Logowanie

Zarejestruj się

Lowienie

Dodaj odpowiedź

Lowienie  
  Piotr Gajak

Od: 2011-04-03

03 kwietnia 2011 11:25  
Witam Mam pytanie Chciałbym sie dowiedzieć czy moge łowic nad zalewem zeborzyckim posiadajać Zezwolenie Karte czlonkowską niestety karty nieposiadam zdałem egzamin 1 kwietnia trzeba czekać 1-2tygodnie na wydanie  

Piotr Gajak

03 kwietnia 2011 11:28  
mam opłacana składke podstawowa i okregową a i wiadomo wpisowe:)  

Krzyś

Od: 2011-02-01

03 kwietnia 2011 11:38  
Kolego bez karty wędkarskiej nie możesz wędkować , musisz poczekać na wydanie przez Starostwo .  

Piotr Gajak

03 kwietnia 2011 12:07  
A jeszcze jedno pytanie czy Zona musi miec karte żebym mógł odstąpić jej jedną wedkę ?  

Krzyś

Od: 2011-02-01

03 kwietnia 2011 13:37  
Nie jestem pewien na 100% , ale chyba nie .  

arnie

Od: 2008-09-24

03 kwietnia 2011 15:17  
Żona na 100% musi mieć kartę wędkarską ponieważ z jej posiadania zwolniona jest tylko młodzież do lat 14 i cudzoziemcy.  

aqq1

Od: 2009-01-10

03 kwietnia 2011 16:57  
2. PRAWA WĘDKUJĄCEGO W WODACH PZW

§ 1

1. Prawo do wędkowania w wodach użytkowanych przez Polski
Związek Wędkarski mają członkowie PZW i osoby nie zrzeszone w PZW, posiadający
kartę wędkarską, przestrzegający zasad ujętych w niniejszym Regulaminie, po opłaceniu
stosownych składek.

10. Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi jedną ze
swoich wędek do wędkowania, w granicach przysługującego mu stanowiska i limitu
połowu, bez konieczności uiszczenia przez współmałżonka składki członkowskiej
oraz składki na ochronę i zagospodarowanie wód. Powyższe ma wyłącznie
zastosowanie przy wędkowaniu dopuszczającym łowienie na dwie wędki.
 Jedno wyklucza drugie.Dawniej w RAPR było jedno dodatkowe zdanie"współmałżonkowi posiadającemu karte wędkarską" Teraz jest masło maślane.Jak nie wiadomo o co chodzi o chodzi o kasę.

arnie

Od: 2008-09-24

04 kwietnia 2011 21:41  
aqq1Dawniej w RAPR było jedno dodatkowe zdanie"współmałżonkowi posiadającemu karte wędkarską" Teraz jest masło maślane.Jak nie wiadomo o co chodzi o chodzi o kasę.
  Właśnie, że poprzedni RAPR nie miał tego jasno napisane.

Obecny ma taki poczatek wpisu:
"8. Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi, posiadającemu kartę
wędkarską
, jedną ze swoich wędek...." Jest to już wyprostowane.

aqq1

Od: 2009-01-10

05 kwietnia 2011 18:21  
arnie
aqq1Dawniej w RAPR było jedno dodatkowe zdanie"współmałżonkowi posiadającemu karte wędkarską" Teraz jest masło maślane.Jak nie wiadomo o co chodzi o chodzi o kasę.
   Właśnie, że poprzedni RAPR nie miał tego jasno napisane.

Obecny ma taki poczatek wpisu:
"8. Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi, posiadającemu kartę
wędkarską
, jedną ze swoich wędek...." Jest to już wyprostowane.

Tak?Odsyłam więc do RAPRyb np z 1999 roku.Tamże w dziale PRAWA WĘDKUJĄCEGO W WODACH PZW § 1 pkt 11 wyrażnie pisze:Członek PZW może współmałżonkowi posiadającemu kartę wędkarską udostępnić jedną ze swoich...   
Zmiana w RAPRyb nastąpiła w 2003 roku i tamże w dziale   PRAWA WĘDKUJĄCEGO W WODACH PZW § 1 pkt 10 otrzymał brzmienie:Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi  jedną ze swoich wędek do wędkowania.....
 Nic tam nie ma o posiadaniu karty wędkarskiej przez współmałżonka.I tu jest furta mająca na celu wlepienie mandztu wędkarzowi dokonującemu sportowego połowu ryb z współmałżonkiem.
Obowiązek posiadania karty wędkarskiej wynika z ustawy i pominięcie tegoż zapisu w RAPRyb wydaje mi się jednoznacznie celowo zamierzone.
Nowy RAPRyb nie jest jeszcze rozpowszechniony i kola bazują na regulaminie z 2003 roku. Wydając go nowo wstępującym jako aktualnie obowiązujący.
Ja zawsze staram się podawać sprawdzone informacje aby nie narazić kolegów na przykrości nad wodą.Pozdrawiam 

jurekg11

Od: 2011-04-10

11 kwietnia 2011 09:59  
Wędkuję  od  1961  roku, z krótka  przerwa  ze  względu  na  zdrowie. łowiłem na wędki leszczynowe, bambusowe, sam odlewałem ciężarki , sam rpbiłem spławiki. Dziś jest wszystko do kupienia. Dawny PZW to faktycznie był związek zrzeszający miłośników wędkarstwa i przyrody. Na jedną karte wędkarską  wędkowałem w całej naszej Ojczyżnie począwszy od podkarpacia gdzie mieszkam poprzez warmię i mazury a na pomorzu kończąc. Istniały tylko dodatkowe opłaty na PGR-yby i na morzem. Wędrowne urlopy związane były zawsze z wędkowanieM.  Stanowiska   w  Zarządach  Okręgów  były w  większości płatne częściowo z wyjątkiem księgowych.   CO DZIEJE SIĘ  DZISIAJ -   POLSKA PODZIELONA  JAK  ZA  CZASÓW  ZABORÓW.    KAŻDY OKRĘG  PANEM   SOBIE.    Jak to może  być    zeby   chcąc  wyjechać  do  sasiedniego  województwa   1 tydzień   wypoczynku i przy okazji zabrać kije do wędkowania  -   trzeba  zapłacić   dodatkowe   licencje    i to  nie takmałe - / 3 dni  ponad  60  zł !!!!!!/  Z  mojej  miejscowości w podkarpaciu  na zalew  w  rożnowie  jest 78 km  /  to juz  małopolskie/  a  na  zalew   soliński  prawie 200 km.   Zeby wędkować  na   Rożnowie trzeba  zapłacić  opłaty w  okręgu  Nowy Sącz / ok 172 zł.
+ łódka  30 zł/  Kolega  który mnie  zaprasza  na  swoją łódż  wymaga abym także  opłacił 30 zł  za  wędkowanie  z łodzi choćbym tylko 1 tydzień chciał połapać .  LUDZIE OCKNIJCIE  SIĘ   .  CO  UCZYNILOŚCIE  ZE  SZLACHETNYCH IDEI  ZWIĄZKU WĘDKARSKIEGO.    Stołki prezesów  zarządu  okręgów  i ich  lokalne  ambicje  są  ważniejsze niż  dobro wszystkich  wędkarzy.   TAKIE  PODZIAŁY,  NARZUCANIE  KOSZTÓW  WBREW  LOGICE /jesli wędkuję  dziś  na  Solinie  to  nie mogę  w  innym  miejscu  równocześnie !!!!!!!!!!/ , GOSPODARKA  ZARYBIENIOWA - /znikoma  i  fatalna!!!!!!!/ a nader wszystko  działanie  przeciwko wędkarzom  budzi  mój   sprzeciw.  KOLEDZY WĘDKARZE  NIE  DAJMY  TAK DZIELIĆ  KRAJU.   AKWENY WODNE  SĄ  WŁASNOŚCIĄ   CAŁEGO  SPOŁECZEŃSTWA.   /  Na tej zasadzie  PZW  niebawem będzie żądać  opłat  od  zażywających kąpieli np z podkarpacia  nad  wodami w małopolsce/   Obecny stan rzeczy budził juz od pewnego  czasu  mój wewnętrzny  protest. Ponieważ oczekuję  przejścia  na emeryture postaanowiłem z tym  walczyć  i BĘDĘ   CZYNIŁ TO  DO  OSTATNICH DNI  MOJEGO  ŻYCIA.    TAK  BYC  NIE  MOŻE  NADAL.  KREW  MNIE  ZALEWA  JAK O TYM  MYŚLĘ  . jak  można  było doprowadzić  do  takiej  sytuacxji.  KOLEDZY WĘDKARZE  CO WY O TYM MYSLICIE??? . Oczekuję waszych opinii, może  wspólnie cos  zdziałamy.  i jescze jedna sprawa -  Zastanawiaja  mnie  kryteria  przyznawania odznak PZW. Jak to się dzieje, że  odznaki przyznaje  sie ludziom młodym, którzy nic jeszcze  w  życiu  nie  zdziałali, - są tylko " kumplami\' prezesa / nie tylko od wypraw wędkarskich/   Pozdrawiam wszystkich PRAWDZIWYCH MIŁOŚNIKÓW WĘDKARSTWA  I  PRZYRODY  - Jurekg11

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi