| zakaz polowu z środków pływających do 30.04. w Okręgu Mazowieckim | ||||
Konrad
Od: 2011-10-27 Posty: 93 |
20 stycznia 2012 15:37 | |||
| Panowie to chyba jakaś paranoja. Okręg Mazowiecki nas znowu trakruje jak po macoszemu.
Wszyscy będą zrzucali łodzie na wodę po zejściu lodu aby realizować swoją pasję a my na brzegu będziemy patrzeć. Zaczniemy w długi weekend jak nad wodą będzie taki tłok że nawet nie będzie gdzie spokojnie zatrzymać łódź. Jestem ciekaw czy Rybacy też mają taki zakaz o kłusownikach nie wspomnę. Jestem ciekaw jakie argumenty stoją za taką decyzją? Może koledzy je znają lub nasuwają się wam jakieś? Moim skromnym zdaniem Panowie z Okręgu nie maja co robić i wymyslają nowe bariery administracyjne dla nas członków. Składkę i tak wpłacimy ponieważ PZW to monopolista. Chyba że traktują nas jak kłusowników lub inny zbędny element. Nie wiem co już na temat tych ludzi myśleć! Co raz częściej czuję się w PZW potrzebny tylko do opłacania etatów tych ludzi dalej jestem zbędny! Macie jakiś pomysł żeby tądecyzję uchylić? Pozdrawiam, Konrad |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
21 stycznia 2012 08:13 | |||
| Odpowiedź na to pytanie znajduje sie w uzasadnieniu do podjęcia tej uchwaly. Niestety aby ją znaleźć trzeba się udać na portal Okręgu Mazowieckiego, bowiem w portalu związkowym okręg ten nie uzupełnia na bieżąco swoich prezentacji. | ||||
Aleksander Domański
Od: 2011-11-08 Posty: 226 |
21 stycznia 2012 13:27 | |||
| Polecam kolegom [url=Polecam kolegom http://ompzw.pl/modulesData/files/1485_wnioski_2011_pytania_i_odp_poprawione_czerwiec_ev10ph82.pdf Tam są wnioski z zebrań sprawozdawczych okręgu mazowieckiego. To koła zgłaszały potrzebę ograniczenia wędkowania z łodzi.]http://ompzw.pl/modulesData/files/1485_wnioski_2011_pytania_i_odp_poprawione_czerwiec_ev10ph82.pdf[/url]
Tam są wnioski z zebrań sprawozdawczych okręgu mazowieckiego. To koła zgłaszały potrzebę ograniczenia wędkowania z łodzi. http://ompzw.pl/modulesData/files/1485_wnioski_2011_pytania_i_odp_poprawione_czerwiec_ev10ph82.pdf |
||||
Konrad
21 stycznia 2012 15:00 | |||
| Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
Przeczytałem to co prawda na szybko i dochodzę do wniosku, że kolejna ekipa zarządzająca tym razem Okręgiem ma nas wędkarzy za wrogów. wg przedstawionego przez Pana dokumentu wynika, że tkz "rybacy" są poza stałą kontrolą i robią co chcą. Wędkarze płacą i nie mogą łowić z łodzi ponieważ ktoś stwierdził, że za dużo na spining łowią. Jeśli tak rzeczywiście jest to wystarczy wprowadzić ograniczenia co ilości zabieranych ryb i ustalić wyższe wymiary ochronne. Rybak stawia sieci, wpadają w nie ryby jak utkną w oczku umierają. Przy wybieraniu ich z sieci nie może on ich zwrócić naturze. A co wędkarzami łowiącymi białoryb, ich też Okręg traktuje jak drugiej katregorii ponieważ mają dostęp do łodzi. Jestem ciekaw czy tkz rybacy pozwalaja sobie na wpuszczenie wędkarzy na dzierżawione przez siebie wody bez opłat. Czy pozwalają wedkarzą zabierania tego co złowili bez dodatkowej opłaty za mieso no i bez norm ilościowych? Koledzy czy znacie takie przypadki, że wpuszczają nas na swoje wody za darmo i kiedy tylko chcemy? Oni zarybiają a my łowimy jak chcemy? Znacie takie przypadki? Ktoś sobie wymyślił za poprzedniego systemu gospodarkę rybacką i policzył że tyle ma być ryb na hektar i w takim to wymiarze. Obudowali to w naukowe terorie, ponieważ w socjaliźmie wszystko było wspólne i naukowe. Szczupak miał być do 3 kg a ten wyższej wadze to szkodnik. Leszcz do 1,5 kg itd. To miało mieć zastosowanie w PGR, a zostało do dziś. ironia losu? Wychodzi na to, że PZW jest gopodarzem z ograniczonymi prawami. Rybak na naszych wodach ma operat a my mamy mu wpuszczać ryby aby ten operat wykonał. I to co mniew zadziwia i zdumiewa ZarządzającyPZW stwierdzają że nic z tym nie można zrobić powołując się uregulowania prawne. To co PZW zrobiła aby te niekorzystne przepisy dla nas zmienić? Jestem ciekaw, które koła zgłosiły taki postulat aby zakazać łowić do końca kwietnia z łódek? To może być ciekawe doświadczenie! Jescze raz dziękuję, opublkowanie tego dokumentu. Badzo interesujaca lektura. Pozdrawiam, Konrad |
||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
22 stycznia 2012 11:18 | |||
| Chyba nie chciałbyś przeszkadzać rybakom w stawianiu sieci na tarliskach? | ||||
Konrad
22 stycznia 2012 11:41 | |||
| No i jak tu być zdrowym! Koła nie sąsiadujące z zalewem robią krecią robotę
Jak się nie mylę to taki zapis o wyłączniu łowienia z łódek do maja w Zalewie Zegrzyńskim zaproponowały trzy koła: Wola-6, Ochota-7 i Sztabu Generalnego-32. I to wystarczyło. Równie dobrze kolejne koła mogą zaproponować zakaz łowienia z łodzi w miesiącach maj - sierpień a na lodzie w miesiącach grudzień - luty. Jestem ciekaw co na to wędkarze z kół z: Serocka Marek, Legionowa, Zielonki i innych przyległych do Zalewu Zegrzyńskiego. Chyba powinni postaraś się odwzajemnić i uchwalić zamknięcie na 1/4 roku wód kół 6,7 i 32. Na przykład zakaz łowienia na spławik i drgającą szczytówkę od maja do września z powodu małej ilości krąpia w ich wodach. Nie miem czy to śmieszne? Pozdrawiam, Konrad |
||||
Konrad
22 stycznia 2012 12:11 | |||
|
A wiesz że bym chciał! I chcę się czuć na naszych wodach jak gospodarz-właściciel. Obecnie czuję się jak intruz - szpiegowany, kontrolwany, niepotrzebny. Z zasady podejrzany! |
||||
dariuszkrystosiak
23 stycznia 2012 08:37 | |||
| Konrad,chyba nie tylko ZZ ale wszystkich wód OM dotyczy ten zakaz. | ||||
|
Kazimierz Wąsik Od: 2008-12-04 Posty: 153 |
23 stycznia 2012 11:04 | |||
| Wnioskowałem o zakaz łowienia na spinning w zimowisku w porcie w Nieporęcie, to pojawił się ten wniosek w postaci całkowitego zakazu i jak tu coś wnioskować?
Do zakazu łowienia z łódki trzeba jeszcze dodać powrót do opłaty za trolling! Oprócz wprowadzania ograniczeń, trzeba je jeszcze egzekwować, a z tym kiepściutko! |
||||
Konrad
23 stycznia 2012 11:27 | |||
Konrad
23 stycznia 2012 11:33 | |||
Do zakazu łowienia z łódki trzeba jeszcze dodać powrót do opłaty za trolling! Oprócz wprowadzania ograniczeń, trzeba je jeszcze egzekwować, a z tym kiepściutko! Czemu Kiepściutko. Na ZZ strefa zamknięta od listopada działa dobrze. PP kontroluje, karze i to całkiem skutecznie. |
||||
|
23 stycznia 2012 11:42 | |||
| Zupełnie inaczej by to wyglądało gdyby stanęli na przykład na wyjeździe z ul. Rybaki w Zegrzu albo z innej przystani i zaglądali do bagażników. | ||||
Aleksander Domański
23 stycznia 2012 12:28 | |||
| A czy przypadkiem to nie jest przymiarka do wprowadzenia dodatkowej opłaty za wędkowanie z łodzi w przyszłych sezonach. Przywrócimy możliwość wędkowania z łodzi, ale za dodatkową składką. Opłatę za dorożkę już wprowadzono. | ||||
Piotr Krzemiński
Od: 2011-11-07 Posty: 24 |
23 stycznia 2012 15:07 | |||
| Koledzy, radzę przeczytać cały dokument http://ompzw.pl/modulesData/files/1485_wnioski_2011_pytania_i_odp_poprawione_czerwiec_ev10ph82.pdf
Jest tam jeszcze więcej absurdów. Świetnie że "chroni" się drapieżniki w ZZ, tylko czy trzeba wylewać dziecko z kąpielą? Szkoda też, że wszystko co "ochronią" zostanie wytrzebione przez rybaków i kłósowników a później przez wędkarzy w sezonie. |
||||
Konrad
23 stycznia 2012 15:47 | |||
Konrad
23 stycznia 2012 15:53 | |||
Jest tam jeszcze więcej absurdów. Świetnie że "chroni" się drapieżniki w ZZ, tylko czy trzeba wylewać dziecko z kąpielą? Szkoda też, że wszystko co "ochronią" zostanie wytrzebione przez rybaków i kłósowników a później przez wędkarzy w sezonie. |
||||
|
23 stycznia 2012 16:28 | |||
| "Łowię" z łódki od 2004 r, doświadczenie to może nie jest, ale nieco słyszę i widzę, może dlatego, że jestem dalekowidz. :) Też się nie boję kontroli. A w ubiegłym roku z ZZ zawiozłem do domu trzy ryby. | ||||
Konrad
23 stycznia 2012 21:06 | |||
Skora widzisz takie rzeczy to czemu nie powiadamiasz o tych faktach PSS? |
||||
dariuszkrystosiak
23 stycznia 2012 21:44 | |||
Jest tam jeszcze więcej absurdów. pkt.17 o konieczności odłowów sieciowych bo operat tego wymaga. A to dlaczego Siedlce na takim samym Bugu jak mazowiecki czy Radom na takiej samej Wiśle odłowów gospodarczych nie ma? Albo te okręgi NIE prowadzą racjonalnej gospodarki albo OM wciska nam kit. pkt.20 o brygadach rybackich i częstotkiwości No q.....a co to są informacje wrażliwe??? Mam w pracy do czynienia z różnymi informacjami (nie tylko dostępnymi w mediach) ale jeszcze o informacjach wrażliwych nie słyszałem. A jeśli nie jestem wrażliwy i te wszystkie dane swobodnie przyjmę na klatę? to co?OM udostępni mi? |
||||
Aleksander Domański
24 stycznia 2012 00:19 | |||
Jest tam jeszcze więcej absurdów. pkt.17 o konieczności odłowów sieciowych bo operat tego wymaga. A to dlaczego Siedlce na takim samym Bugu jak mazowiecki czy Radom na takiej samej Wiśle odłowów gospodarczych nie ma? Albo te okręgi NIE prowadzą racjonalnej gospodarki albo OM wciska nam kit. pkt.20 o brygadach rybackich i częstotkiwości No q.....a co to są informacje wrażliwe??? Mam w pracy do czynienia z różnymi informacjami (nie tylko dostępnymi w mediach) ale jeszcze o informacjach wrażliwych nie słyszałem. A jeśli nie jestem wrażliwy i te wszystkie dane swobodnie przyjmę na klatę? to co?OM udostępni mi? Darku .Sprawa jest prosta bo Radom i Siedlce prowadzą racjonalna gospodarką rybacką za pomocą wędek a Mazowsze za pomocą rybackich nażędzi i wędek. Dla ustawodawcy wędkarz to też rybak. |
||||
dariuszkrystosiak
24 stycznia 2012 08:45 | |||
I jeszcze link który podałeś i odpowiedzi że informacje o rybakach,ilości sieci i terminach są to informacje wrażliwe ?Wygooglałem co to jest: Dane wrażliwe, dane sensytywne – termin potoczny, nie występujący w ustawie o ochronie danych osobowych, oznaczający grupę szczególnie chronionych danych osobowych.Za takie dane ustawa o ochronie danych osobowych uznaje informacje dotyczące: pochodzenia rasowego lub etnicznego, poglądów politycznych, przekonań religijnych lub filozoficznych, przynależności wyznaniowej, partyjnej lub związkowej, stanu zdrowia, kodu genetycznego, nałogów lub życia seksualnego, skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym. Czy mógłby mi ktoś wskazać (np. kolega Antoni) do której grupy należałoby podciągnąć dane o brygadach rybackich? |
||||
|
24 stycznia 2012 09:20 | |||
Skora widzisz takie rzeczy to czemu nie powiadamiasz o tych faktach PSS? |
||||
|
24 stycznia 2012 09:25 | |||
Skora widzisz takie rzeczy to czemu nie powiadamiasz o tych faktach PSS? Widzę rzeczy które widzą wszyscy. Mam donosić na "kolegów"! :) W obcym terenie próbowałem dzwonić na policję, zostałem zbyty tekstem: chłopaki są teraz na jeziorach... Co to jest PSS? Poza tym boję się, bo bardzo łatwo znaleźć moją gębę w internecie i rozpoznać w naturze. |
||||
Konrad
24 stycznia 2012 09:37 | |||
Skora widzisz takie rzeczy to czemu nie powiadamiasz o tych faktach PSS? Widzę rzeczy które widzą wszyscy. Mam donosić na "kolegów"! :) W obcym terenie próbowałem dzwonić na policję, zostałem zbyty tekstem: chłopaki są teraz na jeziorach... Co to jest PSS? Poza tym boję się, bo bardzo łatwo znaleźć moją gębę w internecie i rozpoznać w naturze. Rozumiem Twoje obawy. Jednak jak zadzwonisz i dyżurny ponownie Ciebie zbędzie to poproś Pana o podanie danych - stop. Imię, Nazwisko, nr służbowy, jednostka. Napisz do jego komendanta z pytaniem dlaczego nie raegują jak łamane jest prawo. Twoje dane są bezpieczne a Panowie mają problem. To bardzo bije w ich statystyki, a prokurator to sprawdza. Jeszcze jedno nie nazywaj przestępców kolegami. Uważam że ten wątek powinien być prowadzony w innym temacie a nie o zakazie łowienia z łodzi. pozdrawiam, Konrad |
||||
Aleksander Domański
24 stycznia 2012 18:08 | |||
| Darku Kaziu zapraszam na zebranie 4. Tam prezes koła i wice prezes ZOPZW w jednaj osobie powinien wytłumaczyć się z decyzji zarządu. Może od niego dowiesz się co to są dane wrażliwe.
Spróbujmy sprawę zakazu odkręcić w 2013r Na zebraniach można coś osiągnąć. Ja zawsze idę z pakietem wniosków na piśmie. |
||||
|
25 stycznia 2012 08:33 | |||
| Co robią japońscy rybacy jak wyciągną puste sieci?
Zarzucają jeszcze raz. A polscy? Robią zebranie. Jestem z Legionowa, gdzie jak zaczęli się modlić na zebraniach, przestałem chodzić, tylko przepisałem się do 5-tki, a jak wygrałem łódkę do 4-ki, bo w "ich" przystani ją trzymam. Może się wybiorę na zebranie, kiedy ono? |
||||
Aleksander Domański
02 lutego 2012 09:10 | |||
| Sprawa terminy zebrania jak do tej pory jest uznana za dane wrażliwe .Ostatni wpis na stronie koła pochodzi z czerwca. :( | ||||
dariuszkrystosiak
02 lutego 2012 09:28 | |||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum