Logowanie

Zarejestruj się

amatorskie łowienie z motorówki

Dodaj odpowiedź

amatorskie łowienie z motorówki  
  Krzysztof

Od: 2010-09-14

14 września 2010 13:11  
Dzień dobry,
Posiadam łódź motorową, o mocy 135KM, do celów rekreacyjnych
zarejestrowaną
w Związku Motorowodnym, oznakowaną, spełniającą wszelkie
wymagania
żeglugowe, posiadam odpowiednie uprawnienia żeglugowe.
Pytanie:
czy mogę z tej łodzi amatorsko wędkować? Oczywiście nie w strefie
ciszy,
rezerwatu, itp.  Mam kartę wędkarską i doraźnie wykupione zezwolenia
na dany
akwen.
Będę wdzięczny za informację ponieważ spotykam się z ze sprzecznymi
opiniami
patroli kontrolnych w tej sprawie.
Z powazaniem, K.Wojciechowski

arnie

Od: 2008-09-24

15 września 2010 08:06  
z tego co znalazłem w necie to trzeba mieć na nią druga rejestrację jako łódź do połowu ryb ponieważ z łodzi zarejestrowanej do rekreacji nie można wędkować. Zobacz artykuł.  

Dariusz Dylewski

Od: 2007-11-14

15 września 2010 08:28  
arniez tego co znalazłem w necie to trzeba mieć na nią druga rejestrację jako łódź do połowu ryb ponieważ z łodzi zarejestrowanej do rekreacji nie można wędkować. Zobacz artykuł.
<fieldset>Czyli łodzią zarejestrowana do wędkowania nie można pływać rekreacyjnie?</fieldset><fieldset>Według mnie ważna jest rejestracja łodzi. W RAPR pisze że łódź ma być zarejestrowana zgodnie z obowiązującymi przepisami, ale nie pisze że ma być zarejestrowana jako łódź wędkarska. Motorówka jest łodzią zarejestrowaną zgodnie z przepisami i tego się trzymajmy.</fieldset>

Krzysztof

Od: 2010-09-14

15 września 2010 09:35  
Biuro Ochrony Środowiska, Prezydenta Miasta St. Warszawy(starostwo) poinformowało mnie, że  nie jest dopuszczalne podwójne rejestrowanie łodzi jako jednoczesnie rekreacyjnej (w którymś związku) i do amatorskiego połowu ryb(w starostwie) poniewaz może to rodzić b. niekorzystne skutko prawne i finansowe dla właściciela łodzi, w pewnych sytuacjach.  

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

15 września 2010 11:55  
Kolega ma łódkę na Zegrzu nie zarejetrowaną jako wędkarska ale jako jacht motorowy,no taki duży trochę z motorkiem 150Km.Łowimy z tej łódki,bylismy kontrolowani pzrez Policję i nikt nigdy się nie czepiał.  

Krzysztof

Od: 2010-09-15

15 września 2010 17:30  
dariuszkrystosiakKolega ma łódkę na Zegrzu nie zarejetrowaną jako wędkarska ale jako jacht motorowy,no taki duży trochę z motorkiem 150Km.Łowimy z tej łódki,bylismy kontrolowani pzrez Policję i nikt nigdy się nie czepiał.
 dzięki, to dobra wiadomość ale policja jest raczej na poziomie i zajmuje się raczej bezpieczeństwem. Gorzej z innymi mądralami-kapralami niewyżytymi z armii rybackiej;)

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

15 września 2010 19:31  
Krzysiek,2 czy 3x kontrolowała nas Policja i nigdy się nie czepiali.Sprawdzili papiery łódki,alkomat,karty wędkarskie i dziękuje-do widzenia.  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

17 września 2010 08:41  
temat ten poruszany był na łamach WW przez red. Andrzeja Zielińskiego i tam można kierować to pytanie. Dla mnie sprawa jest jasna, co dzieje się na wodach żeglugowych określa ustawa o żegludze, a co na wodach śródlądowych, gdzie uprawia się amatorski połów ryb określa ustawa o rybactwie śródlądowym. A tam zapisy sa jasne i wyraźne;
USTAWA
z dnia 21 grudnia 2000 r.
o żegludze śródlądowej.
(Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 43)
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 1. 1. Ustawa reguluje sprawy związane z uprawianiem żeglugi na wodach śródlądowych uznanych za żeglowne na podstawie przepisów Prawa wodnego, zwanych dalej "śródlądowymi drogami wodnymi".
Art. 29. 1. Statek może być dopuszczony do żeglugi po uzyskaniu świadectwa zdolności żeglugowej stwierdzającego, że statek odpowiada wymaganiom określonym w art. 27 pkt 1-4. W świadectwie tym określa się również skład i kwalifikacje załogi niezbędne do bezpiecznej żeglugi.
2. Dla statku używanego do przewozu ładunków o nośności 15 t i większej, do przewozu więcej niż 12 osób oraz dla statku przeznaczonego do holowania lub pchania - wydaje się świadectwo zdolności żeglugowej odpowiadające wymaganiom przepisów obowiązujących we Wspólnotach Europejskich.
3. Dla statku niewymienionego w ust. 2 wydaje się uproszczone świadectwo zdolności żeglugowej.
4. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do statku:
1) używanego wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji bez napędu mechanicznego lub o napędzie mechanicznym o mocy silników mniejszej niż 75 kW,
2) innego niż wymieniony w pkt 1 bez napędu mechanicznego o iloczynie długości i szerokości nieprzekraczającym 20 m2 lub o napędzie mechanicznym o mocy silników do 20 kW,

Art. 38. 1. Członek załogi statku jest obowiązany posiadać żeglarską książeczkę pracy, stwierdzającą przebieg pracy na statkach żeglugi śródlądowej.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do załóg statków przeznaczonych lub używanych do uprawiania sportu lub rekreacji, w tym do amatorskiego połowu ryb, oraz statków używanych do połowu ryb na innych wodach śródlądowych niż określone w art. 1 ust. 1.
Ustawa
z dnia 18 kwietnia 1985 r.
o rybactwie śródlądowym.

Art. 20. 1. Rybackie narzędzia i urządzenia połowowe może posiadać wyłącznie uprawniony do rybactwa, z wyjątkiem osób prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu tymi narzędziami i urządzeniami.
2. Sprzęt pływający służący do połowu ryb podlega obowiązkowi oznakowania i rejestracji.
3. Rejestrację sprzętu, o którym mowa w ust. 2, prowadzi starosta.
3a. Oznakowanie sprzętu pływającego służącego do połowu ryb powinno zawierać numer rejestracyjny składający się z dwuliterowego oznaczenia województwa, myślnika, trzyliterowego oznaczenia powiatu, myślnika, czterocyfrowej liczby od 0001 do 9999 odpowiadającej kolejnemu numerowi wpisu do rejestru oraz litery "R" - oznaczającej uprawnionego do rybactwa albo "A" - oznaczającej sprzęt pływający służący do amatorskiego połowu ryb.

Krzysztof

17 września 2010 19:43  
fajnie ale nie na temat  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

18 września 2010 07:05  
Kolego Krzysztofie, dokładnie na temat, ale dla myślących, a nie kombinujących. Z przepisów jasno wynika, że dla celów rekreacyjnych lub do amatorskiego połowu ryb można używac tylko łodzi, które podlegają rejestracji w starostwach do tych właśnie celów, a nie każdego statku, byle miał jakąś tam rejestracją na burcie a pod pokładem czy za rufą np. 135 KM.  

Krzysztof

18 września 2010 10:16  
dziękuję za pouczenie ale nie masz racji. Mam rejestrację w PZMotorowodnym  i łowię.  Starostwo twierdzi, ze mogę. I że nie mogę miec drugiej rejestracji. Obecna wystarczy. Przepisów jest wiecej niz Ci się wydaje.Nie rozwijam dalje watku bo mi się nie chce.Polecam zasygnalizowany  wczesniej artykuł.
Jesli chodzi o mnie, to mam juz pełną jasnośc w temacie. Mam tez wydruk wszystkich przepisów i jestem przygotowany na dyskusje akademickie z wszelkimi kontrolerami na wodzie.A kontrolerów jest już więcej niż ryb. Pozdrawiam, K

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi