Logowanie

Zarejestruj się

Zniesienie limitu na karpia?

Dodaj odpowiedź

Zniesienie limitu na karpia?  
  Łukasz Patoka

Od: 2011-01-12

26 stycznia 2011 20:55  
Witam!
Mam pytanko bo obiło mi się o uszy że został zniesiony limit ilościowy karpia na zbiornikach PZW. Czy to prawda?

arnie

Od: 2008-09-24

26 stycznia 2011 23:06  
nowy RAPR: limit iloścowy na dobę - brzana, karp /łącznie/ 3 szt.  

Łukasz Patoka

Od: 2011-01-12

27 stycznia 2011 08:48  
A gdzie mogę znaleść najnowszy regulamin w wersji elektronicznej?  

arnie

Od: 2008-09-24

27 stycznia 2011 08:54  
Tutaj, na portalu PZW  

vobler

Od: 2010-11-06

27 stycznia 2011 17:37  
nohttp://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/39226/pliki/                 
regulamin_amatorskiego_polowu_ryb_2011.pdfwy obowiązujący regulamin (ma co prawda sprzeczności) ale aktualny.
       pozdrawiam vobler

vobler

Od: 2010-11-06

27 stycznia 2011 17:40  
vobler      wy Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb - PZW - Polski Związek ...       
regulamin_amatorskiego_polowu_ryb_2011.pdfwy obowiązujący regulamin (ma co prawda sprzeczności) ale aktualny.
       pozdrawiam vobler

tomjas78

Od: 2009-08-23

27 stycznia 2011 19:46  
bardzo kontrowersyjny zapis . Nie dość , że limit to zdecydowanie najbardziej popularna ryba przy zarybieniach w Polsce. i Zeby tego było mało to przez ostatnie 2 lata , karp się rozprzestrzenił na większe rzeki w Polsce. W takim układzie widząc to z perspektywy Wisły , limit na szczupaka i sandacza powinien wynosić 1 na " miesiąć " , a o innych szkoda gadać . Czym sie kieruję PZW stosując takie zapisy ? Na pewno nie dobrem wód i ryb w nich pływających.  

bojownik

Od: 2011-01-27

27 stycznia 2011 22:12  
Mam pytanie czy nikt nie może pomyslec o takiej zmianie aby można było łapać ryby przez cały rok,jeżeli ja zapłaciłem w kwietniu 2010r to łapie do kwietnia 2011r a nie teraz chciałbym iść na lód to dobranoc musze zapłacić karte.Moim zdaniem to jest smieszne panowie!!!!!!  

Tomasz

Od: 2010-01-21

28 stycznia 2011 18:26  
tomjas78bardzo kontrowersyjny zapis . Nie dość , że limit to zdecydowanie najbardziej popularna ryba przy zarybieniach w Polsce. i Zeby tego było mało to przez ostatnie 2 lata , karp się rozprzestrzenił na większe rzeki w Polsce. W takim układzie widząc to z perspektywy Wisły , limit na szczupaka i sandacza powinien wynosić 1 na " miesiąć " , a o innych szkoda gadać . Czym sie kieruję PZW stosując takie zapisy ? Na pewno nie dobrem wód i ryb w nich pływających.
 Jeśli chodzi o mnie to limit na karpia może byc nawet jedne na dzień , ale niech zakończa się w końcu bezsensowne zarybienia ta rybą . Równie dobrze można obniżyć składkę o 20 zł i w lecie sprzedawać karpie w supermarkeci. U mnie nad wodą pusto a jak zarybią karpiem pełno (bez komentarza).
A jeśli chodzi o szczupaka i sandacza to 1 sztuka na dzień zupełnie by wystarczyła . I do tego jakieś bezsensowne kilogramy - pięc killo okonia poproszę - no same markety, robie limit sztukowy i pasuje .

tomjas78

Od: 2009-08-23

28 stycznia 2011 23:11  
I tu też się zgodzę . Wiele się pisało o karpiu na tym forum i o ludziach go łowiących wyczynowo . I jeżeli nic w tej kwesti się nie dzieje , to moim zdaniem znaczy jedno - LOBBY na rzecz karpia w Polsce. Bo zauważmy , że wyczynowo karpia nie łowia ludzie biedni . Patrząc na sprzęt jakim dysponuja i wszystkimi gadżetami to napewno nie jest to tanie . Więć przypuszczam , że w jakiś sposób mogą wpływać na stan karpia ( przepisów , uchwał , limitów , wymiarów itd>) w Polsce . Tylko , że mało to sie ma do czystej idei wędkarstwa amatorskiego , bo zboku to wygląda na sztuczne ryby w sztucznych zbiornikach , ze sztucznymi przepisami . Może jestem zbyt zrzędliwy , ale taki mam stosunek do karpia w polsce.
Pozdrawiam .

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

29 stycznia 2011 08:08  
I tu jest racja, bo coraz silniej rozwijające się wędkarstwo karpiowe, na tym własnie bazuje, że dysponuje odpowiednimi zbiornikami, zasiedlonymi okazami, które po złowieniu wracają do wody. Dodam, że Prez. ZG w dniu 28.01. uzupełniło kalendarz imprez o Mistrzostwa Polski w Wedkarstwie Karpiowym, które odbęda się 22-28 maja w okręgu Opole. Co do zarybien, to przepisy stanowią, że karp, jako ryba nierodzima, może być wpuszczany bez zezwolenia, ale tylko w przypadku, kiedy tak stanowi operat rybacki na danym obwodzie rybackim.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi