| Karta. | ||||
pacc5
Od: 2011-02-27 Posty: 3 |
27 lutego 2011 19:05 | |||
| Witam. 14 lat kończe 19 maja ale chciałbym wyrobić kartę wcześniej i tu jest pytanie czy można tak zrobić? Na pewnym forum pisali , że jest możliwość wyrobienia karty młodzieżowej.
Z góry dziękuję za odp. |
||||
|
Dyrekto Od: 2008-12-31 Posty: 136 |
27 lutego 2011 19:25 | |||
| chętnie bym ci pomógł lecz 100 % pewności nie posiadam co do mojej wiedzy na ten temat . więc zdecydowanie poczekałbym na wypowiedź rzecznika, pana Kustosza ... wydaje mi się jednak że kartę uczestnika możesz spokojnie wyrobić a po ukończeniu 14 lat czyli minimum jeden dzień po twoich urodzinach spokojnie możesz starać się o ową kartę wędkarską... | ||||
pacc5
27 lutego 2011 19:52 | |||
| Ale chodzi mi jedynie o upoważnienie do wędkowania ponieważ nikt z mojej bliskiej rodziny nie podziela tej pasji. A do 14 roku można wędkować pod opieką kogoś posiadającego kartę. :( A przygode z wędkarstwem na ten rok chciałbym rozpocząć za niedługo. | ||||
|
Lech Sulimierski Od: 2009-04-24 Posty: 250 |
27 lutego 2011 20:38 | |||
| oto fragment regulaminu dotyczący w/w :
II . PRAWA WĘDKUJĄCEGO W WODACH PZW 1. Prawo do w ędkowania w wodach uŜytkowanych przez Polski Związek Wędkarski maj ą członkowie PZW i osoby niezrzeszone w PZW, posiadający kartę wędkarską, przestrzegaj ący zasad ujętych w niniejszym Regulaminie, po uzyskaniu zezwolenia uprawnionego do rybactwa. 2. Zasady wydawania kart w ędkarskich regulują przepisy ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym, z późniejszymi zmianami. 3. Z obowi ązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do 14 lat oraz cudzoziemcy czasowo przebywaj ący w Polsce. 4. Prawo do samodzielnego w ędkowania ma wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym,Ŝ e młodzieŜ do 16 lat nie ma prawa do wędkowania w porze nocnej bez nadzoru osoby uprawnionej do opieki. 5. Członek PZW do lat 14 ma prawo w ędkować z następującymi ograniczeniami: w ramach własnego łowiska, zgodnie z limitem ilo ściowym i wagowym, wyłącznie pod opiek ą osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską. 6. Młodzie Ŝ niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a) wył ącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadaj ącej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikowąmaja prawo w ędkować dwie osoby, kaŜda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza w ędkowania opiekuna na jednąw ędkę. b) wył ącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej, posiadaj ącej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. Przekazanie uprawnie ń nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę. 7. Dopuszcza si ę wędkowanie kilkuosobowych grup młodzieŜy nie posiadających kart w ędkarskich, pod nadzorem opiekuna posiadającego stosowne uprawnienia oraz zezwolenie wydane przez zarz ąd okręgu PZW. KaŜda osoba z grupy ma prawo łowi ć wyłącznie na jedną wędkę, z zachowaniem uprawnień do własnego stanowiska i dziennego limitu połowu przysługuj ącego członkowi PZW |
||||
pacc5
27 lutego 2011 20:50 | |||
| Wiem , wiem i jeszcze raz wiem TYLKO PROBLEM W TYM , ŻE NIE ZNAM NIKOGO DOROSŁEGO POSIADAJĄCEGO KARTĘ WĘDKARSKĄ!!!!!! Było to napisane. I moje pytanie brzmi czy mogę jakoś legalnie łowić nie mając ukończonych 14 lat -.- . | ||||
proton
Od: 2009-02-07 Posty: 399 |
28 lutego 2011 08:44 | |||
| Wystarczy zapytać któregoś z wędkujących dorosłych wędkarzy : " czy zgodzi się być tym opiekunem na czas wędkowania ? " . Ludzie są nastawieni pozytywnie do młodych wędkarzy. Napewno ktoś się zgodzi . :)
Pozdrawiam. |
||||
dvbs3
Od: 2011-11-26 Posty: 223 |
23 grudnia 2011 23:09 | |||
| Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum - nie ma zapisu zobowiązującego uczestnika forum do akceptowania głupoty administratora. Gdyby głupota
miała skrzydła to admin by fruwał jak gołębica. Grzegorz Kidawski musi odejść !!! Precz z cenzurą !!! Precz z reklamami i wyskakującym face !!! Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki dvbs2 napisał ; 22 listopada 2011 11:03 Administrator - szukasz wrażeń ? - masz to załatwione - to teraz sobie posprzątaj admin - mam nadzieje że do pasterki / o ile wiesz co to jest pasterka/ zdazysz posprzatac. ostatni raz proponuje - odblokuj wszystkich zablokowanych uzytkowników forum . Jezeli będziesz uparty jak osiołek betlejemski to z przykrością informuję,ze podejmę bardziej radykalne działania , zeby umilić administrowanie portalem ZG PZW Sz.Panu Grzegorzowi. dobrej nocy życze ps. admin nie kasuj tego pstu |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum