Logowanie

Zarejestruj się

Pytanie.

Dodaj odpowiedź

Pytanie.  
  Krzysztof Mateja

Od: 2011-05-31

16 lipca 2011 21:13  
Witam. Bardzo prosiłbym o odpowiedź. Mam 13 lat posiadam tylko LEGITYMACJĘ CZŁONKOWSKĄ i mówiono mi że mogę wędkować z prawnym opiekunem choć on nie ma karty itp. ponieważ gdy ja zdałem egzamin to niby poto aby móc teraz wędkować. Czy to jest prawda że ze mną nie musi być osoba która posiada Kartę Wędkarską? I czy mogę też wędkować metodą spiningową, lub na żywca?   

ToBoki

Od: 2008-12-13

16 lipca 2011 23:32  
5. Członek PZW do lat 14 ma
prawo wędkować z następującymi ograniczeniami: w

ramach własnego łowiska, zgodnie
z limitem ilościowym i wagowym, wyłącznie pod

opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską.

ToBoki

16 lipca 2011 23:41  
Nie ma ograniczeń co do metody wędkowania. Jednak opiekun (nie musi być prawny, ale musi być dorosły) musi posiadać kartę wędkarską.
Ponieważ zacytowany przepis mówi, że: masz prawo do własnego łowiska i limitu (jeśli jesteś członkiem PZW) możesz pod opieką dorosłego wędkarza łowić każdą dozwoloną na danych wodach metodą.
Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb zawiera wszystkie przepisy.
Radzę dobrze przeczytać.

Krzysztof Mateja

17 lipca 2011 11:00  
Dobra to dziękuję, dobrze wiedzieć ale dużego problemu nie mam bo mam dosyć znajomych będących wędkarzami, a i czy możesz mi odpowiedzieć na to pytanie? Czy mogę jechać nad wodę i zapytać się jakiegoś wękarza czy zgadza się abym był pod jego opieką i gdy się zgodzi to łapać na swoim stanowisku i na swój limit a w razie kontroli on był by moim opiekunem?  

ToBoki

17 lipca 2011 13:21  
W tym wypadku decyduje opiekun prawny (rodzice) musi się na taki wariant zgodzić.
Osoba podejmująca się opieki nad nieletnim może to zrobić pod warunkiem, że opiekun prawny się zgadza i ją o to poprosi.
Zdrowo myślący nieznajomy na prośbę nieznajomego "małolata: :) nie powinien podejmować takiej odpowwiedzialności.

ToBoki

17 lipca 2011 13:29  
Natomiast jeżeli nad wodą spotkasz znajomego wędkarza, który jest pełnoletni i posiada kartę wędkarską oraz zezwolenie (dotyczy wód PZW), a Ty jesteś członkiem PZW i masz na potwierdzenie aktualny dokument (zezwolenie i legitymacja) możesz wędkować pod jego opieką zachowując prawo do własnego stanowiska i własnego limitu. Najlepiej gdy stanowiska są obok siebie. Opiekun prawny i tak musi się zgodzić na taki wariant.
Pozdrawiam

Krzysztof Mateja

17 lipca 2011 17:22  
Dziękuję. Ale to co rodzic ma mi napisać kartkę? No a 2 członków PZW będących w zarządzie PZW mówią mi że mogę jechać sobie z rodzicem.  

ToBoki

17 lipca 2011 22:41  
Przytoczyłem przepis regulaminu. Mówi on jednoznacznie "pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej kartę wędkarską".
Jeśli rodzic nie posiada karty, to pod jego opieką możesz sobie pływać ale nie wędkować.
Sposób wyrażenia zgody przez rodzica nie jest określony.
A tu przepis ustawy o rybactwie:
3. Z obowiązku posiadania
karty wędkarskiej są zwolnione osoby do lat 14, z tym że mogą one uprawiać
amatorski połów ryb wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej taką
kartę
.
Poproś Twoich: "2 członków PZW będących w zarządzie PZW " aby przeczytali nowy RAPR i ustawę o rybactwie.
Nad wodą tłumaczenie, że ktoś powiedział Ci inaczej nie będzie miało znaczenia.
Pozdrawiam.

Krzysztof Mateja

18 lipca 2011 18:12  
Aha to dobra dzięki i przepraszam że mi musiałeś tak to ciągle tłumaczyć. Dziękuję i przepraszam za kłopot.  

Krzysztof Mateja

18 lipca 2011 18:13  
TEMAT ZAMKNIĘTY.  

dvbs3

Od: 2011-11-26

23 grudnia 2011 22:13  
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum - nie ma zapisu zobowiązującego uczestnika forum do akceptowania głupoty administratora. Gdyby głupota
miała skrzydła to admin by fruwał jak gołębica.

Grzegorz Kidawski musi odejść !!!
Precz z cenzurą !!!
Precz z reklamami i wyskakującym face !!!

Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki

dvbs2 napisał ;
22 listopada 2011 11:03 Administrator - szukasz wrażeń ? - masz to załatwione - to teraz sobie posprzataj

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

24 grudnia 2011 07:40  
Po takiej merytorycznej i konkretnej wymianie informacji przeczytanie czegoś takiego, jak to co na Związkowym portalu podrzuca nam jakiś dvbs3,  co można rozszyfrować jako debil do trzeciej potęgi, to już nie jest do zniesienia nawet w atmosferze Wigilii. Pora się opamiętać, pamiętajmy, że jesteśmy na własnym, związkowym podwórku, a nie na jakimś ugorze.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi