Logowanie

Zarejestruj się

zarybianie a zakaz połowu!!!

Dodaj odpowiedź

zarybianie a zakaz połowu!!!  
  Mariusz Wałachowski

Od: 2010-01-21

29 października 2011 22:18  
witam mam takie problem bardzo niechlubny dla mojego koła. zaczynając około 14 godziny dotrliśmy  ze znajomym na łowisko, łowiliśmy na żywca. w pewnym momencie zauważyłem że podjeżdza jakiś bus. jacyś goście się kręcili koło wody i coś tam wrzucali. była godzina 16. około 17 przyjeżdza straż rybacka no i wiadomo karta itp. nagle twierdzą że jest zakaz połowu na owym łowisku ze względu na zarybianie. od słowa do słowa wystawiają mandat za zakaz połowu. i docierając do sedna sprawy nie wiem czy mam płacić ten mandat. żadnego ogłoszenia nie było że w dniu dzisiejszym o tej i o tej godzinie jest zarybianie i bedzie zakaz. pozatym ci co zarybiali widzieli nas i mogli przyjść powiedzieć że jest zakaz połowu a nie zrobili tego. i sprawa taka mam płacić czy mogę odwołać się jakoś od tego mandatu... proszę o pomoc...  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

30 października 2011 06:40  
W trakcie każdego mandatowania straż ma obowiązek pouczyć o możliwości odwołania się od tej decyzji. Co zaś do zakazu polowów, to każde zarybienia musi być uzgodnione z RZGW przez rybackiego użytkownika danego obwodu rybackiego, musi być sporządzony protokół zarybienia, a ewentualny zakaz połowów musi zostać wydane w formie dsecyzji administracyjnej po uzgodnieniu z Urzędem Marszałkowskim. To nie jest prosta sprawa, by wprowadzić zakaz połowów na wodach otwartych. Więc o takim zakazie wędkarze powinni być informowani przynajmniej na stronie internetowej użytkownika wody, RZGW lub Urzędu Marszałkowskiego. Dopiero po opublikowaniu takiej decyzji straż rybacka ma prawo karania za wykroczenie wobec tego zakazu.  

Mariusz Wałachowski

Od: 2010-01-21

30 października 2011 12:04  
bardzo dziękuje za odpowiedź. widzę że mam prawo się odwołać.  

jerzy53

Od: 2011-03-15

30 października 2011 22:02  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszW trakcie każdego mandatowania straż ma obowiązek pouczyć o możliwości odwołania się od tej decyzji. Co zaś do zakazu polowów, to każde zarybienia musi być uzgodnione z RZGW przez rybackiego użytkownika danego obwodu rybackiego, musi być sporządzony protokół zarybienia, a ewentualny zakaz połowów musi zostać wydane w formie dsecyzji administracyjnej po uzgodnieniu z Urzędem Marszałkowskim. To nie jest prosta sprawa, by wprowadzić zakaz połowów na wodach otwartych. Więc o takim zakazie wędkarze powinni być informowani przynajmniej na stronie internetowej użytkownika wody, RZGW lub Urzędu Marszałkowskiego. Dopiero po opublikowaniu takiej decyzji straż rybacka ma prawo karania za wykroczenie wobec tego zakazu.
 Pozwolę sobie dodać w tej kwestii kilka słów popierwsze:  osoba uprawniona do nakładania mandatów za wykroczenia powinna pouczyć sprawcę wykroczenia o możliwości ODMOWY PRZYJĘCIA takiego mandatu. Natomiast odmowa przyjęcia mandatu skutkuje skierowaniem wniosku o ukaranie do Sądu. Jednak przed Sądem uzyskamy pełne wyjaśnienie co do czynu karalnego jaki popełniliśmy i sankcji jakie za takie wykroczenie grożą.(jeżeli uważamy, że nie popełniliśmy wykroczenia, lub zrobiliśmy to nieumyślnie) Ryzyko, że strażnik miał jednak rację i kara nałożona przez Sąd będzie wyższa  od proponowanego mandatu  jest niewielkie, bo większość wykroczeń jest  określona w taryfikatorze. Natomiast przyjmując mandat(podpisując) osoba przyznaje sie do popełnienia wykroczenia i zgadza się dobrowolnie na ukaranie grzywną w drodze postępowania mandatowego. W takiej sytuacji odwołanie od przyjętego mandatu ma  sens, gdy jesteśmy pewni,że zostaliśmy wprowadzeni przez strażnika w błąd. Czyli , że  wmówiono nam istnienie zakazu za który został wypisany mandat. Ponadto na odwołanie jest ściśle określony czas(krótki) , po przekroczeniu którego odwołanie staje się bezskuteczne.

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi