| Zakaz łowienia na szarpaka ! | ||||
pro26
Od: 2011-03-15 Posty: 103 |
07 maja 2011 13:13 | |||
| Będę Panie antoni znowu męczył. Chciałbym się dowiedzieć co oznacza łowić na szarpaka? Czy to znaczy że nie wolno łowić na błystę, oblankę, i czy jak ktoś łowi na mormyszkę szarpiąc nią jak przy metodzie gdzie do lowienia się wykorzystuje oblanki badź błystki podlodowe to też łamie przepisy. Najważniejsze pytanie na koniec czy ZG zdaje sobie sprawę że wprowadzil zakaz ktory jest martwym przepisem? No może nie martwym ale dość bardzo rygorystycznym jeśli chodzi o łowienie z pokrywy lodowej. | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
14 maja 2011 06:49 | |||
| Ani przepis nie jest martwy, ani nie jest on taki nieżyciowy. Bowiem rzecz nie w tym by łowić dopuszczonymi metodami wędkarskimi, w których podstawowym założeniem jest stosowanie przynęty zachęcającej rybę do ataku, jak chocby w przypadku mormyszki czy łystki podlodowej, a co innego stosowanie kuli olowiu z wtopionymi w nią hakami, które rzuca się w tarłowe lub zimowe skupisko ryb po to by którąś z nich zahaczyć, np. w bok czy w płetwę i wyciągnąć na brzeg lub na powierzchnię. Aby się przekonać o skutkach takiego ,,wędkowania\'\' warto zobaczyć jak wygląda lód po takich szarpakowcach. Jak po rzezi. Istotą tego przepisu jest zasada: jak ryba się zaczepiła inaczej niż pyskiem po swoim ataku na moją przynętę, to po prostu jej nie biorę. A już stosowanie metody nastawionej na pozysk mięsa za pomocą rzeźnickich haków metodą szarpaka to zbrodnia i musi być karane. | ||||
pro26
14 maja 2011 07:50 | |||
| Właśnie tak podejrzewałem że przepis ten ma zapobieć łowienia np. leszczy w rzece metodą "na kosę" ale w sumie to i tak szarpak latem jest zabroniony, natomiast jeśli chodzi o sam zapis to każdy wędkarz nie znający metod kłusowniczych po prostu schowają blaszki, błystki do szuflady bo metoda na "szarpaka" w świecie wędkarskim jest od "wieków" znana i jak najbardziej dozwolona. Rozporządzenie do ustawy o ryb. śród. wyraźnie i jasno określa wygląd przynęty sztucznej stosowanej przy łowieniu spod lodu. Nawet gdyby to była kula wielkości arbuza to może być wyposażona w nie wiecej niż dwa haczyki każdy haczyk nie wiecej niz dwa ostrza i odległość pomiedzy grotami ostrzy jednego haczyka w promieniu 20 mm. Uważam że zapisa metoda "na szarpaka" jest blędny może nie błędny ale zrozumiały dla wtajemniczonych i bardzo mylący. Zresztą taką metodą mozna tylko skutecznie pozyskiwać ryby podczas "przyduchy". Zakaz lowienia metodą na "szarpaka" jest jednoznaczny zakazuje łowienia polegajacego na podszarpywaniu przynęty i nie ważne czy jest to kula czy jest to blystka oblanka blaszka czy mormyszka. Jeśli uważa Pan inaczej to z calym szacunkiem ten zapis trzeba uzupelnić i określi do czego on ma zastosowanie. | ||||
15 maja 2011 07:27 | |||
| Być może trzeba to doprecyzować, bo w świetle tego co Kol. pisze, samo odwoływanie się do wstętnej nazwy ,,szarpaka\'\' jest mało przekonywujące, a naszym wędkarzom, jak sie nie napisze czarno na białym i to dużymi literami, to nie potrafią zrozumieć, tak jak jeden kolega ubrany, jak Rambo, który siedział sobie wczoraj w sobotę, w trakcie toczących się obok zawodów GPX Mazowsza, na wlocie przepławki na zb. Wykrot i spinningował, zaś na zwróconą mu uwagę, że nie wolno łowić w odległości do 50 m od jazów, śluz itd, odpowiedział z całą szczerością, ,,ale tu nie ma żadnej dużej tablicy, więc chyba można łowić\'\'. | ||||
pro26
15 maja 2011 09:53 | |||
| Dla takiego Pana należy odpowiedzieć "Nieznajomość przepisów nie zwalnia z odpowiedzialności karnej" następnie zapytać się kto mu podarował kartę wędkarską (na 100% PZW) i zapytać sie szanowne grono dlaczego wędkarze nie znaja przepisów? :) Karty wędkarskie rozdawane są jak bułki nie patrzy się na znajomość przepisów tylko na potencjalnego klienta. Wracając do metody "szarpaka" to nie chodzi tu o rozumienie przepisu ale podobnie jak w innych przypadkach o jednostki nadzorujące, które będą mogły nakładać mandaty dla wędkarzy łowiących na błystki, oblanki czy blaszki. | ||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
15 maja 2011 15:59 | |||
| do pro26
Szanowny kolego , naprawdę gratuluję pomysłowości . W/g ciebie każdy spiningista ( blaszki ołowianki ) łowi na szarpaka tak ? Ja łowie na ołowiankę bo jest to dość skuteczna metoda na bolenie i do jasnej ch.....ry , wiele artykułów w WW było temu poświęconych . A Pan Antoni również jest rzecznikiem WW , ale to znaczy , że propaguje szarpaka? Zastanów się trochę co wypisujesz . |
||||
pro26
16 maja 2011 06:12 | |||
| Czytać ze zrozumieniem kolega nie umie jak widzę. Tomjas dziecko moje wystrzeliles z tym swoim postem jak goły z pokrzyw. Chodzilo o przepis zakazujący łowienia na szarpaka ktory widnieje w regulaminie PZW!!!! Czytaj albo raczej naucz sie czytać a nie tylko na ryby chodzisz. | ||||
16 maja 2011 06:40 | |||
| Tu muszę trochę bronić głosów w dyskusji nt. szarpaka. Przepis trzeba doprecyzowac o definicję tego pojęcia, bowiem nad wodami mamy niestety do czynienia z różnymi interpretacjami przepisu, np. przez strażników rybackich, którzy do szarpaka zaliczają łowienie na błystkę podlodową, a to zupełnie coś innego. Szaprak to metoda kłusownicza i tak ją trzeba traktować, ale musi być dobrze zdefiniowana, by nie było wątpliwości przy jej ujawnianiu i karaniu. | ||||
pro26
16 maja 2011 19:30 | |||
| Myślę że jak Pan zimą zapyta 100 wędkarzy o szarpaka to każdy Panu pokaże wędkę z oblanką błystką czy blaszką i każdego jak Pan zapyta jak się tym łowi to odpowie "szarpie". Nazwanie szarpaka metodą kłusowniczą to tak jakby ślusarza nazwać wlamywaczem. Może w różnych regionach inaczej się nazywa te metody ale zimą jak Pan wejdzie na jezioro to u 90 na 100 wędkarzy zobaczy Pan dwa rodzaje wędek 1 to mormyszka 2 to szarpak chyba że ktoś zasiadl na białą rybę :) i męczy spławikówkę. W moim regionie "szarpak" oznacza wędke na okonia ewentualnie szczupaka czy sieję i przyznam szczerze że słyszałem o łowieniu na tak zwaną "choinkę" (barbarzyńska metoda) ale nie spotkalem się z przypadkami łowienia na ołowiane kule naszpikowane chaczykami. | ||||
szt64
Od: 2011-05-15 Posty: 9 |
16 maja 2011 20:04 | |||
| ten pro 26 chyba nigdy ne łowił na spining ajesli nim szarpal to zwykły kłusol | ||||
pro26
16 maja 2011 21:01 | |||
| <!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning /> <w:ValidateAgainstSchemas /> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables /> <w:SnapToGridInCell /> <w:WrapTextWithPunct /> <w:UseAsianBreakRules /> <w:DontGrowAutofit /> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]>
<style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Normalnie zaczynam mieć jakieś uczulenie na infantylnych pustaków na tym forum. Gdzie matole jeden z drugim będziesz łowił z pokrywy lodowej na spinning? Chłostasz batem po tej Wiśle czy innym ścieku i w życiu jeziora nie widziałeś czy co? Normalnie można dojść do frustracji przez takich umysłowych denatów. Latem nie możesz łowić na szarpaka ani na inną wędkę zimową typu mormyszka bo ustawa mówi "zakaz połowu ryb poprzez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły" to chyba logiczne normalne i przejrzyste że metodą o jakiej pisze nie będziesz łowił latem tylko zimą z pokrywy lodowej!!!! Nie bronię kłusowników, co łowią na tarliskach czy przy tamach i innych urządzeniach piętrzących wodę na ołowiane choinki tylko wędkarzy, którzy normalnie jak od lat sie przyjęło łowią okonia na szarpaka a to że jeden matoł z drugim nigdy na lodzie nie łowił i myśli że ryby są tylko w Wiśle to już wina stwórcy albo natury. Jestem w szoku jeśli chodzi o poziom szkolenia i egzaminowania przyszłych posiadaczy karty wędkarskiej... Wśród wędkarzy panuje totalny bałagan, co 2 nie ma pojęcia o ustawie o rybactwie śródlądowym o przepisach innych aktów prawnych większość pseudo wędkarzy typu szt64 czy inni jemu podobnych sa przekonani ze jak zna regulamin PZW to juz jest wędkarz pełną gębą. Polska to niestety kraj gdzie jesli chodzi o wędkarstwo panuje jeszcze analfabetyzm. Wszedłem na to forum bo myślałem że tu poznam ludzi którzy dadzą mi jakieś poglądy o stanie polskiej kultury, świadomości wędkarskiej bo myślałem ze tylko u mnie w regionie jest taki problem a tu sie okazuje ze od góry do dołu (z niewielkim procentem wyjątków) nasi wędkarze sa wędkarskimi analfabetami. Nic dziwnego że w naszych wodach nie ma ryb skoro panuje totalna nieświadomość prawna. Ciekawe czy koledzy bedą tacy dowcipni jak zimą przyjadą slużby uprawnione do kontroli i poczęstuja jednego i drugiego delikwenta mandacikiem za lowienie na oblankę, blaszkę cz błystkę. Wtedy będzie jęk lamęt i frustracja a problem niby śmieszny ale ten zapis w regulaminie jest dość poważnym bykiem. |
||||
szt64
16 maja 2011 21:13 | |||
| nie szukaj dzury w całym tylko zatkaj w swoim mózgu bo nikt sie nie czepia łowienia podlodowego na sztuczne przynenty | ||||
pro26
16 maja 2011 21:36 | |||
| nikt sie nie czepial bo dopiero od 27 listopada 2010 roku psr ma mozliwość do nakladania mandatow za niestosowanie sie do warunkow zezwolenia a zakaz lowienia na "szarpaka" bedzie wlasnie taka podstawą i tu juz masz kolego z gorki bo przepis jest niesprecyzowany i zbyt ogolny... pilnuj lepiej wedek i jak bedziesz lowil na szarpaka zima okonie na wodach PZW to sie nie zdziw jak dostaniesz od jakiegoś napalonego straznika mandacik a jak odmówisz przyjecia to ciekawe jak bedziesz sie bronil w sadzie z gory kolego jestes uznany za winnego dlatego pisze na tym durnym forum by cie i tobie podobnych znawcow prawa poinformowac jakie moga was spotkac nieprzyjemnosci z powodu zlego zapisu w regulaminie ale ty tego nie rozumiesz bo zamiast zdac egzamin na karte wedkarska najprawdopodobniej ja dostales gdyż twoj egzamin byl tylko formalnoscia niezbedna do pozyskania nowego czlonka a raczej skladkowicza. | ||||
szt64
16 maja 2011 21:44 | |||
| chłopie kto pod lodem łowi na kose chyba tylko ty | ||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
16 maja 2011 22:27 | |||
| <![endif]--> Normalnie zaczynam mieć jakieś uczulenie na infantylnych
pustaków na tym forum. Gdzie matole jeden z drugim będziesz łowił z pokrywy lodowej na spinning? Chłostasz batem po tej Wiśle czy innym ścieku i w życiu jeziora nie widziałeś czy co? Normalnie można dojść do frustracji przez takich umysłowych denatów. Latem nie możesz łowić na szarpaka ani na inną wędkę zimową typu mormyszka bo ustawa mówi "zakaz połowu ryb poprzez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły" to chyba logiczne normalne i przejrzyste że metodą o jakiej pisze nie będziesz łowił latem tylko zimą z pokrywy lodowej!!!! Nie bronię kłusowników, co łowią na tarliskach czy przy tamach i innych urządzeniach piętrzących wodę na ołowiane choinki tylko wędkarzy, którzy normalnie jak od lat sie przyjęło łowią okonia na szarpaka a to że jeden matoł z drugim nigdy na lodzie nie łowił i myśli że ryby są tylko w Wiśle to już wina stwórcy albo natury. Jestem w szoku jeśli chodzi o poziom szkolenia i egzaminowania przyszłych posiadaczy karty wędkarskiej... Wśród wędkarzy panuje totalny bałagan, co 2 nie ma pojęcia o ustawie o rybactwie śródlądowym o przepisach innych aktów prawnych większość pseudo wędkarzy typu szt64 czy inni jemu podobnych sa przekonani ze jak zna regulamin PZW to juz jest wędkarz pełną gębą. Polska to niestety kraj gdzie jesli chodzi o wędkarstwo panuje jeszcze analfabetyzm. Wszedłem na to forum bo myślałem że tu poznam ludzi którzy dadzą mi jakieś poglądy o stanie polskiej kultury, świadomości wędkarskiej bo myślałem ze tylko u mnie w regionie jest taki problem a tu sie okazuje ze od góry do dołu (z niewielkim procentem wyjątków) nasi wędkarze sa wędkarskimi analfabetami. Nic dziwnego że w naszych wodach nie ma ryb skoro panuje totalna nieświadomość prawna. Ciekawe czy koledzy bedą tacy dowcipni jak zimą przyjadą slużby uprawnione do kontroli i poczęstuja jednego i drugiego delikwenta mandacikiem za lowienie na oblankę, blaszkę cz błystkę. Wtedy będzie jęk lamęt i frustracja a problem niby śmieszny ale ten zapis w regulaminie jest dość poważnym bykiem.[/quote] I na to czekałem Tu jeżeli chcesz nazywać kogoś tępakiem , to jesteś nim właśnie Ty . Bo naprawdę czepiasz sie szczegułów , a nie posiadasz elementarnej wiedzy na temat metod wedkowania . A dlaczego ? A dlatego , że przepis który przedstawiłeś jest o wielu lat martwy . Już w zeszłym roku pisałem o tym problemie . A mianowicie DROP- SHOT , obala przepis. A ludzie łowią ta metoda z sukcesami . I tyle twojej teori . I jeszcze jesdno . Kto powiedział , że nie można łowić zimą na skrócony spining ? Wędka podlodowa , a skrócony spining to nie to samo . Więc znowu twoja teoria jest nie słuszna . A juz na koniec jeżeli chodzi o szarpaka , to kiedyś widziałem jak jeden tubylec próbował leszcze na tarle szarpać we Wdzie na płytkiej wodzie . Jedna różnica jest udezająca . Kotwica do szarpania była jak na rekina z zaciśniętą taśma ołowianą na korpusie . Gość po m....dzie dostał . A po 15 minutach jak go w 3 do gleby przytuliliśmy , zabrała go świecka Policja , a nam przyznali rację , że zestawik bądź co bądź do normalnych nie należał. |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum