| mandat | ||||
proton
Od: 2009-02-07 Posty: 399 |
22 stycznia 2011 17:30 | |||
| W/g nowej Ustawy o Rybactwie Śródlądowym można nałożyć mandat za: " Brak utrzymania czystości na stanowisku ".
Tu będzie pole do popisu dla służb kontrolujących i nabijanie kasy :(( . Jak można nałożyć mandat za w/w niby wykroczenie , kiedy nie jest dokładnie sprecyzowany ten punkt Ustawy. - Czy już "brakiem czystości " będzie : - rozdeptany niedopałek papierosa , złamana wypalona zapałka , zmięty papierek od cukierka , kilka zeszłorocznych suchych liści , nadgnita i spleśniała gałązka pozostawiona na brzegu przez ostatni przybór wody itp ?. A może dopiero wędkarz powinien być karany za nie usunięte na własny koszt 3 tony odpadów komunalnych wysypanych przez kogoś "b zaradnego " na jego sprawdzone i często używane stanowisko ?. Karający a szczególnie karany powinien dokładnie wiedzieć za co ma wyciągnięte pieniądze z kieszeni. |
||||
pirania2011
Od: 2011-01-14 Posty: 183 |
22 stycznia 2011 17:47 | |||
| Do Proton
Przeciż można sobie wybrać takie stanowisko gdzie w miarę będzie czyste , nikt nikogo nie zmusza aby siadał na wysypisku śmieci. Jestem jak najbardziej za karaniem pseudo wędkarzy którzy zaśmiecają środowisko. Kolego czy nie jest fajnie rozłożyć się na trawce ,ptaszki śpiewają , od czsu do czasu rybka weżmie ,wypije piwko a swoje śmieci weżmie i inne pozostałe po pseudo wędkarzach do worka i wyrzuci do kontenera koło domu. Proste zachowanie a nic nie kosztuje. Pozdrawiam |
||||
proton
22 stycznia 2011 18:03 | |||
| Pirania - masz rację. Tak drastycznie i teoretycznie poruszyłem ten temat - bo taryfikator kar powinien być dokładny i przejrzysty, aby wykluczuć wszelką korupcję i bezprawne mandaty. | ||||
|
Dyrekto Od: 2008-12-31 Posty: 136 |
22 stycznia 2011 18:14 | |||
| ale zazwyczaj kiedy przychodzisz na stanowisko to już jest syf , mało tego ten syf ciągnie się na każdym stanowisku ... ja sprzątam i kur .... ca mnie bierze kiedy naharujesz się jak wół zasyfisz swój samochód i za tydzień wchodzisz a tam gorzej niż było ! kiedyś powiedziałem że nawale wielką kupę wetknę papier toaletowy patykiem w sam środek z napisem teraz sobie posprzątaj i pojadę w .... a kiedy wrócę i dalej będzie ta kupa to ją sobie posprzątam bo będę wiedział że po mnie .... | ||||
pirania2011
22 stycznia 2011 18:17 | |||
| Do Proton
Nie sądzę aby wymierzyli Ci karę za ogryzek bądz za niedopałek czy wykałaczke w tych służbach taż są rozsądni ludzie. Natomiast proponował bym zwracac uwagę tym którzy bałaganią nad wodą , na pewno nie zostaniesz sam zawsze ktoś poprze tą uwagę. Takich trzebe bezwzględnie piętnować i eliminoeać z maszego środowiska wędkarskiego Pozdrawiam |
||||
proton
22 stycznia 2011 19:35 | |||
| Też tak sądzę, że nie wymierzą kary za niedopałek. Ale tylko tak mogę sądzić, bo nie wiadomo na jakiego talenta w interpretacji w/w przepisu się trafi a wtedy rzeczywistość może stać się b nieprzewidywalna. | ||||
aqq1
Od: 2009-01-10 Posty: 187 |
22 stycznia 2011 20:24 | |||
| Wymierzą,wymierzą.Zapłaciłem 50 zł za suche,sprzed kilku dni łuski po oprawionych rybach na moim stanowisku.dobrze że śmierdzące rybie łby i płetwy wcześniej wyzbierałem.Nie pomogły oświadczenia wędkarzy obok że wędkuję od paru godzin. | ||||
sikawka
Od: 2010-01-30 Posty: 68 |
22 stycznia 2011 21:14 | |||
| Pozwolicie koledzy, że się wyłamię...
Obserwując "SYF" jaki po sobie zostawiają wędkarze nie DZIWCIE się, że w końcu ktoś powiedział DOŚĆ ! Znacie przypowieść o kamieniu rzuconym przez tego co to bez winy ? Prosty przykład: Rzeka Pszczynka. Każdorazowo przy okazji zawodów zbiera się kilka-kilkanaście worków śmieci, x kilkadziesiąt zawodów rocznie do tego dochodzi coroczne sprzątanie. Koledzy z kilkusetmetrowego odcinka rzeki rocznie zbiera się nawet kilka ton tego SYFU !! (opakowania po zanętach, przynętach, reklamówki, puszki po piwie, plastikowe butelki, szmaty, papiery, szpule po żyłkach itd, itd, itd) Inną sprawą jest nadinterpretacja przepisów przez straż i inne organa ale sami zapracowaliśmy sobie na taki los. |
||||
|
Tomasz Od: 2010-01-21 Posty: 7 |
22 stycznia 2011 22:51 | |||
| Popieram incjatywę co do śmieci - jak przychodziśz na ryby zaczynasz wędkować nęcenie i podanie przynęty i siedzenie i bałaganienie. Same worki po zanętach i puszki po piwie. Łowisz napewno znajdziesz chwilę na pozbieranie śmieci wokół siebie . jak nie masz wolnej reklamówki przynajmniej na stosik.
Inna sprawa to brak kontroli - jeśli już ich nie ma od tak sobie może ktoś poda jakies możliowe nr. telefonów do odpowiednich komórek terytorialnych .Zawsze można by samemu zadzwonić jak ktos kłusuje lub wjeżdza do lasu samochpodem . Jestem z Katowickiego - mnóstwo psełdo wędkarzy twierdzi że jak tu na tym zbiorniku ktoś cię skontroluje to kaktus mu wyrośnie ( coś w tym jest kartę mam 3 lata teraz w ciągłości i jedna kontrola ;(.). Żeby nie było to porządni też są i napewno tu na forum to większość - przestrzegaja przepisów i sprzątają i ich pozdrawiam byle tak dalej . |
||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
23 stycznia 2011 09:04 | |||
| Karanie jak najbardziej bardzo surowe muszą być . Tylko jedno pytanie , kto te śmieci posprząta ? . Bo napewno nie ten co mandat wystawia , a ten który dostanie też będzie miał do gdzieś .
W zeszłym roku podsunąłem wątek do dyskusji na temat śmieci . A mianowicie , chodzi mi o czyn społeczny . Po krótce . Są wędkarze , którzy mają więcej czasu ( tak jak ja ) i mniej kasy , co chętnie pójdą nad wodę o posprzątają , wystarczy dwa trzy razy do roku . A ci co nie chcą sprzątać to np. 10 zł do pozwoleń , na wywóz i składowanie na wysypisku tego co ci pierwsi zebrali . Pewnie ten pomysł ma jakieś niuanse , ale dobrze dopracowany może ..... |
||||
sikawka
Od: 2010-01-30 Posty: 68 |
23 stycznia 2011 14:07 | |||
| Poniżej wstawiam linka jak to wygląda z tym "wędkarskim syfem" na rzece Pszczynce.
Więcej informacji znajdziecie na stronie Koła Nr 44 Pszczyna. http://www.pzw.org.pl/pszczyna/wiadomosci/27850/60/porzadki_nad_pszczynka |
||||
proton
23 stycznia 2011 14:28 | |||
| Dlaczego proponujesz tylko 10 zł. Lepiej będzie minimum 100zł i obligatoryjnie przydzielić każdemu stanowisko do sprzątania przynajmniej 2 razy w tygodniu. A w wolnej chwili zezwolić na odrobinkę wędkowania bez zabierania ryb :)) . Okoliczni mieszkańcy zamiast wyrzucać śmieci do lasu i przydrożnych rowów będą znosić je na co bardziej uczęszczane stanowiska wędkarskie. A potulny i głupi wędkarz zrobi z tym porządek i będzie pięknie w naszym Kraju. | ||||
|
23 stycznia 2011 15:43 | |||
| do proton
Jeżeli masz jakieś propozycje , to podziel sie z nami . A nie wiecznie negujesz wypowiedzi innych wędkarzy. Jest wiele akcji w Polsce tego typu np. coroczna akcja " Sprzatanie Świata " . Czyny społeczne sa powszechnie stosowane np. na pracowniczych ogródkach działkowych . Wiec to co napisałem nie jest żadną nowością . |
||||
pirania2011
24 stycznia 2011 07:21 | |||
| Ja sprzątam bo nie lubię obcowaś ze śmieciami i nikt mi nie powie że robię żle. Przy okazji zwracam uwagę innym niechlujnym użytkownikom terenów nadbrzeżnych. Tylko piętnowanie takich użytkowników powinno chociaż nie musi skutkować. Pozdrawiam | ||||
proton
24 stycznia 2011 20:52 | |||
| Kol Tomijas - Czyny społeczne są stosowane z własnej nieprzymuszonej woli ludzi biorących w nich udział.
Jak można spłodzić taką Ustawę, która sama w sobie jest groźbą i szantażem zmuszającym do pracy społecznej. Polska to nie hitlerowski obóz pracy. A wędkarz - to nie drugi Chrystus cierpiący za cudze grzechy. |
||||
|
24 stycznia 2011 21:12 | |||
| Do proton
No właśnie , bo tylko w Polsce może tak być , że wszyscy robią wszystko dla czystej korzyści . A w woli sprostowania . Na pracowniczych ogródkach działkowych , czyn wpisany jest w regulamin , a kto nie odpracuje ten płaci ( demokratyczna Polska od co. ) |
||||
proton
24 stycznia 2011 21:53 | |||
| Taki czyn jest wpisany w regulaminie wielu Kół. Nie odpracujesz - to płać . ( np Koło Legnica Miasto - czyn : 10 zł ).To jest bezprawne wyłudzanie pieniędzy. Kto nie ma ochoty czy zdrowia aby brać udział w tego typu czynach - to niech nie bierze udziału - to jego postanowienie . Nie wolno go do tego zmuszać a tym bardziej karać. | ||||
pirania2011
25 stycznia 2011 07:58 | |||
| Do proton
Kolego trochę przegiołeś i jestem zmuszonu bronić swojego okręgu. Zgadzam się z tobą co do negatywnego stosunku do prac za rzecz PZW. Takie podejście jest charekterystyczne dla każdego nieroba. Najlepszym rozwiązaniem dla ciebie byłoby wypisanie się z PZW. Wtedy nikt nie będzie wyciągał ci pieniędzy z kieszeni. Pójdziesz na łowiska komercyjne , zapłacisz za wędkowaniei za złowioną rybę a jak nabrudzisz to dostaniesz kopa i właściciel cię nie wpóści dotąd aż będziesz utrzymywał porządek. Krzyczysz na cały świat, jakby wyrywano ci wętrobę na żywca o te głupie 10 zl. Ktoś musi wykonać za ciebie robotę związaną z utrzymaniem porządku na łowiskach A wiązę się to z zkupem paliwa bo ktoś te śmieci musi wywież , zakupem worków, czy nawet na poczęstunek dla sprzątających na koniec akcji sprzątania. Kolego proton trochę samokrytykii zrozumienia nie zaszkodzi Ja odpracowuje i nie płace za czyn mam czyste sumienie i nie wyję do księżyca że mnie oskubano. Nie pasuje ci Legnica to zapisz się do Pacanowa , może tam przyjmuja pokrzywdzonych przez PZW i płacą odszkodowania za pracę przymusową na rzecz PZW. Pozdrawiam |
||||
proton
25 stycznia 2011 10:35 | |||
| Kol Pirania - Jeżeli jestem dobrze poinformowany , to w/w Koło liczy sobie prawie 2000 członków. Niech tylko co drugi zrezygnuje z tych czynów - to w kasie ( bez druków ścisłego zarachowania ) zostanie ok 10000 zł. Po za wspomnianymi przez Ciebie wydatkami na worki ,transport itp , to sporo pozostanie na poczęstunki i to dobrze zakrapiane.
Pochwalam to, że jesteś tak bardzo zaangażowanym w ekologię społecznikiem. Że bronisz lokalnej społeczności - to ja się wcale nie dziwię. Tylko nie zrozumiałeś prawnych aspektów poruszanych w tym wątku. Ja nie jestem przeciwny tym pracom. Kiedyś pracując w Zarządzie Koła ( i nie tylko ) - tego typu prac wykonywałem b dużo. Ale po nowych wyborach przybyło do Zarządu mnustwo takiego " betonu ", że nie dało się współpracować z nimi. Dlatego odszedłem ze struktur zarządzania , bo zostałem skutecznie zniechęcony do pracy na rzecz Związku. A obecną pracą na rzecz wszystkich wędkarzy jest wyszukiwanie wszelkich nieprawidłowości prawnych w Związku, i przynajmniej słowną walkę z nimi. ( Choć zdaję sobie sprawę, że nie zawsze mam rację, ale chociaż tym zmuszam do myślenia zaglądających na to Forum.) |
||||
pirania2011
25 stycznia 2011 12:56 | |||
| Bo proton
Wobec powyżsego chcę kolegę przeprosić bo nie wiedziałem z jakich pobudek jesteś tak negatywnie nastawiony. Dziwi mnie tylko jedno że pomimo bardzo dużego zaangażowania kolegi w pracę społeczne, pański kolektyw skutecznie piętnował i zniechęcał do dalszych prac. Widocznie kolego byłeś lepszy od nich i z obawy o stołek podkladali koledze kłody pod nogi. Kolego ale po co mierzyć wszystkich jedną miarą skoro pozostał koledze trwały uraz co do prac na rzecz Pzw. Jeżeli chodzi o imprezy suto zakrapiane to chyba sie tyczy kolegi koła, gdzie wóda płynęła rwącym potokiem o kolega nie nadążał ja utylizować. No to dobrze że opuścił kolega tą ferajnę , bo można było stracić zdrowie dalej tak wesoło działać . Pozdrawiam |
||||
|
25 stycznia 2011 12:58 | |||
| Do proton
Moja historia jest podobna , też mnie skutecznie z koła wyeliminowano , było to dawno i nie rozpaczam . Wszystkich celem jest , to aby może czasem ktos tu zajrzał i poczytał . Ale jak ONI widzą , że nie ma zrozumienia wsród samych wędkarzy to sie z tego śmieją . Jeszcze raz powtarzam , że każdy może wyrażać swoje opinie i nie negować zdania innych . Czyny społeczne nad wodą , które przedstawiłem jako pomysł i jest to moje zdanie . Jeżeli , macie inne pomysły to tym lepiej . Ze wszystkiego może ktoś coś wybierze ( ONI ) Dyskusja na temat ekologi ( jak również wtrącę - kłusownictwa ) jest skutecznie omijana przez władze zwiazkowe , bo dobrze wiedzą , że w tych dziedzinach jest dużo do zrobienia. |
||||
proton
25 stycznia 2011 13:14 | |||
| Do Pirania - Możemy dalej wymieniać się uprzejmościami. Ale to nie zmieni utrwalonych złych nawyków w Kołach , które stały się już tradycją. | ||||
pirania2011
25 stycznia 2011 19:36 | |||
| Do proton
Kolego , a czego to ja tu się dowiaduje , że w kole 14 Legnica Miasto , które jest pod skrzydłami ZO Legnica dzieją sie takie szopki , jak utrudnianie w działaniu w strukturach związku wraz z hucznymi imprezami. Przecież miał kolega krok a może następne drzwi do Prezesa ZO , aby złożć skargę na istniejący aktyw w kolegi kole. Napewno byłby jakiś oddzwięk i ktoś by musiał się z tego wyspowiadać. W obecnej chwili gdy kolega odszedł , to za te 10 zł od łepka nadal trwają libacje a kolega a wamach rewanżu nic nie zrobił. Pozdrawiam |
||||
proton
25 stycznia 2011 20:39 | |||
| Kolego- Wyciągasz złe i pochopne wnioski. Działałem kiedyś b daleko od Legnicy. Wiesz - spróbowałem się dowiedzieć - nie było to takie trudne . Masz rację - drzwi na przeciwko drzwi. | ||||
proton
25 stycznia 2011 21:26 | |||
| Żebyś się nie denerwował - to Ci powiem : Ja nie stwierdzam faktów. Ja tylko mogę domniemywać na co tak wielka kwota może być wydana.
( ale " uderz w stół.. " ). |
||||
pirania2011
26 stycznia 2011 07:15 | |||
| Do proton
Kolego ja taką niewyobrażalną dla ciebie kwotę noszę czasami w kieszeni. Dlatego nie mam powodów się denerwować. Jestem nawet skłonny wpłacić na twoje konto te nieszczęsne 10 zł aby zapobiec rozerwania twojej wątroby z zazdrości żę nie uczestniczysz w tych libacjach , pomimo wpłacena żądanej kwoty. Rozumiem twój ból i żal do niespełnionych maezeń w działaniu na rzecz PZW , ale nie przelewaj tą gorycz na innych i nie domniewaj , ale opieraj się na faktach. Moim zdaniem tacy domniewywacze to plotuchy które co dopiero wyszły z magla. Kolego podaj nr konta prześlę te 10 zł i kupisz sobie trzy piwka i żal i ból rozejdzie się po kościach. Pozdrawiam |
||||
proton
26 stycznia 2011 08:43 | |||
| Dalej dolewasz oliwy do ognia . Chyba coś w tym jest, co przypadkiem poruszyłem. Chcesz faktów - to proszę : Faktem jest bezprawne , bez pokwitowania ( choćby KP ) pobieranie tych kwot.
Tak usilnie próbujesz przekonać wszystkich , że 10 zł to tylko 3 piwka. Ale w skali Koła , to są tysiące, i to b prawdopodobne , że poza ewidencją . W takich Kołach przydała by się kontrola skarbówki. |
||||
pirania2011
26 stycznia 2011 12:44 | |||
| Do proton
Zagorzały orędowniku domniemanej defraudacji czy zdajesz sobie sprawę że , a mówiąc wulgarnie, srasz w swoje gniazdo. Najpierw jak co powiesz wysraj się, bo ci fekalia mózg zalewają. Teraz się nie dziwię że kazdy kto poczuje wokół siebie smród to go utylizuje. Twoje zaszczytne działania w strukyurach PZW przebiegały zapewne nie w tym kierunku jak preferował twój zarząd , dlatego zostałeś wyeliminowany. Jeżeli jesteś pewien swoich racji to zgłoś swoje przekonania do Komisji Rewizyjnej Okręgu a nie strasz izbą skarbową która nie ma kompetrncji. Zarząd Koła na pewno podjął uchwałe co do tych nieszczęęsnych 10-ciu zł, i nie wystraszy się chłopczyka w krótkich spodenkach który wymachuje galązką. Pozdra |
||||
proton
26 stycznia 2011 18:30 | |||
| Cieszy mnie Twoja wrodzona a szczególnie nabyta kultura osobista. Mam wrażenie , że chyba też maczałeś w tym palce, jak aż tak bardzo tłuczesz tyłkiem. Widocznie przypadkowo odkryta prawda ukłuła w oczko. Broń swojego gniazda i aby było czyściutkie - szybko usuwaj brudy ( dowody możliwych malwersacji ). Idź potem do spowiedzi , a będziesz niewinny i bez grzechu.
Ps - Izba ma kompetencje sprawdzić każdy dochód , od którego nie został odprowadzony podatek. |
||||
pirania2011
27 stycznia 2011 05:57 | |||
| Do proton
Sciągasz mi sen z oczu , tak się strasznie boję twoich niekontrolowanych pogróżek opartych na domniemanich i nie wiem czy cię nie przeproszę dla zatarcia sprawy. Czy ty przypadkiem nie prowadzisz programu w piaskownicy dla dzieci pt. Piaskiem po oczach. Mnie równiż cieszy że poznałam ciebie z tej drugiej strony. Jedynie pozostało ci abyś się wypłakał na temat swojej klęski w szeregach PZW to stukać w klawiaturę aby uwupuklić swoją kreaturę. Kończę bo to nie ma nic wspólnego z mandatem ,chyba ze chcesz takim postępowanien uzyskać mandat poselski , masz duże szanse i duży dorobek. Na koniec proponuję co otworzyć wątek pt. Konfidenci na start ,koniec z korupcją w PZW. Pozdrawiam |
||||
proton
27 stycznia 2011 08:12 | |||
| Dobry pomysł ta Twoja propozycja. Gdyby ktoś znacznie wcześniej zadenuncjował ,( napewno znane Ci afery w kilku Okręgach ) to napewno nie doszło by do aż tak wielkich przekrętów.
Pozdrawiam i życzę owocnych efektów w pracy związkowej. |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum