| Zmiana koła na sekcje - watpliwości | ||||
martinoo
Od: 2011-02-28 Posty: 4 |
01 marca 2011 00:48 | |||
| Witam serdecznie tych wędkujacych i tych czytajacych.
Ponizej chciałbym poprosić o odpowiedź na kilka pytań osób które są w temacie a dotyczą zmiany koła wędkarskiego na sekcje działajacą przy kole. Osobiście jestem tylko członkiem byłego koła o którym chce pisać i "chyba\' członkiem sekcji która powstała przy kole w naszym miescie. NIestety bedąc na takim spotkaniu ( na którym ta sekcja sie zawiazała ) delikatnie mówiac naszły mnie watpliwosci co do prawidowego jej zawiązania ( chciałbym tutaj pisac maksymalnie delikatnie ) i bardzo bym prosił czy to opisze jest zgodne z regulamin i/lub prawem w Naszym Kraju: Na koniec roku decyzją właściciela wody, okregu i innych podmiotów zostało rozwiazane nasze koło wędkarskie. Jak zostało rozwiazane postanowilismy założyć sekcje przy działajacym innym kole w Naszym miescie. Na spotkanie przyszły osoby z zarzadu koła, były Prezes Naszego koła i członkowie na którym miały byc powołane nowe "władze" sekcji uchwalony regulamin itd. Teraz bym sobie pozwolił na zadanie kilku pytań: 1. Czy o takich rzeczach jak założenie sekcji, wybory zarzadu , uchwalanie regulaminu nie powinny być powiadomione osoby w inny sposób jak poczta pantoflową ? ( ponoc tylko była kartka w jednym miejscu nad zbiornikiem ) - niektórzy nawet nie wiedzieli o rozwiazaniu byłego koła 2. Jezeli dochcodzi do wyborów to czy nie powinno być pzrynajmniej połowa osób która należała wczesniej do koła? ( powiedzmy w kole było 120 osób a na spotkaniu około 30 ) - tu sie wiaże pkt 1 3. Czy jest "normalne" że po wybraniu Prezesa sekcjo On sam wybiera sobie czterech kandydatów do zarzadu sekcji? - oczywiscie komisje były powołane, nazwiska protokołowane 4. Czy przy zamykaniu koła były Prezes nie powinien przedstawić finansów, a szczególnie nie pieniedzy które są na koncie ( nie za bardzo wiem jak napisać ) lecz w "wodzie" ? - bo to pzrecierz należało do majatku koła, a zarazem stało się majatkiem sekcji? 5. Po powołaniu Prezesa samoczynnie ustalenie składki sekcji praktycznie nie podlegajacej negocjacji ?, ,a wg mnie powinna byc zwiazana z pkt 4 6. Przekazanie juz wczesniej napisanego "Regulaminu" wg moich uwag niepełnego: brak informacji na temat kadencji Prezesa zarzadu , sposobu rozwiazania, kontaktu itd - formalno-prawnego działania sekcji. To tak po krótce opisałem moje odczucia bedąc na tym spotkaniu, a moge powiedziec że w miare obiektywne ponieważ nie znam praktycznie nikogo z Zarzadu byłeg no i teraźniejszego. Krótko mówiac spotkanie to było w moich oczach " niesmaczne". No i pytanie końcowe: Czy z powyzszych argumentów który mozna pzrytoczyc w pismie do Koła przy którym działa sekcja w celu ponownych wyborów lub unieważnienia tamtych? - tutaj nie jestem raczej wyobcowany podziela to zdanie kilku innych członków. No troche tego nakreślone :) pozdrawiam wszystkich |
||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
01 marca 2011 12:29 | |||
| Troszkę sporo pytań na raz, ale spróbujmy część rozwiązać :)
A. Wszystko o sekcji jest w regulaminie organizacyjnym Koła PZW. 1. Sekcję powołuje Zarząd Koła na mocy własnej Uchwały. Więc nie ma zebrania członków sekcji przy jej powoływaniu. Sekcja powstaje i członkowie Koła dopiero moga do niej przystać i następuje I posiedzenie wyborcze zwoływane jak zebranie wyborcze Koła. 2. Z tego co czytam w reg. to sekcja liczy minimum 2 osoby: przewodniczącego i jego zastępcę. Wybory przewodniczącego odbywają się tak samo jak w Kole wybór prezesa. Ewentualne dodatkowe osoby wybiera sie podobnie jak członków zarządu Koła. 3. Co do rozwiązania Koła to pytanie kto je rozwiązał. Czy samo się rowiązało na Walnym Zebraniu czy Okreg rozwiązał. Jeśli Walne to z pewnością wpierw był omawiany punkt: sprawozdanie fin za rok ubiegły. Jeśli okreg rozwiązał to Koło musiało sie rozliczyć z Okregiem. |
||||
martinoo
01 marca 2011 18:19 | |||
| dzieki arnie
Koło zostało rozwiązane przez okręg za min zaniedbania, finansów lub coś takiego. Powiedz mi na podstawie tego co napisałem powyzej jest szansa na unieważnienie wyborów lub odwałanie prezesa? ( przypomne ze ten sam prezes był prezesem koła które zostało rozwiązane przez okręg ) |
||||
|
02 marca 2011 12:27 | |||
| Zawsze jest szansa. Ale w tej sprawie wpierw pogadaj z Komisją Rewizyjną Koła. | ||||
martinoo
02 marca 2011 12:32 | |||
| rczej nie za bardzo ponieaż komisje powołał Prezes tzn podał sam swoich kandydatów - takze sam nie wiem czy to ma sens | ||||
|
02 marca 2011 14:07 | |||
| Często w Kołach Zarząd wskazuje ludzi a z sali na Walnym nie ma innych kandydatów. Nie zmienia to faktu, że tymi sprawami zajmuje się Rzecznik Dyscyplinarny i Komisja Rewizyjna. Jak na szczeblu Koła nie idzie nic zrobić jest kolejny szczebel - Okręg.
Kadencja przewodniczącego sekcji upływa wraz z końcem kadencji w Kole więc 2 lata jeszcze. Jeśli nie chcesz, nie możesz lub innaczej nie idzie to pozostaje zebrać opozycje i zmienić to w przyszłych wyborach. |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
03 marca 2011 08:36 | |||
| Przypomnę, że czlonek koła może należeć tylko do jednej sekcji, a w walnym zgromadzeniu koła uczestniczą delegaci sekcji wybrani wg ustalonej przez zarząd kola ordynacji wyborczej (par. 53 pkt. 9 Statutu), Sodat także, że zarząd koła tworząc sekcje nie może ustanawiać wlasnych porządków, bo obowiązuje go zapis Statutu, że tworzy sekcje ,,na podstwie regulaminu uchwalonego przez Zarząd Główny o ich tworzeniu, gunkcjonowaniu lub likwidacji\'\' (par/ 56.pkt9). W dokumentach PZW w ramach Regulaminu organizacyjnego koła PZW w października 2002 r. par. 20, 21 i 22. Powinien być dostępny w kole oraz w portalu w zakladce ,,Przepisy PZW\'\' | ||||
martinoo
03 marca 2011 20:40 | |||
| dziekuje wszystkim za naświetlenie tematu.
Chyba najprosciej to bedzie odpuscic temat i poprostu pójść wiosną na ryby pozdrawiam |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum