Logowanie

Zarejestruj się

Zakaz spiningowania

Dodaj odpowiedź

Zakaz spiningowania  
  bartekb9

Od: 2011-04-18

18 kwietnia 2011 08:46  
Witam kolegów.
Jestem z Okręgu Konińskiego i mam pytanie odnośnie spiningowania, czy na wodach PZW może by zakaz spiningowania np. w jakimś okresie? np. do końca kwietnia? Nie wiem gdzie tego się dowiedziec więc pisze tutaj.
Drugie pytanie, jeśli dzisiaj pójdę łowic na spining i nastawię się na okonie a przypadkowo złowię szczupaka i od razu go wypuszczę to Straż może sie doczepic?
O co chodzi w punkcie 3.2 regulaminu:
3.2. Zabrania się łowić ryby w ustalonych dla nich okresach i oznakowanych
miejscach ochronnych, takich jak tarliska, krześliska, zimowiska, mateczniki.
Zabrania się połowu ryb w obrębach ochronnych i hodowlanych.

Pozdrawiam, Bartek 

aras_as

Od: 2010-01-02

18 kwietnia 2011 11:36  
Witam.
Okręgi mają prawo wprowadzać pewne dodatkowe zakazy np. wydłużyć okres czy wymiar ochronny, również mogą zakazać jakiejś metody na jakiś okres, ale o takie rzeczy należy pytać w okręgu.
Jeśli chodzi o złowienie szczupaka w okresie ochronnym, to jeśli się to zdarzy na małe przynęty np. paproch czy obrotówka nr.1, to wiadomo ze wędkarz nastawił się na okonie, jazie czy klenie, ale jak ma twistera 8cm, to nawet dziecko wie że okonia to gość na taką przynęte raczej nie złowi i wówczas straz napewno wędkarza zrewiduje. Mandat jest za wykroczenie czyli zabitą rybę, a nie za zamiar bo nikt nie udowodni że ktoś ma jakieś zamiary...

bartekb9

18 kwietnia 2011 14:47  
właśnie słyszałem już kilka opinii i nie wiem, która jest prawdziwa. Podobno można nastawic się na szczupaki w okresie ochronnym ale trzeba je wypuszczac, tutaj z kolei kolega mówi, że raczej nie można miec przynęt szczupakowych w okresie ochronnym. Ktoś może wie na 100% jak ta sprawa wygląda?

Pozdrawiam Bartek 

Kazimierz Wąsik

Od: 2008-12-04

18 kwietnia 2011 15:25  
Celowe łowienie (nastawianie się!) szczupaków w okresie ochronnym jest niezgodone z regulaminem i nietyczne.  

tomjas78

Od: 2009-08-23

18 kwietnia 2011 16:59  
Ciezko jest określić na co nastawia się wedkarz , który chodzi ze spiningiem . Wiadomo , że na przynętę można spojrzeć , chociaż zdaża się , ze naprawde duże ryby mozna złowic na bardzo małe przynęty jak i odwrotnie . Np w duże wahadła potrafiły stukać ledwo wymiarowe okonie . Ale co jeśli przyjdzie upragniony maj i bez problemu zaczniemy używac dużych przynęt ? A tu sandaczowa ochronnka jeszcze wisi i sumowa również . Teoretycznie mozna tak gdybać , ale nigdy nie będzie dobrze . Jedyną rzeczą która można zrobić to wprowadzić okres nieużywalności spiningu. Ale w ciagu roku ile ten spining byśmy wyciągnęli ?  

bartekb9

18 kwietnia 2011 17:31  
właśnie to jest ciężki temat bo nigdy nie wiemy na 100% co mamy na haczyku. Dobrze tutaj zauważyłeś tomjas78, że po okresie ochronnym szczupaka jest jeszcze np. sandacz i sum i też można miec podejrzenia czy czasem ktoś ich nie łowi. Czyli dochodząc do rozwiązania, celowe łowienie ryb objętych okresem ochronnym jest zabronione ale jeśli już się taki okaz trafi należy go wypuścic. Tylko jest druga kwestia, właśnie przynęt. tomjas78 sam przyznał, że duża przynęta to nie zawsze równa się duża ryba. Może jakiś strażnik by zabrał głos w tej sprawie, czy np. przy kontroli strażnik może zarzucic mi posiadanie nieodpowiednich przynęt na tę porę roku?

Pozdawiam,
Bartek 

Dyrekto

Od: 2008-12-31

18 kwietnia 2011 19:32  
myślę bartku że nikt nie może zarzucić ci winy za to że będziesz w posiadaniu takiej czy innej "blachy". podobnie jak koledzy nadmienili wcześniej . czasem zdarzy się że na kukurydzę wyciągniesz sandała np. i to w okresie jego ochronki wtedy umiejętne wychaczenie co zazwyczaj jest nie mozliwe by nie "zabić" ryby. wówczas ja odcinam  przypon i woda . więc jeżeli twojego paprocha połknie szczupły bo i tak się zdarza niestety nie usuwaj go na siłę ... stracisz blaszkę a zębacz będzie żył, za najdalej siedem dni pozbędzie się żelastwa samoczynnie ...połamania   

tomjas78

Od: 2009-08-23

18 kwietnia 2011 19:39  
Spytałem o problem mojego znajomego z SSR . Przynęta w tym momencie nie ma tu wiekszego znaczenia . Jeżeli zaś , kontrola wykaże , że delikwent złowił i schował z zamiarem ( siatka ) zabrania ryby to wiadomo , że zakaz złamał . Ten sam kolega ok 3 lat temu( remont mostu) miał również przypadek przy moście chełmińskim , że naszedł wędkarza w maju na wyciąganiu dość dużej ryby . W chwili gdy strażnik podszedł do wędkarza obydwaj nie wiedzieli jeszcze , co na haku siedzi. Okazało sie , że był to sandacz na oko tak 4kg.( przynęta - standardowe perłowe kopyo 12cm)  Oczywiście ryba została wypuszczona , bo wędkarz zajażył intencję i tożsamość strażnika . I co ? no i nic nie mozna było zrobić . Fatem tylko jest , że akurat w tym konkretnym miejscu nie ma w pobliżu główki , a za to było dużo zwałów gruzu z rozbiórki mostu , który w dużych ilościach sie posypał . Nurt bardzo wartki , brak spokojnej wody , ale dużo podwodnyh cofek i warkoczy . Ni emuszę pisać dla jakiej ryby to idealne miejsce . Dla szczupaka napewno nie .  

bartekb9

18 kwietnia 2011 19:49  
dzięki wielkie koledzy za odpowiedź, teraz już wszystko wiem. Chodziło mi właśnie o to żebym mógł iśc spokojnie "porzucac" na okonie bez strachu, że jakiś strażnik zarzuci mi łamanie regulaminu. To chyba temat zamknięty.
Dzięki jeszcze raz i połamania :)
Bartek 

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi