Logowanie

Zarejestruj się

SPINNING W KIELECKIM

Dodaj odpowiedź

SPINNING W KIELECKIM  
  tomaszokret

Od: 2009-02-03

01 maja 2009 08:43  
Wszystkich zainteresowanych informuję, że decyzją Walnego Zgromadzenia Delegatów Okręgu Kieleckiego zniesiony został zakaz spinningowania na wodach nizinnych Okręgu w okresie wiosennym (od 01.01 do 30.04). Szkoda, że uchwała ta wejdzie w życie dopiero w przyszłym roku... :-P  

Marcin Pawłowski

Od: 2009-04-12

01 maja 2009 21:09  
dzięki za info. nareszcie będzie można porzucać, nieważne że dopiero w przyszłym roku ale samo podjęcie takiej uchwały przez Zarząd wskazuje że ktoś zaczął myśleć w naszych strukturach. w środę byłem na Wisełce ale tragedia... parę krąpików i certy które nie dały podejść żadnej innej rybie do zanęty. Trafiały się sztuki nawet po 50 cm ale niestety buzi i z powrotem do wody.  

megaspec

Od: 2009-01-31

02 maja 2009 18:49  
Będzie można pospiningować szkoda tylko że nie na Wisełce:( może w Tarnowie i Tarnobrzegu ktoś też wpadnie na taki pomysł bo Wisła nie jest Kielecka,,chyba\'\' . A takie pytanko z innej beczki byłem w piątek 1 Maja na Wiśle w okolicach mostu w Górce i Strażnicy z PSR kontrolowali ten odcinek z wody i brzegu i w mojej obecności pouczali wędkarzy z Korczyna że nie posiadają rejestrów za 10 zł Tarnowa którzy byli przekonani że Wisła po stronie Kieleckiej jest PZW Kielce a po 2 Tarnowa i tam potrzebny jest rejestrtak byli tak poinformowani płacąc karte jak to jest z Tą Wisłą? CZYJA JEST bo chyba nie może tak być że jeden brzeg Kielc a drugi Tarnowa, kto kontroluje, zarybia , zbiera opłaty? Pozdrawiam  

tomaszokret

02 maja 2009 20:39  
Do MARCIN PAWŁOWSKI: Bo maj to jeszcze nie sezon na Wisłę... :-P Byłem tydzień temu, piękne certy się trafiały i sapy - akurat i jedno, i drugie pod ochroną. Szkoda ryb, zwinąłem się i przeszedłem na starorzecze. Wisła od Świętojanki dopiero staje się atrakcyjna na białą rybę. Wypada się jednak cieszyć, że się pięknie certa odrodziła, bo był taki czas, że już z nią krucho było...  

tomaszokret

02 maja 2009 20:46  
Do MEGASPEC: Wisłą nie jest kielecka nigdzie. Podział wód między Okręgi nastąpił według granic obwodów rybackich, a te niekoniecznie pokrywają się terytorialnie z granicami okręgów. Za zarybienia odpowiadają okręgi, które są dzierżawcami obwodów, one też administrują na tych wodach. Jeśli masz wątpliwości (szczególnie mogą one dotyczyć wód na obrzeżach Okręgu), lepiej sprawdzić w Wykazie Wód.  

megaspec

02 maja 2009 21:23  
Kol. Tomaszu a pytanie które mnie zastanawia kto w takim razie może kontrolować na Wiśle. I co z tymi rejestrami zdania są podzielone a Strażnicy 1 maja pouczali tych którzy nie mieli a odchodząc mówili że 200 zł mandat będzie następnym razem. Mieli rację Dzwoniłem do Kielc do PZW i bardzo niezrozumiale Pani mi to tłumaczyła dlatego pytam Ciebie jako EXPERTA a może ktoś zna odpowiedź na moje wątpliwości. Dziękuję i pozdrawiam  

tomaszokret

02 maja 2009 23:50  
Do MEGASPEC: Z tym ekspertem to trochę przesadziłeś…
Wisła na odcinku „około kieleckim” została podzielona na obwody rybackie, które zostały poddane procedurze przetargowej na ich dzierżawę. Do żadnego z tych przetargów Kielce nie przystąpiły, co było o tyle logiczne, że Okręg nigdzie nie styka się z Wisłą na jej dłuższym odcinku, a jedynie lokalnie, miejscami. Nie bez znaczenia był również zapewne fakt, że nakłady na zagospodarowanie i ochronę tak dużej rzeki byłyby bardzo wysokie, a Kielce bardzo dbają o to, by mieć najniższą składkę w kraju… Tak więc Wisła w okolicy jest tarnobrzeska, radomska, tarnowska, lubelska – ale nigdzie kielecka!
Nie ma znaczenia, na czyim terenie rzeka płynie – warunki połowu na niej ustala dzierżawca. Nawet, gdy jeden brzeg należy do jednego Okręgu, a drugi – do drugiego. Czyli pomimo tego, że połów odbywa się na brzegu kieleckim, w opisanym przez ciebie przypadku obowiązują reguły ustalone przez Okręg Tarnowski.
Co do rejestrów – Kielce podpisały porozumienia z Tarnobrzegiem, Radomiem i Lublinem, na mocy których wzajemne rejestry są honorowane. To znaczy – łowiąc na Wiśle tarnobrzeskiej wyniki wpisujesz do rejestru kieleckiego i jest wszystko OK – Okręgi przekażą sobie wzajemnie informacje z rejestrów, dotyczące połowów na ich wodach. Z Tarnowem wynikł jednak spór dotyczący tego, ilu wędkarzy kieleckich łowi na tarnowskich wodach: Tarnów oszacował, że jest to ok. 6 tys. wędkarzy (mogę się mylić co do podanej liczby), natomiast Kielce uznały, że jest to znacznie mniej. Ustalenie rzeczywistej liczby jest o tyle istotne, że stanowi podstawę do negocjacji kwot, jakie Okręgi przekazują sobie za podpisanie porozumień. Aby rozstrzygnąć tę kwestię Tarnów podpisał porozumienie z Kielcami, ale pod warunkiem, że wędkarze kieleccy będą wypełniali oddzielnie rejestr tarnowski (w przypadku połowu na tarnowskich wodach, oczywiście), wykupywany za kwotę 10 zł.
Podsumowując ten wątek – strażnicy mieli oczywiście rację upominając wędkujących kielczan za brak rejestru tarnowskiego, wykazali się przy tym łagodnością nie wystawiając od razu mandatów. O stosunkach między Kielcami a Tarnowem było bowiem głośno już od jakiegoś czasu i nawet w dość odległych krańcach Okręgu podawana była informacja o konieczności wykupienia i posiadania rejestru tarnowskiego. Swoją drogą – słabo zorientowani byli ci wędkarze – w kole nie byli, nikt im nie powiedział?
Natomiast odnośnie kontroli – mają prawo kontrolować oczywiście wszyscy ci, co na każdej wodzie: Policja, SSR, PSR, Straż Ochrony Mienia PZW, Straż Leśna, Straż Łowiecka, Straże Parków Narodowych i krajobrazowych oraz uprawnieni do rybactwa. Nic się nie zmienia w związku z przynależnością Wisły do Okręgu Tarnowskiego… :-P
Mam nadzieję, że wyjaśniłem ci sytuację tym być może nieco przydługim wywodem… :-P

megaspec

03 maja 2009 09:43  
Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje wątpliwości zaskoczyłeś mnie pisząc o Straż Ochrony Mienia PZW co to jest i jakie ma uprawnienia nie słyszałem o takiej straży. Nakłada Mandaty :) Pozdrawiam i życzę emocjonujących połowów.  

Marcin Pawłowski

03 maja 2009 21:24  
Witam. Masz racje jeszcze za wcześnie na Wisełkę zwlaszcza,że leszcz jest chyba na tarle, więc praktycznie nie ma po co jechać. Szkoda męczyć cert chociaż biorą naprawdę piękne. Dziś byłem na Nidzie ale porażka zupełna, nawet sklejki nie brały...(czytaj: uklejki:-)) Szczupaczek też cieniutko jeden pistolecik 35cm. Nawet nie próbowałem rzucać spinningiem za kleniami bo ilość wędkarzy mnie przeraziła... Eeech chyba trzeba jeszcze poczekać...  

Marcin Pawłowski

03 maja 2009 21:41  
Witam. Po pierwsze Kolego czytaj posty bo temat o którym piszesz był poruszany na forum przez tomaszokreta i mnie. Też podlegam pod okręg kielecki i po wykupieniu rejestru okręgu tarnowskiego mogę wybierać się na Wisłę bez żadnych obaw. Mieliśmy kontrolę ale wszystko było oki, mało tego dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy o tej rzece właśnie od strażników, którzy przeprowadzali kontrolę. Trochę mnie to śmieszyło co mówili ale chyba mieli rację, jeden z nich spojrzał na wodę i mówi: dziśiaj nie połapiecie bo bańki są na wodzie... Kruca fuks miał rację...  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi