Logowanie

Zarejestruj się

Kontrowersyjny zapis Regulaminu APR dotyczący utrzymania czystości na stanowisku wędkarskim.

Dodaj odpowiedź

Kontrowersyjny zapis Regulaminu APR dotyczący utrzymania czystości na stanowisku wędkarskim.  
  pescior

Od: 2011-01-23

23 stycznia 2011 20:32  
W moim odczuciu przepis Regulaminu APR - cytuję "Wędkarz zobowiązany jest utrzymać w czystości stanowisko wędkarskie w promieniu minimum 5 metrów, bez względu na stan, jaki zastał przed rozpoczęciem połowu" sprowadza nas - wędkarzy do do roli nieodpłatnych parobków, na których pod groźbą kary pieniężnej i innych sankcji wymusza się sprzątanie i usuwanie brudów pozostawionych nad wodą przez całe rzesze postronnych ludzi nie mających z wędkarstwem nic wspólnego. Najbardziej kontrowersyjne w mojej ocenie jest przypisywanie wędkarzowi odpowiedzialności karnej za pozostawione śmieci przez inne osoby, czyli za czyn przez niego nie zawiniony. Jest wiele przepisów porządkowych dotyczących ładu i porządku ale żaden z mi znanych nie przenosi odpowiedzialności ze sprawcy na inne postronne osoby. Wyjątek w tej prawnej regule daje się natomiast zauważyć w RAPR PZW. Posprzątanie brudów to jedno, a drugie to ich usunięcie we własnym zakresie i na własny koszt (oddanie na wysypisko lub ich utylizacja). Sprawa nie wygląda źle gdy wędkujemy stacjonarnie - wtedy śmieci uzbiera się co najwyżej jedną reklamówkę. Gorzej rzecz się przedstawia gdy próbujemy stosować zapis Regulaminu APR w momencie kiedy nasze stanowisko jest ruchome - np. gdy spiningujemy. Chylę czoła przed każdym wędkarzem, który zdoła pospiningować na 500 m. odcinku podmiejskim Odry w Szczecinie i posprzątać ten odcinek w promieniu co najmniej 5 m. w ciągu jednego dnia. Znaleźć tam będzie można - szacuję to co tam widziałem "na przysłowiowe oko" - ok.: 1 tony gruzu i odpadów po remontach mieszkań, 10-15 opon samochodowych, 1-2 akumulatory, różne elementy karoserii samochodowej, całe meble lub ich elementy, trudną do oszacowania liczbę całych i pobitych butelek, opakowań plastikowych wszelkiej maści, kilometry starych żyłek, nieznane substancje chemiczne w nieoznakowanych opakowaniach itp. i td.
Chętnie poznam odczucia i refleksje kolegów wędkarzy w tej sprawie.
Na koniec złota myśl - "dbajmy o nasze środowisko naturalne i ceńmy naszą przyrodę tak aby nasze dzieci nas kiedyś nie przeklinały..."

azzz78

Od: 2011-01-02

23 stycznia 2011 22:48  
A jak by tak nie było takiego zapisu to zostawił byś te nieznane substancje chemiczne w nieoznakowanych opakowaniach  w wodzie/przy wodzie.  

sikawka

Od: 2010-01-30

24 stycznia 2011 16:57  
Powtarzasz się kolego.
Ten temat był już kilka postów wcześniej.
http://www.pzw.org.pl/home/forum/3/1321/mandat 

pescior

24 stycznia 2011 23:39  
azzz78A jak by tak nie było takiego zapisu to zostawił byś te nieznane substancje chemiczne w nieoznakowanych opakowaniach  w wodzie/przy wodzie.
<fieldset>Cieszę się że sprawa, którą poruszyłem na Forum wzbudziła Twoje zainteresowanie. Natomiast odpowiadając na pytanie to niezależnie od faktu czy byłby taki zapis czy by go nie było, to zdrowy rozsądek podpowiada mi że nie rusza się nierozpoznanych substancji nie mając wiedzy o ich stopniu szkodliwości bo konsekwencje mogą być opłakane. W takich przypadkach powiadamia się odpowiednie służby do tego powołane. Neutralizacją środków chemicznych mogących skazić glebę lub wodę zajmuje się Straż Pożarna. Jeden telefon i po krzyku:)</fieldset>

pescior

25 stycznia 2011 00:14  
sikawkaPowtarzasz się kolego.
Ten temat był już kilka postów wcześniej.
http://www.pzw.org.pl/home/forum/3/1321/mandat 

Dzięki za info i linka:)
Przyznaję..., nie przeczytałem wszystkich wątków na Forum przed napisaniem własnego...:)))
Wątek i posty z linka, którego mi podesłałeś są w tym samym klimacie. Myślę, że podobne emocje wokół sprawy szastają całą bracią wędkarską.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi