| KŁUSOWNICY | ||||
grzegorz75
Od: 2010-08-26 Posty: 25 |
24 czerwca 2011 18:19 | |||
| Jako członek PZW chciałbym zaapelowć do wszystkich zdrowo myślących wędkarzy o to by duże sztuki które złapią wpuszczali spowrotem do wody z racji tego że nasze wody są pełne ryb hodowlanych a coraz mniej jest ryb takich "z rzeki" może by warto się zastanowić czy te "z hodowli" dają nam tyle samo satysfakcji na wędce. | ||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
25 czerwca 2011 23:15 | |||
| Zły apel . Nie widzę różnicy w lowieniu np. szczupaka z hodowli , czy z rzeki . Problemem jest brak określonej liczby hodowli właśnie naszych rodzimych gatunków .Wszędzie tylko karpia walą. A problem z wypuszczaniem osobników polega na tym , że brak fachowców w PZW spowodował to , że teraz wymiary ochronne mamy jakie mamy . Każdy gatunek ryby ma swój genetycznie zapisany przedział wiekowy odnoście najlepszych lat do rozrodu . I na podstawie tego sa ustalane wymiary ochronne ryb . Drugim kryterium , które jednako pozostaje w sprzecznosci z pierwszym , to są walory kulinarne. Bo właśnie łupem smakoszy najczęściej padaja ryby , które są w najlepszym okresie ochronnym . | ||||
piotr_okrasa
Od: 2009-02-08 Posty: 605 |
26 czerwca 2011 00:33 | |||
| Kolego pomyliłeś temat forum a tym samym odeaziłes wielką rzesze wędkarzy .Poszytaj sobie co to jest kłusownik ryb Gafa ale pozdrawiam | ||||
|
Kazimierz Wąsik Od: 2008-12-04 Posty: 153 |
28 czerwca 2011 08:41 | |||
| Ktoś mi wytłumaczy o co chodzi w tym niechlujnym bełkocie? | ||||
proton
Od: 2009-02-07 Posty: 399 |
28 czerwca 2011 09:48 | |||
| Chodzi o to, że ów " zdrowo myślący " grzegorz 75 uważa za kłusowników tych wszystkich, którzy zabierają złowione ryby w celach konsumpcyjnych.
I tu popieram wypowiedź Piotra. Pozdrawiam. |
||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
28 czerwca 2011 09:51 | |||
| Panowie wiele sie mówi o wymiarach ochronnych i okresach ochronnych . Wiec podam przykład : gatunek X - najlepszy okres rozrodczy ma na lata 7-9. Ale własnie ten okres najlepszej efektywnosci rozrodczej jest nie chroniony . I tu nie trzeba wiele rozumieć . Nie wiem jak mam to prościej wytłumaczyć . | ||||
grzegorz75
28 czerwca 2011 12:31 | |||
| A czy nadmierne wykorzystywanie potencjału natury z kartą w kieszeni nie jest kłusownictwem. | ||||
grzegorz75
28 czerwca 2011 12:38 | |||
| A czy ten zdrowo myślący proton wypuścił kiedyś miarową rybę chyba nie.Kolega również nie rozumie że kiedy sam bieże więcej niż limit nie jest lepszy od tych "kłusowników".Jeżeli nie zmienimy swojego podejścia do wędkarstwa to będziemy tylko oglądać w gazetach jak się łowi w Skandynawi i innych częściach świata bo nasza woda będzie pusta bo nic nie trwa wiecznie a ryba ma takie samo prawo żyć jak ty drogi protonie. | ||||
grzegorz75
28 czerwca 2011 12:41 | |||
| Jeżeli jesteś taki w porządku to pomyśl czy kiedyś nie wziołeś więcej niż limit.Czy wtedy nie jesteś kłusownikiem drogi piotrze?. | ||||
grzegorz75
28 czerwca 2011 12:47 | |||
| Chodzi o to żebyś mój drogi przyjacielu w momencie gdy złapiesz rybę nie myślał ile zapłaciłeś za kartę a zobaczył przed sobą równego sobie przeciwnika który ci dał wiele przyjemności w walce o swoje życie i to że tą rybe wypuścisz to będzie twoje dziękuje za to piękne i być może nie zapomniane przeżycie. | ||||
grzegorz75
28 czerwca 2011 12:56 | |||
|
Kazimierz Wąsik Od: 2008-12-04 Posty: 153 |
28 czerwca 2011 12:58 | |||
| Toś mi Kolego wytłumaczył. Teraz zrozumiałem.
:) Moi przyjaciele starają się posługiwać poprawna polszczyzną. Jest to minimum jeśli chodzi o kulturę i szacunek dla tych, którzy to będą czytać. Jeśli chcą być zrozumiani. |
||||
lukasz_30
Od: 2011-11-04 Posty: 1 |
04 listopada 2011 00:22 | |||
| Witam mam ogromna proźbe by w końcu jesli można coś zrobić z kłusownikami i pseudo wędkarzami nad tamtejszą wodą to byłbym bardzo wdzięczny bo na tamtej wodzie niema dnia by nie łamano jakiegoś lub kilkunastu punktów regulaminu a i kłusownicy nie źle poczyniają sobie tam za dnia założyłem ten wątek na proźbe mojego dobrego kolegi który niema już siłyna to wszystko patrzeć bo jak mówi zbiornik robi sie coraz to bardziej sławny ale niestety przyjeżdzają tam coraz to gorsi ludzie żądni mięsa a nie miło spędzonego czasu nad wodą dlatego wkleje tu link do jednego forum któży udokumętowali bestwialskie kłusowanie za dnia http://www.ztkzabrze.pl/forum/viewthread.php?thread_id=346 i moim zdaniem w takich sytuacjach to trzeba zacząć naprawde działenie bo po kilku latach to poprostu nic się nie zostanie dziękuje za chwile uwagi i przepraszam za błędy pozdrawiam ps. mam proźbę jak można to osoby hętne niech rozsyłają ten link tam gdzie sie tylko da | ||||
Marek Lewicki
Od: 2011-11-04 Posty: 1 |
04 listopada 2011 16:28 | |||
| Witam przepraszam ze pisze nie na temat w tym wątku ale jestem na forum zupełnie nowy nie wiem też jak dodac nowy wątek itd. Zwracam sie do Państwa z następującym pytaniem w 1994 r wyrobiłem sobie karte wędkarska opłacałem ją do roku 2001 później zaprzestałem wędkowania zmieniłem adres zamieszkania i zameldowania inne starostwo itd. chciałbym powrócić do wędkowania a moja karta zaginęła i najprawdopodobniej już jej nie znajdę jakie kroki muszę podjąć zeby ją odzyskać do kogo się z tym zwrócic może ktoś maił podobną sytuację czy muszę powtórnie zdawac testy? z tego co wiem to karta wydawana jest dozywotnio żeby nie zaśmiecać watku w którym piszę ten post podpowiedzi proszę pisać na moj e-mail mareklewicki25@interia.pl z góry dziekuję za udzieloną mi pomoc. | ||||
dvbs3
Od: 2011-11-26 Posty: 223 |
23 grudnia 2011 19:59 | |||
| Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum - nie ma zapisu zobowiązującego uczestnika forum do akceptowania głupoty administratora. Gdyby głupota
miała skrzydła to admin by fruwał jak gołębica. Grzegorz Kidawski musi odejść !!! Precz z cenzurą !!! Precz z reklamami i wyskakującym face !!! Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki dvbs2 napisał ; 22 listopada 2011 11:03 Administrator - szukasz wrażeń ? - masz to załatwione - to teraz sobie posprzataj |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum