| Jezioro Myśliborskie | ||||
mejson
Od: 2010-06-09 Posty: 2 |
09 czerwca 2010 01:02 | |||
| Witam.
Od kilku lat Jezioro Myśliborskie jest dzierżawione przez pana S. Wczesniej należało ono do PZW i nie bylo zadnych problemów. Od momentu wydzierżawienia ryba jest trzepana na wszelkie sposoby. Nie obowiązują żadne okresy ochronne ani wymiary (co najlepsze to podczas tarła leszcza, szczupaka, sieji, lina czy karpia siatami są zastawiana tarliska ryb). Nic nie jest spowrotem wypuszczane. Duze ryby na handel, mniejsze do przerobienia np na mączke. Także zaciekawiły mnie- jak to określili "rybacy" "nowe sposoby" czyli ogluszanie ryb za pomocą pewnego rodzaju petard. Na początku nie wierzylem bo byly to tylko slowa 1 osoby. jednak z czasem kolejni wedkarze potwierdzali tylko takowe zdazenia. Przechodząc do sedna. Nie byłoby w tym raczej nic dziwnego gdyby jezioro należalo TYLKO podkreślam TYLKO do tego dzierzawcy. O ile sie nie myle od 2 lat nalezy także do PZW... i moje pytanie jest nastepujace- dlaczego PZW nic z tym nie robi?? Skoro tych kłusowników (bo inaczej okreslic ich nie można) nie obowiązują żadne zasady odnośnie okresów ochronnych wymiarów etc. to czego nas maja obowiązywać?? Nie zrozumcie mnie zle. nie chodzi mi o to zeby tak jak oni lapac na tarle czy tez bez limitow, tylko o to ze skoro jezioro nalezy także do PZW to powinni przestrzegac pewnych zasad. I jesli naginaja prawo to co z takim fantem można zrobic?? pozdrawiam mejson |
||||
|
dawidwisniewski Od: 2010-03-29 Posty: 10 |
10 czerwca 2010 00:19 | |||
| O ile się nie myle to jezioro należy do dzierżawcy, PZW ma jedynie podpisane porozumienie o honorowaniu składek . | ||||
mejson
Od: 2010-06-09 Posty: 2 |
13 czerwca 2010 17:26 | |||
| czyli skoro nalezy do dzierzawcy to nie obowiazuja go zadne zasady takie jak okresy ochronne czy wymiary?? i jeszcze jedno pytanie. czy na budowe kladki (mniej wiecej 3m x 1.5m) musze miec jakies zezwolenia? czy to kwestia indywidualna zalezna od jeziora?? | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum