Logowanie

Zarejestruj się

Przepisy dotyczące spędzania czasu nad wodą

Dodaj odpowiedź

Przepisy dotyczące spędzania czasu nad wodą  
  Piotr

Od: 2011-01-11

09 stycznia 2012 09:52  
Witam

Mam pytanie czy jako wędkarz mam prawo rozbić się jednym namiotem bez podłogi nad wodą w czasie kiedy wędkuję ( ja cały czas z synem na zmiane siedzimy na stanowisku wędkarskim).
I jeśli tak czy na noc mogę zakładać tzw. tropik (żona marudzi bo komary i tp.) jest to taka zamknięta sypialnia.
proszę o podstawę prawną jeśli ktoś zna ewentualnie chciałbym prosić o wypowiedź specjalisty.

Artur Zakrzewski

Od: 2009-01-26

09 stycznia 2012 18:39  
To zależy kolego na czyim terenie chcesz rozbić ten namiot jeżeli na gruncie prwatnym to nie masz do tego prawa ( pozostaje ci wtedy tylko rozmowa z właścicielem czy wyrazi ci na to zgodę

pozdrawiam Artur

Piotr

10 stycznia 2012 07:36  
Chodzi mi o teren bezpośrednio znajdujący się przy łowisku ogólnodostępnym dla wędkarzy zbiornik należy do skarbu Państwa a dzierżawiony jest przez PZW (np. Chehło,Pogoria,Rogoźnik, Kozłowa Góra, Zalew Rybnicki, Przeczyce, Dźierżno, Pławnowice, Turawa itp.)  

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

10 stycznia 2012 08:05  
PiotrChodzi mi o teren bezpośrednio znajdujący się przy łowisku ogólnodostępnym dla wędkarzy zbiornik należy do skarbu Państwa a dzierżawiony jest przez PZW (np. Chehło,Pogoria,Rogoźnik, Kozłowa Góra, Zalew Rybnicki, Przeczyce, Dźierżno, Pławnowice, Turawa itp.)
No to przyznam się że nie kumam.Nad zalewem zegrzyńskim,nad Narwią,Wisłą,Bugiem a to też przecież wody PZW namioty stoją i nigdy nie słyszałem żeby były jakieś przepisy które tego zabraniają.
A już to czy namiot ma podłogę albo tropik to kogo ma to obchodzić?
ps. Dawno temu (pewnie z lat 10 temu) nad Turawą widziałem namioty.

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

10 stycznia 2012 08:19  
Polski Związek Wędkarski w swoich przepisach reguluje tylko zasady dotyczące amatorskiego połowu ryb, czyli korzystania z wod do celów wędkarskich. Dotyczy to pasa brzegu niezbędnego do tych celów (1,5 m) oraz sprzętu wykorzystywanego podczas wędkowania np. zadaszenia czy namiotu ochronnego. Zasady korzystania z wód do innych celów: rekreacyjnych, żeglarskich, wodno-środowiskowych itp, regulują inne przepisy. Odnośnie biwakowania na terenie parków narodowych i innych terenów chronionych jest to Ustawa o ochronie przyrody, na terenie lasów jest to Ustawa o lasach. PZW na swoich łowiskach, np. w stanicach wędkarskich, przy łowiskach specjalnych czy innych także określa zasady korzystania  z biwakowania, ale to jest uwidocznione w regulaminach poszczególnych stanic lub lowisk. Tak więc każdorazowo trzeba zbadać możliwośc biwakowania na terenie przy łowisku już na miejscu. Generalna zasada jest taka, że można tego dokonywać tylko w zgodzie z miejscowymi przepisami i za zgodą właściciela terenu.  

Piotr

10 stycznia 2012 09:24  
No właśnie chodzi mi o namiot wędkarski przecież nie biwakuję tylko robię zaśiadkę na białoryb a nie spininguję a w nocy idę spać ja cały czas łowię rybki a namiot jest dla ochrony przed deszczem i wiatrem no i do składowania gratów pytanie dotyczy właśnie tego pasa 1,5 metra nad wodą a nie o biwak wiem że mam prawo postawić namiot wędkarski czy parasol wędkarski a jaka jest definicja namiotu wędkarskiego ja doczytałem że nie może mieć podłogi i tyle czy jest żółty w czerwone kropki czy zielony, czy ma metr czy dwa metry czy na pojedyńczym kiju jak parasol  czy na sznurkach i śledziach tego nigdzie nie precyzuje żaden zapis stąd pytanie czy mogę ja jako wędkarz nie kolega, ciotka czy kuzyn ale ja plus żona i syn mający również kartę wędkarską i opłacone PZW, mamy prawo postawić namiot wędkarski koło wody i czy w takim namiocie dozwolone jest zastosowanie podwieszanego tropika tak brzi moje pytanie dla przymomnienia szanowni koledzy bo otpowiedzi dotyczą czegoś innego być może nie doprecyzowałem więc robię to teraz  

Artur Zakrzewski

10 stycznia 2012 12:00  
Piotr odpowiedź na twoje pytanie brzmi NIE . A wynika to ze sprzecznych ustaw wędkarz co prawda ma mieć swobodny dostęp do wody ( dostęp do wody a nie dojazd czy biwakowanie) a wynika to z ustawy z tego co pamiętam "Prawo Wodne" lecz w Polsce własność do gruntów jest jak by wyżej traktowana PZW co prawda dzierżawi od skarbu Państwa zbiorniki wodne lecz nie grunty bezpośrednio przyległe i jeżeli trafisz w takie miejsce gdzie włascicielem gruntu jest osoba prywatna to z mojego doświadczenia wiem że w takim przypadku to własnie Ty gorzej na tym wyjdziesz i może dojść nawet do tego że nie zostaniesz wpuszczony na teren prywatny , tak to niestety wygląda  

arnie

Od: 2008-09-24

11 stycznia 2012 19:42  
Z tego co pamiętam, rok czy dwa lata temu był podobny wątek. Ogólnie polskie prawo w sprawie biwakowania jest mało przejrzyste. Pomijając grunty prywatne na których decyduje właściciel, sa jeszcze grunty skarbu państwa, administrowane przez gminy, miasta, lasy itd. Czasami samorząd wyznacza miejsce do biwakowania i zakazuje w prawie miejscowym biwakowania w innych miejscach. Często takie przepisy są w miastach w których jeziora są częścią parków i zieleni miejskiej. Poza miastem próżno szukać w prawie miejscowym takich zapisów.

W polskim prawie o ile dobrze pamiętam jest tylko wzmianka że biwakowac można w miejscach do tego wyznaczonych.

Problem jest w tym, że nie ma nigdzie napisane co to jest biwakowanie - brak jest definicji - i tu jest pole do popisu dla interpretatorów prawa. :))))

Dyrekto

Od: 2008-12-31

11 stycznia 2012 22:16  
Zakrzewski ArturPiotr odpowiedź na twoje pytanie brzmi NIE .
 nie ale tylko w sensie że nie może mieć podwieszanego "sypialnego" .... moze mieć i nikt nie może mu zabronić. wszelkiego rodzaju namioty bez przysłowiowego "dna" nie są tak naprawdę czysto stricte namiotami w sytuacji kiedy zabrania tego przepis prawny dla danego obiektu namiot nim może nie być - prawda! . np. jeżeli będzie to las wg. wszelkich prawideł nie ma opcji byś postawił  namiocik z podłogą (jedynie specjalnie wyznaczone miejsca moga miec taką możliwość), nie wchodzą w to przeciez parasole a wszystko co nie ma podłogi nim przecież jest ... parasol słoneczny , parasol przeciwdeszczowy . parasol przeciwwietrzny (wiatrołap, wiatrochron) więc namiot wędkarski bez podłogi właśnie nim może być  lub nie być ... ale jaja 

Artur Zakrzewski

11 stycznia 2012 22:27  
Dyrekto
  nie ale tylko w sensie że nie może mieć podwieszanego "sypialnego" .... moze mieć i nikt nie może mu zabronić. wszelkiego rodzaju namioty bez przysłowiowego "dna" nie są tak naprawdę czysto stricte namiotami w sytuacji kiedy zabrania tego przepis prawny dla danego obiektu namiot nim może nie być - prawda! . np. jeżeli będzie to las wg. wszelkich prawideł nie ma opcji byś postawił  namiocik z podłogą (jedynie specjalnie wyznaczone miejsca moga miec taką możliwość), nie wchodzą w to przeciez parasole a wszystko co nie ma podłogi nim przecież jest ... parasol słoneczny , parasol przeciwdeszczowy . parasol przeciwwietrzny (wiatrołap, wiatrochron) więc namiot wędkarski bez podłogi właśnie nim może być  lub nie być ... ale jaja 

Kolego dlaczego wprowadzasz go w błąd ? Nie ma on prawa rozbijać namiotu na prywatnym terenie chyba dość wyraźnie to napisałem jeżeli nie będzie miał zezwolenia na to właściciela gruntu i nie ważne czy to bedzie namiot z podłogą czy bez niej .Teren prywatny to teren prywatny już jak sama nazwa mówi . Wystarczy że własciciel terenu wezwie na miejsce Policję i może się to dla niego skończyć nie ciekawie ........

Dyrekto

11 stycznia 2012 22:36  
:arturzak :dyrekto
ja nie piszę że na terenie prywatnym .... bo na takowy to ci wejść wogóle nie wolno bez jego zgody ... czytaj ze zrozumieniem  tx połamania 

Piotr

13 stycznia 2012 21:18  
czytając wypowiedzi dochodzę do wniosku że jeśli postawie niewielki namiot tuż koło wody (do 1,5 metra) bez podłogi na góra 2 nocki a teren będzie należał do państwa, gminy itp dookoła wody a nie do osoby prywatnej która może mi tego zabronić to nikt nie powinien mieć pretensji.  

Dyrekto

13 stycznia 2012 22:53  
Piotrczytając wypowiedzi dochodzę do wniosku że jeśli postawie niewielki namiot tuż koło wody (do 1,5 metra) bez podłogi na góra 2 nocki a teren będzie należał do państwa, gminy itp dookoła wody a nie do osoby prywatnej która może mi tego zabronić to nikt nie powinien mieć pretensji.
 dokładnie ... 

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi