| Obręb hodowlany ZIELĘCICE | ||||
Paweł
Od: 2011-03-16 Posty: 14 |
17 marca 2011 00:20 | |||
| Informacje na temat obrębu hodowlanego w Zielęcicach | ||||
Paweł
17 marca 2011 00:33 | |||
| W związku z tym, iż PZW okręg w Sieradzu nie informuje swoich członków o istniejącym obrębie hodowlanym w Zielęcicach i naraża ich na sankcje karne, pragne przedstawić jak wygląda ta sprawa.
Obręb hodowlany został uworzony na mocy decyzji Marszałka Województwa Łódzkiego z dnia 16 maja 2008r. i obejmuje grunty o powierzchni 10 h, na których znajdują się stawy do chowu, lub hodowli ryb, łącznie z groblami, urządzeniami doprowadzającymi i odprowadzającymi wodę, wraz z odcinkiem rzeki Grabi, tj. od początku siedliska poniżej jazu młyńskiego (od płotu) do 50 m powyżej jazu stałego (progu faszynowo-kamiennego) w stronę mostu w Zielęcicach. Prawa, obowiązki, ograniczenia i sankcje karne jakie dotyczą obrębu hodowlanego są zawarte w Ustawie o rybactwie śródlądowym i Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb. Pragnę również poinformowa, że za wstęp lub łowienie na terenie obrębu grozi mandat karny do 500 zł, natomiast za łowienie w odległości mniejszej niż 50 m od budowli i urządzeń hydrotechnicznych służących do piętrzenia wody grozi ograniczenie wolności lub kara grzywny nie niższa niż 200 zł. Proszę poinformować kolegów wędkarzy gdyż na PZW okręg w Sieradzu nie ma co liczyć. Udanych połowów. |
||||
Paweł
29 marca 2011 02:08 | |||
| Wystosowałe pismo do PZW okręg w Sieradzu o takiej treści:
Proszę o poinformowanie jednostek terenowych podległych PZW okręg w Sieradzu o istniejącym w Zielęcicach 11 obrębie hodowlanym i istniejących tam ograniczeniach, proszę również o zamieszczenie tych informacji w rejestrach, które posiadają przy sobie wędkarze, jak również o umieszczenie tej informacji na stronie internetowej PZW okręg w Sieradzu w dziale; <a href="../../../../47/cms/2816/ponadregulaminowe_ograniczenia_w_wedkowaniu">Ponadregulaminowe ograniczenia w wędkowaniu</a>. Zgodnie z §1 Umowy warunkującej ustanowienie obrębu hodowlanego w obszarze obwodu rybackiego rzeki Grabi nr 2. PZW okręg w Sieradzu poprzez nie informowanie swoich członków o istniejącym obrębie hodowlanym naraża ich na sankcje karne, jak również zmusza mnie do wypełniania § 4 Umowy warunkującej ustanowienie obrębu hodowlanego w obszarze obwodu rybackiego rzeki Grabi nr 2. Proszę również położyć nacisk na zebraniach członkowskich PZW na przestrzeganie Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb, szczególnie na Rozdział III punkt 2,6, Rozdział IV punkt 3.2, 3.4 litera d. Do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, myślę również, że PZW nie podjeło żadnych kroków w celu poinformowania swoich członków o istniejącej sytuacji. Proszę o komentarze. |
||||
Paweł
05 marca 2012 21:45 | |||
| Z dniem 29 grudnia do istniejącego obrębu został dołączony rów o powierzchni 0,888 hektara, od jazu stałego (progu faszynowo-kamiennego) do ujścia rowu do rzeki Grabi.
Wystosowałem kolejne pismo do PZW w Sieradzu z prośbą o poinformowanie członków PZW w Sieradzu o istniejącym obrębie i prawach go dotyczących. Pismo zostało wysłane około 20 lutego, jeśli PZW nie podejmie działań lub nie otrzymam odpowiedzi na pismo w terminie ustawowym, zostaną powiadomione odpowiednie organy o opieszałości i braku działania ze strony PZW w Sieradzu. W wyniku tego iż PZW okręg w Sieradzu wprowadza błędne informacje na temat obrębu hodowlanego na rzece Grabi w Zielęcicach 11 i nie informuje kół i członków mu podległych, dochodzi do nieporozumień i łamania prawa przez wędkarzy łowiących w tym rejonie, związane jest to również z nakładaniem mandatów przez PSR i Policję, na łamiących przepisy wędkarzy. Podkreślam że obręb jest prawidłowo oznaczony. Mimo to dochodzi do naruszeń prawa. Proszę o poruszenie tej sprawy na zebraniach kół , gdyż ja jako właściciel obrębu, nic w tej sprawie więcej uczynić nie mogę. Pozdrawiam serdecznie. |
||||
|
Kazimierz Kukiełczyński Od: 2010-01-10 Posty: 1 |
20 maja 2012 11:31 | |||
| Czy przy moście drogowym,/20 od mostu/, można łowić ? | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum