| WYKAZ WÓD KRAINY PSTRĄGA I LIPIENIA | ||||
|
wędkomaniak Od: 2009-04-01 Posty: 33 |
19 stycznia 2012 18:30 | |||
| mam pytanie do kolegów związane z obowiązującymi przepisami
dotyczącymi wykazu wód krainy pstrąga i lipienia w poszczególnych okręgach. czy okręgi są zobligowane do wydawania w formie drukowanej wykazu swoich wód „górskich”? czy są jakieś przepisy określające te sprawy? |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
20 stycznia 2012 08:35 | |||
| Takie zasady obowiązują przy uchwalaniu składki na wody górskie, a uchwała taka powinna być publikowana w formie dostępnej dla wędkarzy ubiegających się o możliwośc wędkowania na tych wodach, np. w druku, w internecie, u skarbnikow itd. | ||||
|
dionizy Od: 2009-01-31 Posty: 87 |
20 stycznia 2012 09:49 | |||
| Informator Wód Krainy Pstrąga i Lipienia od 1.01.2012 r.
Przepisy PZW|2012-01-17 OBJAŚNIENIA WSTĘPNE Niniejszy Informator obejmuje odcinki rzek i potoków oraz wody użytkowane przez Polski Związek Wędkarski, uznane za krainę pstrąga i lipienia, na ... więcej http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/55863/67/informator_wod_krainy_pstraga_i_lipienia_od_1012012_r |
||||
Aleksander Domański
Od: 2011-11-08 Posty: 226 |
20 stycznia 2012 14:33 | |||
| Ja kolegom polecam wykaz części wód powierzchniowych przeznaczonych do bytowania ryb w warunkach naturalnych.
Szczególnie polecam uwagi o aktualnym występowaniu ryb łososiowatych. [url=Ja kolegom polecam wykaz części wód powierzchniowych przeznaczonych do bytowania ryb w warunkach naturalnych. Szczególnie polecam uwagi o aktualnym występowaniu ryb łososiowatych. http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/upload/browser/_ZZ/Wykazy/Wykaz%20cz%C4%99%C5%9Bci%20w%C3%B3d%20powierzchniowych%20przeznaczonych%20do%20bytowania%20ryb,%20skorupiak%C3%B3w%20i%20mi%C4%99czak%C3%B3w%20w%20warunkach%20naturalnych_jeziora_2007.pdf]http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/upload/browser/_ZZ/Wykazy/Wykaz%20cz%C4%99%C5%9Bci%20w%C3%B3d%20powierzchniowych%20przeznaczonych%20do%20bytowania%20ryb,%20skorupiak%C3%B3w%20i%20mi%C4%99czak%C3%B3w%20w%20warunkach%20naturalnych_jeziora_2007.pdf[/url] |
||||
Aleksander Domański
Od: 2011-11-08 Posty: 226 |
20 stycznia 2012 14:37 | |||
| Jeszcze raz bo coś nie wyszło.
http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/upload/browser/_ZZ/Wykazy/Wykaz%20cz%C4%99%C5%9Bci%20w%C3%B3d%20powierzchniowych%20przeznaczonych%20do%20bytowania%20ryb,%20skorupiak%C3%B3w%20i%20mi%C4%99czak%C3%B3w%20w%20warunkach%20naturalnych_jeziora_2007.pdf |
||||
|
wędkomaniak Od: 2009-04-01 Posty: 33 |
21 stycznia 2012 13:26 | |||
| bardzo dziękuję "dionizemu" za podanie linku do informacji opublikowanej przez Zarząd Główny PZW, która niestety udowodniła, że przepisy sobie, a życie sobie.
wykaz krainy wód pstrąga i lipienia mojego okręgu podany na stronie ZG PZW jest inny od tego który jest opublikowany obecnie na stronie okręgu. Który jest obowiązujący? Czemu okręgowi działacze wprowadzają w błąd wędkarzy, wiedząc o przepisie który zacytuję – Informator opracowany został na podstawie materiałów nadesłanych przez poszczególne Zarządy Okręgów PZW. Zmiany w obowiązującym Informatorze mogą być dokonane tylko na skutek zaistniałych klęsk żywiołowych (powódź, zatrucia ryb) oraz działań podjętych dla ich likwidacji. Okresowe zmiany w obowiązującym Informatorze muszą być ogłaszane przez zainteresowany Okręg PZW w powszechnie dostępnych dla wędkarzy mediach, a mogą obowiązywać od 01.01. nowego roku. |
||||
witek_ziemkowski
Od: 2010-07-27 Posty: 5 |
21 stycznia 2012 22:07 | |||
| Dokumentem posiadającym umocowanie prawne zapisane w art. 7 ust.2 i 2a Ustawy o Rybactwie śródlądowym jest zezwolenie (niebieska książeczka) wydawana przez uprawnionego do rybactwa i wręczana wędkarzowi który dokonał zakupu znaczka na wody górskie w danym okręgu. Jej integralną częścią jest dział II zawierający wykaz wód danego ZO PZW udostępnionych do wędkowania objętych rejestracją połowów wędkarskich oraz zasady wędkowania i dane tam zawarte obowiązują wędkującego. Z całym szacunkiem, nie ma on(wędkarz) żadnego obowiązku śledzić treści uchwał ZO PZW czy też strony internetowej ZG lub ZO PZW gdzie umieszczono informator wód krainy pstrąga i lipienia, gdyż posiada wykaz wód znajdujący się w owym zezwoleniu w które zaopatrzył go uprawniony do rybactwa i informacje tam zawarte są dla niego wiążące prawnie. Umieszczenie zapisu w wykazie wód znajdującym się w dziale II zezwolenia na dany rok stanowi niejako zwieńczenie drogi, którą przejść musi wniosek o zmianę zapisu w informatorze wód krainy pstrąga i lipienia, przyjęty na zebraniu sprawozdawczym Koła, zaakceptowany uchwałą ZO PZW, a następnie ,,przyklepany” przez ZG PZW i ujęty w informatorze wód krainy pstrąga i lipienia. Tak teoretycznie powinno być. Natomiast z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć przynajmniej na jednym znanym mi przykładzie, iż doprowadzono do sytuacji w której dane zawarte w informatorze wód krainy pstrąga i lipienia na 2012 różnią się z tymi które zapisał uprawniony do rybactwa w wykazie wód zawartym w zezwoleniu na 2012 ( pomijając już fakt, że sposób umieszczania innego zapisu w tymże samym zezwoleniu może budzić uzasadnione wątpliwości). Pozdrawiam. | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
22 stycznia 2012 07:24 | |||
| Jeśli tak jest jak pisze Kolega w swoim poście, to proszę podać, z cała odpowiedzialnością, dane dotyczące tego okręgu i tego zezwolenia do Działu Zagospodarowania i Ochrony Wód ZG lub na micek@zgpzw.pl | ||||
witek_ziemkowski
Od: 2010-07-27 Posty: 5 |
22 stycznia 2012 14:50 | |||
| Dziękuję za radę jednak z niej nie skorzystam. Można to nazwać resztkami lojalności, ale nie mam zamiaru denuncjować okręgu i ludzi odpowiedzialnych za taki stan rzeczy, chociaż niewykluczone, iż sami sobie na to zasłużyli. Zresztą nie jestem donosicielem i uważam, że każdy ma prawo do błędu pod warunkiem, iż oczywiście potrafi się sam do niego przyznać. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum