Logowanie

Zarejestruj się

wezwanie na policje za połów

Dodaj odpowiedź

wezwanie na policje za połów  
  kamil szczchura

Od: 2011-05-16

16 maja 2011 09:47  
witam, sprawa wygląda tak pojechałem w sobote rano na ryby o godzinie około 10 podpłyneła do mnie policja wodna i pyta mnie czy mam karte, ja odpowiadam ze mam ale nie opłaconą. policja mółwi że musi mu zabrac wendke i dac wezwanie na policje a pozniej odbedzie sie sprawa w śadzie. troche mnie to zdziwiło poniewaz łapałem na jedną wedke gruntową z pojedynczym haczykiem. czy ktos może był w takiej sytuacji co za to grozi i czy bedzie ta sprawa? złapano mnie na zegrzu wojewodzctwo mazowieckie  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

17 maja 2011 07:20  
Mogą być poważne problemy, bo zgodnie z RAPR, prawo do wędkowania w wodach uzytkowanych przez PZW nają członkowie PZW i osoby nie zrzeszone w PZW, posiadające kartę wędkarską, przestrzegający zasad ujętych w RAPR, po uzyskaniu zezwolenia uprawnionego do rybactwa. W tym przypadku takim uprawnionym jest Okręg Mazowiecki PZW, a zezwolenie uzyskuje się w przypadku czlonków PZW po opłaceniu składki na ochronę i zagospodarowanie wód, a w przypadku osób niezrzeszonych, po wykupieniu opłaty za zezwolenie okresowe. Brak zezwolenia stanowi wykroczenie i podlega karze.  

kamil szczchura

Od: 2011-05-16

17 maja 2011 09:05  
czyli pewnoe skonczy sie karą 200zł tylko potrwa to długo czasu?  

arnie

Od: 2008-09-24

19 maja 2011 19:17  
mandat nakłada policja, sąd albo umorzy ze wzgledu na niską szkodliwość, albo nałoży nawiązkę 50-500zł plus koszty sadowe  

pro26

Od: 2011-03-15

19 maja 2011 20:58  
Bardzo dziwna sytuacją ponieważ popelniłeś wykroczenie i mógłbys zostać ukarany mandatem co byloby dla ciebie najlepszym rozwiązaniem. Najprawdopodobniej policja zabrała ci wędke bo organem mogącym zadecydować o ewentualnym jej przepadku jest sąd. Odbędzie sie sprawa karna w sądzie w wydziale do spraw wykroczeń i 10 lat w ewidencji bedzie widnieć że zostałeś ukarany( chyba). Ponad to sąd może orzec o podaniu wiadomości o ukaraniu do publicznej wiadomośći na twoj koszt(najprawdopodobniej wywiesza tak a informacje w urzedzie gminy na tablicy ogloszen na okres dwoch tygodni). Jeżeli pujdziesz na policje zapytaj sie czy moga cie ukarać mandatem i nie kierowac sprawy do sadu. To bedzie kosztowne ale najlepsze rozwiazanie. Dziwny przypadek! Jakis strasznie nadgorliwy slużbista ci sie trafił. Być może taka sytuacja zaistniala z braku jasnych przepisów, ponieważ w ustawie wszystkie wykroczenia podlegaja sankcjom karnym nakladanych przez sad i policjant uznal ze zasłużyłes na te wszystkie nieprzyjemności.  

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

19 maja 2011 21:34  
Nie masz uprawnień do połowu ryb to powinni cię publicznie wychłostać i ukamienołLować ci innego jak masz brak wpisi w rejestrze to kara wiąże się z konfiskatą przyrządów do łowienia skierowaniem do sądu a sąd jak to sąd ratuje budżet naszego wspaniałego rządu.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi