| Przepisy dotyczące spędzania czasu nad wodą | ||||
Piotr
Od: 2011-01-11 Posty: 14 |
09 stycznia 2012 09:52 | |||
| Witam
Mam pytanie czy jako wędkarz mam prawo rozbić się jednym namiotem bez podłogi nad wodą w czasie kiedy wędkuję ( ja cały czas z synem na zmiane siedzimy na stanowisku wędkarskim). I jeśli tak czy na noc mogę zakładać tzw. tropik (żona marudzi bo komary i tp.) jest to taka zamknięta sypialnia. proszę o podstawę prawną jeśli ktoś zna ewentualnie chciałbym prosić o wypowiedź specjalisty. |
||||
Artur Zakrzewski
Od: 2009-01-26 Posty: 8 |
09 stycznia 2012 18:39 | |||
| To zależy kolego na czyim terenie chcesz rozbić ten namiot jeżeli na gruncie prwatnym to nie masz do tego prawa ( pozostaje ci wtedy tylko rozmowa z właścicielem czy wyrazi ci na to zgodę
pozdrawiam Artur |
||||
Piotr
10 stycznia 2012 07:36 | |||
| Chodzi mi o teren bezpośrednio znajdujący się przy łowisku ogólnodostępnym dla wędkarzy zbiornik należy do skarbu Państwa a dzierżawiony jest przez PZW (np. Chehło,Pogoria,Rogoźnik, Kozłowa Góra, Zalew Rybnicki, Przeczyce, Dźierżno, Pławnowice, Turawa itp.) | ||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
10 stycznia 2012 08:05 | |||
| No to przyznam się że nie kumam.Nad zalewem zegrzyńskim,nad Narwią,Wisłą,Bugiem a to też przecież wody PZW namioty stoją i nigdy nie słyszałem żeby były jakieś przepisy które tego zabraniają.
A już to czy namiot ma podłogę albo tropik to kogo ma to obchodzić? ps. Dawno temu (pewnie z lat 10 temu) nad Turawą widziałem namioty. |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
10 stycznia 2012 08:19 | |||
| Polski Związek Wędkarski w swoich przepisach reguluje tylko zasady dotyczące amatorskiego połowu ryb, czyli korzystania z wod do celów wędkarskich. Dotyczy to pasa brzegu niezbędnego do tych celów (1,5 m) oraz sprzętu wykorzystywanego podczas wędkowania np. zadaszenia czy namiotu ochronnego. Zasady korzystania z wód do innych celów: rekreacyjnych, żeglarskich, wodno-środowiskowych itp, regulują inne przepisy. Odnośnie biwakowania na terenie parków narodowych i innych terenów chronionych jest to Ustawa o ochronie przyrody, na terenie lasów jest to Ustawa o lasach. PZW na swoich łowiskach, np. w stanicach wędkarskich, przy łowiskach specjalnych czy innych także określa zasady korzystania z biwakowania, ale to jest uwidocznione w regulaminach poszczególnych stanic lub lowisk. Tak więc każdorazowo trzeba zbadać możliwośc biwakowania na terenie przy łowisku już na miejscu. Generalna zasada jest taka, że można tego dokonywać tylko w zgodzie z miejscowymi przepisami i za zgodą właściciela terenu. | ||||
Piotr
10 stycznia 2012 09:24 | |||
| No właśnie chodzi mi o namiot wędkarski przecież nie biwakuję tylko robię zaśiadkę na białoryb a nie spininguję a w nocy idę spać ja cały czas łowię rybki a namiot jest dla ochrony przed deszczem i wiatrem no i do składowania gratów pytanie dotyczy właśnie tego pasa 1,5 metra nad wodą a nie o biwak wiem że mam prawo postawić namiot wędkarski czy parasol wędkarski a jaka jest definicja namiotu wędkarskiego ja doczytałem że nie może mieć podłogi i tyle czy jest żółty w czerwone kropki czy zielony, czy ma metr czy dwa metry czy na pojedyńczym kiju jak parasol czy na sznurkach i śledziach tego nigdzie nie precyzuje żaden zapis stąd pytanie czy mogę ja jako wędkarz nie kolega, ciotka czy kuzyn ale ja plus żona i syn mający również kartę wędkarską i opłacone PZW, mamy prawo postawić namiot wędkarski koło wody i czy w takim namiocie dozwolone jest zastosowanie podwieszanego tropika tak brzi moje pytanie dla przymomnienia szanowni koledzy bo otpowiedzi dotyczą czegoś innego być może nie doprecyzowałem więc robię to teraz | ||||
Artur Zakrzewski
10 stycznia 2012 12:00 | |||
| Piotr odpowiedź na twoje pytanie brzmi NIE . A wynika to ze sprzecznych ustaw wędkarz co prawda ma mieć swobodny dostęp do wody ( dostęp do wody a nie dojazd czy biwakowanie) a wynika to z ustawy z tego co pamiętam "Prawo Wodne" lecz w Polsce własność do gruntów jest jak by wyżej traktowana PZW co prawda dzierżawi od skarbu Państwa zbiorniki wodne lecz nie grunty bezpośrednio przyległe i jeżeli trafisz w takie miejsce gdzie włascicielem gruntu jest osoba prywatna to z mojego doświadczenia wiem że w takim przypadku to własnie Ty gorzej na tym wyjdziesz i może dojść nawet do tego że nie zostaniesz wpuszczony na teren prywatny , tak to niestety wygląda | ||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
11 stycznia 2012 19:42 | |||
| Z tego co pamiętam, rok czy dwa lata temu był podobny wątek. Ogólnie polskie prawo w sprawie biwakowania jest mało przejrzyste. Pomijając grunty prywatne na których decyduje właściciel, sa jeszcze grunty skarbu państwa, administrowane przez gminy, miasta, lasy itd. Czasami samorząd wyznacza miejsce do biwakowania i zakazuje w prawie miejscowym biwakowania w innych miejscach. Często takie przepisy są w miastach w których jeziora są częścią parków i zieleni miejskiej. Poza miastem próżno szukać w prawie miejscowym takich zapisów.
W polskim prawie o ile dobrze pamiętam jest tylko wzmianka że biwakowac można w miejscach do tego wyznaczonych. Problem jest w tym, że nie ma nigdzie napisane co to jest biwakowanie - brak jest definicji - i tu jest pole do popisu dla interpretatorów prawa. :)))) |
||||
|
Dyrekto Od: 2008-12-31 Posty: 136 |
11 stycznia 2012 22:16 | |||
| nie ale tylko w sensie że nie może mieć podwieszanego "sypialnego" .... moze mieć i nikt nie może mu zabronić. wszelkiego rodzaju namioty bez przysłowiowego "dna" nie są tak naprawdę czysto stricte namiotami w sytuacji kiedy zabrania tego przepis prawny dla danego obiektu namiot nim może nie być - prawda! . np. jeżeli będzie to las wg. wszelkich prawideł nie ma opcji byś postawił namiocik z podłogą (jedynie specjalnie wyznaczone miejsca moga miec taką możliwość), nie wchodzą w to przeciez parasole a wszystko co nie ma podłogi nim przecież jest ... parasol słoneczny , parasol przeciwdeszczowy . parasol przeciwwietrzny (wiatrołap, wiatrochron) więc namiot wędkarski bez podłogi właśnie nim może być lub nie być ... ale jaja | ||||
Artur Zakrzewski
11 stycznia 2012 22:27 | |||
|
Kolego dlaczego wprowadzasz go w błąd ? Nie ma on prawa rozbijać namiotu na prywatnym terenie chyba dość wyraźnie to napisałem jeżeli nie będzie miał zezwolenia na to właściciela gruntu i nie ważne czy to bedzie namiot z podłogą czy bez niej .Teren prywatny to teren prywatny już jak sama nazwa mówi . Wystarczy że własciciel terenu wezwie na miejsce Policję i może się to dla niego skończyć nie ciekawie ........ |
||||
|
11 stycznia 2012 22:36 | |||
| :arturzak :dyrekto |
||||
Piotr
13 stycznia 2012 21:18 | |||
| czytając wypowiedzi dochodzę do wniosku że jeśli postawie niewielki namiot tuż koło wody (do 1,5 metra) bez podłogi na góra 2 nocki a teren będzie należał do państwa, gminy itp dookoła wody a nie do osoby prywatnej która może mi tego zabronić to nikt nie powinien mieć pretensji. | ||||
|
13 stycznia 2012 22:53 | |||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum