Logowanie

Zarejestruj się

Bug w okolicy Mielnika + foto i video

Dodaj odpowiedź

Bug w okolicy Mielnika + foto i video  
  SET MMz

Od: 2010-04-03

05 kwietnia 2010 13:20  
Witam
Zdjęcia i filmy pokazujące stan wody Bugu na dzień 01-04-2010r. zamieściłem na końcu artykułu.
Sprawdzaliśmy jak wygląda rzeka Bug poniżej miejscowości Mielnik wczesną wiosną. Na wstępie trzeba przyznac, że woda rzece jest wciąż jeszcze bardzo wysoka. Nocą temperatura często jeszcze spada w okolice zera oC, a nawet poniżej. Jednakże aktywnośc drobnych organizmów, ptaków, zwierząt jest już bardzo wysoka. Liczymy że i ryb też.
Po przyjechaniu nad wodę przyroda uderza swoim pędem do życia i rozmachem. Jednak na wędkowanie w Bugu niema co jeszcze liczyc, poziom wody jest stale bardzo wysoki a rozlewiska bardzo rozległe. Wraz z początkiem maja woda powinna już dostateczie opaśc i warunki na łowy będą już odpowiednie. Bądz co bądz wisi nad nami coroczne niebezpieczeństwo, że ukraińcy spuszczą wodę ze swoich zbiorników na Bugu. Wtedy rzeka była by nieobliczalna.
Wspaniały jest dolny odcinek tej rzeki, jeszcze bardzo dziki i mało uczęszczany. Bug obfituje tu we wspaniałe okazy niespotykane w górnym odcinku biegu. Powtarzam ta rzeka jest dzika i ma niepowtarzalny klimat. Moją osobistą tragrdią są poczynania lokalnych władz propagujących szeroko pojętą turystyke i rekraację. Przedstawie to na przykładzie miejscówki nad którą jeźdźę już 15 lat. Jeszcze 5 lat temu była to nieznana dzicz, nienaruszona przez człowieka i to było w niej najlepsze. Jakież było moje zaskoczenie gdy z roku na rok zaczeło przybywac tzw. elementów krajobrazu turystycznego. Przy samej wodzie ścięto drzewa i zrobiono parking dla samochodów. Dalej ścieżki dydaktyczno-turystyczne, punkty widokowe z barierkami na samym brzegu, tabliczki z informacją o okazie, czy ewenemencie przyrody. Głównie na temat ewenementów drzewostanu i mikroklimatu, którego cechą jest niedostępnośc.
Zacznę jeszcze raz, po przyjeździe zastajemy wylansowane małżeństwo przyjechali autem marki mercedes C klasą z dzieckiem nad wode. Tata miał bajerancki aparat wraz ze statywem, a mama cole i chipsy. Zrobili kilka fotek (dłużej trwało składanie statywu hłe hłe) i pojechali w siną dal. Oczywiście niedojedzone chipsy i butelka po coli zostały na środku schodów na których siedzieli. Tzw nowobogaccy turyści psia jego mac. Następnie kilka zakochanych par też przyjeżdza tu furami wyrzucic peta po szlugu do wody. I cała rzesza psów ze swoimi właścicielami szczekają srają i pałętają sie po najgorszych krzaczorach. Tradycyjnie już śmieci i kondomy, i opakowania po piwie i petach wszelkiej maści wszędzie tam gdzie da się wjechac autem do brzegu. Znikneły gdzieś dzięcioły których było tu dużo, nie widzieliśmy żadnych bocianów ani większych ptaków, żadnych śladów po bobrach dzikach i sarnach.Dla mnie to horror tragedia w wykonaniu lokalnych samorządów, których domeną jest nie branie za nic odpowiedzialności i branie kasy za nic.
TUTAJ APEL- do władz sprawujących opieke nad tymi wodami może warto podjąc działania chroniące ten piękny obszar Polski.  Może całkowity zakaz połowu ryb przez jeden rok na dolnym odcinku rzeki Bug pozowiłby zregenerowac populację ryb mocno osłabioną zeszłoroczną przyduchą - straty były olbrzymie przypominam odłowiono 26 ton zdechłych ryb. Zakaz połowu przez rok to nie jest jakas wielka bolączka w tym czasi można udac sie na jakies inne rzeki czy wody.
Proszę o wasze zdanie na ten temat.
OTO LINKI-

http://chomikuj.pl/Image.aspx?id=272775442
http://chomikuj.pl/Image.aspx?id=272775443
http://chomikuj.pl/SET01/fotki/Bug+wiosn*c4*85+v4.mp4          
http://chomikuj.pl/SET01/fotki/Bug+wiosn*c4*85+v3.mp4
http://chomikuj.pl/SET01/fotki/Bug+wiosn*c4*85+v2.mp4
http://chomikuj.pl/SET01/fotki/Bug+wiosn*c4*85+v.mp4
PZDR

proton

Od: 2009-02-07

06 kwietnia 2010 07:40  
Moim zdaniem te przyrodnicze filmiki o Bugu umieszczone na Forum - to pic reklamujący " chomika".  

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

06 kwietnia 2010 09:21  
Panie Proton każdy chce pokazaś ciekawe łowiska w pobliżu swojego zamieszkania .Może Pan by pokazał jakiś filmik o swoich łowiskach znajdujących się w Pańskiej okolicy.Ludzie są otwarci i chwalą to co mają najlepsze w swojej okolicy.Nie widzę tu żadnej reklamy którą Pan chce zdusić na pniu.Pochwal się Pan swoimi okolicznymi łowskami popatrzymy i będziemy podziwiać.Serdecznie pozdrawiam.  

proton

06 kwietnia 2010 09:38  
Kol Piotrze - Jesteś mało spostrzegawczy. Zobaczysz reklamę - tam gdzie zostałeś przekierowany przez "cwaniaczka".  

SET MMz

06 kwietnia 2010 10:01  
protonMoim zdaniem te przyrodnicze filmiki o Bugu umieszczone na Forum - to pic reklamujący " chomika".
 Na szczęsie twoje zdanie się tutaj wogóle nie liczy. Widać po twoich postach na tym forum, że nigdy nikomu nie pomogłes, ani nie udzieliłeś właściwych informacji. Twoje wypowiedzi kończą się na kryrtykowaniu innych i szerzeniu herezji. Wypowiedzi innych użytkowników poparte są faktami, wiedzą lub doświadczeniem. Ja też z racji zawodu staram się by moje posty też takie były, dlatego dodałem foto i video żeby każdy mógł zobaczyć i osenic po swojemu. Jak widać, każdy potrzy nie wszyscy widzą.
Reklama chomika- Śmieszne. To jest serwis hostingowy, jeden ze słabszych. Są dużo lepsze darmowe i bez żadnych limitów. Chomik ma same ograniczenia i za wszystko trzeba płacić.  -Kolejny raz popisałeś się swoją głupotą. Czywg ciebie wklejanie linków na forum to od razu reklama innej strony ???
Skoro tak proton to ja uważam że żyjesz w umysłowym zacofaniu.

proton

06 kwietnia 2010 10:27  
Ciekawi mnie czy Twoje poglądy poprze Admin Forum.  

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

06 kwietnia 2010 10:40  
Szanowny Panie Proton co prawda nie dysponuję już jastrzębim wzrokiem bo to już lata nie te i puzli już nie układam. Wiem tylko jedno że Forym to nie służy  do rekkam i powinny być usunięte przez admina. Widocznie będę musiał zmienić okulary. Może Pan zna ciekawe łowiska chętnie się z Panem wymienię tylko bez reklam. Serdecznie pozdrawiam  

proton

06 kwietnia 2010 11:20  
Znam ciekawe łowiska. Jak zdradzę ich lokalizację ,to będę musiał szukać nowych.  

proton

06 kwietnia 2010 17:31  
Do set-mmz  Cyt: "Chomik ma same ograniczenia i za wszystko trzeba płacić".  Właśnie przekierowanie do "chomika" kilka tys ludzi z tego Forum będzie powodowało to, że kilkudziesięciu zapłaci żeby otworzyć tamte strony. "Chomik" zarobi na Twojej (chyba bezmyślnej) reklamie.  

grzegorz dobrzyński

Od: 2010-03-03

06 kwietnia 2010 17:44  
Panie proton popatrz na zdjęcie a nie na reklamy, może lubisz takie tam różne błyskotki co ci skacza przed oczami  bo widać że bardzo przyciągają twoją uwagę. A na ryby to ty jeżdżisz czy tylko przed kompem siedzisz? A jak chcesz poznać co na to admin to napisz do niego a nie ludzi o to pytasz. Fajne fotki oby więcej  

Rodryg

Od: 2010-04-06

06 kwietnia 2010 21:12  
Hmmm pewnie się mylę bo Bug jakoś w drugą stronę płynie ale napiszę, że bardzo dużo czasu spędzam na bugowych łowiskach, kocham tą rzekę i nie pozwolę na jej niszczenie.
foto 1 i 2 oraz film V3 i V4 wyglądają mi na okolice Niemirowa na wysokości gnojna
film V - borek między Mielnikiem a Wajkowem
a V2 okolice Wólki n/B
pewnie się mylę bo tak jak na wstępie napisałem, że kierunek rzeki nie ten ale okolice przedstawiają się bardzo podobnie, tym bardziej, że jesteś z Siedlec więc pewnie robione z drugiej strony. Może się kiedyś spotkamy na wspólnym wędkowaniu. Pozdr. Rodryg

SET MMz

06 kwietnia 2010 23:25  
Tak zdjęcia i filmy robione są od strony, że tak powiem siedleckiej. Jestem z Mińska Mazowieckiego, a okręg koła podlega jeszcze pod siedlecki. Z czego się bardzo cieszę ponieważ mają wiele nieodpłatnych porozumień i mam Bug i Wisełkę w zasięgu. Możemy się spotkac nad Bugiem, ale mi wolno łowic tylko po mojej stronie, bo wzdłuż Bugu przebiega granica województw. Chyba że na pontonie hłe hłe.
POZDRAWIAM

Rodryg

07 kwietnia 2010 00:15  
set_mmzTak zdjęcia i filmy robione są od strony, że tak powiem siedleckiej. Jestem z Mińska Mazowieckiego, a okręg koła podlega jeszcze pod siedlecki. Z czego się bardzo cieszę ponieważ mają wiele nieodpłatnych porozumień i mam Bug i Wisełkę w zasięgu. Możemy się spotkac nad Bugiem, ale mi wolno łowic tylko po mojej stronie, bo wzdłuż Bugu przebiega granica województw. Chyba że na pontonie hłe hłe.
POZDRAWIAM

o czym Ty mówisz ?

Wędkowanie po wykupieniu składek na ochronę i zagospodarowanie w Okręgu
PZW Białystok upoważnia do wędkowania na ogólnodostępnych wodach
nizinnych okręgów: Lublin, Siedlce, Biała Podlaska, Chełm, Zamość,
Radom, Tarnobrzeg, Rzeszów i Kielce ( Porozumienie Ściany Wschodniej )
oraz na terenie okręgu mazowieckiego w 2010 roku. To samo jest u Ciebie i nie zależnie z którego brzegu łowisz :)

SET MMz

07 kwietnia 2010 00:41  
Szczerze powiem że nie wiedziałem o tym myślałem że jeżeli mam wykupiona składke okręgową to nie mogę łowic poza granicami mojego województwa. Tak też się pytał strażnik podczas kontroli na Bugu że nie mogę przekraczac tamtego brzegu i wogóle sie dziwił że moja okręgówka tu jeszcze sięga.
Może jak jestes tak w tym obcykany to powiesz czy mogę z moimi uprawnieniami łowic mogę łowic na Bugu w okolicy Gnojna i Niemirowa  na granicy województw Lubelskiego i podlaskiego.

Rodryg

07 kwietnia 2010 01:29  
Tak się składa, że również jestem SSR.
http://www.pzw.org.pl/home/mapa_porozumien/46
czy łowisz z lewego, prawego brzegu czy z kładki pośrodku nikogo nie intersuje.

Rodryg

07 kwietnia 2010 01:46  
poza tym granice województw nie są granicami obwodów a Bug na odcinku o którym rozmawiamy i dalej w stronę Siedlec ani w kawałeczku nie podlega pod PZW Białystok - dzielicie go Wy (Siedlce) i Biała Podlaska, z którą macie porozumienie.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi