Logowanie

Zarejestruj się

Proszę o pomoc na starcie

Dodaj odpowiedź

Proszę o pomoc na starcie  
  Krystian Feruga

Od: 2011-02-15

16 lutego 2011 01:05  
Jestem początkującym wędkarzem , mam na imię Krystian ,od nie dawna mam kartę wędkarską i mam nadzieje że od tego sezonu zacznę przygodę z wędkarstwem. Mam kilka pytań może będzie ktoś z państwa miał ochotę i czas odpisać na nie a więc : gdyż jestem osoba niepełnosprawną poruszającą się jedynie przy pomocy wózka inwalidzkiego, szukam miejsca gdzie dojadę jak najbliżej brzegu wody samochodem a później żebym dał rade wózkiem dojechać do stanowiska łowienia. Na obszarze Czech – Dziedzic, Kaniowa, Chybia chodzi mi o wody stojące . Następnie czy miał by ktoś ochotę z państwa poświecić mi trochę waszego cennego czasu i zabrać mnie na lekcje wędkowania ,sposobem gruntowym bo ja nie mam o tym pojęcia ( mam własny samochód to dojechał bym na miejsce wskazane ) i ostatnie pytanie, Czy miałby ktoś z państwa odsprzedać podstawowy używany sprzęt którego już nie używacie a mi przyniesie jeszcze wiele radości do łowienia metoda gruntową za nie wielka kwotę? Serdecznie z góry dziękuję za pomoc i rady Krystian.  

Lech Sulimierski

Od: 2009-04-24

16 lutego 2011 11:21  
witam ,
gratuluję wyboru hobby , to wspaniałe chwile do spędzenia czasu , rozumiem utrudnienie które  Ci towarzyszy , znam temat i środowisko osób z niepełnosprawnością ............informacje o które pytasz , wiele z nich znajdziesz na stronach internetowych , na forach kół i innych , mogę służyc jedymi drogą w sieci internetowej dotyczącą wędkowania . co do sprzętu to jeszcze pomyślimy .......pozdrawiam i polecam stronę internetową mojego koła

Krystian Feruga

16 lutego 2011 15:05  
Dziękuję
panu za pomoc i rady poza tym przeczytałem pana posty na forum naprawdę
ciekawe,  znalazłem na forum temat ,,Wędkarstwo niepełnosprawnych,,
ale nie znalazłem tam konkretnych odpowiedzi np. gdzie na terenie
śląskim w okolicach miasta Czechowic – Dziedzic mogę znaleźć
stanowisko przystosowane dla wędkarza niepełnosprawnego ruchowo
poruszającego się na wózku inwalidzkim ,ale nie poddaje się będę
szukał dalej ,słyszałem o dwóch miejscach nie przystosowanych do
osób nieprawnych ale ponoć dam rade dojechać wózkiem ( Zalew
Goczałkowicki i Kopalniok ), a poza tym naczytałem się już
wystarczająco dużo na temat łowienia itd. więc teoria za mną
czas najwyższy na praktykę!!!a może jednak uda mi się kogoś na
mówić na wspólny wypad na rybki a przy okazji coś pod patrze
haha. Czekając na cieplejsze dni zanim wyruszę na na łowy
chciałbym skompletować sprzęt Gruntowy ( nie mam nic ) zaczynam od
zera , mógłby mi ktoś doradzić gdzie kupić coś używanego i
jakiej firmy a może mają państwo od sprzedać za rozsądna
cenę?Pozdrawiam

Zbigniew Łakomski

Od: 2009-04-14

16 lutego 2011 18:10  
Na wstępie gratuluję wyboru.
    Pewnie masz dość dużo czasu na łowienie (czego bardzo Ci zazdroszczę) i w takiej sytuacji poświęciłbym dużo czasu na wybranie trzech łowisk do których zaglądałbym non stop.
Niestety mieszkam kilkadziesiąt kilometrów dalej i w sprawie łowisk nie bardzo jestem w stanie pomóc. Chociażby dlatego że sam jeżdżę na ryby dość rzadko.
Popatrz na innych portalach (np. wędkuję.pl) może znajdziesz jakieś ciekawe łowiska w pobliżu.
Pojedź na nie i sam sie rozejrzyj bo dla mnie może być niemożliwe dojechać tam wózkiem a Ty sobie dasz radę.
Jeśli chodzi o sprzęt to nie wiem o jakich kwotach mówisz ale na początek proponuję jakiś niedrogi sprzęt nawet z targu czy taniego sklepu .Jak zaczniesz łowić to sam z czasem będziesz wiedział czego oczekujesz od sprzętu którym łowisz.Niestety nie mogę podarować Ci niczego ze swoich "zbiorów" ponieważ mam pod opieką syna znajomej który przy zakupie mojej nowej wędki odziedzicza mój sprzęt dotychczasowy.Nie to żebym oddawał wędki za setki złotych (bo mnie na to nie stać) ale właśnie taki tańszy i chłopak łowi.Sam w tym roku mam zamiar połowić coś więcej niż płotki i leszcze średniaki ale na początek to wystarczy. Najbardziej sie zdenerwuję jak młodemu się zachaczy coś większego i sprzęt nie podoła ale tu o to chodzi żeby były emocje.
Z pozdrowieniami
Zibi

Zbigniew Łakomski

16 lutego 2011 18:20  
A jeśli chodzi o nasz cenny czas przy łowieniu z gruntu i poświęcenie ,to przy łowieniu z gruntu jest mnóstwo czasu żeby porozmawiać i przekazać swoją wiedzę no chyba że branie jest co dwie minuty. wtedy może być trudno ale przy stanie rybostanu jaki mamy jest to rzadkością lub wręcz niemożliwe.  

Krystian Feruga

16 lutego 2011 19:37  
Witam panie Zbigniewie dziękuję za
radę i wypowiedz. Jeśli chodzi o mój czas to wcale go nie mam tak
dużo pracuje na ½ etatu a poza tym nie mogę siedzieć na wózku
zbyt długo z powodu operacji którą miałem przeprowadzą na kości
ogonowej. Ma pan racje pojadę i będę szukał miejsca osobiście bo
dla jednego dojadę wózkiem a dla drugiego nie , może nawet to
zrobię jutro.

Pozdrawiam Krystian

P.S A ja słyszałem że na rybach się
nie rozmawia haha

Zbigniew Łakomski

18 lutego 2011 18:53  
Po pierwsze to nie pisz do mnie pan bo się obrażę ,proponuję po imieniu czyli zbigniew chyba że wolisz Zibi ponieważ tak mi mówią znajomi.
A po drugie to spojrzałem na twoje okolice i widzę że łowisk masz zatrzęsienie.Tak więc na pewno znajdziesz coś dla siebie i z dobrym dojazdem.Jak tylko sie trochę ociepli pojeźdźij nad wodę zasięgnąć języka. Czyli co można złowić ,jaką porą roku i gdzie się najlepiej zasadzić.Jak już się wszystkiego dowiesz będzie ci łatwiej wybrać te trzy łowiska o których pisałem.Zawsze może być tak że tylko jedno polubisz ale to też duży plus bo lepiej poznać jedno dobrze niż kilka po łebkach.
Po trzecie to bardzo chętnie sie z tobą spotkam nad wodą bo okazuje się że mam do Czechowic tylko 60 km
Pozdrawiam
Zibi

Krystian Feruga

21 lutego 2011 11:40  
Witaj
Zbigniewie! Jeździłem szukałem sprawdzałem i wcale nie ma tak
dużo łowisk gdzie dałbym rade łowić , chyba że są jeszcze
gdzieś o których  nie wiem?Jedyne takie miejsce znalazłem na
w Czechowicach na kopalnioku. Czekam aż się trochę od ciepli a
później będę prosił o spotkanie na miejscu łowiska jak już go
wybiorę. Dziękuje za wsparcie i za chęć spotkania się ze mną. 
Krystian  

Krystian Feruga

21 lutego 2011 11:46  
Mam
pytanie czym się różnią wędziska feeder od karpiowych? co
doradzicie mi panowie a może bolonki lub teleskopowe? chce dobrać
odpowiedni sprzęt, a ryby które zamierzam łowić to karpie
,leszcze i karasie na początek. Jaki będzie mi potrzebny zestaw aby
łowienie ryb na grunt na wodach stojących z brzegu sprawiało mi
przyjemność? Nie mam dużo na to środków więc nie chce się
pomylić przy wyborze. Dlatego proszę o radę ?Szukałem na rożnych
wędkarskich forach ale jakoś nie mogłem znaleźć na te pytanie
odpowiedzi.

I
już zupełnie zgłupiałem czym więcej czytam tym miej wiem czy
feeder to jest metoda łowienia czy wędzisko?Wolał bym więcej
łowić niż tylko czytać o tym, oby już była cieplejsza pogoda.

P.S
Jeśli ktoś z państwa dysponuje takim zestawem który będzie mi
potrzeby a leży mu już nie użyteczny to chętnie odkupie a także
wszelki sprzęt wędkarski za rozsądną cenę.

arnie

Od: 2008-09-24

21 lutego 2011 14:28  
W skrócie:
1. "wędziska feeder od karpiowych?" Wędki typu feeder to wędziska przy których branie sygnalizuje drgająca szczytówka. Zastosowanie główne to rzeki. Wędki karpiowe są wędkami gruntowymi na wody stojące gdzie przyjdzie się zmierzyć z dużymi karpiami i amurami. Nie nadają się do łowienia leszczy i płoci.

2. "bolonki lub teleskopowe?" Bolonka jest wędka długą nawet 8m, teleskopową i z przelotkami. zastosowanie - łowienia w rzekach. Teleskopowe wędki mają też szrokie zastosowanie w zalezności od modelu.

3. Jeśli nie interesuje Ciebie tylko metoda gruntowa na wodach stojących to wybierz pickera. Jest to delikatna odmiana fedki typu fedder. Da na pewno więcej satysfakcji z wędkowania i pozwala na bardziej finezyjne wędkowanie.

4. czy feeder to jest metoda łowienia czy wędzisko? - odpowiedziałbym że i jedno i drugie :) nazwy technik często mają odzwierciedlenie w nazwach wędek lub odwrotnie ;)

Pozdrawiam

Krystian Feruga

21 lutego 2011 23:43  
Dziękuję za wyjaśnienie jeszcze
wszystkiego nie rozumiem ale z czasem to pojmę w końcu. Kupiłem
dziś na allegro na razie same wędzisko ,wędkę karpiową ,trzy
składową firmy robinson długość 360cm 3.00 lbs ,wędka jest z
tamtego sezonu wygląda jak nowa. Czy ma lub miał ktoś z państwa
taka wędkę i czy to dobry zakup? kosztowała 70zł. Teraz chciałbym
kupić feedera bo na dwie wędki można łowić równocześnie więc
chciałbym na karpiówce i na feederze. Jakiego feedera mam szukać,
na co mam zwracać uwagę, jakiej marki i ogóle żeby ktoś z
allegro nie wcisną mi szajsu jak się na tym nie znam. Nikt z
odwiedzających tą stronę wędkarzy nie ma feedera od sprzedać?

Zbigniew Łakomski

22 lutego 2011 21:49  
Feruga KrystianWitaj
Zbigniewie! Jeździłem szukałem sprawdzałem i wcale nie ma tak
dużo łowisk gdzie dałbym rade łowić , chyba że są jeszcze
gdzieś o których  nie wiem?Jedyne takie miejsce znalazłem na
w Czechowicach na kopalnioku. Czekam aż się trochę od ciepli a
później będę prosił o spotkanie na miejscu łowiska jak już go
wybiorę. Dziękuje za wsparcie i za chęć spotkania się ze mną. 
Krystian  
 Na pewno jest jeszcze dużo łowisk o których nie wiesz że dasz radę dojechać a jeśli pojedziesz z kolegą to na pewno dostaniesz się w inne miejsca. Prosty przykład że mamy kumpla który do naszych mieszkań się nie dostanie ale z naszą pomocą "wjeżdża" wózkiem na drugie piętro po schodach (a waży 120 kg) i impreza trwa do rana . Tak że nie przejmuj się bo jak pojadę w twoje okolice to na pewno dostaniemy się w trochę trudniejsze miejsca dla ciebie. A tymczasem zasięgnij języka gdzie by to mogłoby być. Jakbym się czasem nie oddzywał trochę dłużej to przyjmij to jako normę ze względu na to że bardzo dużo pracuję ,ale na pewno się odezwę i obiecany wypad na ryby masz u mnie jak w banku .
Pozdrawiam
Zibi

Zbigniew Łakomski

22 lutego 2011 21:54  
Aha i jeszcze jedna rzecz bardzo ważna . Łowię rzadko ok.20-30 razy w roku więc nie oczekuj ode mnie wiedzy Gutkiewicza ale że łowię od jakichś 20 lat to jako poczatkującemu mogę co nieco podpowiedzieć.
Zibi

tryt

Od: 2010-02-19

23 lutego 2011 10:16  
Jeżeli jesteś zainteresowany, to przyjedź do Wodzisławia Śl. Mam dla Ciebie w prezencie wędkę Robinson Xenon HP-Core Heavy Picker, 270cm, up to 40g. (+wymienna szczytówka, nie pamiętam czy jedna czy dwie). Wędka była kupiona w zeszłym roku, raz na rybach, nie holowała żadnej - a więc praktycznie nówka. Z Czechowic Dziedzic masz ok.50km w jedną stronę, trasa na pewno Ci się opłaci. Mogę Ci dać również kołowrotek ale ten raczej słaby i sporo używany. Podaj maila, gg albo telefon, to się skontaktuję. Też jestem niepełnosprawny - pozdrawiam.  

Krystian Feruga

23 lutego 2011 17:06  
Cześć!
Chętnie się z tobą spotkam i dziękuje za prezent mój e-mail to
krystianferuga@interia,pl
a nr tel to 514 – 450 867 Pozdrawiam Krystian

tryt

Od: 2010-02-19

23 lutego 2011 17:28  
Wysłałem Ci maila  

Kuba

Od: 2011-02-24

24 lutego 2011 11:33  
cześć Krystian.
Myślę , że uda mi się pomóc w kilku sprawach.
Po pierwsze to łowię na stawach Kopalniok oraz Rontok. Dojazd jest bezproblemowy na oba łowiska.
Dostępność brzegu bardziej przyjazna na Kopalnioku. Opłata roczna na pierwszy raz wynosi 450PLN (150PLN wpisowe) , jeśli nie zmieniło się nic od tamtego roku, następne 300PLN . Ja mam za sobą dopiero pierwszy sezon na tych stawach.  Z tego co wiem to vice prezes sekcji wędkarskiej należy do stowarzyszenia, które pomaga osobą niepełnosprawnym. Myślę, że to dobra informacja dla Ciebie i z pewnością przydatna.
Jeśli chodzi o wędkowanie, uczę się karpiowania, choć kartę posiadam od 16 lat. Do tej pory łowiłem głównie na rzekach.
Póki co, udało mi się złowić kilka ładnych karpi właśnie na Kopalnioku, ładnych jak ładnych kilku kilogramowych:) . Nie ukrywam że miałem na wędce sztukę gdzieś ponad 10 kilogramową.
Oprócz karpi występują tam amury, bardzo duże sumy, oczywiście leszcz, karaś.
Z drapieżników: szczupak, sandacz ( na Rontoku złowiłem sztukę 98cm , 8,50kg), okoń.
Jeśli masz więcej pytań, chętnie odpowiem.
pozdrawiam
Kuba 

Krystian Feruga

25 lutego 2011 15:54  
Cześć Kuba!

Mam do ciebie wiele
pytań odnośnie wędkowania czy mógłbyś mi podać prywatnego
e-maila
?
Pozdrawiam Krystian

Kuba