta:
a kto mówi o tym żeby wszyscy członkowie mieli dostawać kompy i dostęp do neta od PZW !?to raczej ty zastanów się szymonie co ty wypisujesz... dziś jak pisał proton takie informacje może przekazać jeden drugiemu . co, mam ci przesłać listę osób które korzystają z mojej pomocy w tej dziedzinie dotyczącą spraw wędkarskich i nie tylko ? i tak ich nie znajdziesz tu na necie bo go wcale nie mają .. po drugie gdzie ty wyczytałeś że ja napisałem o wyłączeniu łowiska w tym temacie? a jeżeli już chcesz dociekać faktów to odwiedź sobie podstronę koła miasto kalisz okręg kalisz . tam znajdziesz że taka informacja jest ... ale nie o tym chciałem tu pisać. te moje jak napisałeś 200 km było przykładem , dlaczego ? otóż zauważ że mając porozumienie mogę takie odległości pokonywać i tak robię , nawet zdarzyło się mi, przejechać 600 km w poszukiwaniu nowego .poszukiwaniu nowych metod i poznania nowych ludzi związanych z wędkarstwem . i gdyby nie życzliwość ludzka nigdy nie trafiłbym na pewne akweny których na mapie nie uświadczysz . te z mapy często okazywały się niedostępne z brzegu , często niedostępne w ogóle bo prywatne zabudowania nie pozwalają na dostęp do ich brzegów . to właśnie miałem na myśli pisząc o takich wycieczkach " 200km". tak więc info w necie dziś w tym wieku to standard. chyba że ty żyjesz jeszcze w po prl-owskim klimacie. skoro tak to poco zaglądasz na jego łącza ? przecież tu nie powinno być żadnej informacji a jak do tej pory to korzystasz własnie z możliwości informowania siebie i innych . ot choćby mnie wpisując w swoim poście notkę czysto zerżnięta z regulaminu . |
||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
14 stycznia 2011 08:03 | |||
| tego co mi wiadomo to Okręg sprzedaje mapki w cenie druku. więc nie zarabia na tym. A też nei ma powodu by dawał za darmo , bo kto teraz to robi. I co ma straz do mandatów i wykazu wód? | ||||
|
14 stycznia 2011 08:44 | |||
| Nie zmienia to faktu , że wędkarze powinni bezwzględnie znać granice obwodów . A ilu wędkarzy zna ? no może 10 % . Nikt nie ma obowiązku mieć internetu , i tak samo nikt nie ma obowiązku ponosić dodatkowych kosztów związanych z kupowaniem dodatkowych papierków . Czy składki i opłaty właśnie m.in. właśnie na takie cele , informatory itd. ? | ||||
proton
14 stycznia 2011 09:45 | |||
|
Okręg nie zarabia - za to zarabia drukarnia. Co do mandatów i wykazu wód - to spróbuj wędkować w Warcie ok 1,5 Km w dół od tamy na Jeziorsku w okolicy słupka z napisem " WAR 4 ". Przykładowo mając tylko uprawnienia w O Sieradz. Staniesz nieświadomie kilka metrów za słupkiem w O Konin. Wtedy nie masz szans u straży. Leżysz , kwiczysz i płacisz. Taki jest ten POLSKI Związek Wędkarski. |
||||
|
14 stycznia 2011 20:41 | |||
| proton ty chociaż masz znak war4 hehee , a co powiesz na takie coś: rzeka , po jednej stronie granica okręgu X po drugiej Y z racji że to krajowa nie mała "struga" spokojnie można wędkować ale ! większy wymach i przynęta ląduje bliżej drugiego brzegu, tego powiedzmy y spoko lecz tu nagle głos , masz swoją stronę to se na ni łów ... a nie po moi . przyznasz ze brzmi to komediowo . niestety ta komedia miała miejsce , śmiechu co niemiara ale cóż widać życie lubi pisać różne scenariusze... przepraszam ze nie w temat ale przypomniałem sobie tą sytuację wiec się nią podzieliłem... | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum