Logowanie

Zarejestruj się

chłodnym okiem

Dodaj odpowiedź

chłodnym okiem  
  pepe2

Od: 2010-07-14

14 lipca 2010 22:28  
Przepraszam,piszę "chłodnym okiem" ale z pewnością nie jest to chłodne spojrzenie na największą i jedyną organizację wędkarską.Powiem szczerze,nie zacząłem jeszcze wędkowania na dobre a już mam dość.Odżyły we mnie tradycje rodzinne,fakt że dość późno i może dlatego śp. tata już nie zdażył wtajemniczyć mnie we wszystkie tajniki relaksu z wędką .Muszę samodzielnie przecierać szlaki.I na samym wstępie kompletne rozczarowanie.Mam kartę wędkarską,wybieram się na kilkanacie dni w Bory Tucholskie i nie wiem gdzie ,komu zapłacić za możliwość wędkowania na kawałku rzeki Brdy lub na kanale Brdy.
Ludziee!! Czy naprawdę nikt w całej Polsce nie jest w stanie stworzyć mapy na której będzie widać do kogo należy jakiś kawałek wody? Spędziłem popołudnie w internecie z atlasem w ręce i nie mogę się dowiedzieć.Napisalem maila do okręgu PZW który (jak mi się wydawało) obejmuje zasięgiem ten odcinek rzeki.Nestety.Uprzejma odpowiedź brzmiała"to nie nasz okręg,nie potrafimy pomóc".Porażająca bezradność.I ignorancja.Sie będzie pytał,niech sie sam dowie.Nie nasze i poszedł sobie.Już samo dzielenie wód na okręgi, właścicieli,porozumienia itp. uważam za wytwór paranoika,ale już pomijam to.Może jako długoletni członkowie jesteście przyzwyczjeni ale dla mnie to jest chore.Tylko dlaczego na jakiejkolwiek stronie PZW nie mogę znaleść potrzebnej informacji? Podstawowej informacji!Myślę że szkoda moich nerwów i czasu.Mandat czy też sąd grodzki za wędkowanie bez koniecznych opłat w ogólnym rozrachunku straconych nerwów i czasu i tak wyjdzie na plus.Dzielcie się wodami,róbcie granice,drutem kolczastym przegradzajcie rzeki i jeziora...Powodzenia!

arnie

Od: 2008-09-24

15 lipca 2010 08:03  
Nie jest możłiwe stworzenie mapy wód całej Polski z podziałem na właścicieli. Wody zbyt często przechodzą z rąk do rąk. Dzierżawy sa na 5 lat. Często RZGW je wypowiada więc dzisiaj woda jest jednego jutro drugiego.

Podział na okręgi to taki sam podział jak na właścicieli. Jest demokracja więc nie ma juz wspólnego Państwowego.

sikawka

Od: 2010-01-30

15 lipca 2010 17:37  
Napisał bym co jest niemożliwe...... ale się powstrzymam bo znowu wywołam larum.
Wystarczy jeden przepis który nakaże dzierżawcy zgłoszenie takiego łowiska do stworzonego rejestru łowisk z danymi a dodatkowo oznakowanie go tablicami przy drogach dojazdowych, przeprawach itp.
Nie zarejestruje ? Straci dzierżawę, zapłaci karę itp.  a do tego klientów (wędkarzy) i pójdzie z torbami. Ot wolny rynek i demokracja.
W innych krajach jokoś sobie z tym radzą..... 

proton

Od: 2009-02-07

15 lipca 2010 18:05  
Tak - nie jest możliwe stworzenie mapy z podziałem na właścicieli. Ale PZW ( cyli wszyscy wędkarze tego Stowarzyszenia dzierżawią wody , przedewszystkim państwowe i te wody powinny być dokładnie opisane wraz z dokładnymi mapkami każdego Okręgu. Tylko lenistwo i dyletanctwo pod hasłem :..{ "czy się robi , czy się leży" } w Zarządach Okręgów doprowadza do chaosu brakiem informacji. To jest robione rozmyślnie , bo w ogólnym bałaganie trudno znaleść winnych i łatwiej o przekręty.
Mylisz się - jest wspólne państwowe, bo wszyscy dzierżawimy od Państwa. Okręgi nie są właścicielami wód i nie mogą czuć się jak prywaciarze. Są one częścią całości Związku i podlegają pod ZG. Muszą skończyć z bezprawnym " szarogęsieniem " się na wodach wspólnych a tylko przez nich gospodarowanych dla wspólnego dobra.
Pozdrawiam.

szymon_2003

Od: 2009-01-07

16 lipca 2010 14:12  
Rzecznik prasowy PZW - ROK 2006
Prezydium ZG PZW, obradujące pod przewodnictwem prezesa Eugeniusza Grabowskiego w dniu 1 lipca br. w Warszawie przyjęło w sprawie ogólnych zasad funkcjonowania łowisk specjalnych PZW oraz uchwałę w sprawie oznakowania wód użytkowanych przez PZW. Wprowadzono trzy kategorie łowisk specjalnych PZW. Będą to łowiska komercyjne, łowiska ochronne i łowiska licencyjne, zaś w uchwale określono, jakie ustalenia powinny być przyjmowane przy tworzeniu łowisk specjalnych przez zarządy okręgów PZW, gdzie mogą być utworzone łowiska i na jakich zasadach finansowych, a także jak będą oznakowane. W uchwale dotyczącej oznakowania wód użytkowanych przez PZW stwierdzono, że każdy zbiornik wodny, będący własnością PZW lub prawnie przez niego użytkowany – jezioro, rzeka, staw zaporowy, retencyjny, glinianka, torfiarka, wody powyrobiskowe i inne – przeznaczone do wędkowania, użytkowane w sposób trwały lub czasowy przez PZW, podlegają oznakowaniu w sposób umożliwiający ich identyfikację przez wędkujących. W uchwale określono wzory i kolorystykę oznakowań. Członkowie Prezydium ZG zaapelowali do członków PZW o udział w przygotowaniu oznakowań oraz o ochronę tablic przez kradzieżą i zniszczeniem.
bez komentarza j.k 

szymon_2003

Od: 2009-01-07

16 lipca 2010 19:51  

Uchwała nr 23

Prezydium Zarządu Głównego Polskiego Związku Wędkarskiego

z dnia 1 lipca 2006 r.w sprawie oznakowania wód użytkowanych przez Polski Związek
Wędkarski

Na podstawie § 29 pkt 10 Statutu Polskiego Związku
Wędkarskiego, w nawiązaniu do

Uchwały XVIII KZD PZW -pkt 11.3,5,6 z wniosku Komisji
Zagospodarowania i Ochrony

Wód ZG PZW, Prezydium Zarządu Głównego PZW zatwierdza:

Oznakowanie wód użytkowanych przez Polski Związek Wędkarski  
W celu czytelnego i jednoznacznego oznakowania wód będących
w użytkowaniu PZW ustala się co następuje.

§l Każdy zbiornik wodny, będący własnością PZW lub prawnie
przez niego użytkowany -jezio

ro, rzeka, staw zbiornik zaporowy, retencyjny, glinianka,
torfianka, wody powyrobiskowe i

inne -przeznaczone do wędkowania, użytkowane w sposób stały
lub czasowy przez Polski

Związek Wędkarski, podlegają oznakowaniu w sposób
umożliwiający ich identyfikację przez

wędkujących.

§2 We wszystkich jednostkach organizacyjnych PZW, wprowadza się
następujące ujednolicone

oznakowanie.

l. Znak w kształcie prostokąta, o wymiarach co najmniej 400
na 350 mm
w kolorze:

niebieskim -oznaczający wodę nizinną,

żółtym -oznaczający wodę górską,

białym -oznaczający inne łowiska,

czerwonym -oznaczający zbiornik wyłączony z wędkowania.

2. Na w/w prostokącie umieszczone jest logo PZW, nazwa
zbiornika i nazwa Okręgu PZW

użytkującego zbiornik, a także w miarę możliwości granice
użytkowania zbiornika. W przy-

padku zbiornika zamkniętego -cały zbiornik, w przypadku
rzeki -liczba km długości brzegu.

logo PZW -w lewym, górnym rogu prostokąta, wpisane w pole

.i kwadratu, o boku nie mniej szym, niż 150 mm,

nazwa Okręgu PZW

( nr telefonu kontaktowego) -w prawym górnym rogu
prostokąta, literami o wysoko-

i ści nie mniejszej niż 50 mm,

2 nazwa zbiornika -wyśrodkowane, w dolnej części prostokąta, literami o
wysokości dostosowanej do długości nazwy zbiornika, obrębu ochronnego lub
hodowlanego. 

-inne
ważne informacje dotyczące zbiornika,

logo PZW oraz litery napisów -w kolorze czarnym

§3 Wyszczególnione wyżej oznakowanie powinno być wykonane w sposób trwały
i estetyczny, umieszczone w widocznym miejscu, na przedmiocie trwałym -słup,
płot, kamień, tablica, - możliwie jak najbliżej zbiornika.

Oznakowanie
powinno być tak wykonane, by nie było narażone na szybkie zniszczenie. Znaki
należy umieszczać po uprzednim otrzymaniu zgody właściciela gruntu lub
przedmiotu, na którym oznakowanie ma zostać umieszczone.

§4 Okręgi PZW ustalą częstotliwość oznakowania wód PZW, z uwzględnieniem
zasady, że każ- dy zbiornik zostaje oznakowany, w zależności od wielkości
zbiorników, ich dostępności czy długości -w przypadku rzek. 

Na wodach granicznych poszczególnych Okręgów PZW, zostaną ustalone
wspólne znaki roz- graniczające -uwzględniające granice użytkowania
poszczególnych okręgów PZW.

§5W przypadkach innych niż wymienione w §2 pkt. l, stosuje się
oznakowania wynikające z odpowiednich przepisów i aktów prawnych -np. obwód
ochronny, obręb hodowlany, itp. 

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

20 lipca 2010 07:02  
Bardzo dziękuję za przytoczenie tych dokumentów, bo to prawda, że zgodnie z przepisami panstwowymi wszystkie wody powinny być oznakowane przez ich użytrkowników. Niestety, mimo wydatkowania sporych kwot na ten cel, nadal nad wodami nie widzimy tablic z informacjami o uzytkownikach wod. Powód jest b. prosty. Nad rzekami wszystko co może się przydać okolicznym mieszkańcom trafia od razu w ich ręce i śladu nie ma. Nie można przecież przy każdej tablicy postawić policjanta. Może więc w przyszłości, jak zmieni sie kultura ogólna i wzrośnie szacunek dla mienia wspólnego to nauczymy się szanować i taki drobiazg, jak tabliuca, która ułatwia życie innym. Przy tej okazji PZW już wielokrotnie postulował do Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej by ten zobowiązał dyrektorów RZGW do publikowania na swoich stronach int. wykazu obwodów rybackich z podaniem danych ich użytkowników lub właścicieli. Jak dotąd nie udało się tego wykonać, a w naszym przekonaniu skoro Skarb Państwa nadal jest właścicielem wiekszośći wód to powinien posiadać elektroniczną bazę danych dotycząca ich użytkowania.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi