| Przestrzeganie przepisów przez Okręg PZW | ||||
wmino
Od: 2011-05-19 Posty: 3 |
19 maja 2011 09:09 | |||
| Witam.
Zwracam sie do Pana Rzecznika ZG PZW Antoniego Kustusza z proszę o pomoc, o udzielenie mi informacji w dalszym postępowaniu wobec Zarządu Okręgu PZW. Wyjaśniam. W lutym 2011 r. przekazałem do Zarządu Okręgu w Tarnobrzegu pismo z wieloma pytaniami odnośnie "Regulaminu wędkowania na wydzielonych zbiornikach wodnych". Zastrzeżenia dotyczyły zapisów regulaminu, które są sprzeczne ze Statutem PZW, sprzeciwiają sie szczytnym celom Związku, tj. organizowania wędkarstwa, rekreacji, sportu wędkarskiego, użytkowania wód, działania na rzecz ochrony i kształtowania etyki wędkarskiej. Na pismo to do dnia dzisiejszego nie dostałem żadnej odpowiedzi. W kwietniu tego roku ponowiłem pismo dotyczące moich pytań wskazując jednocześnie §13, pkt 3 Statutu PZW mówiący o moim prawie do kierowania wniosków i skarg do właściwych władz i organów Związku oraz uzyskiwania odpowiedzi w terminach ustawowych, właściwych dla postępowania administracyjnego. Również na to pismo nie dostałem żadnej odpowiedzi. Stąd moje pytania: 1. czy władze Związku nie obowiązuję żadne prawa i nie muszą przestrzegać Statutu PZW, 2. jakie kroki należy podjąć abym wreszcie uzyskał odpowiedź na parę prostych pytań, 3. czy muszę zaangażować „media” do pomocy. Z wyrazami szacunku. Witold |
||||
|
Krzyś Od: 2011-02-01 Posty: 184 |
19 maja 2011 14:04 | |||
| Napisz do Boga , taki sam efekt :) | ||||
piotr_okrasa
Od: 2009-02-08 Posty: 605 |
19 maja 2011 17:00 | |||
| To prawda to są świętę krowy Wyciągające tylko jęzor po naszą kasę . Pytasz jakie kroki pasz podjąć , najlepiej bardzo długie omijający szerokim kręgiem ZO. No cóż ci odpowie Pan Rzecznik ,że wszystko gra jak zwykle i robisz Pan tylko kłopoty nieskazitelnej władzy PZW.Takich jak my mają w szeroko rozwartych pośladkach. | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
27 maja 2011 09:28 | |||
| Rzeczywiście, musiałem przeoczyć ten post, choć tak naprawdę, nie znam ani pisma, którego dotyczy, ani stosunków panujących w okręgu tarnobrzeskim. Faktem jest, że do kompetencji okręgu należy prowadzenie działalności w dziedzinie ochrony i zagospodarowania wód oraz tworzenie łowisk specjalnych (Statut par. 46 pkt. 15), więc okręg może takie uchwały podejmować. Jednak, jak to w demokracji, uchwaly te nie są podejmowane na górze Synaj, ale w demokratycznej organizacji, więc podlegają ocenie, a nawet zaskarżeniu. Tu zaś kłania się Statut PZW, który nie tylko nakazuje okręgom obowiązek realizacji uchwał krajowego zjazdu delegatów i ZG (par. 46 pkt. 2), ale także poszanowania dla zasad statutowych określających prawa i obowiązki członków Związku. W tym także obowiązku udzielania odpowiedzi na wystąpienia członków PZW skierowane do właściwych władz. W tym przypadku opkręg, jako gospodarz wód, jest właściwą władzą, a służbowa korespondencja, kierowana poprzez zarząd koła, musi tam właśnie trafić i w statutowym terminie musi być udzielona odpowiedź (par. 13 pkt.3). Co tu więcej mówić, trzeba i już. A jak się nie robi, to od tego są komisje rewizyjne, które mają obowiązek kontrolowania pracy ZO, od tego są delegaci na OZD, którzy zachowując mandat na cała kadencję, muszą kontrolować efekty swojej pracy w postaci okręgu, od tego w końcu jest sąd koleżeński, który nakłada na każdego członka PZW, a w tym także prezesa ZO, obowiązki wynikające z par. 14, w tym pkt. pkt. 3, który mówi, że trzeba ,,sumiennie wykonywać zadania powierzone przez władze Związku i wynikające z pełnionych funkcji w Związku\'\'. Co zaś do mediów, to jest to armata, z której zawsze można postrzelać, byle nie do wróbli, więc skoro jest to aż taki wążny problem, to po wyczerpaniu drogi wewnątrzzwiązkowej zawsze można wesprzeć się mediami, bowiem one także reprezentują naszych członków, ale jako uczestników życia społecznego. Oczywiście nie po to, jak to czynią niektórzy, żeby nadawać na PZW co im ślina na jężyk przyniesie, ale by walczyć o realizację wartościowego społecznie projektu. Pamiętajmy, że kropla drąży skałę nie siłą, lecz częstym padaniem. Za opóźnienie przepraszam. | ||||
|
27 maja 2011 19:23 | |||
| Wydaje mi się że Kolega Antoni nie zrozumiał wądku, Kolega Wmino wyrażnie napisał że chodzi o nie odpowiadanie NA PISMA , co najmniej niewygodne !!! Jest to normalna praktyka , Kolega Antoni też wybiera odpowiedzi na które chce odpowiedzieć , choć w większości conajmniej niezrozumiale . :))) Poz. | ||||
|
27 maja 2011 19:28 | |||
| No i jeszcze jestem pewien że jest to złamanie prawa . Pismo kierowane do Z.O. jest pismem urzędowym , a dalej to może każdy sam sobie odpowie , ja nie bardzo mogę bo jeszcze posądzony o działanie na niekorchzyść PZW , a spraw w sądach PZW mam dość , właśnie udowadniam że nie jestem " WIELBŁONDEM " . | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
28 maja 2011 08:06 | |||
| Odpowiedź kierowałem do autora wątku, a nie do kibiców. Myslę, że dobrze zrozumiałem pytanie, które zacytowałem w swojej odpowiedzi. | ||||
|
28 maja 2011 14:31 | |||
| Pan moze i cytował , ale odpowiedzi jednoznacznej brak . Forum , forum http://pl.wikipedia.org/wiki/Forum_dyskusyjne , może lepiej w takim rozumowaniu POPRZEZ MAIL-E ? :) | ||||
piotr_okrasa
Od: 2009-02-08 Posty: 605 |
28 maja 2011 20:34 | |||
| Pa n Antoni nie ma tyle emalii aby wybielić w meilach . Na tym forum ma trudnóści z farbą która puszcza | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum