| Czy nadal w regulaminie babka i slonecznica jest gatunkiem prawnie chronionym ?:P | ||||
pro26
Od: 2011-03-15 Posty: 103 |
15 marca 2011 13:38 | |||
| Czy ktoś juz tę głupote usunął? | ||||
Andrzej Florkowski
Od: 2010-10-25 Posty: 83 |
15 marca 2011 17:46 | |||
| O którą babkę Ci chodzi ? Słonecznicy nie ma w wykazie ryb prawem chronionych ! A tak po za tym, to mógłbyś sam zajrzeć do PAPR. | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
17 marca 2011 11:36 | |||
| W dotychczasowym wykazie gatunków chronionych, który stanowi podstawę do wymienienia ich w RAPR są: babka czarna, babka szczupła, babka czarnoplamka, babka mała, babka pisakowa. Obecnie czekamy na nowe rozporządzenie określające listę gatunków chronionych i być może wówczas trzeba będzie dokonać zmian w tym wykazie. | ||||
pro26
19 marca 2011 09:56 | |||
| W regulaminie kiedys znalazłem informację że ta ryba i wiele podobnych są prawnie chronione hahahahaha... nie wiem co za rybi analfabeta pisał ten regulamin ale uważanie ryb inwazyjnych za prawnie chronione to szczyt cynizmu i pytam się jak można należeć do związku w którym nie wie się takich rzaczy nie wspominając że karp nie jest gatunkiem rodzimym w Polsce i na jego zarybienie trzeba mieć zezwolenia i spełniać sterylne warunki chyba że ktoś juz go kiedys wpuszczał do zbiornika. Jestem w szoku po przeczytaniu regulaminu PZW (nie wiem jak teraz bo czytałem dwa lata temu i pękałem ze śmiechu) Jakis idiota podal babkę szczupłą i z tego co pamietam słonecznicę jako gatunki prawnie chronione hahahaha... Jak taki związek może nazywać się PZW ? Wstyd !!!! Zalogowalem się tutaj by zobaczyc jaki jest poziom związkowców i powiem jedno przeczytajcie chociaż ustawę o rybactwieśródlądowym i rozporządzenie do ustawy odnoście warunków połowu ryb bo poziom wiedzy odnośnie kwesti prawnych jest żenujący. Powinno się wam prawie wszystkim pozabierać karty wędkarskie. | ||||
20 marca 2011 08:20 | |||
| Kolego pro, skoro widzę, że Kolega umie pisać, to mogę sądzić, że nie jest Kol. analfabetą, a to oznacza, że sznowny Kolega sam może sobie przeczytać Ustawę i rybactwie śródlądowym, wydane na tej podstawie rozporządzenia dotyczące połowu, chowu i hodowli ryb, a także Ustawę o ochronie przyrody i załączoną do niej listę gatunków prawnie chronionych w Polsce. RAPR nie tworzyli rybaccy analfabeci, tylko ludzie odpowiedzialni, którzy w liście gatunków ryb prawnie chronionych na wodach PZW umieśclili tylko te, które znajdują się w przepisach państwowych. Uprawniony do rybactwa w obwodzie rybackim, może owszem, w uzasadnionych przypadkach, wprowadzić zaostrzenie wymiarów, okresów ochronnych i limitów ilosciowych ryb, ale nie ma prawa ustanawiać gatunków prawnie chronionych. Stąd zabieg, jaki zastosował ZG PZW wprowadzając całoroczny okres ochronny dla brzanki. Warto to wszystko przemyśleć przed, a nie po. | ||||
proton
Od: 2009-02-07 Posty: 399 |
20 marca 2011 08:46 | |||
| Jak nie ma prawa, to na podstawie jakiego prawa wprowadził całoroczny okres ochronny ?. Czyli wprowadził samowolnie całkowitą ochronę wbrew Ustawie państwowej , która aż tak daleko posuniętej ochrony nie przewiduje. | ||||
20 marca 2011 08:59 | |||
| I tu się różnimy, jeśli chodzi o zrozumienie dla przepisów, bo co innego jest okres ochronny, który można wprowadzić na podstawie ustawy o rybactwie śródlądowym, chocmy ten okres trwał od 1. 01. do 31.12, a co innego umieszczenie danego gatunku na liście gatunków prawnie chronionych, które ustanawia się na podstawie ustawy o ochronie przyrody. | ||||
pro26
20 marca 2011 09:06 | |||
| Babka szczupła apollonia fluviatilis obcy gatunek z regionu pontokaspijskiego odnotowany w naszych wodach po roku 2000 w regulaminie PZW wpisany jako gatunek prawnie chroniony, w popularnym polskim miesięczniku wędkarkim redaktor wymienil go też jako chroniony i jak sie okazało potem przepraszał za błąd bo wzorował się na regulaminie PZW :) w którym byków tego typu było sporo. Tylko wędkarz nie rozumie że PZW to zrobiło po to by na tą babkę nie łowić okoni na zbiornikach zaporowych :P... Normalnie chyba jeszcze raz zapewnie sobie trochę rozrywki i zobaczę czy w nowym regulaminie (jeśli już jest ) są podobne rewelacje :) | ||||
proton
Od: 2009-02-07 Posty: 399 |
20 marca 2011 09:09 | |||
| Przecież na jedno i to samo wychodzi. Nie ma na liście gat chronionych a w PZW jest na liście.
Ciekawa interpretacja Ustawy. :)) |
||||
pro26
20 marca 2011 09:14 | |||
| "jest" lub "było" napisane że to gatunek prawnie chroniony a to bląd i różnica. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum