Logowanie

Zarejestruj się

Przynależność do koła a miejsce łowienia

Dodaj odpowiedź

Przynależność do koła a miejsce łowienia  
  Tadeusz Stachańczyk

Od: 2010-04-01

02 kwietnia 2010 08:21  
Chciałbym zwrócić uwagę na następującą praktykę: W Katowicach kół jest wiele a wody mało, więc dość powszechną praktyką, jest "wydzielanie" poszczególnych akwenów dla potrzeb kół. Niestety, tacy jak ja członkowie kół "ogólnych" np: Katowice Miasto muszą obejść się smakiem nie mając prawa do łowienia na wodach kól zakładowych. Częstokroć wody te leżą w bezpośredniej bliskości ich miejsc zmieszkania, zaś wody ogólnodostępne są daleko, z niewygodnym dojazdem i innymi utrudnieniami, że o ich otoczeniu i stanie zarybienia nie wspomnę. W pełni rozumiem kolegów z kół zakładowych, którzy dbają o "swoje"wody, zarybiają je i utrzymują  porządek, ale mam pytanie. Czy nie ma możliwości aby w naszej wędkarskiej społeczności zrzeszonej w jednym okręgu wprowadzić np: jednej dobrowolnej, dodatkowej opłaty za łowienie na wszystkich wodach zakładowych bez konieczności wpisywania się do tego właśnie koła - właściciela wody. Ja jestem emerytem, członkiem PZW od 1972 roku i pamiętam czasy kiedy wód ogólniedostępnych było więcej, kultura łowiących przedstawiała się o niebo lepiej, kontrola łowiących leżała nie tylko w gestii Straży Wędkarskiej ale była zwyczajem wędkujących. Wracam więc do mojego pytania - Co można zrobić aby wszystkie wody w Katowicach były dostępne dla wszystkich wędkarzy z Katowic ?  

robert_ciarka

Od: 2010-02-17

02 kwietnia 2010 10:46  
Czegoś tu nie rozumiem? Jeśli te łowiska nie są łowiskami Specjalnymi, to wszystkie wody użytkowane rybacko przez Okręg Katowicki są wodami ogólnodostępnymi dla członka w tym okręgu. Koło będąc gospodarzem nie może narzucać ograniczeń o dostępności do obwodu rybackiego, chyba, że istnieje taki zapis w okręgu, w co watpię. Proszę się upewnić w swoim okręgu, bo jest tu jakieś nieporozumienie.
Może być jedynie sytuacja, że woda przy zakładzie przemysłowym ma inne przeznaczenie niż rybackie, a łowienie odbywa się za zgodą tegoż zakładu, czyli właściciela wody. Ale po co w takim razie było by tworzyć koło PZW na takiej wodzie o ograniczonej dostępności dla reszty członków okręgu?
Może ktoś z Katowic da sensowną odpowiedź na Pana pytanie.

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

02 kwietnia 2010 10:52  
Robert,ja się przyznam że czytam i nie rozumiem co Tadek pisze?!To jakieś porąbane układy są albo kolega Tadek coś pokręcił. Jeśli np. w okręgu siedleckim koło w Sobieniach opiekuje się i zarybia starorzecze Wisły w Piwoninie to NORMALNE JEST!!! że członek koła z Siedlec lub Garwolina jedzie jak chce i łowi.
Ja w tym roku opłaciłem mazowieckie ale że mam porozumienie z siedleckim to jak chcę to też mogę jechać.
No ale może w katowickim takie są praktyki o jakich największym filozofom się nie śniło.

SET MMz

Od: 2010-04-03

05 kwietnia 2010 14:11  
Właśnie jeśli woda znajduje się na terenie zakładu pracy, a pracownicy dodatkowo zrzeszyli się w koło wędkarskie (wystarczy tylko 10 osób) to mogą gosopdarowac taką wodą a dostęp jest ograniczony z powodu umiejscowienia w zakładzie pracy.
Inaczej mówiąc pracujesz w wielkiej fabryce 350 osób. 20 osób z tego to zrzeszeni wędkarze. Na terenie zakładu pracy jest zbiornik ppoż jakieś karaski już tam pływają fabryka zgadza się na połów ryb tylko pracownikom.Zarybiacie wodę zakładacie koło najczęściej przyzakładowe. Koło opiekuje się wodą a dostęp jest ograniczony z powodu takiego że woda znajduje sie na terenie fabryki.

Tadeusz Stachańczyk

06 kwietnia 2010 13:22  
Witam wszystkich którzy zainteresowali się tematem.
Myślałem, że może coś mi się pokręciło, że ktoś zrobił mnie w konia itd, itp dlatego w dniu dzisiejszym wsiadłem w samochód i pomimo psiej pogody podjechałem do opisywanego wcześniej akwenu i co zobaczyłem: Ano jak byk stoi tablica z napisem : UWAGA, Wędowanie dozwolone tylko dla członków klubu "SUMIK"oraz za zezwoleniem.  Zarząd klubu SUMIK przy UM Katowice. Jeszcze raz podkreślam woda jest otwarta z dostępem ze wszystkich stron, leży w tzw "katowickim parku leśnym" , przy szlaku spacerowym i na pewno nie jest żadną zamkniętą wodą "zakładową". Chyba po prostu została w jakiś tam sposób zawłaszczona przez UM i cześć!!! Pozdrawiam. Tadeusz

Rodryg

Od: 2010-04-06

07 kwietnia 2010 04:07  
Kolego mylisz pojęcia. Koło PZW to nie to samo co Klub Wędkarski a podany przez Ciebie przykład wlasnie na to wskazuje: KLUB WĘDKARSKI "SUMIK". Woda przyzakładowa nalezy tak jak napisałeś do zakładu a kożystać z niej możesz jak Ci pozwolą albo im zapłacisz gdyż nie podlega pod PZW. Na moim stawie też możesz łowić jak Ci pozwole bo jest mój - rozumiesz bład ? Koło PZW to nie klub wędkarski i na odwrót. Sprawdziłem wszystko dlatego, gdyż opisana przez Ciebie sytuacja była paranoiczna i w 90% niespójna.  

Tadeusz Stachańczyk

07 kwietnia 2010 08:48  
Drogi Kolego, może ja nie rozumiem wszystkiego dokładnie, ale w takim razie proszę o jasną odpowiedź i ewentualną radę gdzie są wytłumaczone te dwa pojęcia - koło i klub - i jakie jest ich prawne umocowanie w Regulaminie Sportowego Połowu Ryb, bądź w Statucie PZW. A skoro na tablicy informacyjnej, której treść przytoczyłem mają logo PZW to czy członkom PZW wolno tam łowić czy nie. Proszę odpowiedz w miarę jasno, bo ja nawet chciałem skontaktować się z tym klubem, ale w UM Katowice odpowiedziano mi że" oni przychodzą od czasu do czasu" więc... jak sam widzisz... Pozdrawiam, Tadeusz.  

Rodryg

Od: 2010-04-06

07 kwietnia 2010 17:37  
Prawnikiem nie jestem ale spróbuje to jakoś wyjaśnić bo troche poczytałem i inaczej sie sprawy mają.Teraz już jestem całkowicie pewien tej odpowiedzi i prosze Moderatora o usuniecie mojego poprzedniego postu w tym temacie. To jedziemy.
Klub Wedkarski jest formą zrzeszenia ludzi o tych samych zainteresowaniach. Nie ma on osobowości prawnej (choć z mocy ustawy ma zdolność prawną) gdyż jest formą stowarzyszenia zwykłego (nierejestrowego). Tu sie nasuwa pytanie - "wiec po co on jest" ? Otóż kazdy klub wedkarski działa przy jakimś Kole PZW (forma rejestrowa posiadająca osobowość prawną) i w wiekszym lub mniejszym stopniu tworzą go członkowie owego koła. Daje im to pewne profity m.in. prawo organizacji imprez wedkarskich, uczestnictwa w innych jako druzyna, klasyfikowania sie w rankingach a także prawo opieki nad określonym zbiornikiem wodnym lub odcinkiem rzeki. Oczywiscie nie wyklucza to prawa korzystania z tych wód innym członkom PZW niezrzeszonym w klubie.  Dochodzimy do sedna: 
W przepisie artykułu 42 określone zostały czynności, których
stowarzyszenie zwykłe nie może podjąć – a mianowicie chodzi tutaj o
powoływanie terenowych jednostek organizacyjnych, łączenie się w związki
stowarzyszeń, zrzeszanie osób prawnych, prowadzenie działalności
gospodarczej, przyjmowanie spadków, darowizn i zapisów oraz otrzymywanie
dotacji czy korzystanie z ofiarności publicznej. Takie stowarzyszenie
winno utrzymywać się jedynie ze składek członkowskich. !
Upewnij sie czy zbiornik na ktorym jest owy zakaz nie jest zbiornikiem prywatnym, nad którym społeczną opieke sprawuje "SUMIK" i czy na 100% nie  należy do wód PZW bo jeśli tak - to jedyne co mogą to  Cie nie wpusicic na zbiornik w przypadku rażącego łamania RAPRu. Proproś tu o pomoc ZG okregu stosując odpowiednie pismo z prosbą o sprawdzenie danych topograficznych i określenie czy dany zbiornik należy do PZW.

Tadeusz Stachańczyk

07 kwietnia 2010 18:50  
Bardzo dziękuję za wykładnię i opis prawny, ale...No właśnie , jest małe ale - a mianowicie woda ta w 100% nie jest prywatna, zawsze była w gestii PZW, bo pamietam kilkadziesiąt lat temu sam na niej łowiłem z normalna kartą wędkarską. Poczytałem też statut i odnośne regulaminy i doczytałem się, że w okregu działają kluby sportowe, że koło ma dbać o kluby sportowe tworzone przez członków koła w celu itd, itp. Ale nigdzie nie jest napisane, czy członek tego samego koła, może na takiej wodzie łowić a co gorsze nigdzie nie ma żadnej wzmianki, czy taki "przyzakładowy" (w tym wypadku przy Urzędzie Miasta) klub może zawładnąć wodą PZW i nie pozwalać łowić innym wędkarzom. Oczywiście, masz rację sprawę należy rozwiązać w Zarządzie Koła lub Okręgu, ale znając realia obawiam się, że odpowiedzą mi co będą chcieli a żeby sprawdzić prawdziwość odpowiedzi musiałbym mieć dostęp do np. uchwały powołującej klub - to zaś jak przypuszczam będzie praktycznie niemożliwe do zrealizowania. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, Tadeusz    

korba

Od: 2011-10-12

31 października 2011 15:41  
Czy komuś udało się dowiedzieć czegoś więcej na temat tego stawu? Jaka jest podstawa prawna takiej sytuacji?

Pozdrawiam!

ToBoki

Od: 2008-12-13

02 marca 2012 04:35  
Stachańczyk Tadeusz napisem : UWAGA, Wędowanie dozwolone tylko dla członków klubu "SUMIK"oraz za zezwoleniem.  Zarząd klubu SUMIK przy UM Katowice. 
 Szczerze mówiąc treść tego napisu jest niespójna. Wynika z niego, że wędkować mogą wędkarze wymienionego klubu i wszyscy inni, którzy posiadają zezwolenie. Ponieważ nie jest napisane przez kogo ma być wydane to zezwolenie, a na tablicy znajduje się logo PZW, więc zezwolenie wydane przez PZW czyli dany okręg, też uprawnia do wędkowania.
Inna sprawa jest taka, że woda może należeć do UM w którym jak wskazuje nazwa powołał się klub wędkarski (możliwe nawet, że został powołany przez koło PZW jako klub zainteresowań, a władze miasta albo zarzyczyły sobie wyłączność użytkowania tej wody dla tego klubu. To że przez ileś lat woda była użytkowana przez PZW (oddana w użytkowanie przez UM dla PZW) wcale nie oznacza, że nie mogło to się zmienić. Jeśli właścicielem jest Urząd Miejski to on decyduje kto, kiedy i na jakich zasadach korzysta z jego własności, a te zasady może w każdej chwili zmienić.
Jeśli jest to aż tak ważna sprawa, to informacji należy zasięgnąć u źródła, czyli w Okręgu lub UM. Istotną sprawą jest kto jest właścicielem i komu właściciel oddał akwen w użytkowanie.
Na forum niewiele Pan się dowie poza dywagacjami i domysłami.

Aleksander Domański

Od: 2011-11-08

02 marca 2012 10:57  
  Właścicielem wód powierzchniowych jest skarb państwa. Ja bym zaczął od RZGW i tam zadał pytanie Czy woda ta jest obwodem rybackim  i kto jest uprawniony do rybactwa.  Obwod rybacki to wskazany obszar wodny wraz z dopływami i odpływami . Jeśli ta woda ma odpływ lub wpływ z obwodu rybackiego to należy do tego obwodu. Połączenia te mogą być nawet tylko czasowe. Czasem aby stwierdzić czy dana woda jest obwodem danego obwodu rybackiego to trzeba powoływać biegłych .Ja często używam mapy z [url=http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ ]http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ [/url]którą to posługują się również pracownicy RZGW.  

Aleksander Domański

02 marca 2012 11:06  
[url=http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ ]http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/  [/url]                mapa TOPO  

Aleksander Domański

02 marca 2012 11:08  
[url=http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ ]http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/  [/url]  

Janusz Trzmielewski

Od: 2008-12-07

02 marca 2012 20:45  
408DOLINA TRZECH STAWÓW14,1 haw ramach łowiska wydzielono:408/2OZDOBNY1,0 ham. Katowice Muchowiec (Katowicki Park Leśny)408/4KAJAKOWY10,1 ham. Katowice Muchowiec (Katowicki Park Leśny)409ŁĄKA14,5 ham. Katowice - Muchowiec (Katowicki Park Leśny)
z info na stronie okręgu Katowice wynika że te stawy są pod pzw , i jeśli staw o którym pan pisze jest w tym wykazie a nie można tam łowić innym wędkarzom to musi być łowiskiem specjalnym - tylko taki status łowiska pzw może zabronić innym członkom wędkowania na takim stawie , każde inne rozwiązanie jest niezgodne z przepisami PZW.
VI. Zjazd uznaje, Ŝe w okręgu PZW mogą występować wyłącznie dwie kategorie wód wędkarskich: 
- wody ogólnie dostępne – dostępne dla wszystkich wędkarzy zrzeszonych w PZW, na 
zasadach obowiązujących w tym okręgu, 
- łowiska specjalne – dostępne dla wędkujących na zasadach odrębnego regulaminu, 
utworzonego na podstawie Uchwały ZG PZW, w sprawie  ogólnych zasad funkcjonowania 
łowisk specjalnych. Warunkiem ich działania powinno być samofinansowanie

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/22797/pliki/w_sprawie_kierunkow_dzialania_polskiego_zwiazku_wedkarskiego_w_latach_20092013.pdf

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi