Logowanie

Zarejestruj się

OKRĘG SKIERNIEWICKI vs CIECHANOWSKI

Dodaj odpowiedź

OKRĘG SKIERNIEWICKI vs CIECHANOWSKI  
  warek1979

Od: 2011-03-23

23 marca 2011 09:11  
Witam Szanownych kolegów po kiju. Na wstępie pragnę się przywitać.
Koledzy czy może mi ktoś wyjaśnić jak się ma sprawa porozumienia Okręgu Skierniewice z Okręgiem Ciechanów? Na mapie, w wykazie porozumień, Ciechanów ma zanaczone Skierniewice, natomiast Skierniewice Ciechanowa nie. Ja osobiście mam zamiar przenieść się do okręgu Ciechanowskiego, gdyż "prezesi" nie mogą sie porozumięc z okręgiem mazowieckim, na którego wodach mi zależy. Telefony w tej sprawie do obydwu okręgów nic nie wyjaśniły. Czy wogóle taka sytuacja może mieć miejsce. Czy my wędkarze, członkowie PZW, jak to nazwał pan rzecznik, osoby które tworzą PZW muszą się borykać z zawiłościami i politycznymi zagrywkami włodarzy..?
Pozdrawiam

Juliusz Wardzyński

Od: 2009-12-10

24 marca 2011 11:14  
Witam,
wędkarz wykupujący składki w Okręgu Ciechanowskim (62+118=180 zł) otrzymuje (bez żadnych dopłat) zezwolenie uprawniające do wędkowania na wodach użytkowanych przez Okręgi : Ciechanowski i Skierniewicki. Osobno otrzymuje także zezwolenie uprawniające do wędkowania na wodach użytkowanych przez Okręgi: Mazowiecki, Białostocki, Bialskopodlaski, Ciechanowski i Siedlecki. Jak sobie zażyczy, otrzymuje również zezwolenie na wody Okręgu Olsztyńskiego i Częstochowskiego. 
Porozumienie z 2010 roku pomiędzy wszystkimi wyżej wspomnianymi Okręgami jest porozumieniem na czas określony (cały 2011 rok), nie może być w trakcie obowiązywania zerwane przez jedną ze stron.
Sprawa jest jasna. Uiszczając składki w Ciechanowskim, możesz łowić na wodach wszystkich wyżej wymienionych Okręgów, także Skierniewickiego - po to są porozumienia.
Pozdrawiam

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

24 marca 2011 11:50  
Niestety, i nad tym ubolewam, doszło do jednostronnego zerwania umowy o porozumieniu pomiedzy okręgami skierniewickim i ciechanowskim, a dowodzi tego uchwała ZO PZW w Sierniewicach: http://www.skierniewice.pzw.org.pl/wiadomosci/40740/64/porozumienia_na_2011  

warek1979

24 marca 2011 12:13  
Opłaciłem w Okręgu Ciechanowskim i dostałem 2 zezwolenia na interesujące mnie wody. Panie Rzeczniku to na jakiej podstawie zostały one mi wydane? W jaki sposób zostane ukarany, skoro mam zezwolenie razem ze wszystkimi dokumentami?
A czy wogóle jednostronne zerwanie umowy jest prawnie dozwolone?
Pozdrawiam

Juliusz Wardzyński

24 marca 2011 14:40  
Witam ponownie,
po pierwsze: uchwała ze strony www przytoczona przez kol. rzecznika mówi o ..."anulowaniu porozumienia".... Z moich informacji wynika, iż nie jest ono anulowane, lecz po prostu jednostronnie wypowiedziane. A skutkuje to ...niczym. Porozumienie w świetle prawa, według mnie, obowiązuje do końca 2011 roku.
po drugie: w Twoim przypadku kontrolującego policjanta interesuje tylko karta wędkarska i zezwolenie wydane przez uprawnionego do rybactwa - czyli to co już posiadasz, a co jest dokumentem uprawniającym Cię do amatorskiego połowu na wodach określonych w zezwoleniu. Tegoż policjanta nie może interesować przynależność do PZW czy innego stowarzyszenia, posiadanie jakichkolwiek legitymacji członkowskich, znaczków potwierdzających przynależność. O to właśnie walczyli prawnicy z Policji i wywalczyli. Reasumując, masz zezwolenie - łowisz legalnie.
Do kol. rzecznika - wydaje się, że cytowana wyżej uchwała jest wprowadzaniem wędkarzy w błąd. Wydaje się, że powinna być w części związanej z porozumieniem z Okręgiem Ciechanowskim uchylona przez wyższy szczebel, lub co najmniej powinien kolega wytłumaczyć reszcie migrującej ze Skierniewickiego na czym rzecz polega.
PS. Opłaciłem w Ciechanowskim i jadę legalnie nad Bzurę...
Pozdrawiam

Mieczysław Krontczyński

Od: 2009-05-24

24 marca 2011 21:55  
Należy się wyjaśnienie bo widzę że koledzy są wprowadzani w błąd. Porozumienie z okręgiem ciechanowskim zostało zerwane gdyż owy okręg podpisał porozumienie z okręgiem mazowieckim. Porozumienie na którym traci i okręg i wedkarze. Okręg mazowiecki zażyczył od okręgu skierniewickiego za podpisanie porozumienia 150 tysięcy zł. teraz pytanie z jakiej racji?? Okręg mazowiecki nic nie wnosi, to dlaczego okręg skierniewicki ma owe porozumienie podpisać i płacić?? Okręg ciechanowski podpisując porozumienie zapłacił mazowieckiemu. dokładnie nie powiem lecz jest to kwota 100-150 tysięcy zł. w związku z zaistniałą sytuacją okręg skierniewicki zerwał porozumienie z ciechanowskim by nie tracić własnych wędkarzy którzy korzystali by z sytuacji, przenosząc się do ciechanowa, co dało by im mozliwość połowu na wodach okręgów: mazowieckiego, skierniewickiego i ciechanowskiego. Te osoby które dokonały wpłaty w okręgu ciechanowskim przed 10 lutego 2011 roku, mogą spokojnie do końca roku łapać w wodach okręgu skierniewickiego, niestety składki opłacone po 10 lutym br. nie są honorowane , i o ile policja legitymująca nie zwróci na to uwagi, to straż wodna napewno i z pełnym prawem zostaną pociągnięte konsekwencje. okręg ciechanowski sprzedając pozwolenia twierdząc że można łowić w okręgu skierniewickim wprowadza was w błąd. tak że okręg ciechanowski stracił 100 kawałków a członkowie będą dzielić miejsca połowu z członkami okręgu mazowieckiego a jest ich ok 60 tyś, będzie ciasno nad wodą :D, a ryby więcej nie przybędzie, członkowie okręgu skierniewickiego mogą się cieszyć, z trafnej decyzji zarządu PZW skierniewice. dbają o własnych wędkarzy ^^  

Jerzy Kowalski

Od: 2008-11-20

25 marca 2011 00:35  
<fieldset>Zezwolenie na amatorski połów ryb może wydać wyłącznie uprawniony do rybactwa w obwodzie rybackim. Może, ale nie musi. Jeśli nie zechce wydawać takich zezwoleń, to ich po prostu nie wyda. Pozostaje pytanie, czy może odwołać wcześniej udzielone zezwolenie, ale skoro udzielenie zezwolenia na amatorski połów ryb jest zależne od decyzji uprawnionego do rybactwa. to może je tez cofnąć. Zwłaszcza wobec tego, że zezwolenia sa wydawane nieodpłatnie.
Problemem są same "porozumienia", które są szkodliwe, bo zazwyczaj oznaczają tylko to, co w sposób uproszczony napisał jeden z Kolegów:<legend>wsumierybak</legend> Sprawa jest jasna. Uiszczając składki w Ciechanowskim, możesz łowić na wodach wszystkich wyżej wymienionych Okręgów, także Skierniewickiego - po to są porozumienia. </fieldset> Porozumienia co do zasady dotyczą wspólnego i wzajemnego realizowania celów statutowych (np. prowadzenia zagospodarowania obwodów rybackich) przez porozumiewające się okręgi (przez wędkarzy w nich zrzeszonych), a łowienie ryb do celów statutowych nie należy. Natomiast porozumienia w zakresie wspólnego zagospodarowania nie są realizowane, a każdy zajmuje się swoimi wodami sam, najwyżej dochodzi do jakiegoś rodzaju kompensaty finansowej w ramach redystrybucji składek.
Dlatego też porozumienia są szkodliwe dla zagospodarowania uzytkowanych obwodów rybackich oraz dla działaności stowarzyszenia.
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski

Juliusz Wardzyński

25 marca 2011 08:38  
Witam,
koledzy - nie dajmy się zwariować. Uiściłem składki po 10 lutym br. w Okręgu Ciechanowskim, posiadam dokument - imienne zezwolenie z naklejonym znakiem hologramu, i nikt nie może mi nic zarzucić, gdy będę w 2011 łowił na którejś wodzie skierniewickiej. Czy to będzie policjant, czy strażnik PSR - zatrzymując owe zezwolenie i np. nakładając grzywnę lub chociażby pouczając, spełnia przesłanki opisane w art. 231 kk,
..." § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego (podkreślenie autora), podlega karze pozbawienia wolności do lat 3."...
ponieważ działa w oczywisty sposób na moją szkodę, chociażby działał w dobrej wierze lub nieumyślnie. 
Mylę się?

warek1979

25 marca 2011 09:00  
kremek5Należy się wyjaśnienie bo widzę że koledzy są wprowadzani w błąd. Porozumienie z okręgiem ciechanowskim zostało zerwane gdyż owy okręg podpisał porozumienie z okręgiem mazowieckim. Porozumienie na którym traci i okręg i wedkarze. Okręg mazowiecki zażyczył od okręgu skierniewickiego za podpisanie porozumienia 150 tysięcy zł. teraz pytanie z jakiej racji?? Okręg mazowiecki nic nie wnosi, to dlaczego okręg skierniewicki ma owe porozumienie podpisać i płacić?? Okręg ciechanowski podpisując porozumienie zapłacił mazowieckiemu. dokładnie nie powiem lecz jest to kwota 100-150 tysięcy zł. w związku z zaistniałą sytuacją okręg skierniewicki zerwał porozumienie z ciechanowskim by nie tracić własnych wędkarzy którzy korzystali by z sytuacji, przenosząc się do ciechanowa, co dało by im mozliwość połowu na wodach okręgów: mazowieckiego, skierniewickiego i ciechanowskiego. Te osoby które dokonały wpłaty w okręgu ciechanowskim przed 10 lutego 2011 roku, mogą spokojnie do końca roku łapać w wodach okręgu skierniewickiego, niestety składki opłacone po 10 lutym br. nie są honorowane , i o ile policja legitymująca nie zwróci na to uwagi, to straż wodna napewno i z pełnym prawem zostaną pociągnięte konsekwencje. okręg ciechanowski sprzedając pozwolenia twierdząc że można łowić w okręgu skierniewickim wprowadza was w błąd. tak że okręg ciechanowski stracił 100 kawałków a członkowie będą dzielić miejsca połowu z członkami okręgu mazowieckiego a jest ich ok 60 tyś, będzie ciasno nad wodą :D, a ryby więcej nie przybędzie, członkowie okręgu skierniewickiego mogą się cieszyć, z trafnej decyzji zarządu PZW skierniewice. dbają o własnych wędkarzy ^^
 150 000PLN? Skoro tak sie matwicie o nasze wody to czy ktoś z wybitnych ekonomicznie strategów w "NASZYM" zarządzie zrobił analizę czy warto było niezapłacić tej kwoty? Ilu wędkarzy odeszło do innych okręgów? Liczył to ktoś, zapewne nie! Dopiero jak się zaczęła migracja, to wtedy łaskawie Panowie w "klubie wzajemnej adoracji" wyślili że sobie zerwą porozumienie. Bo co? My możemy! Szanowny Zarządzie okregu skierniewickiego... czasy i ustrój się zmienił, nie róbcie nas w h... i ciemnoty nie wciskajcie!
Rozumiem, że skoro Okręg siedlecki ma porozumienie z mazowieckim to zapewne na którymś towarzyskim spotkaniu też zapadnie decyja o zerwaniu porozumienia???
Oj raczki raczki
Pozdrawiam

warek1979

25 marca 2011 09:13  
Witam ponownie,
Zastanawia mnie jeszce jedna sprawa. Dlaczego ZG PZW w tej sprawie milczy? Czy każdy okręg to jest osobne "Państwo" i nie posiada żadnego zwierzchnika?
Pozdrawiam

Jerzy Kowalski

25 marca 2011 09:34  
Wardzyński JuliuszUiściłem składki po 10 lutym br. w Okręgu Ciechanowskim, posiadam dokument - imienne zezwolenie z naklejonym znakiem hologramu, i nikt nie może mi nic zarzucić, gdy będę w 2011 łowił na którejś wodzie skierniewickiej.
Tak dla wszelkiej pewności, czy ma Pan dokument wystawiony przez okręg skierniewicki, potwierdzający udzielenie zezwolenia przez okręg skierniewicki, jako uprawnionego do rybactwa, na amatorski połów ryb w obwodach rybackich przez ten okręg użytkowanych?
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski

Jerzy Kowalski

25 marca 2011 09:46  
warek1979Witam ponownie,
Zastanawia mnie jeszce jedna sprawa. Dlaczego ZG PZW w tej sprawie milczy? Czy każdy okręg to jest osobne "Państwo" i nie posiada żadnego zwierzchnika?
Pozdrawiam
 Każdy okręg ma zwierzchnika w postaci zarządu okręgu, który zarządza (podejmuje decyzje) właśnie okręgiem, czyli członkami stowarzyszenia zrzeszonymi w tymże okręgu, w imieniu okręgu, oraz również w imieniu okręgu reprezentuje okręg ajko strona umów (o pracę, o uzytkowanie, w sprawach gospodarczych, sądowych, administracyjnych itp.). Nad zarządem okręgu władzę sprawuje zjazd delegatów okręgu, który powołuje zarząd i rozlicza okręg i jego zarząd z działalnosci. Na bieżąco, nad prawidłowością  działań okręgu nadzór sprawuje okręgowa komisja rewizyjna. Natomiast nad tym, czy decyzje i działania okręgu nie wykraczają poza zakres statutu i wewnętrznych regulacji stowarzyszenia, nadzór sprawuje zarząd główny, czyli reprezentanci wielu okręgów z całej Polski. ZG mioże uchylić uchwałe okręgu, jeśli jest ona sprzeczna ze statutem albo z wewnętrznymi regulacjami w PZW, albo niezgodna z prawem bądź naraża na ryzyko funkcjonowanie stowarzyszenia lub jego majątek. W całym pozostałym zakresie okręg ma prawo samodzielnego decydowania i swobodę prowadzenia działalności jak najlepiej potrafi ...
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski

warek1979

25 marca 2011 10:04  
Dziękuję Panie Jerzy za wyjaśnienie.
Też opłaciłem w okręgu ciechanowskim i  jaki dokument okręg skierniewicki miałby wystawić, skoro mam kartę wędkarską, kartę z wniesonymi opłatami i zezwolenie wydane przez okrę ciechanowski na wody okręgu skierniwickiego wraz z rejestrem połowów, oczywiście jest hologram PZW.
Pozdrawiam

Jerzy Kowalski

25 marca 2011 10:49  
warek1979Dziękuję Panie Jerzy za wyjaśnienie.
Też opłaciłem w okręgu ciechanowskim i  jaki dokument okręg skierniewicki miałby wystawić, skoro mam kartę wędkarską, kartę z wniesonymi opłatami i zezwolenie wydane przez okrę ciechanowski na wody okręgu skierniwickiego wraz z rejestrem połowów, oczywiście jest hologram PZW.
Pozdrawiam
 Żeby odnosić sie do tego, co jest obowiązującą regulacją - w Ustawie o rybactwie śródlądowym, w Art.7 jest taki zapis (podkr. moje):

"2. Amatorski po
2a. Posiadanie zezwolenia, o którym mowa w ust. 2, potwierdza dokument wydawany przez uprawnionego do rybactwa w obwodzie rybackim określający podstawowe warunki uprawiania amatorskiego połowu ryb ustalone przez uprawnionego do rybactwa ...."
Na amatorski połów ryb w obwodach rybackich użytkowanych na podstawie umowy z RZGW przez okręg skierniewicki trzeba mieć zezwolenie okręgu skierniewickiego, jako uprawnionego do rybactwa, oraz dokument potwierdzający posiadanie tego zezwolenia, też wydany przez okręg skierniewicki, jako uprawnionego do rybactwa.
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski
łów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej „kartą wędkarską” lub „kartą łowiectwa podwodnego”, a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa – posiadająca ponadto JEGO zezwolenie.

Mieczysław Krontczyński

25 marca 2011 12:58  
szanowny kolego <a></a> [url=../../../../users/warek1979]warek1979[/url], proszę się nie denerwować, oddychać spokojnie :P,
nie nie opłaca się opłacać tego "myta" i liczeni są członkowie okręgu co do
jednej osoby, część się przeniosło, jednak okręg
skierniewicki ma w tym momencie więcej osób niż w roku ubiegłym o tej
samej porze, a przecież co dopiero się mania wędkowania rozpoczeła. Co lepsze są przypadki odejść z okręgu mazowieckiego do skierniewickiego, bo gdzie się budują warszawiacy?? im nie na rękę jest być członkiem mazowieckiego skoro za płotem płynie chociażby bzura. i tak, każdy okręg podejmuje własne decyzje, wszak zgodne ze statutem, lecz często z krzywdą dla wędkarza. bo ja był bym za ujednoliceniem składek, jedna generalna na wszystkie wody pzw, to by ułatwiło sprawę. no i nie piszcie i ludzi w błąd nie wprowadzajcie okręg ciechanowski wystawiając wam pozwolenie po 10 lutego na połowy ryb w okręgu skierniewickim zrobił to bezprawnie, bezpodstawnie i takie pozwolenia nie będą honorowane. musi być porozumienie , owego nie ma.

warek1979

28 marca 2011 08:43  
Witam,
To w takim razie co jakie konsekwencje mnie czekają w przypadku ewentualnej kontroli? Przecież ja w momencie opłacania karty uzyskałem informację i dokumenty które uprawniaja mnie do korzystania z wód skierniewickiego? Czy w takim razie okręg ciechanowski pokryje koszty ewentualnego mandatu?
Pozdrawiam

warek1979

28 marca 2011 08:43  
Witam,
To w takim razie jakie konsekwencje mnie czekają w przypadku ewentualnej kontroli? Przecież ja w momencie opłacania karty uzyskałem informację i dokumenty które uprawniaja mnie do korzystania z wód skierniewickiego? Czy w takim razie okręg ciechanowski pokryje koszty ewentualnego mandatu?
Pozdrawiam

Mieczysław Krontczyński

28 marca 2011 21:51  
jeżeli chodzi o kary to nie mam pojęcia,i tutaj też jestem ciekawy konsekwencji, jeszcze takiej osoby nie było :), a wracając do sprawy, od następnego roku nie będzie żadnych porozumień, we wszystkich okręgach, najprawdopodobnie bedzie obowiązywać składka podstawowa + dopłata ok 50 zł w przypadku chęci połowu w innym okręgu. opłata bedzie dotyczyć każdego kolejnego okręgu. przykładowo chcę pan łowić dodatkowo w 10 okręgach =500 zł mniej w portfelu.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi