Logowanie

Zarejestruj się

Czy SSR może dawać mandaty i pobierać pieniądze za te mandaty

Dodaj odpowiedź

Czy SSR może dawać mandaty i pobierać pieniądze za te mandaty  
  lipiec

Od: 2009-03-06

05 sierpnia 2011 13:53  
Mam takie pytanie , a mianowicie czy Społeczna Straż Rybacka
(SSR) ma prawo wręczać mandaty i pobierać pieniądze od ukaranych .
Czy taka forma mandatu jak Dobrowolna Wpłata Na Rzecz Zagospodarowania i Ochrony wód nie
jest wyłudzeniem pieniędzy ? Dobrowolna to powinna być dobrowolnie  wpłacana na konto PZW , Okręgu , a nie pobierana nad wodą w miejscu kontroli . Czy takie zachowanie SSR nie narusza
kompetencji tych służb i nie powinno był piętnowane . Bloczki każdy może wydrukarce na drukować i czerpać z tego zyski . Sprawę taką można przecież  podać do sądu jako wyłudzenie i nie dość że
dany strażnik straci uprawnienia to jeszcze zostanie skazany przez sąd na karę więzienia .
Jeżeli SSR może takie dobrowolne wpłaty w postaci mandatu ,czy nazwijmy pokwitowania pobierać , to jakie przepisy to regulują ?

lipiec

05 sierpnia 2011 13:54  
lipiecMam takie pytanie , a mianowicie czy Społeczna Straż Rybacka
Czy taka forma mandatu jak Dobrowolna Wpłata Na Rzecz Zagospodarowania i Ochrony wód nie
jest wyłudzeniem pieniędzy ? Dobrowolna to powinna być dobrowolnie  wpłacana na konto PZW , Okręgu , a nie pobierana nad wodą w miejscu kontroli . Czy takie zachowanie SSR nie narusza
kompetencji tych służb i nie powinno był piętnowane . Bloczki każdy może wydrukarce na drukować i czerpać z tego zyski . Sprawę taką można przecież  podać do sądu jako wyłudzenie i nie dość że
dany strażnik straci uprawnienia to jeszcze zostanie skazany przez sąd na karę więzienia .
Jeżeli SSR może takie dobrowolne wpłaty w postaci mandatu ,czy nazwijmy pokwitowania pobierać , to jakie przepisy to regulują ?
<fieldset>Z góry dziękuję za odpowiedz. </fieldset><fieldset> </fieldset>

lipiec

05 sierpnia 2011 13:55  
[quote=
][/quote] <fieldset>Z góry dziękuję za odpowiedz. </fieldset><fieldset> </fieldset>[/quote]

lipiec

05 sierpnia 2011 14:04  
Przez pomyłkę wkleiło mi się aż trzy razy i jak by moderator mógł usunąć tą wypowiedz i te ostatnie .  

white

Od: 2011-01-30

06 sierpnia 2011 21:54  
By nie dmuchać na zimne masz tu linka i tyle w temacie.... A o tamtym to najlepiej powiadomić właściwy organ.... (policja, prokurator)
http://www.ww.media.pl/?page=PArticleViewer&nid=1590 

lipiec

06 sierpnia 2011 23:01  
Serdeczne Dzięki za podpowiedz , ale chciał bym aby
to ktoś z ZG PZW potwierdził . Zwłaszcza to , czy SSR może karać,  wystawiając  pokwitowania 
(mandatu) w postaci  Dobrowolnej
Opłaty na Ochronę i Zagospodarowanie Wód ,  i do tego jeszcze przyjmować pieniądze . To jest dosyć ważne , bo
jak się zorientowałem to takie praktyki są na porządku dziennym i ktoś to
przecież  musiał zapoczątkować .

Krzyś

Od: 2011-02-01

07 sierpnia 2011 07:34  
lipiecSerdeczne Dzięki za podpowiedz , ale chciał bym aby
to ktoś z ZG PZW potwierdził . Zwłaszcza to , czy SSR może karać,  wystawiając  pokwitowania 
(mandatu) w postaci  Dobrowolnej
Opłaty na Ochronę i Zagospodarowanie Wód ,  i do tego jeszcze przyjmować pieniądze . To jest dosyć ważne , bo
jak się zorientowałem to takie praktyki są na porządku dziennym i ktoś to
przecież  musiał zapoczątkować .
 SSR nie podlega nijak PZW . SSR podlega PSR i odpowiedniemu Staroście , czyli raczej tam kieruj pytania .

lipiec

08 sierpnia 2011 11:20  
[quote=
][/quote]  SSR nie podlega nijak PZW . SSR podlega PSR i odpowiedniemu Staroście , czyli raczej tam kieruj pytania .[/quote]

Jeżeli tak to kolego ,,Krzyś” dlaczego głównie
członkami , a raczej społecznikami są wędkarze którzy przynależą do  PZW? Dlaczego działalność tych służb jest
związana ściśle z PZW , a nie ze starostwem , czy Organami Rządowymi ? Tam
przecież powinny być zgłaszane wszelkie nieprawidłowości , sprawozdania z
działalności , i tam powinny być przeznaczane fundusze na działalność SSR , a
nie z naszych składek . A na koniec Czy SSR pełni taką samą funkcję co ORMO za
czasów komunistycznej władzy , czy raczej jest służbą i organem kontrolującym
tylko i wyłącznie na wodach PZW i dzierżawionych  przez PZW . Coś tu nie rozumiem .

white

Od: 2011-01-30

08 sierpnia 2011 12:15  
Kol. lipiec nie masz racji. SSR ni jak nie podlega PZW. To, że PZW pilnuje własnych wód siłami ssr a chodowcy własnymi to taka tylko przypadłość choć jedni i drudzy ogólnie pilnują każdej wody na terenie danego powiatu (ot każdy pilnuje swoją kałuże...). Praktycznie każde Koło PZW posiada własną komórkę (koło) SSR obsadzoną głównie członkami PZW. Znam Komendanta powiatowego który nie ma nic wspólnego z PZW a jest chodowcą ryb a w tym powiecie działa ok 14 kół SSR z czego większość to chodowcy a nie PZW. Ponawiam jak w poprzednim poście: powiadom o zajściu odpowiednie komórki a sprawa szybko się wyjaśni.  

Radosław Działa

Od: 2011-02-18

09 sierpnia 2011 08:12  
Kolego jestem strażnikiem SSR i pierwszy raz spotykam się aby społeczna mogła karać mandatami jest to jakieś nie porozumienie. jestem pewny że tym powina zająć się prokuratura bo organ taki jak SSR nie ma prawa wystawiać mandatów jedynie mogą zadzwonić po policję aby ukarali madatem kogoś.
więć radzę jak najszybciej zgłosić to na policję o wyłudzenie pieniędzy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lipiec

09 sierpnia 2011 08:39  
Ja również nie spotkałem się z takim czymś że SSR
wystawia mandaty , czy tak zwane pokwitowania ,  jako Dobrowolna Wpłata na Ochronę Wód  , traktowane jak mandat i jeszcze do tego pobierając pieniądze .
Jeżeli nie zapłacisz konfiskują sprzęt i straszą jeszcze większymi sankcjami .
Uważam że to jest jawne  wyłudzanie
pieniędzy a nie dobrowolna wpłata na zagospodarowanie wód , bo dobrowolne , to
dobrowolnie mogę wpłacić na konto okręgu , a nie po przewinieniu udowodnionym  i to od razu 
. W moimi okręgu jest to 
praktykowane i twierdzi się że tak można . Zresztą takie praktyki już
coraz szerzej są stosowane w całej Polsce 
i dlatego się pytam na jakiej podstawie i jakie to przepisy regulują .
Nie jestem przeciwnikiem SSR , ale jeżeli podejmują jakieś działanie to musi
ono być zgodne z prawem , a nie że ktoś coś wymyślił i staje się codziennością .

Krzyś

09 sierpnia 2011 15:46  
lipiec[quote=
]
   SSR nie podlega nijak PZW . SSR podlega PSR i odpowiedniemu Staroście , czyli raczej tam kieruj pytania .[/quote]
Jeżeli tak to kolego ,,Krzyś” dlaczego głównie
członkami , a raczej społecznikami są wędkarze którzy przynależą do  PZW? Dlaczego działalność tych służb jest
związana ściśle z PZW , a nie ze starostwem , czy Organami Rządowymi ? Tam
przecież powinny być zgłaszane wszelkie nieprawidłowości , sprawozdania z
działalności , i tam powinny być przeznaczane fundusze na działalność SSR , a
nie z naszych składek . A na koniec Czy SSR pełni taką samą funkcję co ORMO za
czasów komunistycznej władzy , czy raczej jest służbą i organem kontrolującym
tylko i wyłącznie na wodach PZW i dzierżawionych  przez PZW . Coś tu nie rozumiem .[/quote]
Mylisz się Kolego pod wieloma względami : po pierwsze dlatego "społecznicy" jak Ty to nazywasz , są powiązani z PZW ,BOOOOOO : społecznicy są powoływani przez komendanta SSR , lecz komendant ten jest powołany przez Starostę na to stanowisko .  Komendanta DESYGNUJE ZARZĄD OKRĘGOWY PZW , a zaś Zarządowi Okręgowemu Zarząd Koła (lub kół ) na polecenie Walnego Zgromadzenia Członków . Mało zrozumiałe , ale tak to się odbywa . Co do dalszej części : KOMENDANT SSR ZDAJE SPRAWOZDANIE ROCZNE DO STAROSTWA , nigdy nie tłumaczy się PZW ! Teraz trzecia część pytania : SSR kontoluje na wszystkich wodach komercyjnych w danym powiecie ( chyba że są podpisane porozumienia między powiatowe ) . Czyli jak twój kuzyn ma staw i ma zarejestrowany jako łowisko komercyjne i pobiera za to opłaty , to SSR ma tam prawo kontroli . NIGDY SSR NIE MA PRAWA WYSTAWIAĆ MANDATÓW , A TAGŻE NIE MA PRAWA PRZYMYSZAĆ DO WPŁAT "NA INNE CELE" . JEST TO WYŁUDZENIE !!! Na koniec , to prawda SSR jest podobna do ORMO , ale co nam pozostało ? Jeśli my sami nie będziemy bronić swojego , to po co to ciągnąć ! I jeszcze PZW NIE DOTUJE SSR !

Krzyś

09 sierpnia 2011 15:50  
DZIWE JEST TO FORUM !  Mój post zaczyna się o słów MYLISZ SIĘ KOLEGO , wcześniejsze to CYTAT ! ADMINISTRATORZE HALLLLLLLLLLLLLLOOOOOOOO !!!!!!!!!  

lipiec

09 sierpnia 2011 18:32  
Dziękuję . trochę już pojąłem , ale jednak to
trochę groch z kapustą , nie rozumiem dlaczego właśnie tak , ale to jest
właśnie prawo polskie . Więc kolega twierdzi że SSR nie ma takich uprawnień
wręczania (niby to mandatu) pokwitowania na Dobrowolną Opłatę na Ochronę Wód i
jeszcze do tego pobierania tych pieniędzy , 
więc dlaczego to jest legalnie ,z przyzwoleniem Zarządów Okręgu praktykowane
. To jest właśnie pytanie do ZG PZW , a mianowicie jeżeli taki proceder  i postępowanie SSR  jest nielegalne , to dlaczego Władze PZW to tolerują i nawet
aprobują , i śmiem twierdzić że nawet to zapoczątkowały  . 

Krzyś

09 sierpnia 2011 18:58  
Żeby móc chandlować znakami wartościowymi PZW , czy też dopłatami dobrowolnymi trzeba mieć podpisaną właściwą umowę z władzami Okręgowymi PZW . ( BYĆ MOŻE TAKOWĄ MIELI ) , takie umowy , jak znam życie można podpisać chociażby jutro ze wsteczną datą ( wystarczy znać kogoś z biura ) . Ale inną sprawą jest zmuszanie do wykupu takiej wpłaty . TO JEST PRZESTĘPSTWO ŚCIGANE Z URZĘDU !!! Co zaś do Okręgów , proste wytłumaczenie " WY NAM DAJECIE , MY PRZYMYKAMY OCZY " poz. :-))  

aqq1

Od: 2009-01-10

14 sierpnia 2011 19:59  
KrzyśDZIWE JEST TO FORUM !  Mój post zaczyna się o słów MYLISZ SIĘ KOLEGO , wcześniejsze to CYTAT ! ADMINISTRATORZE HALLLLLLLLLLLLLLOOOOOOOO !!!!!!!!!
Trzeba się nauczyć korzystać z funkcji cytuj.
 Tak na marginesie to pierdzielisz głupoty i wprowadzasz w błąd użytkowników forum.W okręgu siejesz ferment,tu też robisz to samo. 

aqq1

Od: 2009-01-10

14 sierpnia 2011 20:22  
lipiecMam takie pytanie , a mianowicie czy Społeczna Straż Rybacka
Jeżeli SSR może takie dobrowolne wpłaty w postaci mandatu ,czy nazwijmy pokwitowania pobierać , to jakie przepisy to regulują ?

Patrol SSR nie ma prawa nakładać mandatów.ZO nie ma również prawa sankcjonować takich działań stosowną uchwałą.Takowe działania to przestępstwo i powinno być ścigane z urzędu.
 SSR jest ściśle powiązana z działaniami ZO PZW.SSR działa przede wszystkim w interesie ochrony wód  podległych PZW.Na wody prywatne i komercyjne nie ma prawa wstępu.Żaden starosta takiego puntu w regulaminie SSR nie ujmie. 
Jednostką koordynacyjną działania Straży jest Starosta i
Zarząd Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego. 
Nadzór
specjalistyczny nad Społeczną Strażą Rybacką sprawuje Wojewoda poprzez
Komendanta Wojewódzkiego Państwowej Straży Rybackiej.

Środki finansowe i
wyposażenie techniczne niezbędne do wykonywania zadań kontrolnych zapewnia
Zarząd Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego. 
Siedzibą
Społecznej Straży Rybackiej jest Zarząd Okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego.
Nie popisuj się więc swoją wiedzą internauto Krzyś gdyż jest ona niewielka.Wielkie jest natomiast Twoje zaangażowanie w rycie i sianie fermentu wśród członków PZW. 
Będziesz się teraz pieklił i ubliżał mi.Nie jestem zaskoczony.To u Ciebie normalne. 

Krzyś

15 sierpnia 2011 09:27  
Panie aqq1 nie raz pisałem na tym forum , że jak chcesz dyskutować o mojej osobie to się przedstaw , abym mugł napisać coś o Tobie . I nie rób z siebie pokrzywdzonego przez moją osobę niewiniątka , przypominam tylko że to Ty naskakujesz zawsze na mnie , nie na odwrót ! Co zaś do tematu , to faktycznie SSR ma współpracować z ZO , I NIC WIĘCEJ .`Uchwała Rady Powiatu Nr XII/68/2000 "p.7  krierujący patrolem z przeprowadzonych kontroli sporządza zbiorcze zestawienie w zakresie : a) dokmentów uprawniających do połowu ryb u osób dokonujących ich połowu , oraz dokumentów stwierdzających pochodzenie ryb U OSÓB PRZETWARZAJĄCYCH LUB WPROWADZAJĄCYCH RYBY DO OBROTU ! " Wydaje mi się , że tu nie chodzi tylko o PZW . Co zaś do finansowania , to nie słyszałem o taki przypadku , aby to ZO w Tarnobrzegu dofinansowywał SSR , a Starostwo to i owszem . I jeszcze tylko jedno aqq1 przeczytaj wypowiedź Kolegi WHITE z 8 sierpnia w tym właśnie wądku . A na mój temat prosił bym się nie wypowiadać dopóki nie będę wiedział z kim piszę . ALE TY PO TYCH BREDNIACH NIE MASZ ODWAGI SIĘ PRZEDSTAWIĆ ! PAPA  

Krzyś

15 sierpnia 2011 09:47  
Podstawą działania SSR jest art.24 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985r. o rybactwie śródlądowym (Dz.U.Nr 66, poz. 750 tekst jednolity z 1999r) , oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 17 maja 1999r w sprawie zasad sprawowania nadzoru specjalistycznego nad SSR , oraz ramowego regulaminu tej straży (DZ.U.Nr 49 poz. 489) . http://dziennikustaw.gov.pl/D1999049048901.pdf  GDZIE TAM JEST MOWA O PZW ? CZY MOŻE PZW MA SWOJE "USTAWY" WAŻNIEJSZE OD USTAW RADY MINISTRÓW ??  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

15 sierpnia 2011 12:53  
Najlepiej stać na gruncie prawa, a nie kombinować z jakimiś druczkami ,,kasa przyjmie\'\'. W praktyce finansowej PZW nie ma przyzwolenia na praktykowane tu i ówdzie tzw. dobrowolne wpłaty na zagospodarowanie wód. Takie protezy do niczego nie prowadzą, a tylko uczą braku poszanowania dla prawa nad wodą. Jak nie ma dokumentów to nie ma łowienia i już. Jeśli trzeba dać mandat, to mogą tego dokonać tylko odpowiednie służby, a do tego obecnie tak się nie skończy, tylko będzie sprawa w sądzie.    

Krzyś

15 sierpnia 2011 17:55  
NO WŁAŚNIE !!! Popieram i pozdrawiam  

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

15 sierpnia 2011 18:26  
Panie Niedorzeczniku karać i jeszcze raz karać tak was nuczyło KC PZPR a kto was będzie karał za niedducznictwo w przepisach i ich złe interpretowanie. Myślicie że na was nie ma bata ,już wam sie kruszy grunt pod nogami a wy dupą powietrze łapiecie.Prokurator i jeszcze raz prokurator zapuka do waszych dzrzwi . Dość już tego stowarzyszenia towarzyszy którzy nami rządzą. Mamić to możecie nowicjuszy wstępujacych do tej sekty komunistycznej. Myślę że w przyszłym roku opusci pan funkcję Rzecznika choćby honorowo .  

lipiec

15 sierpnia 2011 21:47  
Wszystko się zgadza panie Kustusz w ogólnym pojęciu  . Jednak takie praktyki nie zgodne z prawem
czynią właśnie przedstawiciele PZW , a w szczególności Społecznicy SSR i okręgi
tego nie widzą , a nawet po cichu popierają 
.

Zresztą ZG PZW , czyli góra jak widzę nie wie co się dzieje
piętro niżej , Czyli w Okręgach PZW .

Taka praktyka jak się dowiedziałem z innych portali jest
coraz szerzej stosowana . Mandaty a raczej datki są wymuszane z byle jakiego
naruszenia przepisów obowiązujących w danym okręgu . Bo jeżeli nie zapłacisz to
np. za brak wpisanej ryby w rejestr podczas wędkowania (w przypadku mojego kolegi) proponuje się konfiskatę sprzętu , i
konsekwencje jak by nie wiem jakim kłusownikiem był .
Czy to nie jest jawna
wymuszanie , czy to nie jest naruszenie prawa przez SSR .

W moim okręgu jak mi
wiadomo za brak wpisu karze się adnotacją w rejestrze , a następnie po zdaniu
rejestrów okręg pobiera 10 zł , ale społecznicy poszli dalej i wlepiają datki
na ochronę i żeby delikwent prawnie się nie wykręcił to pobierają pieniądze na
miejscu . Zresztą za wszelkie naruszenie przepisów karze się kwitkiem
Dobrowolnej wpłaty i płatnej na miejscu , bo jak tego nie zrobisz to konfiskują
sprzęt , dokumęty i jeszcze jestem traktowany jak kłusownik , bo kto udowodni
że ja mam rację , jeżeli mnoży się naruszenia w notatce  tak że nie ma szans na obronę .

Więc każdy woli zapłacić i siedzieć cicho wybierając
mniejsze zło (w mniemaniu wędkarza) . Mogą również być pseudo społecznicy którzy widzą szansę na
wzbogacenie się , bo kto tak naprawdę wie co z tymi pieniędzmi się robi .

Więc ja się pytam
kto daje takie pozwolenie i kto za to odpowiada , bo sami społecznicy tego nie
wymyślili , zresztą zapytani , twierdzą że za zgodą Okręgu i są na prawie  . Ktoś musiał podpowiedzieć jak można karać
i jakie rozwiązanie mogą stosować . 

Ja nie jestem przeciw Społecznej Straży Rybackie , bo to oni głownie
robię tą czarną robotę i dbają o porządek na łowiskach  , ale niech to robią zgodnie z prawem . To
są tacy sami wędkarze jak my , tylko że mają prawo do kontroli , więc było by
przykro jak by co niektórych  osądzono i skazano . Takie czyny godzą w dobre
imię wszystkich społeczników i takie wejście prokuratora i sądowne karanie na
pewno wiele złego zrobi tym służbom  . 

profesor

Od: 2011-06-28

17 sierpnia 2011 09:45  
co ze złotą zielonogórską rybką ?wszyscy z zarządu finansowo zadowoleni?
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110505/POWIAT/718090556

Krzyś

18 sierpnia 2011 15:37  
<fieldset><legend>maly4</legend>Podstawą działania SSR jest art.24 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985r. o rybactwie śródlądowym (Dz.U.Nr 66, poz. 750 tekst jednolity z 1999r) , oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 17 maja 1999r w sprawie zasad sprawowania nadzoru specjalistycznego nad SSR , oraz ramowego regulaminu tej straży (DZ.U.Nr 49 poz. 489) . http://dziennikustaw.gov.pl/D1999049048901.pdf  GDZIE TAM JEST MOWA O PZW ? CZY MOŻE PZW MA SWOJE "USTAWY" WAŻNIEJSZE OD USTAW RADY MINISTRÓW ??
Kolega aqq1 nie ma czasu zripostować tej wypowiedzi ? Najlepiej opluć "zza krzaka" i się schować ! Tymbardziej , iż sie szuka błędów w innych wypowiedziach , i jest się aktywnym członeczkiem tego forum. </fieldset> 

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

22 sierpnia 2011 18:59  
piotr_okrasaPanie Niedorzeczniku karać i jeszcze raz karać tak was nuczyło KC PZPR a kto was będzie karał za niedducznictwo w przepisach i ich złe interpretowanie. Myślicie że na was nie ma bata ,już wam sie kruszy grunt pod nogami a wy dupą powietrze łapiecie.Prokurator i jeszcze raz prokurator zapuka do waszych dzrzwi . Dość już tego stowarzyszenia towarzyszy którzy nami rządzą. Mamić to możecie nowicjuszy wstępujacych do tej sekty komunistycznej. Myślę że w przyszłym roku opusci pan funkcję Rzecznika choćby honorowo .
  Najwyraźniej panie Piotrze nerwy Panu puszczają i zaczyna Pan ad personam, a to już nie jest forum, a wyzwiska i brak kultury, jeśli to tak najłagodniej nazwać. Widać najwyraźniej, że zaraza antykomunizmu wyraźnie panu na rozum padła i teraz nie potrafi się Pan z tego wydostać. A może by tak lepiej pojechac na ryby? Tam to przynajmniej nikt Pana o nazwisko nie zapyta.

arnie

Od: 2008-09-24

22 sierpnia 2011 20:53  
Co do regulaminu straży i to kto ja finansuje nie macie się co spierać bo może być różnie w każdym z powiatów. Zapominacie że SSR powołuje rada powiatu i robi to np na wniosek PZW lub innych uzytkowników rybackich itd... Uchwalając regulamin tej straży zaznaczają, komu taka straz podlega i jaki jest tryb powoływania strazników. Tak więc w jednych powiatach straz jest uzależniona od PZW bardziej a w innych mniej. Często SSR jeździ na te wody za które dostaje np zwrot za paliwo od ich uzytkowników. Sa straże całkowicie dotowane przez PZW a i są takie, które wszystko mają ze Starostwa.

Co do pobierania opłat przez SSR to zgadzam się, że to jest nadużycie.

Z drugiej strony, by ukrócić wedkarskie kłusownictwo, pozwoliłbym (w pewnych granicach) straży na zabieranie zezwoleń na wędkowanie za wykroczenia tak jak to ma miejsce na wodach komercyjnych i gospodarstw rybackich.

Pietia85

Od: 2010-12-24

12 listopada 2011 12:51  
A mnie interesuje jak to się ma do PSR i wystawiania takiego druczku na zarybienie wód ?   

pro26

Od: 2011-03-15

22 grudnia 2011 09:47  
Nie
może dawać mandatów nie może cię zatrzymać ani nic ci zrobić, strażnik społeczny
może najwyżej pożalić się swojemu komendantowi że odmówiono mu kontroli i nic
więcej. Tutaj najprawdopodobniej chodzi o opłat pobierane w okolicy
Warmińsko-Mazurskiej przez tak samozwańczych strażników pracujących w
gospodarstwie rybackim, którzy nie maja żadnych uprawnień do kontroli ani
przeszkolenia a wędkarze dają się im zastraszyć i wykupują u nich tak zwane
zezwolenia z dowozem za dużo wyższą cenę,  co jest karygodnym
postępowaniem i niczym się nie rożni od zezwolenia karnego. Taki strażnik
straszy że wezwie policje itp. po czym chce wcisnąć zezwolenie a jak nie chcemy
to dzwoni na policję, i tu jeżeli jest was dwóch to radzę w takiej sytuacji
również zadzwonić na policję i zgłosić próbę wyłudzenia i szantażowania. Tacy
strażnicy mają legitymację zakładową która do uprawnień do kontroli ma się jak
piernik do wiatraka. Wędkarze nie dajcie się okradać.

arnie

Od: 2008-09-24

23 grudnia 2011 08:14  
Pietia85A mnie interesuje jak to się ma do PSR i wystawiania takiego druczku na zarybienie wód ? 
 PSR ma uprawnienia do mandatowania.

Aleksander Domański

Od: 2011-11-08

23 grudnia 2011 11:06  
Pietia85A mnie interesuje jak to się ma do PSR i wystawiania takiego druczku na zarybienie wód ?
Jeśli   chodzi Ci o państwową straż  rybacką wystawiającą druczki na zarybienie wód jest to  przestępstwo i nie wieżę że strażnicy państwowi to czynią.
Art. 4b. 1. Zarybianie wód może prowadzić:
1) uprawniony do rybactwa
2) instytut badawczy, uczelnia, fundacja, uznana organizacja producentów ryb lub organizacja społeczna, w ramach programu badawczego lub programu ochrony i odbudowy zasobów
ryb w porozumieniu i za zgodą uprawnionego do rybactwa;
PSR może nakładać tylko mandaty . PSR  nie jest uprawniony do rybactwa.
 Nikt nie ma prawa żądać  opłaty na zarybianie.

dvbs3

Od: 2011-11-26

24 grudnia 2011 07:40  
Grzegorz Kidawski musi odejść !!!
Precz z cenzurą !!!
Precz z reklamami i wyskakującym face !!!

Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki
Administrator ta informacja musi zniknąć – nie bądź uparty
Informacja
Twoje konto jest zablokowane, prosimy skontaktować się z administratorem systemu.

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi