| Opłaty a uczestnictwo w zawodach . | ||||
|
lipiec Od: 2009-03-06 Posty: 28 |
04 grudnia 2010 15:12 | |||
| Mam takie pytanie , a mianowicie jeżeli nie chcę odchodzić z koła i opłacę składkę członkowską , a opłatę na wędkowanie wykonam w innym okręgu to czy nie mając pozwolenia na łowienie w macierzystym okręgu mojego koła mogę brać udział w zawodach i imprezach tego koła mimo braku takowych opłat ? Jak to jest ? Prosił bym o rzeczowe odpowiedzi bo wielu to różnie interpretuje . | ||||
Jerzy Kowalski
Od: 2008-11-20 Posty: 444 |
04 grudnia 2010 16:09 | |||
| Dość dziwaczne postępowanie, ale skoro taki pomysł się ulęgł, to czemu nie? Można i tak ....
Po pierwsze, w innym okręgu wniesie Pan SKŁADKĘ OKRĘGOWĄ (nie "opłatę na wędkowanie"), w związku z czym uzyska Pan uprawnienia do wędkowania w tym okręgu (ale zapewne już nie w ramach "porozumień" tegoz okregu, bo porozumienia dotyczą zazwyczaj tych członków PZW, którzy wnoszą składkę członkowską w jednym z kół okręgu, czyli w pełni współfinansują działalność okręgu). Niewnosząc składki okregowej w swoim okręgu nie ma Pan uprawnień do wędkowania w okręgu, w którym jest Pan członkiem. Po drugie - bedąc członkiem okręgu może Pan uczestniczyć we wszystkich imprezach i zawodach, które sobie zorganizujecie jako koło czy okręg w ramach działalności statutowej (szachowych, lekkoatletycznych, w ogniskach, spotkaniach, szkoleniach), z wyjątkiem tych zawodów i imprez, które polgają na łowieniu ryb i w związku z tym wymagają posiadania uprawnień do połowu ryb. Po trzecie - nie ma co "interpretować", trzeba przeczytać. Na tej stronie, w dziale "Sport PZW", w II Dziale Zasad Organizacji Wedkarskiego Sportu Kwalifikowanego w PZW jest napisane jasno i wyraźnie: 2.1.3. Uczestnik zawodów powinien posiadać uprawnienia do wędkowania zgodnie z rodzajem łowiska, na którym odbywają się zawody. Organizator zawodów na wodach innych użytkowników niż PZW jest zobowiązany do zapewnienia możliwości nabycia uprawnień zawodnikom. Zawody inne niż zaliczane do sportu "kwalifikowanego" podlegają takim samym zasadom jak normalne łowienie ryb, więc posiadanie uprawnień do połowu ryb jest konieczne. Takie uprawnienia w opisanej przez Pana sytuacji mogą wynikac z wniesienia na przykład okresowej składki okręgowej na okres odbywania zawodów w Pana "macierzystym okregu", w którym nie wnosi Pan składki okręgowej całorocznej .... innym rozwiązaniem mogłoby być zawarcie przez organizujących zawody tej kwoty składki czy opłaty w opłacie startowej, ale pewnie w kole można się spodziewać, że większość uczestników będzie miała stosowne uprawnienia do połowu , więc rozwiązanie byłoby niepraktyczne... Mam nadzieję, że uzna Pan tę odpowiedź za rzeczową. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum