Logowanie

Zarejestruj się

Zezwolenia

Dodaj odpowiedź

Zezwolenia  
  dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

27 grudnia 2010 14:44  
Może jakaś osoba "mądra inaczej" mogłaby wyjasnić mi (i innym wędkarzom też,przy okazji) jak wejść w posiadanie wymaganego zezwolenia np. w okręgu słupskim które uprawnia do wędkowania przez dni 7?
1.Okręg słupski ma tylko zezwolenia na 1-3 i 14 dni.
2.Po wszystkie zezwolenia dłuższe niż dni 3 trzeba być osobiście.Załóżmy że jadę 01 stycznia w sobotę na trocie i chcę być dni 7,niema na 7?dobra,chcę na 14 ale .......ani w sobotę ani w niedzielę 02 stycznia takiego zezwolenia nie zdobędę bo nie ma gdzie.Czy mogę łowić bez?
To jest oczywiście sytuacja hipotetyczna bo nie wybieram się na trocie ale już ten temat poruszałem ale odpowiedzi nie znam w dalszym ciągu więc pozwolę sobie temat jeszcze raz poruszyć.
Ktoś wymyślił że więcej niż 3 dni zezwolenie można tylko w danym okręgu zdobyć.
Co ma zrobić wędkarz jadący na tygodniowy urlop na drugi koniec Polski i zaczynający urlop od soboty?
Przy dobrym rozeznaniu okolicy w posiadanie zezwolenia 7 dniowego może wejść w poniedziałek pewnie ok. południa.Czy może łowić w sobotnie popołudnie,całą niedzielę i poniedziałkowy świt?
Jeśli nie to znaczy że ustalając takie zasady ktoś nie pomyślał,a może ten kto wpadł na ten szatański pomysł wyjaśni wędkarzom jak to zrobić?

Paweł Siwczyński

Od: 2009-04-23

27 grudnia 2010 21:41  
Witam, do tego co napisałeś jest tylko jedna rada skoro jedziesz na drugi koniec polski czy gdzie kolwiek dalej to robisz wszystkim bardzo dobrze znany przelew na konto danego okręgu a na druku piszesz datę od kiedy do kiedy, przecież to logiczne że skoro zamierzasz jechać w sobote to nie pojedziesz w piątek tylko po to żeby zezwolenie wykupić, pozdrawiam  

szymon_2003

Od: 2009-01-07

27 grudnia 2010 22:01  
dariuszkrystosiak - nie ma zadnego problemu właśnie jedna z osób  "mądra inaczej" udzieliła wyczerpujacej odpowiedzi .  Na ul. Twardej myśla tak samo . to jest porazajace i przerazajace  

dariuszkrystosiak

27 grudnia 2010 22:28  
Siwczyński PawełWitam, do tego co napisałeś jest tylko jedna rada skoro jedziesz na drugi koniec polski czy gdzie kolwiek dalej to robisz wszystkim bardzo dobrze znany przelew na konto danego okręgu a na druku piszesz datę od kiedy do kiedy, przecież to logiczne że skoro zamierzasz jechać w sobote to nie pojedziesz w piątek tylko po to żeby zezwolenie wykupić, pozdrawiam
 Nic z tego w przypadku chęci połowu przez 7 dni.Aby takie zezwolenie 7 dniowe uzyskać musisz się zgłosić
do okręgu gdzie chcesz łowić.

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

27 grudnia 2010 22:41  
Do szymon_2003. Czy na Twardej  jest klub PZW  o nazwie Twardogłowi , bo by można im zorganizować potańcówkę z okazji nie przemyślanych decyzji , tylko bez dopalaczy .Serdecznie pozdrawiam  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

28 grudnia 2010 10:20  
Co do okręgu PZW w Słupsku to najlepiej poszukiwac mądrej odpowiedzi na stronie Słupska lub telefonicznie w ZO PZW Słupsk. Co zaś tyczy ogólnych zasad, to ZG PZW ustanowił zasadę, że zezwolenia 1 i 3-dniowe można uzyskac poprzez wpłatę na konto okręgu wydającego zezwolenia, natomiast na inne okresy np. 7 lub 14 dni to przepisy w tej sprawie maja wydać okręgi, ale takie zezwolenia ma być wydane na oryginalnym druku i ze znakiem hologramu. Wystarczy więc wizytę w Słupsku rozpocząć od odwiedzin w jakimś kole lub w okręgu i tam dokonac odpowiednich formalności. Podobnie zresztą, jak w innych okręgach.  

dariuszkrystosiak

28 grudnia 2010 11:07  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszCo do okręgu PZW w Słupsku to najlepiej poszukiwac mądrej odpowiedzi na stronie Słupska lub telefonicznie w ZO PZW Słupsk. Co zaś tyczy ogólnych zasad, to ZG PZW ustanowił zasadę, że zezwolenia 1 i 3-dniowe można uzyskac poprzez wpłatę na konto okręgu wydającego zezwolenia, natomiast na inne okresy np. 7 lub 14 dni to przepisy w tej sprawie maja wydać okręgi, ale takie zezwolenia ma być wydane na oryginalnym druku i ze znakiem hologramu. Wystarczy więc wizytę w Słupsku rozpocząć od odwiedzin w jakimś kole lub w okręgu i tam dokonac odpowiednich formalności. Podobnie zresztą, jak w innych okręgach.
 Telefonicznie dowiedziałem się że 7 dniowych zezwoleń nie ma.W moim pierwszym poście nie chodzi tylko o Słupsk,chodzi o możliwości wejścia w posiadanie zezwolenia 7 dniowego w sobotę lub niedzielę a takiej możliwości oczywiście nie ma.Z tego co wiem zdecydowana większość wędkarzy zaczyna urlopy od poniedziałku i rusza oczywiście w sobotę na ryby.Czy to znaczy że przez weekend nie łowią bo nie mają zezwolenia?Więc zakładając że PZW powinno ułatwiać to nie jest dobra droga.

29 grudnia 2010 07:03  
Podstawą do opracowania wzorów zezwolenia jest uchwała ZG PZW nr 68 z dnia 29.10.2010, którą publikowalismy w portalu po posiedzeniu ZG. Tam są wymienione zezw. 7-dniowe, jako możliwe do wprowadzenia przez okregi. Ale nikt tym sposobem nie narzucił okręgom, jakie zezwolenia mają one wprowadzać na swoim terenie. Ja zgadzam się z tym argumentem, iż PZW, a w tym przypadku okręgi PZW jako gospodarze rybaccy powinni ułatwiać wedkarzom możliwość wędkowania poprzez stworzenie jasnego i prostego systemu dostępności do zezwoleń. Myślę, że po okresie pewnego zamieszania, jak to zwykle bywa po tak głebokiej reformie, wszystko sie ułoży i unormuje, ale teraz trzeba się kontaktować z poszczególnymi okręgami i zugadniać lub dowiadywać się, jakie są możliwości uzyskania stosownego i wygodnego zezwolenia.  

dariuszkrystosiak

30 grudnia 2010 12:38  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszMyślę, że po okresie pewnego zamieszania, jak to zwykle bywa po tak głebokiej reformie, wszystko sie ułoży i unormuje, ale teraz trzeba się kontaktować z poszczególnymi okręgami i zugadniać lub dowiadywać się, jakie są możliwości uzyskania stosownego i wygodnego zezwolenia.
Do tej pory teoretyzowałem ale teraz mam jasność.Musimy z kolegą podjechać do niego na działkę w ok. Rypina a że czynność którą mamy wykonać zajmie nam nie więcej niż 1h to zdecydowaliśmy że idziemy na okonie na lód.Jezioro należy do okręgu toruńskiego więc kilka minut temu dzwoniłem do ZO.
Przedstawiłem sutuację tzn. że wybieram się na ryby 8 i 9 stycznia i gdzie mogę zdobyć zezwolenie.
Bardzo miła osoba wyjaśniła mi że nie ma możliwości zrobienia przelewu i trzeba osobiście ale uprzedzła mnie że w sobotę i niedzielę jest to niemożliwe.Być może w ZR Grzmiąca mógłbym takie zezwolenie zdobyć ale nie o 7 rano a co do godzin późniejszych nie była pewna czy będzie ktoś na miejscu.
Nie będę brał dnia urlopu żeby jechać do Torunia w piątek (bo mi na początku roku nie dadzą) i teraz pytanie do rzecznika:
Nie mając żadnych możliwości zdobycia zezwolenia jak wybrnąć z takiej sutyacji? 

31 grudnia 2010 19:48  
I tu się zaczyna PZW jako stowarzyszenie, które podjęło się jako rybacki uzytkownik wód świadczyć usługi w zakresie umożliwiania amatorskiego połowu ryb wędką. Za roczne  składki wnoszone na ochronę i zagospodarowanie wód członek PZW otrzymuje prawo do korzystania z wód użytkowanych przez PZW potwierdzone zezwoleniem całorocznym. Zezwolenia okresowe się  kupuje za określoną opłatę i firma rybacka, jaką w tym przypadku jest PZW ma obowiązek umożliwić dostęp do tego towaru. Może oczywiście rozróżniać klientów, jakimi są członkowie PZW i osoby niezrzeszone, ale musi zapewnić im dostęp (zakup) odpowiedniego zezwolenia. Pora to zrozumieć ze wszystkimi konsekwencjami i myślę, że po takich pytaniach j.w. w końcu to dotrze do organizatorów tego co nazywamy gospodarką rybacką i wędkarską.  

dariuszkrystosiak

31 grudnia 2010 21:04  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni Kustusz Pora to zrozumieć ze wszystkimi konsekwencjami i myślę, że po takich pytaniach j.w. w końcu to dotrze do organizatorów tego co nazywamy gospodarką rybacką i wędkarską.
 Dotrzeć to już dotarło albo zrobi to w najbliższym czasie jednak wyjścia organizatorzy (czyt.okręgi) nie znajdą. Nikt,zupełnie nikt-żadne stacje benzynowe czy sklepy "alkohol 24h" rozprowadzał tego nie będzie bo zezwolenie jest bezpłatnym dodatkiem do pozostałych dokumentów i co taki właściciel stacji czy sklepu z tego może mieć?ano nic.Wiem że jeden z prywatnych dzierżawców rozprowadzał swoje licencję po sklepach wędkarskich i taki właściciel sklepu coś z tego miał a okręgi nic nie mogą zaoferować.Pomysł był,pomysł w życie wprowadzono ale jak rozwiązać problem dystrybucji to już o tym nikt nie pomyślał.Teraz to jeszcze pół biedy ale jak od maja wędkarze którzy  nie łowią na lodzie zaczną plątać się po kraju i będą mieli problemy,bo dlaczego mają nie mieć to będą dopiero wq.....ni i będą psy na okręgach i ZG wieszać.Wędkarz jadący na Mazury czy Kaszuby na tydzień czy dwa w czasie wakacji
jeśli nie znajdzie w najbliższym sklepie zezwolenia będzie zmuszony jechać gdzieś spod Kartuz np. do Gdańska,znaleźć siedzibę okręgu i pobrać zezwolenie-chyba będą mu wydawali przez szybę pancerną.

jarek1969

Od: 2009-03-01

06 stycznia 2011 17:57  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszPodstawą do opracowania wzorów zezwolenia jest uchwała ZG PZW nr 68 z dnia 29.10.2010, którą publikowalismy w portalu po posiedzeniu ZG. Tam są wymienione zezw. 7-dniowe, jako możliwe do wprowadzenia przez okregi. Ale nikt tym sposobem nie narzucił okręgom, jakie zezwolenia mają one wprowadzać na swoim terenie. Ja zgadzam się z tym argumentem, iż PZW, a w tym przypadku okręgi PZW jako gospodarze rybaccy powinni ułatwiać wedkarzom możliwość wędkowania poprzez stworzenie jasnego i prostego systemu dostępności do zezwoleń.
<fieldset>Panie Antoni! Czytając te słowa zaczynam sie zastanawiać, czy jest Pan wedkarzem czy jest Pan urzednikiem. Ton i styl wypowiedzi zywo przypomina mi wystapienia polityków, Rzecznika NFZ i tym podobnym. Proszę pamiętać, że to my wędkarze wybieramy Delegatów, aby oni nas i nasze interesy reprezentowali, a nie zakładali Kluby Kolesiów czy inne Partie Knowań. Czy Wy tam w ogóle zwracacie uwagę na szereg głosów niezadowolenia? Bo mnie wydaje się że traktujecie nas jako zwykłych szeregowych, którzy trochę posapią a i tak zrobią to co powie KK. </fieldset>

tomjas78

Od: 2009-08-23

06 stycznia 2011 20:57  
Kiedyś natrafiłem w Fordonie w Bydgoszczy na wędkarzy z połódnia Polski , którzy łowili na Wiśle . Przyjechali na zaproszenie swoich kolegów , a zezwolenia o dziwo mięli na 5 dni wykupione . Po chwili rozmowy powiedziałem im o paru istotnych szczegółach dotyczących odcinka rzeki na którym łowili , ale nie dawało mi spokoju te 5! dni . Spytałem się dlaczego tak akurat 5 dni gdzie wiadomym było , że nie ma zezwoleń na 5 dni . Okazało się , że pozwolenia kupowali w sklepie wedkarskim zaprzyjaźnionym z kołem z fordonu i opłata była obliczona z tygodniówki podzielonej na dniówki * razy 5 + na dobre piweczko i wszystko można złatwić .
Nie wiem po co się rozwodzicie nad tematem . każdy robi jak chce i kiedy chce. A władza na to pozwala . WAŻNE  ŻEBY KASA WPŁYWAŁA . NIE WAZNE ILE , JAK GDZIE I KIEDY . WAŻNE ŻEBY PŁYNĘŁA.

Stanisław Pomykała

Od: 2008-09-27

16 stycznia 2011 17:08  
Musze tu pogratulowac Z.O. strefy Dolnośląskiej że dogadali sie i mamy jednorodne Zezwolenie honorowane w tej ze strefie.Wątpliwości moje natomiast dotyczą tego że Z.O. Wrocław jako jedyny nie okreslił swych wód górskich a takowe posiada.Chodzi mi o rzeke Strzegomke która przepływa przez teren działania naszego Koła Strzegom Okręg Wałbrzych.Status jej zgodnie z zapisem w zezwoleniu nie jest jednoznacznie okreslony jako górska co budzi moje i moich kolegow wielkie zaniepokojenie.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi